Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea I)

  • Publicat:
  • Actualizat:

Este foarte probabil ca 2018 să rămână în istorie grație ofertei deosebit de atractive de jocuri pentru mai toate platformele dedicate acestui mediu de divertisment. Am avut parte de jocuri excelente atât pentru „bătrânul” PC, cât și pentru „micuțul” Nintendo Switch, „neglijatul” Xbox One și, evident, pentru deja „veteranul” PlayStation 4. Indiferent de platforma aleasă, pasionații de jocuri s-au putut bucura de capodopere precum Frostpunk, Unavowed, Super Smash Bros. Ultimate, Octopath Traveler, Forza Horizon 4, Red Dead Redemption 2, Spider-Man sau God of War.

Evident, o bună parte dintre aceste titluri ne-au trecut și nouă pragul redacției, așa că, după cum v-am obișnuit în ultimii șase ani, finalul anului aduce și lista noastră de recomăndari în ceea ce privește cele mai bune jocuri din 2018. Îmbucurător este și că am putut păstra toate categoriile adăugate anul trecut, ultimele 12 luni fiind suficient de bogate pentru a nu trece cu vederea genurile abordate în 2017. Totuși, după cum vom vedea, unele categorii au fost mai bine „reprezentate” decât altele.

Ca o ultimă precizare înainte de a începe, am păstrat formatul folosit în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint), precum și de una sau mai multe mențiuni. Așadar, să începem, prima parte a recomandărilor noastre fiind rezervată celor mai bune RPG-uri, jocuri cu mașini, precum și titluri de strategie din 2018.


RPG (ROLE PLAYING GAME)

MONSTER HUNTER: WORLD
(Capcom)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Capcom este unul dintre reprezentanții de seamă ai industriei de jocuri video din Japonia, de numele companiei legându-se serii legendare precum Resident Evil, Devil May Cry sau Street Fighter. În aceste condiții, numai faptul că Monster Hunter World, cu nici măcar un an scurs de la apariția sa, a devenit cel mai bine vândut joc al companiei din toate timpurile este o dovadă de necontestat în privința calității acestui titlu. Astfel, seria care s-a remarcat pe consolele portabile a făcut pasul către platformele de gaming „serioase”, această tranziție aducând upgrade-uri pe toată linia pentru formula deja consacrată: mediile de joc sunt mai variate ca oricând, creaturile ce trebuie doborâte mai fioroase și impunătoare, iar vânătorile mai palpitante, mai ales atunci când sunt abordate în mod cooperativ.

THRONEBREAKER: THE WITCHER TALES
(CD Projekt RED)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Câteodată ai nevoie să te „decuplezi” de la jocurile de mare anvergură, care, de multe ori încep să fie prea similare între ele. Îți e suficient un „joculeț” cu un cadru mai limitat, ale cărui mecanici funcționează corect și sunt capabile să te țină lipit de monitor/televizor cu orele. Și cam asta obții atunci când combini confruntările bazate pe regulile foarte popularului GWENT (consacrat prin intermediul excelentului The Witcher III) și o nouă poveste plasată în universul în care Geralt of Rivia și-a dobândit reputația. În plus, cerințele de sistem sunt ridicol de mici, având în vedere media din ziua de azi, iar prețul de achiziție pentru Thronebreaker este accesibil, mai ales în perioada actuală, când beneficiem de reducerile de iarnă, atât pe GOG, cât și pe Steam.

Mențiuni: NI NO KUNI 2: REVENANT KINGDOM, KINGDOM COME DELIVERANCE


RACING (JOCURI CU MAȘINI)

FORZA HORIZON 4
(Playground Games/Microsoft)
Xbox One/PC

Putem spune, fără rezerve, că 2018 a marcat momentul în care subseria Horizon a depășit, din mai toate punctele de vedere, seria principală Forza Motorsport. În timp ce jocurile celor de la Turn10 Studios par să se repete, fără a aduce noutăți cu adevărat importante, cei de la Playground Games reușesc, cu fiecare titlu nou, să reinventeze ceea ce poate oferi un joc cu mașini open world. De această dată, formula este revigorată de introducerea anotimpurilor, mediile de joc schimbându-se semnificativ în funcție de perioada anului în care se desfășoara acțiunea. Mai mult, Forza Horizon 4 aduce îmbunătățiri semnificative și la nivel tehnologic, fiind pentru prima oară când Playground Games oferă suport pentru 60fps pe console (doar pe modelul Xbox One X și doar în rezoluție 1080p). Însă nimic nu se compară cu rularea jocului pe un PC echipat corespunzător, cu un monitor ultrawide (pentru un câmp de vedere extins), cu o rată de refresh crescută și o placă video „serioasă”, de genul GeForce GTX 1080Ti, la un framerate ce depășește cu mult 60fps.

BURNOUT PARADISE REMASTERED
(Criterion Games/ Stellar Entertainment/Electronic Arts)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Unul dintre marele regrete pe care le-am avut în ultimul deceniu este legat de hotărârea celor de la EA de a nu mai continua cu seria Burnout. Regret care s-a accentuat și mai mult după ce am avut ocazia, anul acesta, să reexperimentăm „nebunia” din Burnout Paradise, în ediția remasterizată a jocului. Astfel, chiar și la zece ani de la apariția sa inițială, ajutat de un strat remasterizat de „vopsea”, Burnout Paradise rămâne un joc excelent, o experiență arcade ce aproape atinge perfecțiunea, creația celor de la Criterion Games având meritul deosebit de a fi unul dintre pionerii abordării open world într-un astfel de joc. Și, bineînțeles, nimic nu se compară cu sentimentul de a intra într-un oponent la viteze de peste 250km/h.

Mențiuni: ONRUSH


STRATEGIE

FROSTPUNK
(11 bit studios)
PC

Este îmbucurător că, după atâția ani în care parcă am văzut tot ce se putea vedea în materie de jocuri de strategie, încă apar creații originale de acest tip. Un astfel de titlu este Frostpunk al polonezilor de la 11 bit studios, o încercare reușită de a combina ingredientele clasice ale unui joc de strategie cu cele ale unui city-builder, dar și suficiente elemente de survival. Într-o realitate alternativă în care lumea a căzut pradă temperaturilor în continuă scădere, jucătorul ajunge la cârma ultimului oraș de supraviețuitori, pe care trebuie să-l gestioneze cum poate mai bine, să-l dezvolte (printr-un sistem de extindere radial) și să ofere populației, astfel, o șansă de supraviețuire. Lăsând la o parte design-ul ingenios, Frostpunk reușește să impresioneze și la capitolul grafic, așa cum îi stă bine unui joc dezvoltat în exclusivitate pentru PC.

VALKYRIA CHRONICLES 4
(Sega)
PlayStation 4/Xbox One/PC/Nintendo Switch

Se pare că melanjul elementelor preluate din alte genuri cu cele tradiționale pentru strategii a reprezentat cheia succesului, în 2018, pentru acest tip de jocuri. Seria Valkyria Chronicles a revenit cu cel de-al patrulea episod al său, readucând în prim plan povestea unui conflict inspirat din cel de-al Doilea Război Mondial. Totuși, avem de-a face cu o abordare originală, privită din perspectiva unui RPG de inspirație niponă, în care strategia se combină, cum nu se poate mai bine, cu porțiunile de shooter third person. Puneți la socoteală și distribuția nouă de personaje, între care se vor crea relații complexe, dar și faptul că, spre deosebire de alte jocuri, Valkyria Chronicles 4 și-a făcut apariția pe toate platformele majore, și obțineți o rețeta unui joc de strategie „exotic”, pe care fanii, în special cei cu afinități pentru cultura asiatică, nu ar trebui să-l rateze.

Mențiuni: INTO THE BREACH


Încheiem această primă parte a recomandărilor noastre cu un călduros „Crăciun fericit!” și vă invităm să reveniți pe Go4games în următoarele zile pentru continuarea listei noastre dedicate celor mai bune jocuri din 2018!

Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea I): RPG, Racing, Strategie
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a II-a): Shooter, Action, Adventure
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a III-a): Sport, Horror, Open World
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a IV-a): Fighting, Platformer, Multiplayer
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a V-a): Grafică, Poveste, Premiul de excelență, Dezamăgirea anului

Știri despre
Schimbări radicale în mijloacele de transport din Capitală! S-au luat deja măsuri, iar toți călătorii trebuie să știe asta
Schimbări radicale în mijloacele de transport din Capitală! S-au luat deja măsuri, iar toți călătorii trebuie să știe asta
Ungaria opreşte „abuzul“ şoferilor străini: vinde benzină şi motorină la preţ redus doar ungarilor
Ungaria opreşte „abuzul“ şoferilor străini: vinde benzină şi motorină la preţ redus doar ungarilor
O tânără ucraineană talentată vine cu o serie de picturi emoţionante despre războiul din Ucraina: „Victoria din 2022”
O tânără ucraineană talentată vine cu o serie de picturi emoţionante despre războiul din Ucraina: „Victoria din 2022”
Kylian Mbappe, la momentul dezvăluirilor. De ce a refuzat Real Madrid, ce le transmite spaniolilor și ce „funcție” va avea la PSG
Kylian Mbappe, la momentul dezvăluirilor. De ce a refuzat Real Madrid, ce le transmite spaniolilor și ce „funcție” va avea…
Imagini bombă! Cu cine s-a cuplat Irina Tănase, fosta lui Dragnea. Partenerul ei de acum e blindat de bani (FOTO)
Imagini bombă! Cu cine s-a cuplat Irina Tănase, fosta lui Dragnea. Partenerul ei de acum e blindat de bani (FOTO)
Un SEMNAL misterios dintr-un sistem stelar, DOVADA că nu suntem SINGURI în Univers?
Un SEMNAL misterios dintr-un sistem stelar, DOVADA că nu suntem SINGURI în Univers?
Motivul pentru care Gina Pistol a fost refuzată. De ce va prezenta Irina Fodor show-ul America Express 2022 - sezonul 5 Asia Express de la Antena 1
Motivul pentru care Gina Pistol a fost refuzată. De ce va prezenta Irina Fodor show-ul America Express 2022 - sezonul…
Vladimir Putin a luat decizia finală! Mesaj direct pentru Kiev: Moscova așteaptă să accepte
Vladimir Putin a luat decizia finală! Mesaj direct pentru Kiev: Moscova așteaptă să accepte
Tatăl ei e celebru în toată lumea, iar ea pozează goală pe site-uri pentru adulți! O recunoști?
Tatăl ei e celebru în toată lumea, iar ea pozează goală pe site-uri pentru adulți! O recunoști?
Schimbare șocantă de look. Lana del Rey s-a îngrășat 30 de kilograme. Cum arată acum
Schimbare șocantă de look. Lana del Rey s-a îngrășat 30 de kilograme. Cum arată acum
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D din lume”. Puţine femei au curajul ei
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D din lume”. Puţine femei au curajul ei
Dyson nu se limitează la aspiratoare şi uscătoare de mâini. Compania intenţionează să creeze un important centru de robotică
Dyson nu se limitează la aspiratoare şi uscătoare de mâini. Compania intenţionează să creeze un important centru de robotică
BANCUL ZILEI: Costel, obosit, face popas la o bătrână: Dormi cu mine sau cu Vițica?
BANCUL ZILEI: Costel, obosit, face popas la o bătrână: Dormi cu mine sau cu Vițica?
Ce mijloc de transport folosesc militarii ucraineni pentru a se apropia rapid şi fără a fi detectaţi de blindatele ruseşti
Ce mijloc de transport folosesc militarii ucraineni pentru a se apropia rapid şi fără a fi detectaţi de blindatele ruseşti
Incident șocant la televiziunea de stat. Prezentatoarea a crezut că moare de rușine!
Incident șocant la televiziunea de stat. Prezentatoarea a crezut că moare de rușine!
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
VIDEO:Și-a dus mașina în service și a lăsat camera de bord pornită. Ce au spus mecanicii când au rămas singuri
VIDEO:Și-a dus mașina în service și a lăsat camera de bord pornită. Ce au spus mecanicii când au rămas singuri
FOTO. Fosta gimnastă Diana Bulimar, apariție seducătoare! Și-a etalat formele perfecte
FOTO. Fosta gimnastă Diana Bulimar, apariție seducătoare! Și-a etalat formele perfecte
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!