Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea I)

Jocurile anului 2018 - recomandările Go4games (partea I)
  • Publicat:
  • Actualizat:

Este foarte probabil ca 2018 să rămână în istorie grație ofertei deosebit de atractive de jocuri pentru mai toate platformele dedicate acestui mediu de divertisment. Am avut parte de jocuri excelente atât pentru „bătrânul” PC, cât și pentru „micuțul” Nintendo Switch, „neglijatul” Xbox One și, evident, pentru deja „veteranul” PlayStation 4. Indiferent de platforma aleasă, pasionații de jocuri s-au putut bucura de capodopere precum Frostpunk, Unavowed, Super Smash Bros. Ultimate, Octopath Traveler, Forza Horizon 4, Red Dead Redemption 2, Spider-Man sau God of War.

Evident, o bună parte dintre aceste titluri ne-au trecut și nouă pragul redacției, așa că, după cum v-am obișnuit în ultimii șase ani, finalul anului aduce și lista noastră de recomăndari în ceea ce privește cele mai bune jocuri din 2018. Îmbucurător este și că am putut păstra toate categoriile adăugate anul trecut, ultimele 12 luni fiind suficient de bogate pentru a nu trece cu vederea genurile abordate în 2017. Totuși, după cum vom vedea, unele categorii au fost mai bine „reprezentate” decât altele.

Ca o ultimă precizare înainte de a începe, am păstrat formatul folosit în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint), precum și de una sau mai multe mențiuni. Așadar, să începem, prima parte a recomandărilor noastre fiind rezervată celor mai bune RPG-uri, jocuri cu mașini, precum și titluri de strategie din 2018.


RPG (ROLE PLAYING GAME)

MONSTER HUNTER: WORLD
(Capcom)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Capcom este unul dintre reprezentanții de seamă ai industriei de jocuri video din Japonia, de numele companiei legându-se serii legendare precum Resident Evil, Devil May Cry sau Street Fighter. În aceste condiții, numai faptul că Monster Hunter World, cu nici măcar un an scurs de la apariția sa, a devenit cel mai bine vândut joc al companiei din toate timpurile este o dovadă de necontestat în privința calității acestui titlu. Astfel, seria care s-a remarcat pe consolele portabile a făcut pasul către platformele de gaming „serioase”, această tranziție aducând upgrade-uri pe toată linia pentru formula deja consacrată: mediile de joc sunt mai variate ca oricând, creaturile ce trebuie doborâte mai fioroase și impunătoare, iar vânătorile mai palpitante, mai ales atunci când sunt abordate în mod cooperativ.

THRONEBREAKER: THE WITCHER TALES
(CD Projekt RED)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Câteodată ai nevoie să te „decuplezi” de la jocurile de mare anvergură, care, de multe ori încep să fie prea similare între ele. Îți e suficient un „joculeț” cu un cadru mai limitat, ale cărui mecanici funcționează corect și sunt capabile să te țină lipit de monitor/televizor cu orele. Și cam asta obții atunci când combini confruntările bazate pe regulile foarte popularului GWENT (consacrat prin intermediul excelentului The Witcher III) și o nouă poveste plasată în universul în care Geralt of Rivia și-a dobândit reputația. În plus, cerințele de sistem sunt ridicol de mici, având în vedere media din ziua de azi, iar prețul de achiziție pentru Thronebreaker este accesibil, mai ales în perioada actuală, când beneficiem de reducerile de iarnă, atât pe GOG, cât și pe Steam.

Mențiuni: NI NO KUNI 2: REVENANT KINGDOM, KINGDOM COME DELIVERANCE


RACING (JOCURI CU MAȘINI)

FORZA HORIZON 4
(Playground Games/Microsoft)
Xbox One/PC

Putem spune, fără rezerve, că 2018 a marcat momentul în care subseria Horizon a depășit, din mai toate punctele de vedere, seria principală Forza Motorsport. În timp ce jocurile celor de la Turn10 Studios par să se repete, fără a aduce noutăți cu adevărat importante, cei de la Playground Games reușesc, cu fiecare titlu nou, să reinventeze ceea ce poate oferi un joc cu mașini open world. De această dată, formula este revigorată de introducerea anotimpurilor, mediile de joc schimbându-se semnificativ în funcție de perioada anului în care se desfășoara acțiunea. Mai mult, Forza Horizon 4 aduce îmbunătățiri semnificative și la nivel tehnologic, fiind pentru prima oară când Playground Games oferă suport pentru 60fps pe console (doar pe modelul Xbox One X și doar în rezoluție 1080p). Însă nimic nu se compară cu rularea jocului pe un PC echipat corespunzător, cu un monitor ultrawide (pentru un câmp de vedere extins), cu o rată de refresh crescută și o placă video „serioasă”, de genul GeForce GTX 1080Ti, la un framerate ce depășește cu mult 60fps.

BURNOUT PARADISE REMASTERED
(Criterion Games/ Stellar Entertainment/Electronic Arts)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Unul dintre marele regrete pe care le-am avut în ultimul deceniu este legat de hotărârea celor de la EA de a nu mai continua cu seria Burnout. Regret care s-a accentuat și mai mult după ce am avut ocazia, anul acesta, să reexperimentăm „nebunia” din Burnout Paradise, în ediția remasterizată a jocului. Astfel, chiar și la zece ani de la apariția sa inițială, ajutat de un strat remasterizat de „vopsea”, Burnout Paradise rămâne un joc excelent, o experiență arcade ce aproape atinge perfecțiunea, creația celor de la Criterion Games având meritul deosebit de a fi unul dintre pionerii abordării open world într-un astfel de joc. Și, bineînțeles, nimic nu se compară cu sentimentul de a intra într-un oponent la viteze de peste 250km/h.

Mențiuni: ONRUSH


STRATEGIE

FROSTPUNK
(11 bit studios)
PC

Este îmbucurător că, după atâția ani în care parcă am văzut tot ce se putea vedea în materie de jocuri de strategie, încă apar creații originale de acest tip. Un astfel de titlu este Frostpunk al polonezilor de la 11 bit studios, o încercare reușită de a combina ingredientele clasice ale unui joc de strategie cu cele ale unui city-builder, dar și suficiente elemente de survival. Într-o realitate alternativă în care lumea a căzut pradă temperaturilor în continuă scădere, jucătorul ajunge la cârma ultimului oraș de supraviețuitori, pe care trebuie să-l gestioneze cum poate mai bine, să-l dezvolte (printr-un sistem de extindere radial) și să ofere populației, astfel, o șansă de supraviețuire. Lăsând la o parte design-ul ingenios, Frostpunk reușește să impresioneze și la capitolul grafic, așa cum îi stă bine unui joc dezvoltat în exclusivitate pentru PC.

VALKYRIA CHRONICLES 4
(Sega)
PlayStation 4/Xbox One/PC/Nintendo Switch

Se pare că melanjul elementelor preluate din alte genuri cu cele tradiționale pentru strategii a reprezentat cheia succesului, în 2018, pentru acest tip de jocuri. Seria Valkyria Chronicles a revenit cu cel de-al patrulea episod al său, readucând în prim plan povestea unui conflict inspirat din cel de-al Doilea Război Mondial. Totuși, avem de-a face cu o abordare originală, privită din perspectiva unui RPG de inspirație niponă, în care strategia se combină, cum nu se poate mai bine, cu porțiunile de shooter third person. Puneți la socoteală și distribuția nouă de personaje, între care se vor crea relații complexe, dar și faptul că, spre deosebire de alte jocuri, Valkyria Chronicles 4 și-a făcut apariția pe toate platformele majore, și obțineți o rețeta unui joc de strategie „exotic”, pe care fanii, în special cei cu afinități pentru cultura asiatică, nu ar trebui să-l rateze.

Mențiuni: INTO THE BREACH


Încheiem această primă parte a recomandărilor noastre cu un călduros „Crăciun fericit!” și vă invităm să reveniți pe Go4games în următoarele zile pentru continuarea listei noastre dedicate celor mai bune jocuri din 2018!

Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea I): RPG, Racing, Strategie
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a II-a): Shooter, Action, Adventure
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a III-a): Sport, Horror, Open World
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a IV-a): Fighting, Platformer, Multiplayer
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a V-a): Grafică, Poveste, Premiul de excelență, Dezamăgirea anului

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen