Far Cry New Dawn Review: acum și cu elemente de RPG

  • Publicat:
  • Actualizat:

În ultimii ani, mai toate titlurile celor de la Ubisoft au migrat către un „șablon” previzibil, din care nu lipsesc elemente-cheie precum mediul de joc open world, elementele de RPG din ce în ce mai prezente, actualizările dese de tip live service meninte să prelungească durata de viața a jocului etc. În aceste condiții, o serie precum Far Cry, deși a înglobat unele dintre aceste elemente, făcea oarecum notă discordantă față de restul creațiilor publisher-ului: propunea jocuri ceva mai lejere și permisive, progresul în cadrul acestora nefiind limitat de tot felul de praguri artificiale, dintre care unele menite să incurajeze microtranzacțiile.

Ei bine, noul Far Cry: New Dawn întrerupe această tradiție, adăugând, pentru prima oară în cadrul seriei, ușoare elemente de RPG, după cum le numesc producătorii. Înainte de a continua însă, vă recomand cu căldură să citiți și preview-ul nostru despre Far Cry: New Dawn, multe dintre caracteristicile noi ale jocului fiind descrise în detaliu în cadrul acelui articol.

Far Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Ce trebuie să știți este că acțiunea din New Dawn se petrece în același ținut Hope County din Far Cry 5, la 17 ani de la dezastrul nuclear ce a marcat sfârșitul acelui joc. Tărâmul este acum sub controlul The Highwaymen, o grupare violentă condusă de gemenele Mickey și Lou, iar jucătorul intră în pielea căpitanului responsabil cu securitatea lui Thomas Rush, o figură legendară a acelor vremuri, ce încearcă să elibereze ținutul de sub teroarea instaurată de cele două surori.

Nu vă așteptați la revelații narative de la Far Cry: New Dawn; nici măcar producătorii nu cred că și-au propus așa ceva. Ce reușește însă jocul celor de la Ubisoft Montreal, cel puțin pe plan narativ, este să ofere o motivație suficientă și satisfăcătoare pentru a explora această nouă variantă a ținutului Hope County: își fac apariția atât unele personaje eblematice din Far Cry 5, cum ar fi „părintele” Joseph Seed, precum și cele menite să descrețească frunțile, cum ar fi nelipsitul Hurk, dar și prezențe noi, realizate în spiritul seriei, suficient de bine creionate pentru a conferi credibilitate și personalitate proprie acestei noi povești.

Far Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

După cum aminteam însă mai devreme, formula clasică de first person shooter open world folosită de precedentele titluri Far Cry este alterată prin introducerea mecanicilor de RPG, care, inevitabil, vor impune și anumite limitări. Cam toate elementele jocului, pornind de la arme, vehicule, inamici, facilități ce pot fi construite în propria bază sau dificultatea anumitor misiuni „beneficiază” acum de „niveluri”. Din fericire, acestea nu sunt numeroase, existând în general doar trei sau patru astfel de trepte, foarte ușor de înțeles: este recomandat să nu atacați inamici de un anumit nivel fără să aveți arme sau vehicule de același nivel sau să nu abordați misiuni dificile fără să vă echipați corespunzător cu echipament de un nivel similar.

Iar progresul pe parcursul acestor niveluri se face folosind resurse de mai multe tipuri, ce se regăsesc din belșug în lumea de joc. Excepție fac câteva materiale esențiale, precum etanolul (vital pentru upgrade-ul facilităților din propria bază) sau circuitele, despre care vom vorbi un pic mai târziu. Marele merit al lui Far Cry: New Dawn este că, în mare parte, reușește să se țină departe de pragurile artificiale pe care le aminteam mai devreme. Colectarea de resurse merge, în general, mână în mână cu progresul prin poveste, puține fiind momentele în care te simți cu adevărat limitat de „matematica” din spatele jocului.

Far Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Din păcate însă, aceste momente apar și afectează cursul acțiunii, jucătorul fiind din nou forțat să facă ceea ce vor producătorii și nu ceea ce și-ar dori el. Spre exemplu, anumite momente din joc se vor rezuma la asaltul outpost-urilor controlate de către Highwaymen în vederea obținerii etanolului necesar pentru completarea obiectivului principal. Și, cel puțin pe dificultate medie, fazele avansate ale jocului sunt marcate de numeroase confruntări cu așa-zișii inamici „elite” (de nivel 4), pe care, fără o armă de rang similar, nu ai nici o șansă să-i dobori. Indiferent de cât de impunătoare sunt mitraliera sau lansatorul tău de rachete de nivel 3, acestea nu vor provoca damage-ul unei simple bâte de nivel elite.

Și, pentru a obține armele de ultim nivel, trebuie să urci facilitățile propriei baze la cel mai avansat nivel, deci ești nevoit să alergi după și mai mult etanol, și, mai apoi, să găsești o sursa constantă de circuite, vitale pentru crafting-ul armelor de nivel elite. Circuite, care se găsesc în principal in cadrul expedițiilor, misiuni rupte de firul principal al poveștii, dar și de Hope County, ce pot fi accesate cu ajutorul pilotului și elicopterului din propria bază.

Far Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Aceste expediții prezintă niveluri plasate prin alte locații din America controlate de către Highwaymen, din care trebuie să sustragi diferite pachete fără a fi detectat. Completarea unei astfel de expediții are ca rezultate, pe lângă dobândirea resurselor necesare, și deblocarea unui nou astfel de nivel, precum și a unei versiuni mai dificile a celui tocmai terminat. Pe un sistem similar funcționează și outpost-urile, pe care le poți „seca” de etanol, deblocând astfel versiuni mai dificile ale lor (acest gen de „ierarhizare” cred că a fost o prioritate pentru producători).

Și, din nou, principalul neajuns al unei astfel de abordări nu este scoaterea în evidență a acestui conținut complementar implementat de producători, ci impunerea lui în detrimentul parcurgerii campaniei în ritmul jucătorului și după dorința acestuia. Mai grav este că aceste arme (sau vehicule) de nivel elite după care alergam, trecând peste atâtea hopuri, pot fi obținute lejer cu ajutorul „creditelor Far Cry”, ce pot fi achiziționate în schimbul banilor reali. Cu alte cuvinte, „ori treceți prin grind-ul gândit de noi, ori plătiți și jucați așa cum doriți voi”.

Far Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Totuși, comparat cu alte jocuri Ubisoft, cum ar fi recentul Assassin’s Creed Odyssey, Far Cry: New Dawn reprezintă o experiență mult mai coerentă și mai facil de „digerat”, sesiunile de grinding fiind mult mai lejere și ușor de parcurs. Mai ales în condițiile în care mecanicile de navigare a lumii de joc, precum și cele de shooting sunt la fel de solide ca întotdeauna. Ba chiar, dacă stăpânești suficient de bine jocul, câteodată te poți simți ca un veritabil hibrid de Rambo și Jackie Chan, chiar și în fața celor mai avansați inamici (cu condiția, se putea altfel, să ai armele și echipamentele elite).

Coerența jocului este atribuită și de dimensiunile sale reduse, chiar și în comparație cu Far Cry 5. Poți trece lejer prin povestea principală, inclusiv peste toate pragurile cvasi-artificiale amintite mai sus, în maximum 10-15 ore, în funcție de nivelul de dificultate ales și priceperea celui care joacă. Și este păcat, pentru că deși beneficiază de apariții spectaculoase și bifează cam toate caracteristicile necesare unui antagonist al seriei Far Cry, gemenele Mickey și Lou lasă impresia că nu sunt „exploatate” la maximum, cel puțin din punct de vedere narativ.

Far Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Astfel, în ciuda porțiunilor din joc în care am fost forțat să fac lucruri pe care nu mi le-am dorit neapărat, parcă aș fi vrut să joc mai mult Far Cry: New Dawn, să am parte de o poveste ceva mai complexă și de un joc mai lung. Evident, după finalizarea poveștii, ai parte și de obiective secundare, de expediții suplimentare, poți încerca să eliberezi toate outpost-urile sau se explorezi fiecare colțișor al hărții, însă, fără o motivație narativă, toate aceste lucruri pot fi asemuite mai degrabă unei liste realizate în Excel, decât unui joc video.

Cum spuneam însă, gameplay-ul de bază al seriei funcționeaza foarte bine și în Far Cry: New Dawn, unele îmbunătățiri (precum eficiența crescută a aliaților de tip Guns for Hire) fiind evidente. De asemenea, grație stilului său vizual, controlului impecabil dar și personajelor bine conturate, New Dawn se încadrează cu succes în „atmosfera” caracteristică seriei Far Cry, oferind acel sentiment de familiaritate, esenșial pentru fanii înrăiți ai seriei.

Far Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Far Cry New DawnFar Cry New Dawn

Nu în ultimul rând, la nivel tehnologic, dar și artistic, se simte o îmbunătățire evidentă în versiunea finală a lui Far Cry: New Dawn în comparație cu ediția de preview pe care am avut ocazia să o încercăm luna trecută. Grafica, în special pe un display bine calibrat și capabil de HDR (High Dynamic Range), se ridică câteodată la niveluri impresionante de spectaculozitate, iar framerate-ul rămâne constant, fără variații deranjante (30 de cadre pe secundă pe PS4 Pro). Mai mult, acum jocul beneficiază și de un Photo Mode, capabil să scoată în evidență toate aceste progrese vizuale.

Cert este că unele elemente de RPG parcă nu-și găsesc locul în seria Far Cry, iar povestea din New Dawn este poate mai scurtă decât ne-am fi dorit. În afara acestor impedimente însă, Far Cry: New Dawn propune o experiență open world de calitate, punctele forte ale seriei fiind la fel de prezente, alături de o prezentare grafică peste așteptări, dar și un fir narativ decent. Sincer, mi-aș fi dorit să petrec mai mult timp în noul Hope County, însă și alte scenarii post-apocaliptice bat la ușă, în jocuri precum Metro Exodus sau RAGE 2.

Far Cry New Dawn

Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
CTP despre comportamentul Ana Mariei Popescu, la aeroport: „Tupeu de mahala“
CTP despre comportamentul Ana Mariei Popescu, la aeroport: „Tupeu de mahala“
Carantină pentru persoanele nevaccinate care vin din Grecia. CNSU a actualizat lista ţărilor din zona roşie DOCUMENT
Carantină pentru persoanele nevaccinate care vin din Grecia. CNSU a actualizat lista ţărilor din zona roşie DOCUMENT
GALERIE FOTO Andrei Cordea are o iubită superbă. Cât de bine arată partenera noului star de la FCSB
GALERIE FOTO Andrei Cordea are o iubită superbă. Cât de bine arată partenera noului star de la FCSB
Schimbări majore în transportul în comun din București de la 1 august. O veste bună și una mai puțin bună
Schimbări majore în transportul în comun din București de la 1 august. O veste bună și una mai puțin bună
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din Grecia, cu amanta
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din Grecia, cu amanta
Ana Maria Popescu îl face încă o dată praf pe ministrul Eduard Novak după ce acesta și-a cerut scuze: "E strigătul unui om care a reușit indiferent de condiții"
Ana Maria Popescu îl face încă o dată praf pe ministrul Eduard Novak după ce acesta și-a cerut scuze: "E strigătul unui om care a reușit indiferent de condiții"
Un turist român, care a intrat cu mașina pe plaja din Halkidiki și a rămas blocat, a fost scos de soldați
Un turist român, care a intrat cu mașina pe plaja din Halkidiki și a rămas blocat, a fost scos de soldați
'A omorât-o pe mămicuţa mea!' - Strigătul de durere al tinerei care și-a găsit mama zăcând pe asfalt
'A omorât-o pe mămicuţa mea!' - Strigătul de durere al tinerei care și-a găsit mama zăcând pe asfalt
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Un comentator a fost dat afară după o remarcă rasistă la JO. Ce a spus, în direct, la adresa unui asiatic
Un comentator a fost dat afară după o remarcă rasistă la JO. Ce a spus, în direct, la adresa unui asiatic
Veste ȘOC despre CAPATOS! Anunțul cutremurător a venit CHIAR ACUM
Veste ȘOC despre CAPATOS! Anunțul cutremurător a venit CHIAR ACUM
Topul liceelor din Bucureşti după ultima medie de admitere
Topul liceelor din Bucureşti după ultima medie de admitere
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care puţini s-ar aştepta
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care puţini s-ar aştepta
Lidl va aduce un aparat care este „la modă” în această perioadă
Lidl va aduce un aparat care este „la modă” în această perioadă
Jigniri la adresa sportivei Ana Maria Popescu din partea unui consilier PNL:
Jigniri la adresa sportivei Ana Maria Popescu din partea unui consilier PNL: "Nu merita să poarte medalia la gât, ci să şi-o bage în fund"
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Răspuns delirant al autorităţilor după ce şalupa unui interlop a ucis un om: „Nu există limită de viteză!”
Răspuns delirant al autorităţilor după ce şalupa unui interlop a ucis un om: „Nu există limită de viteză!”
Este oficial: 45.000 de lei de la stat să vă schimbaţi maşina. Cum puteţi accesa banii
Este oficial: 45.000 de lei de la stat să vă schimbaţi maşina. Cum puteţi accesa banii
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la piscină
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la piscină
Cum i-a ajutat Jean-Claude Van Damme, fără să vrea, pe hoții care au furat bijuterii de 3 milioane de euro la Paris
Cum i-a ajutat Jean-Claude Van Damme, fără să vrea, pe hoții care au furat bijuterii de 3 milioane de euro la Paris
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Șocul de pe autostradă. Ce a văzut un șofer în apropierea unui sens giratoriu la ieșirea de pe A3?
Șocul de pe autostradă. Ce a văzut un șofer în apropierea unui sens giratoriu la ieșirea de pe A3?
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani