Jocurile care vor beneficia de pe urma tehnologiei RTX de la NVIDIA

Autor: Cosmin Aionita Publicat: 25 Jan. 2019, 09:45 Actualizat: 25 Jan. 2019, 11:05 Jocuri
Jocurile care vor beneficia de pe urma tehnologiei RTX de la NVIDIA

Săptămâna trecută, în cadrul acestui articol, am discutat pe larg despre noile tehnologii introduse de familia de plăci video NVIDIA GeForce RTX, despre câteva dintre funcțiile grafice posibile grație acestora, precum și despre impactul pe care folosirea diferitelor implementări de ray tracing în timp real îl va avea asupra procesului de realizare a viitoarelor jocuri ce vor îmbrățișa această nouă abordare.

Evident, teoria sună întotdeauna bine, însă, după cum spune și vechea zicală, „practica ne omoară”. Așadar, am decis să aruncăm o privire către jocurile propriu-zise ce oferă (sau urmează să ofere) suport pentru tehnologiile prezente în gama de plăci video RTX și să facem o selecție a celor mai promițătoare zece titluri care vor beneficia de diferite efecte bazate pe rutinele de ray tracing în timp real accelerate hardware sau de impresionantele tehnici de anti-aliasing și reconstrucție realizate cu ajutorul inteligenței artificiale (DLSS).


BATTLEFIELD V
(DICE/Electronic Arts)

Deși nu atât de bine primit de public pe cât s-ar fi așteptat Electronic Arts, cel mai recent joc al studioului DICE este, în momentul de față, „campionul” implementărilor tehnologiilor RTX, oferind deja posibilitatea de a afișa reflexii realizate cu ajutorul funcțiilor de ray tracing în timp real. Grație acestora, suprafețele reflectorizante din joc beneficiază de un upgrade sesizabil, fiind capabile să reflecte întregul mediu înconjurător, indiferent de unghiul din care sunt privite, fiind eliminate astfel restricțiile specifice implementărilor învechite de cube mapping sau screen space reflections. Evident, performanța, atunci când funcțiile RTX sunt pornite, are de suferit, însă viitoarele update-uri pentru joc promit să ofere optimizări suplimentare în acest sens, precum și mult așteptata implementare a DLSS, inclusiv pentru rezoluțiile mai mici de 4K.

Data lansării: deja disponibil pe piață


FINAL FANTASY XV: WINDOWS EDITION
(Square Enix)

Ediția pentru PC a JRPG-ului Final Fantasy XV nu este tocmai o noutate pentru pasionații de jocuri, însă, grație tehnologiei DLSS (Deep Learning Super Sampling), rularea jocului în rezoluție 4K (3840×2160) devine mai accesibilă ca oricând. După cum v-am povestit în articolul inițial, cu ajutorul rutinelor avansate de inteligență articială, o imagine de rezoluție inferioară poate fi „reconstruită” în 4K, eliberând astfel din resursele hardware existente, ce pot fi apoi „investite” în rularea jocului la un framerate superior. Momentan, tehnologia DLSS nu este accesibilă în Final Fantasy XV decât atunci când rulați jocul în rezoluție 4K.

Data lansării: deja disponibil pe piață


SHADOW OF THE TOMB RAIDER
(Eidos Montreal/Nixxes Software/Square Enix)

În cadrul debutului familiei de plăci video GeForce RTX din vara anului trecut, Shadow of The Tomb Raider a fost unul dintre jocurile folosite de NVIDIA pentru a demonstra cum folosirea rutinelor de ray tracing în timp real poate duce la afișarea unor umbre mult mai realiste. Deși eram constienți că implementarea RTX nu va fi disponibilă chiar în momentul lansării jocului, urmând să fie adăugată prin intermediul unui update ulterior, ne-am fi așteptat ca Nixxes Software (echipa responsabilă pentru adaptarea jocurilor Tomb Raider pentru PC) să se miște un pic mai repede în privința lansării acestui update.

Data lansării: jocul este deja disponibil, va primi funcționalitate RTX prin intermediul unui viitor update


METRO EXODUS
(4A Games/Deep Silver)

Jocurile seriei Metro au fost mereu considerate pioneri ai tehnologiilor implementate, Metro 2033, la vremea sa, fiind unul dintre primele titluri ce au adoptat DirectX 11, spre exemplu. Iar viitorul Metro Exodus, ce urmează să-și facă apariția în mai puțin de o lună, nu face excepție de la această regulă. De această dată, talentații programatori de la 4A Games au folosit RTX pentru a implementa în Metro Exodus iluminare globală și ambient occlusion realizate cu ajutorul tehnicilor de ray tracing în timp real. Astfel, pe lângă ambițiile mult mai extinse ale jocului propriu-zis, ce promite niveluri întinse, deschise, în multiple regiuni, avem și certitudinea că Metro Exodus va fi unul dintre cele mai arătoase jocuri ale anului.

Data lansării: 15 februarie 2019


ANTHEM
(BioWare/Electronic Arts)

Anthem este, dacă îmi este permisă această abordare, răspunsul celor de la Electronic Arts în fața succesului înregistrat de seria Destiny de la Activision („divorțată” între timp de publisher și rămasă sub controlul studioului producător Bungie). Avem parte de același mediu de joc deschis, de o combinație similară a mecanicilor de third person shooter cu cele de RPG online, luminile reflectoarelor, în Anthem, urmând să cadă însă pe exosuit-urile numite Javelins, dotate cu arme și abilități pe care jucatorii le vor putea îmbunătăți. Cireașa de pe tort este însă suportul pentru tehnologia DLSS oferită de gama RTX de la NVIDIA, confirmat chiar la începutul acestui an.

Data lansării: 22 februarie 2019


CONTROL
(Remedy Entertainment/505 Games)

Finlandezii de la Remedy Entertainment reprezintă un alt studio care, de-a lungul anilor, a reușit să revoluționeze domeniul grafic grație jocurilor din seriile Max Payne sau Alan Wake. Control – cel mai nou proiect al Remedy, dezvăluit la E3 2018 – nu se va lăsa mai prejos, fiind confirmat suportul pentru RTX: jocul va beneficia de iluminare globală, relflexii și umbre redate cu ajutorul funcțiilor de ray tracing în timp real. Acțiunea din Control va avea loc într-un zgârie-nori gigantic, ce joaca rolul de poartă către alte dimensiuni, în centrul poveștii aflându-se Jesse Faden, forțată să intervină atunci când clădirea este invadată de Hiss, o forță străină care corupe totul și ucide tot ce-i stă în cale. Prin circumstanțe misterioase, Jesse este înzestrată cu abilități supranaturale, cum ar fi telechinezia, producătorii promițând scene de acțiune ultra-spectaculoasă, un nivel ridicat de interactivitate cu mediul înconjurător, precum și decoruri destructibile.

Perioada lansării: în cursul anului 2019


MECHWARRIOR 5: MERCENARIES
(Piranha Games)

MechWarrior 5: Mercenaries este primul joc single player al seriei din ultimii 15 ani, fiind construit în jurul unei campanii ce va avea la bază alegerile jucătorului. Povestea va începe în anul 3015, protagonistul urmând să fie un mercenar începător, aruncat în focurile luptei din the Third Succession War. Jocul va include și o componentă complexă de gestionare a finanțelor și întreținere a roboților de luptă BattleMechs. MechWarrior 5 este creat cu ajutorul Unreal Engine 4 și va oferi suport pentru o sumedenie de funcții RTX: reflexii în timp real, umbre și ambient occlusion. Nu în ultimul rând, jocul va include și suport pentru DLSS.

Data lansării: 10 septembrie 2019


ASSETTO CORSA COMPETIZIONE
(Kunos Simulazioni/505 Games)

Dacă sunteți interesat de un simulator auto care să ducă realismul la un nivel mai avansat decât în titlurile mainstream precum Gran Turismo sau Forza Motorsport, Assetto Corsa Competizione s-ar putea să fie exact ceea ce căutați. Avem de-a face cu un nou titlu dezvoltat cu ajutorul motorului grafic Unreal Engine 4, acesta fiind deja disponibil, în regim Early Access, prin intermediul Steam. Un update viitor va aduce și mult doritele funcții RTX realizate prin intermediul ray tracing-ului efectuat în timp real: reflexiile, umbrele și ambient occlusion.

Data lansării: jocul este deja disponibil în versiune Early Access, va primi funcționalitate RTX prin intermediul unui viitor update


ATOMIC HEART
(Mundfish)

Atomic Heart combină aventura și secvențele de first person shooter cu o poveste ce se desfășoară într-un univers paralel, în perioada de apogeu a Uniunii Sovietice. Jucătorii vor intra în pielea unui agent special, trimis de guvernul sovietic într-o misiune de recuperare a unui obiect strict secret. Atomic Heart reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai impresionante implementări ale tehnologiilor RTX, funcțiile de ray tracing urmând să fie folosite pentru reproducerea reflexiilor, umbrelor și efectului de ambient occlusion. În plus, jocul celor de la Mundfish va oferi și suport pentru DLSS.

Perioada lansării: în cursul anului 2019


SERIOUS SAM 4: PLANET BADASS
(Croteam/Devolver Digital)

Chiar dacă a îmbătrânit, Sam „Serious” Stone nu se lasă atât de ușor de vechile obiceiuri, fiind gata din nou să înfrunte și să reducă la tăcere forțele malefice trimise de Mental. Producătorii promit un shooter spectaculos, bazat pe conceptul de acțiune non-stop care a consacrat seria, Sam urmând să primească ajutor pe parcursul noii sale aventuri de la o serie de aliați, alături de care va explora mediile de joc întinse, pline de secrete, obiective secundare și ambuscade. De asemenea, de această dată, Sam va putea conduce și anumite vehicule, precum o motocicletă sau un papamobil blindat. Toate acestea vor arăta mai bine ca niciodată, Serious Sam 4 urmând să ofere suport pentru DLSS.

Data lansării: N/A


Bineînțeles, noile tehnologii oferite de gama de plăci video NVIDIA GeForce RTX nu se vor limita doar la titlurile amintite mai sus, numeroase alte jocuri urmând să includă suport pentru acestea. Efectele redate cu ajutorul funcțiilor de ray tracing în timp real se vor regăsi și în titluri orientate către mediul online, precum Enlisted de la Gaijin Entertainment (un squad-based MMO FPS bazat pe cel de-al Doilea Război Mondial), Justice de la NetEase (un MMO oriental, ce pune accentul pe arte marțiale) sau în JX3 de la Kingsoft (un alt MMORPG chinezesc). De asemenea, DLSS promite să devină o prezență constantă în viitoarele jocuri, precum și în titluri mai vechi, ce vor primi update-uri în acest sens: Ark: Survival Evolved, Hitman 2, PlayerUnknown”s Battlegrounds sau We Happy Few.

Autor: Cosmin Aionita Publicat: 25 Jan. 2019, 09:45 Actualizat: 25 Jan. 2019, 11:05 Jocuri
Se pregăteşte o nouă Ordonanţă de Urgenţă chiar ACUM! Viaţa românilor se schimbă RADICAL, de la 1 iunie
Se pregăteşte o nouă Ordonanţă de Urgenţă chiar ACUM! Viaţa românilor se schimbă RADICAL, de la 1 iunie
Revanşa unui şofer al Poştei Române sancţionat cu tăierea salariului pentru o sticlă cu apă
Revanşa unui şofer al Poştei Române sancţionat cu tăierea salariului pentru o sticlă cu apă
Cele şapte judeţe care au sub 100 de cazuri de COVID-19
Cele şapte judeţe care au sub 100 de cazuri de COVID-19
Craiova da o super lovitura! Aduce un jucator de nationala de 2,5 milioane de euro!u mai putin!” Ianis Hagi, facut praf de o fosta glorie a lui Rangers! Cine l-a desfiintat pe fiul „Regelui” si ce a spus
Craiova da o super lovitura! Aduce un jucator de nationala de 2,5 milioane de euro!u mai putin!” Ianis Hagi, facut praf ...
EA este femeia cu cel mai sexi posterior din lume!
EA este femeia cu cel mai sexi posterior din lume!
Coana Mița biciclista din showbizul românesc! Topul celor mai sexy fundulețe pe biciclete
Coana Mița biciclista din showbizul românesc! Topul celor mai sexy fundulețe pe biciclete
Asistentul SMURD chemat să-şi salveze propriul copil. „Nu am crezut ca văzându-mi băiatul plângând o să fiu cel mai fericit“
Asistentul SMURD chemat să-şi salveze propriul copil. „Nu am crezut ca văzându-mi băiatul plângând o să fiu cel ...
O prostituată româncă primește 20.000 de lei pe lună de la stat! Ce face pentru banii primiți!
O prostituată româncă primește 20.000 de lei pe lună de la stat! Ce face pentru banii primiți!
Stârneşte multe CONTROVERSE dar este pe placul BĂRBAŢILOR: ce FANTEZIE au femeile dar le este ruşine să spună
Stârneşte multe CONTROVERSE dar este pe placul BĂRBAŢILOR: ce FANTEZIE au femeile dar le este ruşine să spună
Cutremur monden! S-au despartit?! Avem dovada
Cutremur monden! S-au despartit?! Avem dovada
România dă SUPER lovitura! UE a pus banii pe masă. Primim o sumă astronomică
România dă SUPER lovitura! UE a pus banii pe masă. Primim o sumă astronomică
Mii de români vor primi 710 lei pe lună, începând cu 31 mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Mii de români vor primi 710 lei pe lună, începând cu 31 mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
O femeie şi-a scos 6 coaste ca să arate ca personajul preferat din desenele animate
O femeie şi-a scos 6 coaste ca să arate ca personajul preferat din desenele animate
31 de maşini lăsate PE BUTUCI în doar 40 de minute. Paguba este de peste 100 de mii de euro - FOTO
31 de maşini lăsate PE BUTUCI în doar 40 de minute. Paguba este de peste 100 de mii de euro - FOTO
Locuia cu un angajat de la poliție. Recent, tânăra a descoperit ceva șocant în casă
Locuia cu un angajat de la poliție. Recent, tânăra a descoperit ceva șocant în casă
Imagini incredibile. Ţara unde asistentele care tratează bolnavii de COVID poartă uniforme transparente. FOTO
Imagini incredibile. Ţara unde asistentele care tratează bolnavii de COVID poartă uniforme transparente. FOTO
Se schimbă modul în care să dă examenul auto! Hotărârea de guvern care dă peste cap tot
Se schimbă modul în care să dă examenul auto! Hotărârea de guvern care dă peste cap tot
FOTO. Gina Chirilă a născut o fetiță perfect sănătoasă! Prima imagine cu micuta sa
FOTO. Gina Chirilă a născut o fetiță perfect sănătoasă! Prima imagine cu micuta sa
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din lume
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din ...
Cel mai sumbru clasament: A devenit ţara cu cele mai multe decese provocate de COVID-19 în numai 24 de ore. Ce s-a putut întâmpla
Cel mai sumbru clasament: A devenit ţara cu cele mai multe decese provocate de COVID-19 în numai 24 de ore. Ce s-a putut ...
Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲
Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲
Revenim la viața normală! Nelu Tătaru a dezvăluit data exactă
Revenim la viața normală! Nelu Tătaru a dezvăluit data exactă
Explozia TikTok
Explozia TikTok
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega sa
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega ...
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost prinsă drogată
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost ...