Football Manager 2013 Review: Fotbal la puterea infinit

Redactor:
Liviu Mihai
Football Manager 2013 Review: Fotbal la puterea infinit
  • Publicat:
  • Actualizat:

Jocurile de fotbal sunt unele dintre cele mai de succes titluri din industria de jocuri video, grație publicului extrem de pasionat și totodată numeros căruia li se adresează. Cele mai vândute titluri sunt cele care orientate pe acțiune, ce permit controlul jucătorilor în timpul meciurilor. Există însă și un alt tip de joc de fotbal, destinat celor care își doresc să experimenteze experiența completă a cluburilor de fotbal: simulatoarele de management de fotbal. Football Manager 2013 se încadrează în această categorie.

Din start trebuie să anunț că un astfel de joc este croit pentru cei ce adoră strategia și atenția la detalii. Cei cărora nu le pasă de transferuri, fani, relații cu presa, discuțiile cu staff-ul echipei, programe de antrenament, grafice, rapoarte, bugete, moralul jucătorilor sau așteptările finanțatorilor ar trebui să stea departe un astfel de joc. Pe de altă parte, cei care la citirea enumerației din fraza anterioară au simțit o provocare sau o șansă de a-și împlini un vis ar trebui neapărat să citească acest articol și să încerce cel puțin varianta demonstrativă a jocului.

Football Manager 2013

Noua interfață din Football Manager 2013 este parcă mai bine organizată și folosește cu o mai mare eficiență spațiul disponibil pe ecran. Există și posibilități de gestionare a informațiilor ce se doresc afișate în anumite secțiuni principale, iar tema generală de culori a interfeței diferă în funcție de echipa pe care jucătorul alege să o conducă. De obicei aceste teme sunt frumoase și deloc dernanjante. Există și opțiunea de a modifica această schemă de culori după bunul plac, lucru foarte util atunci când antrenăm echipe ale căror scheme de culori au fost adoptate prost în interfață. Dacă ești managerul echipei Steaua București, ochii îți sunt pur și simplu asediați de niște ecrane cu un contrast roș-albastru extrem de strident. Acest inconvenient ar fi putut fi rezolvat din start de către producători, însă probabil că s-au concentrat pe facilități ceva mai importante.

Football Manager 2013 este un joc extrem de complex în care poți să controlezi totul, de la programarea întâlnirilor cu staff-ul echipei și pâna la programul de antrenament… nu doar al echipei principale, ci și al echipei secunde sau al celei de tineret a clubului. De asemenea, pot fi analizate performanțele echipei prin diverse metode precum analiza statistică a celor mai bune intervale de minute ale echipei din ultimele 15 meciuri.

Football Manager 2013

Discuțiile cu echipa joacă un rol foarte important pentru moralul jucătorilor. Există un set de replici predefinite ce pot fi spuse înaintea meciului, la pauză sau după meci, fiecare dintre acestea afectând într-un fel sau altul starea de spirit a jucătorilor. Ele pot fi adresate întregii echipe sau doar anumitor jucători.

După o vreme, anumite lucruri precum discuțiile cu jucătorii sau conferințele de presă (în care ești asediat de întrebările jurnaliștilor) devin repetitive și, pentru cei deloc răbdători, pot fi chiar un pic enervante. Dacă se ajunge la astfel de sentimente de repulsie se poate recurge la delegarea activităților stresante către un asistent.

Football Manager 2013

Foarte multe dintre activități pot fi delegate către un asistent care se va declara fericit să care pe umerii săi lucruri precum povara negocierii de contracte cu jucătorii sau întreaga activitate a echipei secunde. Staff-ul este de un real ajutor în mai toate ariile, aceste persoane venind adesea cu recomandări și informații de mare interes. Spre exemplu, pentru un manager care nu cunoaște jucătorii noii sale echipe, recomandarea unui asistent pentru formula de start a meciului este o mână de ajutor binevenită.

Sistemul programului de antrenament a fost complet schimbat față de versiunile anterioare ale jocului. Sesiunile de antrenament sunt programate pe un calendar iar fiecare sesiune se concentrează pe anumite elemente de joc (spre exemplu faze fixe). Pentru cei care doresc control total, există opțiunea de control al antrenamentului fiecărui jucător în parte.

Football Manager 2013

În urma cererilor de la fanii cu slujbe și prea puțin timp liber, Sports Interactive a inclus un nou mod de joc denumit Football Manager Classic. Acesta este un mod de joc simplificat care renunță la o mare parte dintre detaliile prezente în modul principal Football Manager. Astfel, un sezon poate fi parcurs în doar câteva ore.

Un alt mod nou-introdus este modul Challenge, ce oferă patru scenarii de provocare. Spre exemplu, ne este predată o echipă în mijlocul sezonului, în condițiile în care ea nu a suferit nicio înfrângere. Misiunea este ca echipa să nu sufere nicio înfrângere până la finalul sezonului.

Football Manager 2013

Simularea efectivă a meciurilor se poate face în mai multe moduri: text, 2D și 3D. Cel mai atractiv este modul 3D, care a fost îmbunătățit față de varianta sa din anul trecut. Cei care însă speră să vadă o simulare de tipul FIFA vor fi dezamăgiți să afle că meciurile trebuie luate mai degrabă ca niște schițe ce arată performanța și deciziile jucătorilor. Există nenumărate momente în care jucătorii pasează înapoi fără motiv sau refuză să alerge după o minge care se situează la doi metri de ei. Dacă înțelegem acest sistem așa cum trebuie înțeles, totul va fi ca o evadare plăcută la iarbă verde după minute întregi de privit tabele și rapoarte.

În timpul meciurilor pot fi date foarte multe indicații către jucători, iar în funcție de moralul și abilitățile lor, ei vor încerca pe cât posibil să le respecte. Asistenții de pe banca de rezerve vor face comentarii referitor la anumiți jucători sau la jocul general al echipei , acestea apărând chiar pe ecranul în care este vizualizat meciul. Pe baza acestora dar și a analizei proprii pot fi schimbate poziționările jucătorilor în teren sau caracteristici precum agresivitatea, jocul la ofsaid, poziția liniei de fundași și alte asemenea.

Football Manager 2013

Meciurile sunt și singurele momente în care jocul are parte de sunet. În rest, asistăm la un joc complet mut, fără muzică, fără replici.

Baza de date cu jucători este imensă (aproximativ 500.000 de jucători), cele 5000 de echipe din cele 51 de țări incluse în joc (inclusiv România) sunt actualizate, iar, în general, atât ele cât și persoanele-cheie din interiorul clubului au denumiri reale. Așadar, în cazul în care jucătorul de Football Manager 2013 preia controlul echipei Rapid București, el va trebui să-și creeze o relație bună cu George Copos.

Football Manager 2013

Anul acesta jocul are și o componentă multiplayer ce se bazează pe Steam pentru a funcționa. Astfel, răfuielile pentru noua colegă de clasă drăguță se pot da într-un mod elegant, civilizat, ordonat și, cel mai important, de la o distanță ce permite securitatea corporală!

Sports Interactive a reușit să creeze un joc proaspăt, care se diferențiază de versiunile din anii anteriori prin mult mai multe lucruri decât schimbarea numelui. Producătorii spun că există 900 de îmbunătățiri. Recomand acest joc oricărui pasionat de fotbal, oricărui pasionat de management și oricărui pasionat de management de fotbal. Football Manager 2013 m-a ținut în priză nopți întregi și m-a făcut să îmi doresc cu ardoare să mai câștig un meci. Și încă unul. Și încă unul.

Football Manager 2013

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la iveală”
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la…
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian Mutu
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian…
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen