Judgment Review: judecata pumnului

  • Publicat:
  • Actualizat:

Seria Yakuza de la SEGA a revenit în ultimii ani în atenția noastră nu doar datorită eforturilor companiei de a traduce în limba engleză aceste titluri, cât și de a le remasteriza pe cele vechi pentru a fi lansate inclusiv pentru PC. Asemenea decizii au ajutat popularizarea seriei și au completat experiența pentru cei care nu s-au putut bucura de jocurile originale lansate la vremea lor. Pentru cei care nu au intrat în contact cu această serie până acum, vom spune doar că avem de-a face probabil cu una dintre cele mai bune, complicate și longevive povești. Modul în care evoluează personajele și sacrificiile lor, dialogurile, deciziile, răsturnările de situații și luptele brutale de stradă sunt toate elemente prezente în fiecare joc și cei care apreciază un singleplayer bun nu au cum sa rateze experiența.

Cu toate acestea, Yakuza a ajuns la final și nu cred că îl vom mai revedea prea curând pe dragonul familiei Dojima. Suntem într-un moment în care SEGA are nevoie, pe de o parte, de o poveste nouă, însă, pe de altă parte, nici nu prea ți-ai dori să fie ceva cu totul nou și original pentru că, totuși, încă îți este dor de Yakuza. Probabil așa a luat viață Judgment. Îl simți ca un spin off, o poveste alternativă într-o locație bine cunoscută, însă el de fapt are viața lui proprie și oarecum o altă direcție, puțin mai întunecată.

Judgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

Dar să începem cu începutul. Primele minute din Judgment sunt extrem de familiare oricărui fan Yakuza și motivul este fix locația. Kamurocho este cartierul japonez prezent în seria Yakuza, iar în Judgment el este la fel de plin de viață și misterios precum în jocurile acelei serii. Acțiunea are loc în prezent și nu îți ia prea mult timp să realizezi asta, mai ales când îți zboară câteva drone pe deasupra capului. Personajul principal este un fost avocat, iar prima secvență cinematică îți arată „realizarea” acestuia: a reușit să scoată basma curată un criminal care mai tarziu comite încă o crimă. Depresia și vina își spun cuvântul, iar Takayuki Yagami (pe scurt Tak) renunță la vocația lui și se convertește în detectiv particular, o activitate detestată de aproape toata lumea. Acțiunea jocului începe la ceva timp după tragicul eveniment, într-o perioadă în care Kamurocho este cutremurat de o serie de crime oribile, săvârșite asupra unor membri Yakuza. Nu, nu vă gândiți că scăpați așa usor. Yakuza este peste tot în Kamurocho și Japonia nu ar avea farmec fără ea.

Poate că prima diferență sesizabilă față de titlurile Yakuza este faptul că personajul poate acum să alerge fără să obosească. Kazuma Kiryu îmbătrânise în seria Yakuza și, în ultimul timp, erai forțat să te odihnești din când în când, însă Tak este tânăr, ceea ce face deplasarea pe hartă mult mai rapidă. Este un detaliu minor, însă ai atât de mult de alergat în jocurile astea încât îți ia o piatră de pe inimă. Cea de a doua diferență este modul în care Tak rezolvă cazurile pe care le primește. Pe lângă cel important pentru povestea jocului, mai avem, bineînțeles, și multe alte cazuri secundare. Fiecare dintre ele presupune rezolvarea unei probleme și prezentarea dovezilor. Pentru a realiza acest lucru trebuie să găsești persoanele cheie și să obții dovezile necesare, iar toate aceste mecanici sunt complet noi. În primă fază vei fi nevoit să urmărești personajul în cauză pentru ca apoi să faci pozele necesare sau să obții dovezile de care ai nevoie în alt mod. În cazurile mai complexe, vei putea chiar analiza imagini sau locuri în care s-au petrecut faptele, ceea ce ne aduce aminte de tehnicile folosite într-un alt joc faimos pentru așa ceva și anume LA Noire.

Judgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

Alteori vei putea apela la prieteni care te pot ajuta cu informații, însă vei fi nevoit să faci ceva în schimbul lor. De cele mai multe ori se aplică principiul quid pro quo, astfel că vei fi ajutat doar dacă și tu la rândul tău te implici și rezolvi problemele altora. Toate acestea modifică ritmul jocului, în sensul că acesta nu se mai reduce la misiuni din punctul A în B și lupte de stradă, introducând elemente pe care, de obicei, le regăsim în titlurile adventure consacrate. În scurt timp vei folosi inclusiv drona din dotare pentru a monitoriza o întâlnire dintre două personaje sau pentru a inspecta o clădire și a găsi un personaj anume. Pentru a te infiltra ai la dispoziție și diverse costume care îl transformă pe Tak într-un om al străzii sau într-un electrician, așa că misiunile de infiltrare într-un cuib Yakuza sunt pe cât de savuroase, pe atât de tensionate, pentru că poți fi oricând descoperit.

Cu toate acestea, elementul comun cu celelalte jocuri Yakuza rămâne lupta de stradă. Tak are la dispoziție de această dată doar două stiluri de luptă, unul exploziv, eficient în luptele unu contra unu, și altul care îți ofera flexibilitatea necesară pentru a te lupta cu grupuri de inamici. Ca și până acum, Tak va putea învăța diverse procedee situaționale pe care le poate folosi în luptă și care îți dau acea satisfacție caracteristică fiecărei lupte dificile din seria Yakuza. Un element nou este faptul că acum te poți folosi și de pereți pentru a efectua diverse procedee. Peretele aste acum cel mai bun prieten al tău.

Judgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

Un alt element caracteristic acestor jocuri este faptul că poți învăța diverse procedee sau îți poți îmbunătăți anumite calități. În timp ce unele jocuri au folosit bani, iar altele experiența acumulată, aici utilizezi experiența pe care o aduni făcând practic orice, de la lupte de stradă până la misiuni principale și secundare sau alte activități minore, precum multiplele mini jocuri prezente. îți vei putea îmbunătăți atacul sau viața, vei învăța procedee noi sau vei avea diverse avantaje atunci când spargi o ușă, când folosești drona, când faci poze, urmărești pe cineva, când bei alcool și, de ce nu, când fumezi. Să nu uităm că este un joc japonez, astfel că multe elemente care pentru dezvoltatorii din vest ar fi tabu sunt prezente și chiar normale în titlurile nipone. Am apreciat mereu aceste aspecte pentru că adaugă o doză de realism poveștii, pe lângă cruzimea unor mafioți, corupția unor politiști sau mercantilismul unor oameni de afaceri. Totul este, bineînțeles, fictiv în joc, însă povestea este transpusă într-o lume care se comportă în mod real și se dorește autentică.

Și tocmai pentru ca această lume să fie cât mai credibilă, jocul prinde viață datorită unui motor grafic modern, care a reușit să ridice cartierul Kamurocho la lumină. Judgment arată fenomenal noaptea, moment în care am încercat să rezolv cât mai multe cazuri secundare pentru că, pur și simplu, cartierul este superb redat și este o plăcere să te plimbi printr-un oraș plin de lumini și oameni, chiar și la cele mai târzii ore. Cei pretențiosi vor strâmba puțin din nas la framerate-ul de numai 30 de cadre pe secundă, însă am jucat pe PlayStation 4 Pro și nu am avut parte de variații, ceea ce este totuși un plus. Personal sunt obișnuit cu 30 de cadre pe consolă și nu sunt genul care să refuze un joc doar pentru că nu rulează la 60fps, dar, dacă faceți parte totusi din acea categorie specială, poate ca ar fi mai bine să-l așteptați pe PC. Nu a fost încă anunțat pentru această platformă, dar mai toate jocurile recente Yakuza au venit în ultimul timp și pe Steam, ceea ce ne dă speranțe în acest sens.

Judgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

JudgmentJudgment

Nu în ultimul rând, trebuie să vorbim puțin și despre vocile personajelor. Yakuza a excelat mereu în această direcție, și mă refer aici la actorii japonezi aleși pentru a interpreta dialogurile. Judgment nu se dezminte și punctează de 10 la acest capitol, bineînțeles pentru cei care se încumetă să-l joace în japoneză, cu subtitrări în engleza. De fapt, acesta ar trebui sa fie modul implicit pentru orice joc japonez, dacă doriți să păstrați și să trăiți experiența originală, așa cum a fost ea gândită de dezvoltatori. Pur și simplu nu pot să urmăresc personaje asiatice care vorbesc altceva. Nu se mi se pare corect, și nu pentru că aș fi din altă categorie specială, care face furori pe Internet în perioada asta, ci pentru ca vreau să mă simt acolo, parte din poveste.

În concluzie, Judgment este jocul de vară pe care îl recomandăm cu căldură celor care au jucat titlurile Yakuza, cât și celor care se bucură de o poveste bună, complicată, plină de mister și răsturnări de situație. Cum zilele acestea nu avem parte de prea multe lansări de jocuri, ne face plăcere să recomandăm acest titlu și știm că veți avea parte de o experiență pe care nici un alt film sau serial nu o poate oferi în această perioada. În plus, dacă tot suntem sinceri, nu știm vreun alt joc în care îți poți upgrada frigiderul sau poți afla avantajele și dezavantajele consumului de alcool.

Judgment

Tags:
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a intervenit
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a intervenit
Tornadă fără precedent în Cehia: mai multe localităţi au fost răvăşite, iar numărul răniţilor a sărit de 100 de persoane VIDEO
Tornadă fără precedent în Cehia: mai multe localităţi au fost răvăşite, iar numărul răniţilor a sărit de 100 de persoane VIDEO
Este OFICIAL: Regula golului în deplasare va fi desfiinţată. Anunţul UEFA
Este OFICIAL: Regula golului în deplasare va fi desfiinţată. Anunţul UEFA
Tensiuni inainte de „optimile” Euro 2020! Wijnaldum ameninta ca va iesi de pe teren la Budapesta. Ce il nemultumeste
Tensiuni inainte de „optimile” Euro 2020! Wijnaldum ameninta ca va iesi de pe teren la Budapesta. Ce il nemultumeste
Cum arată soția fotbalistului spaniol Cesc Fàbregas în costum de baie
Cum arată soția fotbalistului spaniol Cesc Fàbregas în costum de baie
Feli își dorește să adopte un copil! Cântăreața e decisă. “Este una din misiunile mele pe acest pământ”
Feli își dorește să adopte un copil! Cântăreața e decisă. “Este una din misiunile mele pe acest pământ”
Raed Arafat, vestea care va înfuria milioane de români
Raed Arafat, vestea care va înfuria milioane de români
Cehia, lovită de o tornadă devastatoare: peste 150 de răniți. Guvernul ar putea mobiliza armata
Cehia, lovită de o tornadă devastatoare: peste 150 de răniți. Guvernul ar putea mobiliza armata
Șoc în showbiz: Suferă de cancer! 'Sunt SPERIAT! Vă rog...'
Șoc în showbiz: Suferă de cancer! 'Sunt SPERIAT! Vă rog...'
Aventura de la SERVICIU. Cei care lucrează în aceste domenii își ÎNȘALĂ frecvent partenerii
Aventura de la SERVICIU. Cei care lucrează în aceste domenii își ÎNȘALĂ frecvent partenerii
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
HOT! Delia arată mai bine ca niciodată. Cum s-a fotografiat de curând. Nu ai voie să ratezi aşa ceva!
HOT! Delia arată mai bine ca niciodată. Cum s-a fotografiat de curând. Nu ai voie să ratezi aşa ceva!
Veste bombă pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Ce vor trebui să facă de acum înainte
Veste bombă pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Ce vor trebui să facă de acum înainte
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Novak Djoković și-a vândut locuința din Miami. Cum arată apartamentul de 6 milioane de dolari
Novak Djoković și-a vândut locuința din Miami. Cum arată apartamentul de 6 milioane de dolari
Noul Volkswagen Polo: Dotarea care reprezintă o premieră pentru mașinile din clasa mică
Noul Volkswagen Polo: Dotarea care reprezintă o premieră pentru mașinile din clasa mică
Cum arată căsuța de 50.000 de dolari în care s-a mutat miliardarul Elon Musk
Cum arată căsuța de 50.000 de dolari în care s-a mutat miliardarul Elon Musk
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Cine este interlopul care şi-a uitat pistolul într-o cabină de probă
Cine este interlopul care şi-a uitat pistolul într-o cabină de probă
Germania caută cu disperare muncitori şi nu găseşte. Meseriile care vă asigură un job în Germania
Germania caută cu disperare muncitori şi nu găseşte. Meseriile care vă asigură un job în Germania
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ilie Năstase, dezvăluiri după împăcarea cu Ioana Simion: „Nu a fost simplu să o conving că voi face ce am convenit împreună”
Ilie Năstase, dezvăluiri după împăcarea cu Ioana Simion: „Nu a fost simplu să o conving că voi face ce am convenit împreună”
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Un român a creat o Dacia Logan care i-ar fi speriat pe cei de la BMW. Din păcate, lumea a uitat de mașina asta
Un român a creat o Dacia Logan care i-ar fi speriat pe cei de la BMW. Din păcate, lumea a uitat de mașina asta
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul de rapiță
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul de rapiță
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie