Jocurile anului 2013 – recomăndarile Go4games (partea I)

Jocurile anului 2013 - recomăndarile Go4games (partea I)
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ca de obicei, sfârșitul anului aduce, pe lângă excesele de mâncare și băutură, recomandările Go4games în privința celor mai reușite jocuri lansate pe parcursul ultimelor 12 luni. Din fericire, spre deosebire de anul trecut, când ne-am chinuit să selectăm câteva titluri, 2013 a fost un an bogat în ceea ce privește jocurile de calitate.

De asemenea, anul ce tocmai se încheie a marcat un nou început pentru industria jocurilor video: Microsoft și Sony și-au lansat consolele de nouă generație (Xbox One, respectiv PlayStation 4), iar gaming-ului pe PC trăiește o nouă tinerețe, revigorat de studiourile și jocurile independente.

Mai jos, puteți arunca o privire asupra primei părți a listei de jocuri din 2013 recomandate de Go4games, urmând ca a doua parte să fie publicată foarte curând. Ca de obicei, așteptăm alternativele, recomandările și sugestiile voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.


RPG (ROLE PLAYING GAME)

Spre deosebire de anul trecut, când oferta destul de subțire de jocuri recomandate a fost salvată într-o oarecare măsură de RPG-urile de calitate, 2013 a fost mult mai reținut când vine vorba de role playing games. Mai mult, RPG-urile clasice au cedat teren în favoarea celor de influență japoneză.

Ni No KuniNi No Kuni: Wrath of The White Witch
După ce seria Final Fantasy a dezamăgit în ultime vreme, Ni No Kuni: Wrath of The White Witch demonstrează de ce JRPG-urile (Japanese Role Playing Game) sunt atât de iubite: titlul celor de la LEVEL-5 se bucură de un aspect grafic excepțional, care rivalizează filmele de animație nipone, o poveste plină de farmec și un gameplay pe masură.

Shadowrun ReturnsShadowrun Returns
Din moment ce publisherii importanți au luat o pauză de la dezvoltarea de RPG-uri clasice, această sarcină a căzut pe umerii studiourilor independente, Shadowrun Returns fiind exemplul perfect în acest sens. Finalizat cu ajutorul unei campanii de finanțare intermediate de Kickstarter, Shadowrun Returns a încântat atât noii veniți, cât și fanii vechi ai universului, cu povestea și personajele sale.


RACING (JOCURI DE CURSE)

După cum am mai menționat, 2013 s-a dovedit a fi un an prielnic pentru jocurile cu mașini, numeroase astfel de titluri fiind lansate în aceste ultime 12 luni. Dintre acestea, am selectat trei jocuri care ar trebui să mulțumească fiecare categorie de amatori de șofat virtual.

F1 2013F1 2013
Când vine vorba de jocuri licențiate ce încearcă să reproducă competiții sportive reale, F1 2013 de la Codemasters nu are rival. Studioul britanic a adus numeroase îmbunătățiri simulatorului său de Formula 1, optimizarea exemplară și posibilitatea de a concura în curse splitscreen fiind doar câteva dintre acestea.

Gran Turismo 6Gran Turismo 6
Cine mai ține minte gumele Turbo din anii ’90 și seriile parcă interminabile de surprize cu mașini? Ei bine, Gran Turismo 6 este echivalentul acestora în domeniul jocurilor cu mașini, cu peste 1200 de modele din care poți alege și pe care le poți dezlănțui pe cele peste 30 de trasee ale jocului. Iar dacă aveți și un volan cu pedale, puține jocuri se pot lăuda cu senzația de realism pe care o oferă GT6.

NFS RivalsNeed for Speed: Rivals
Când vine vorba de jocuri de curse arcade, cel recent titlu al seriei Need for Speed a dus o luptă crâncenă cu GRID 2 al celor de la Codemasters, ieșind totuși învingâtor grație câtorva inovații ce se regăsesc în jocul produs de Ghost Games. Este vorba în principal despre AllDrive, sistemul prin intermediul căruia granițele dintre single și multiplayer sunt eliminate, până la șase jucători avand posibilitatea să se întreacă în lumea deschisă din Redview County.


STRATEGIE

La sfârșitul anului trecut, 2013 părea extrem de promițător în ceea ce privește jocurile de strategie ce urmau să fie lansate. Din păcate, puține s-au ridicat la înălțimea așteptărilor, recomandările noastre îndreptându-se, din nou, către titlurile clasice ale acestui gen.

StarCraft 2StarCraft II: Heart of The Swarm
Cel mai popular joc de strategie în timp real al momentului s-a întors cu un prim expansion pack, Heart of The Swarm, acesta fiind dedicat campaniei rasei Zerg. Noile unități și modificări aduse rețetei StarCraft scot în evidență încă o dată atenția deosebită și nivelul de finisare pe care cei de la Blizzard le aplică jocurilor lor.

Age of Empires 2 HDAge of Empires II HD
Atunci când nu mai ești în stare să scoți jocuri de calitate noi, poți recurge oricând la cosmetizarea și relansarea unui titlu clasic. Microsoft a demonstrat-o din plin cu Age of Empires II HD, remasterul modern al uneia dintre cele mai iubite strategii în timp real din toate timpurile. Ca și cum calitatea propriu-zisă a jocului n-ar fi fost suficientă, prețul redus al jocului ar trebui să convingă orice iubitor de strategii să se reîntoarcă în epoca imperiilor.


POVESTE

Un fir narativ de calitate poate face diferența dintre un joc bun și unul excepțional. Și mai îmbucurător este atunci când un joc de acțiune, de la care nu aveai cine știe ce pretenții din acest punct de vedere, reușește să surprindă printr-o poveste bine închegată.

The Last of UsThe Last of Us
Lumea decăzută din The Last of Us este imaginea perfectă a „evoluției” rasei umane, puținii oameni rămași neinfectați preferând să se vâneze între ei în loc să lucreze împreună pentru a supraviețui. Excepție fac cei doi protagoniști, Ellie și Joel, ale căror destine se intersectează și dau naștere uneia dintre cele mai bine realizate relații portretizate vreodată într-un joc video.


MULTIPLAYER

În ceea ce privește multiplayer-ul, am decis ca în 2013 să ne lărgim orizonturile, lucru permis și de diversitatea de jocuri din diferite genuri ce au început să incorporeze componente online sau multiplayer local.

Battlefield 4Battlefield 4
Știm că mulți dintre voi ați avut numeroase probleme cu cel mai recent joc al celor de la DICE, pornind de la crash-uri pe parcursul campaniei sau deconectări neașteptate în timpul meciurilor online. Totuși, atunci când funcționează, nimeni nu poate nega că Battlefield 4 este probabil cel mai complet shooter militar multiplayer al momentului.

Rayman LegendsRayman Legends
Fiind de departe cel mai reușit platformer al anului și unul dintre cele mai bune jocuri lansate în ultima vreme, Rayman Legends primește un bine meritat loc în lista noastră de recomandări, întregul joc realizat de Ubisoft Montpellier putând fi abordat în multiplayer cooperativ. Adăugați în ecuție și cateva meciuri de Kung Foot și obțineți una dintre cele mai satisfăcătoare (și amuzante!) experiențe multiplayer ale anului.

Mortal KombatMortal Kombat Komplete Edition
Lansarea unui nou joc Mortal Kombat pentru PC nu putea să treacă neobservată, Komplete Edition făcându-se remarcat, dupa cum era de așteptat, prin excelentul suport pentru multiplayer local (Tag Team, posibilitatea de a folosi tastatura pentru doi jucători, scheme de control personalizabile etc.). Din păcate, multiplayer-ul online nu a beneficiat de același gen de atenție.


Vă așteptăm pe Go4games în zilele ce urmează pentru cea de-a doua parte a listei noastre de recomandări. Până atunci, nu uitați să ne împărtăsiți părerile voastre despre jocurile anului 2013 prin intermediul secțiunii de comentarii de mai jos.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele