Jocurile care vor beneficia de pe urma tehnologiei RTX de la NVIDIA

Jocurile care vor beneficia de pe urma tehnologiei RTX de la NVIDIA
  • Publicat:
  • Actualizat:

Săptămâna trecută, în cadrul acestui articol, am discutat pe larg despre noile tehnologii introduse de familia de plăci video NVIDIA GeForce RTX, despre câteva dintre funcțiile grafice posibile grație acestora, precum și despre impactul pe care folosirea diferitelor implementări de ray tracing în timp real îl va avea asupra procesului de realizare a viitoarelor jocuri ce vor îmbrățișa această nouă abordare.

Evident, teoria sună întotdeauna bine, însă, după cum spune și vechea zicală, „practica ne omoară”. Așadar, am decis să aruncăm o privire către jocurile propriu-zise ce oferă (sau urmează să ofere) suport pentru tehnologiile prezente în gama de plăci video RTX și să facem o selecție a celor mai promițătoare zece titluri care vor beneficia de diferite efecte bazate pe rutinele de ray tracing în timp real accelerate hardware sau de impresionantele tehnici de anti-aliasing și reconstrucție realizate cu ajutorul inteligenței artificiale (DLSS).


BATTLEFIELD V
(DICE/Electronic Arts)

Deși nu atât de bine primit de public pe cât s-ar fi așteptat Electronic Arts, cel mai recent joc al studioului DICE este, în momentul de față, „campionul” implementărilor tehnologiilor RTX, oferind deja posibilitatea de a afișa reflexii realizate cu ajutorul funcțiilor de ray tracing în timp real. Grație acestora, suprafețele reflectorizante din joc beneficiază de un upgrade sesizabil, fiind capabile să reflecte întregul mediu înconjurător, indiferent de unghiul din care sunt privite, fiind eliminate astfel restricțiile specifice implementărilor învechite de cube mapping sau screen space reflections. Evident, performanța, atunci când funcțiile RTX sunt pornite, are de suferit, însă viitoarele update-uri pentru joc promit să ofere optimizări suplimentare în acest sens, precum și mult așteptata implementare a DLSS, inclusiv pentru rezoluțiile mai mici de 4K.

Data lansării: deja disponibil pe piață


FINAL FANTASY XV: WINDOWS EDITION
(Square Enix)

Ediția pentru PC a JRPG-ului Final Fantasy XV nu este tocmai o noutate pentru pasionații de jocuri, însă, grație tehnologiei DLSS (Deep Learning Super Sampling), rularea jocului în rezoluție 4K (3840×2160) devine mai accesibilă ca oricând. După cum v-am povestit în articolul inițial, cu ajutorul rutinelor avansate de inteligență articială, o imagine de rezoluție inferioară poate fi „reconstruită” în 4K, eliberând astfel din resursele hardware existente, ce pot fi apoi „investite” în rularea jocului la un framerate superior. Momentan, tehnologia DLSS nu este accesibilă în Final Fantasy XV decât atunci când rulați jocul în rezoluție 4K.

Data lansării: deja disponibil pe piață


SHADOW OF THE TOMB RAIDER
(Eidos Montreal/Nixxes Software/Square Enix)

În cadrul debutului familiei de plăci video GeForce RTX din vara anului trecut, Shadow of The Tomb Raider a fost unul dintre jocurile folosite de NVIDIA pentru a demonstra cum folosirea rutinelor de ray tracing în timp real poate duce la afișarea unor umbre mult mai realiste. Deși eram constienți că implementarea RTX nu va fi disponibilă chiar în momentul lansării jocului, urmând să fie adăugată prin intermediul unui update ulterior, ne-am fi așteptat ca Nixxes Software (echipa responsabilă pentru adaptarea jocurilor Tomb Raider pentru PC) să se miște un pic mai repede în privința lansării acestui update.

Data lansării: jocul este deja disponibil, va primi funcționalitate RTX prin intermediul unui viitor update


METRO EXODUS
(4A Games/Deep Silver)

Jocurile seriei Metro au fost mereu considerate pioneri ai tehnologiilor implementate, Metro 2033, la vremea sa, fiind unul dintre primele titluri ce au adoptat DirectX 11, spre exemplu. Iar viitorul Metro Exodus, ce urmează să-și facă apariția în mai puțin de o lună, nu face excepție de la această regulă. De această dată, talentații programatori de la 4A Games au folosit RTX pentru a implementa în Metro Exodus iluminare globală și ambient occlusion realizate cu ajutorul tehnicilor de ray tracing în timp real. Astfel, pe lângă ambițiile mult mai extinse ale jocului propriu-zis, ce promite niveluri întinse, deschise, în multiple regiuni, avem și certitudinea că Metro Exodus va fi unul dintre cele mai arătoase jocuri ale anului.

Data lansării: 15 februarie 2019


ANTHEM
(BioWare/Electronic Arts)

Anthem este, dacă îmi este permisă această abordare, răspunsul celor de la Electronic Arts în fața succesului înregistrat de seria Destiny de la Activision („divorțată” între timp de publisher și rămasă sub controlul studioului producător Bungie). Avem parte de același mediu de joc deschis, de o combinație similară a mecanicilor de third person shooter cu cele de RPG online, luminile reflectoarelor, în Anthem, urmând să cadă însă pe exosuit-urile numite Javelins, dotate cu arme și abilități pe care jucatorii le vor putea îmbunătăți. Cireașa de pe tort este însă suportul pentru tehnologia DLSS oferită de gama RTX de la NVIDIA, confirmat chiar la începutul acestui an.

Data lansării: 22 februarie 2019


CONTROL
(Remedy Entertainment/505 Games)

Finlandezii de la Remedy Entertainment reprezintă un alt studio care, de-a lungul anilor, a reușit să revoluționeze domeniul grafic grație jocurilor din seriile Max Payne sau Alan Wake. Control – cel mai nou proiect al Remedy, dezvăluit la E3 2018 – nu se va lăsa mai prejos, fiind confirmat suportul pentru RTX: jocul va beneficia de iluminare globală, relflexii și umbre redate cu ajutorul funcțiilor de ray tracing în timp real. Acțiunea din Control va avea loc într-un zgârie-nori gigantic, ce joaca rolul de poartă către alte dimensiuni, în centrul poveștii aflându-se Jesse Faden, forțată să intervină atunci când clădirea este invadată de Hiss, o forță străină care corupe totul și ucide tot ce-i stă în cale. Prin circumstanțe misterioase, Jesse este înzestrată cu abilități supranaturale, cum ar fi telechinezia, producătorii promițând scene de acțiune ultra-spectaculoasă, un nivel ridicat de interactivitate cu mediul înconjurător, precum și decoruri destructibile.

Perioada lansării: în cursul anului 2019


MECHWARRIOR 5: MERCENARIES
(Piranha Games)

MechWarrior 5: Mercenaries este primul joc single player al seriei din ultimii 15 ani, fiind construit în jurul unei campanii ce va avea la bază alegerile jucătorului. Povestea va începe în anul 3015, protagonistul urmând să fie un mercenar începător, aruncat în focurile luptei din the Third Succession War. Jocul va include și o componentă complexă de gestionare a finanțelor și întreținere a roboților de luptă BattleMechs. MechWarrior 5 este creat cu ajutorul Unreal Engine 4 și va oferi suport pentru o sumedenie de funcții RTX: reflexii în timp real, umbre și ambient occlusion. Nu în ultimul rând, jocul va include și suport pentru DLSS.

Data lansării: 10 septembrie 2019


ASSETTO CORSA COMPETIZIONE
(Kunos Simulazioni/505 Games)

Dacă sunteți interesat de un simulator auto care să ducă realismul la un nivel mai avansat decât în titlurile mainstream precum Gran Turismo sau Forza Motorsport, Assetto Corsa Competizione s-ar putea să fie exact ceea ce căutați. Avem de-a face cu un nou titlu dezvoltat cu ajutorul motorului grafic Unreal Engine 4, acesta fiind deja disponibil, în regim Early Access, prin intermediul Steam. Un update viitor va aduce și mult doritele funcții RTX realizate prin intermediul ray tracing-ului efectuat în timp real: reflexiile, umbrele și ambient occlusion.

Data lansării: jocul este deja disponibil în versiune Early Access, va primi funcționalitate RTX prin intermediul unui viitor update


ATOMIC HEART
(Mundfish)

Atomic Heart combină aventura și secvențele de first person shooter cu o poveste ce se desfășoară într-un univers paralel, în perioada de apogeu a Uniunii Sovietice. Jucătorii vor intra în pielea unui agent special, trimis de guvernul sovietic într-o misiune de recuperare a unui obiect strict secret. Atomic Heart reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai impresionante implementări ale tehnologiilor RTX, funcțiile de ray tracing urmând să fie folosite pentru reproducerea reflexiilor, umbrelor și efectului de ambient occlusion. În plus, jocul celor de la Mundfish va oferi și suport pentru DLSS.

Perioada lansării: în cursul anului 2019


SERIOUS SAM 4: PLANET BADASS
(Croteam/Devolver Digital)

Chiar dacă a îmbătrânit, Sam „Serious” Stone nu se lasă atât de ușor de vechile obiceiuri, fiind gata din nou să înfrunte și să reducă la tăcere forțele malefice trimise de Mental. Producătorii promit un shooter spectaculos, bazat pe conceptul de acțiune non-stop care a consacrat seria, Sam urmând să primească ajutor pe parcursul noii sale aventuri de la o serie de aliați, alături de care va explora mediile de joc întinse, pline de secrete, obiective secundare și ambuscade. De asemenea, de această dată, Sam va putea conduce și anumite vehicule, precum o motocicletă sau un papamobil blindat. Toate acestea vor arăta mai bine ca niciodată, Serious Sam 4 urmând să ofere suport pentru DLSS.

Data lansării: N/A


Bineînțeles, noile tehnologii oferite de gama de plăci video NVIDIA GeForce RTX nu se vor limita doar la titlurile amintite mai sus, numeroase alte jocuri urmând să includă suport pentru acestea. Efectele redate cu ajutorul funcțiilor de ray tracing în timp real se vor regăsi și în titluri orientate către mediul online, precum Enlisted de la Gaijin Entertainment (un squad-based MMO FPS bazat pe cel de-al Doilea Război Mondial), Justice de la NetEase (un MMO oriental, ce pune accentul pe arte marțiale) sau în JX3 de la Kingsoft (un alt MMORPG chinezesc). De asemenea, DLSS promite să devină o prezență constantă în viitoarele jocuri, precum și în titluri mai vechi, ce vor primi update-uri în acest sens: Ark: Survival Evolved, Hitman 2, PlayerUnknown”s Battlegrounds sau We Happy Few.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen