Jocuri horror – cele mai înfricoșătoare jocuri horror

Jocuri horror - cele mai înfricoșătoare jocuri horror
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dintotdeauna jocurile horror au fost o modalitate de a trăi senzațiile tari, fără riscul de a înfrunta cine știe ce situații extreme în viața reală. Sigur că da, multe alte medii de divertisment au permis înfruntarea unor demoni, asaltul împotriva unei armate de zombies sau alte scenarii de acest gen, însă liniaritatea unui film sau a unei cărți nu se poate compara cu interactivitatea și profunzimea unui joc horror de calitate.

Dacă într-un film sau într-un roman ești limitat la a urmări întâmplările prin care trece un anumit personaj, fără posibilitatea de a interveni în vreun fel, jocurile horror pun jucătorul în pielea respectivului erou, alegerile lui influențând soarta acestuia.

În încercarea de a vă recomanda câteva jocuri horror de calitate, ne-am întors puțin în timp, selectând atât titluri mai vechi (dar foarte bune), cât și apariții mai noi, la fel de intense. De asemenea, am încercat să cuprindem în aria recomandărilor noastre atât jocuri horror clasice, în care accentul este pus pe atmosfera și frica emanată, dar și titluri care îmbină într-un mod armonios acțiunea cu groaza.


UndyingCLIVE BARKER’S UNDYING
(Electronic Arts)
PC

Clive Barker’s Undying este una dintre legendele încă vii ale acestui gen de jocuri horror, un titlu asupra căruia faimosul scriitor Clive Barker și-a lăsat inconfundabila amprentă. Apărut în 2001, Undying punea jucătorii în pielea lui Patrick Galloway, un veteran al Primului Război Mondial.

Datorită specializării sale în domeniul ocultului, Galloway este chemat de fostul său camarad de arme, Jeremiah Covenant, pentru a da de capăt unei probleme „de familie”. Frații și surorile acestuia, plecați din lumea celor vii, începeau să-și refacă apariția în conacul familiei Covenant, sub forma unor creaturi deloc prietenoase.

Clive Barker’s Undying rămâne unul dintre cele mai pline de feeling jocuri horro de acest gen, chiar dacă grafica (bazată pe prima versiune a motorului grafic Unreal) nu mai este de actualitate. Ca o mențiune specială, Undying a introdus sistemul de luptă folosit mai apoi în seria BioShock (arma într-o mână, abilitațile speciale/vrăjile în cealaltă).


Call of CthulhuCALL OF CTHULHU: DARK CORNERS OF THE EARTH
(Headfirst Productions/Bethesda Softworks)
PC/Xbox

Creație a defunctului studio Headfirst Productions, Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth reușea să transpună cum nu se poate mai bine scrierile lui H.P. Lovecraft într-un joc video cu puternice accente horror. Inspirat din nuvela „The Shadow Over Innsmouth”, povestea din Dark Corners of the Earth gravita în jurul detectivului Jack Walters, trimis să găsească o persoană dispărută într-un ciudat orășel plasat pe malul mării.

Lucrurile se complică când Walters descoperă atitudinea localnicilor față de vizitatori, acest episod culminând cu una dintre cele mai memorabile secvențe din joc: momentul în care eroul este asaltat în propria camera de hotel de către locuitorii din Innsmouth și trebuie să facă orice pentru a supraviețui.

Unul dintre elementele definitorii ale experienței din Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth era lipsa interfeței grafice (HUD) de pe ecran, informațiile despre starea de sănătate a personajului principal fiind comunicate fie prin nivelul de saturație a culorilor, fie prin mișcarea sa din ce in ce mai lentă.


Resident Evil 4RESIDENT EVIL 4
(Capcom)
PC/GameCube/Wii/PS2/Xbox 360/PS3

Continuare a unei faimoase serii de jocuri survival horror, Resident Evil 4 a revoluționat cu adevărat genul, îmbinând elementele de acțiune cu feelingul clasic, caracteristic titlurilor de groază. Leon S. Kennedy, un agent secret, este trimis de autoritățile americane pentru a o salva pe fata președintelui Statelor Unite, rapită de locuitorii unui misterios sat din Spania.

În încercarea de a o elibera, pașii lui Leon sunt purtați prin mai toată regiunea respectivă, unde are de înfruntat sătenii infectați cu un nou virus (Las Plagas), un cult religios, monștri marini sau chiar mutanți gigantici.

Resident Evil 4 va rămâne în istorie și pentru consacrarea camerei third person de tip „over the shoulder”, atât de folosită în shooterele contemporane. Din păcate, deși jocul a fost lansat și pe PC, această versiune este de departe cea mai puțin reușită dintre toate, recomandările noastre îndreptându-se către oricare dintre edițiile de consolă ale jocului.


AmnesiaAMNESIA: THE DARK DESCENT
(Frictional Games)
PC

Amnesia: The Dark Descent a fost realizat de Frictional Games, autoriei seriei Penumbra, fiind considerat cea mai reușită operă a studioului suedez. La fel ca în cazul titlurilor Penumbra, și Amnesia abordează perspectiva first person, precum și gameplay-ul în care contează mult mai mult abordarea inteligentă a situațiilor și nu neapărat confruntările directe in jocurile horror.

Acțiunea se desfășoară în secolul XIX, eroul principal fiind Daniel, un tânăr londonez care se găsește prizonier în castelul prusac Brennenburg. După cum o sugerează și numele jocului, Daniel și-a pierdut memoria, o scrisoare scrisă chiar de el sugerându-i să coboare în străfundurile castelului pentru a-l omorî pe baronul Alexander.

Amnesia: The Dark Descent a păstrat puzzle-uri și interacțiunea bazată pe fizică din seria Penumbra, extrem de importantă atunci când vine vorba de gestionarea eficientă a situațiilor extreme din jocul horror. Pe lângă sănătate, jucătorul trebuie să fie atent și la sănătatea mintală a lui Daniel, care poate fi foarte ușor afectată de anumiți factori.


Silent Hill HomecomingSILENT HILL HOMECOMING
(Double Helix Games/Konami)
PC/Xbox 360/PS3

Deși nu este tocmai bine privit de fanii înrăiți ai titlurilor Silent Hill, am considerat că Homecoming își merită locul pe această listă de recomandări, fiind poate cel mai accesibil joc horror al acestei serii. Un argument important a fost faptul că nu trebuie să fii la curent cu istoria din jurul orășelului Silent Hill pentru a te bucura de Homecoming, acest titlu putând fi abordat chiar și de către cei care nu au jucat niciuna dintre iterațiile precendente ale seriei.

Eroul principal este Alex Shepherd, un soldat care, după o misiune peste hotare, nu își mai găsește tatăl și fratele mai mic atunci când se întoarce acasă. Mai mult, mama sa suferă de o forma ciudată de afecțiune psihomotorie, Shepherd văzându-se nevoit să-și părăsească orășelul natal și să se aventureze în Silent Hill pentru a rezolva acest mister.

Spre deosebire de protagoniștii titlurilor precedente ale seriei, Shepherd are pregătirea militară necesară pentru a înfrunta în luptă monștrii din Silent Hill. Asta nu înseamnă însă că jocul horror se axează foarte mult pe confruntările directe, în prim plan fiind menținute puzzle-urile și atmosfera apăsătoare.


Dead SpaceDEAD SPACE
(Visceral Games/Electronic Arts)
PC/Xbox 360/PS3

Aminteam mai sus de influența pe care Resident Evil 4 a avut-o asupra următoarelor apariții de acest tip, Dead Space fiind o dovadă elocventă în acest sens. Jocurile horror celor de la Visceral Games schimbă însă decorul, mutând acțiunea pe nava spațială USG Ishimura, al cărei echipaj a fost măcelărit de necromorfi, o nemiloasă rasă extraterestră.

În prim plan stă inginerul Isaac Clarke, care este nevoit să parcurgă toate punțile navei de unul singur, în încercarea de a-și găsi soția. După cum spuneam, Dead Space a împrumutat foarte multe dintre mecanicile de joc consacrate de Resident Evil 4, pornind de perspectiva prin intermediul căreia este privită acțiunea, precum și sistemul de management al inventarului.

Spre deosebire însă de alte jocuri horror celor de la Capcom, în Dead Space personajul principal poate ținti și trage în timp ce se mișcă, caracteristică care a inclinat balanța creației celor de la Visceral Games către acțiune, în detrimentul horror-ului clasic.


CondemnedCONDEMNED: CRIMINAL ORIGINS
(Monolith Productions/SEGA)
PC/Xbox 360

Realizat de autorii seriei F.E.A.R., Condemned: Criminal Origins este un joc horror destul de diferit față de celelalte recomandări, cu un fir narativ mult mai bine ancorat în realitate. Jucătorul intră în pielea lui Ethan Thomas, un investigator FBI ce trebuie să rezolve cazul unui ucigaș în serie – Serial Killer X, care face ravagii în metropola americană Metro.

În Condemned: Criminal Origins, accentul este pus pe studierea atentă a locurile în care au avut loc crimele, precum și a dovezilor rezultate, dar și pe luptele first person de la apropiere. Pentru Condemned, Monolith a introdus posibilitatea de a folosi drept arme aproape toate obiectele din mediul înconjurător .

Condemned: Criminal Origins a beneficiat și de o continuare – Condemned 2: Bloodshot, care n-a fost lansată, din păcate, decât pentru console.


CryostasisCRYOSTASIS: SLEEP OF REASON
(Action Forms/505 Games)
PC

Cryostasis este opera studioului Action Forms din Ucraina, fiind de departe cel mai complex joc horror al acestora. Acțiunea are loc la începutul anilor ’80, la bordul spărgătorului de gheață North Wind, naufragiat în proximitatea Polului Nord. Personajul principal este meteorologul Alexander Nesterov, acesta fiind nevoit să afle ce s-a întâmplat cu fostul echipaj al navei.

Deși majoritatea jocului este privită prin ochii lui Nesterov, Cryostasis: Sleep of Reason folosește o mecanică de joc inedită numită Mental Echo. Aceasta permite retrăirea, în trecut, a anumitor întâmplări din viețile unor personaje, deciziile luate de acestea putând influența prezentul în care are loc aventura lui Nesterov.

Action Forms a folosit Cryostasis și drept demo tehnologic pentru suita NVIDIA PhysX, anumite efecte din jocuri horror (țurțurii de gheață, comportamentul apei) fiind reproduse cu ajutorul acestor rutine.


Aici se încheie lista noastră de recomandări de jocuri horror. Dacă mai aveți și alte sugestii, nu ezitați să ni le împărtășiți folosind secțiunea de comentarii de mai jos.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup