Far Cry New Dawn Preview exclusiv: viața de după apocalipsă

  • Publicat:
  • Actualizat:

A devenit deja o tradiție ca fiecare joc principal al seriei Far Cry să fie urmat, la un interval de timp destul de scurt, de un așa-zis „spin-off”, un titlu nu neapărat legat direct de predecesorul său, dar care preia multe dintre particularitățile acestuia: Blood Dragon a sosit după Far Cry 3, Far Cry 4 a fost urmat de Far Cry Primal, iar „tabloul” din Far Cry 5 va fi completat, foarte curând, de noul Far Cry: New Dawn. Din nou, Go4games a fost singura publicație din România invitată la Londra, pentru a încerca o versiune preliminară a acestui nou titlu al seriei Far Cry.

Spre deosebire de Primal sau Blood Dragon, care schimbau aproape complet „datele problemei”, Far Cry: New Dawn poate fi considerat drept un soi de continuare pentru evenimentele din Far Cry 5, acțiunea desfășurându-se acum la mai bine de 17 ani de la concluzia acelui joc. În urma inevitabilei catastrofe nucleare, peisajul s-a schimbat dramatic, multe dintre elementele vechii lumi dispărând, înlocuite fiind de altele. Viața însă a continuat, iar supraviețuitorii au dobândit, până la urmă, curajul necesar pentru a reconstrui și a spera la mai bine.

Far Cry New Dawn

Noile comunități apărute astfel pe tot teritoriul nord-american, aflate încă într-un stadiu incipient, au devenit ținte ușoare pentru grupările violente, ce preferă să-și ducă traiul terorizând și jefuind. Dintre acestea, s-a remarcat grupul The Highwaymen, condus cu mână de fier de noile personaje negative din New Dawn: gemenele Mickey și Lou (care, într-un mod ciudat, îmi aduc aminte de surorile Serena și Venus Williams din tenis). Acțiunea are din nou loc în ținutul Hope County din Montana, la rândul său asuprit de The Highwaymen. Supraviețuitorii din baza Prosperity apelează astfel la Thomas Rush, o veritabilă legendă vie a acestor timpuri, care, împreună cu aliații săi, străbat America într-un tren, ajutând comunitățile șicanate de grupări precum The Highwaymen.

Aici începe aventura propriu-zisă din Far Cry: New Dawn, trenul salvator ce călătoarea spre Hope County fiind asaltat și deraiat de Highwaymen, iar Thomas Rush răpit. Jucătorii intră astfel în pielea unuia dintre locotenenții lui Rush (poți alege din nou dacă dorești să joci drept bărbat sau femeie), însărcinat, în această versiune de preview pe care am avut ocazia să o încercăm, cu protecția bazei Prosperity (plasată în locația fostei reședințe a lui John Seed din Far Cry 5), elibererea lui Thomas Rush și respingerea atacului membrilor The Highwaymen.

Far Cry New Dawn

După cum ați dedus deja, fanii familiarizați cu mediul de joc din Far Cry 5 se vor simți „ca acasă” în New Dawn, harta fiind suficient „remixată” pentru a oferi o experiență cât de cât proaspătă. Totuși, nu de puține ori veți avea un sentiment pronunțat de deja-vu, în New Dawn făcându-și apariția multe dintre locațiile-cheie din Far Cry 5, dar și personajele importante ce au supraviețuit dezastrului nuclear. Ba chiar, dacă căutați bine de tot, veți da și de Joseph Seed și de rămășițele cultului său religios.

Și totuși, în ciuda acestor asemănări evidente, Jean-Sebastien Decant, directorul de creație din echipa de la Ubisoft Montreal, ne-a asigurat că Far Cry: New Dawn vine cu o sumedenie de noutăți, capabile să determine jucătorii să „salveze” Hope County încă o dată. Poate cel mai important argument adus de Decant în acest sens este reprezentat de noile elemente de RPG adăugate formulei clasice din jocurile Far Cry. Nu vă închipuiți însă sute de opțiuni de dialog, statistici complicate sau progresia pe parcursul a zeci de niveluri de experiență, precum în Assassin”s Creed Odyssey.

Far Cry New Dawn

Dimpotrivă, elemente de RPG din New Dawn sunt descrise chiar de către producători ca fiind „light”, acestea fiind rezumate la împărțirea armelor, vehiculelor și inamicilor în câteva rank-uri. Spre exemplu, inamicii pot fi clasificați de la rank 1 până la 5, cei de nivel crescut fiind, în mod evident, mai dificil de înfruntat. Astfel, pentru a supraviețui, producătorii recomandă crafting-ul unor arme de nivel cel puțin egal cu cel al inamicilor. Iar pentru dobândirea acestora, este nevoie de tot felul de resurse presărate prin lumea de joc, acestea înlocuind banii din Far Cry 5. Iar dintre acestea, de departe cea mai importantă, cel puțin pe parcursul demo-ului pe care am avut ocazia să-l încercăm, este etanolul, folosit drept combustil în lumea postapocaliptică din New Dawn.

Cu ajutorul acestui etanol, pot fi upgradate diferite porțiuni ale bazei Prosperity, cum ar fi centrul medical, atelierul de arme noi, garajul auto etc. Pentru dezvoltarea acestora este nevoie însă și de salvarea unor specialiști, la rândul lor presărați prin lumea de joc. Recrutarea acestora constă în misiuni liniare, tipice jocurilor first person shooter sau, câteodată, chiar action/adventure, în cadrul unora dintre acestea fiind oferită ocazia de a revizita locuri familiare din Far Cry 5, afectate de trecerea timpului. Evident, pentru a atinge aceste obiective se pot recruta din nou aliați (Guns for Hire, prima dintre aceștia fiind chiar fiica cuplului Nick și Kim Rye din Far Cry 5, sau simpaticele animale Fangs for Hire).

Far Cry New Dawn

Dependența de etanol, cel puțin în prima fază a jocului, poate deveni ușor deranjantă. În vederea progresului în cadrul poveștii, trebuie să strângi suficient etanol pentru a upgrada trei componente ale bazei Prosperity, această goană după resurse inducând o ușoară senzație de frustrare, sentimentul fiind, din nou pentru un titlu Ubisoft, că producătorii mă forțează să parcurg jocul așa cum doresc ei, și nu cum îmi place mie. Din fericire, aceste limitări nu sunt nici pe departe la fel de evidente precum pragurile de nivel din Assassin”s Creed Origins, spre exemplu, existând metode destul de rapide de a face rost de resursele necesare.

Una dintre componentele bazei Prosperity pe care am fost încurajați să o upgradăm cât mai repede este helipad-ul și elicopterul aferent. Cu ajutorul acestuia, jucătorii pot pleca în așa-numitele expediții, o veritabilă premieră pentru seria Far Cry, după cum sunt descrise acestea de Jean-Sebastien Decant. Pe scurt, aceste expediții sunt niveluri separate, plasate în tot felul de locații ale Americii de după catastrofa nucleară, aflate sub controlul grupării The Highwaymen. Scopul jucătorului în aceste niveluri este să pătrundă în bazele The Highwaymen, să fure un colet și să scape cu ajutorul elicopterului cu care a și sosit. Operațiune răsplătită cu cantități apreciabile de resurse, care poate fi dusă la bun sfârșit prin variate abordări (stealth, atacuri directe etc.) sau căi de acces. Aici ies în evidență din nou confruntările armate caracteristice seriei Far Cry, la fel de impredictibile ca întotdeauna.

Far Cry New Dawn

Mai mult, odată dusă la bun sfârșit o astfel de expediție, aceasta poate fi reluată, pe un rank superior de dificultate, pentru și mai multe resurse. Evident, asemenea întregului joc, și aceste expediții pot fi abordate în mod cooperativ, sporind astfel șansele de reușită. Pe parcursul timpului pe care l-am avut alocat pentru testarea acestei versiuni de preview, am avut ocazia să încercăm două astfel de expediții: una plasata pe un vapor imens, care mi-a adus aminte de primul Far Cry, cealaltă desfâșurându-se într-un canion, pe un pod controlat de Highwaymen.

Același sistem bazat pe nivelurile de dificultate superioară este prezent în Far Cry: New Dawn și în privința tradiționalelor outpost-uri ce trebuie eliberate. După eliminarea inimicilor și „cucerirea” unui astfel de obiectiv, poți alege dacă dorești să-l „storci” de resurse (obținând astfel o cantitate suplimentară de etanol), această operațiune fiind sinonimă cu abandonarea outpost-ului și reocuparea acestuia de către Highwaymen. Acesta va fi apărat de și mai multe forțe inamice, jucătorii fiind astfel invitați să-l elibereze din nou, dacă pot, pentru și mai multe resurse.

Far Cry New Dawn

În privința controlului și a graficii, la nivel tehnologic, lucrurile stau la fel de bine precum în Far Cry 5, fiind evident faptul că New Dawn a fost construit pe fundația precedentului titlu din serie. Diferența o face însă abordarea artistică, perioada postapocaliptică din New Dawn nefiind nici pe departe întunecată și tristă, ci mai degraba viu colorată și optimistă. Stilul artistic amintește foarte mult și de viziunea celor de la Avalanche Studios și id Software pentru RAGE 2, fiind folosite aceleași culori stridente și, câteodată, același tip de umor negru. Totuși, Jean-Sebastien Decant ne-a asigurat că New Dawn nu a fost influențat de viitorul joc de la Bethesda, dezvoltarea sa fiind pornită înainte ca RAGE 2 să fie dezvăluit.

În ciuda refolosirii evidente a unor elemente din Far Cry 5, New Dawn pare să aducă suficient de multe noutăți și „remixează” îndeajuns formula seriei pentru a capta din nou atenția jucătorilor. Rămâne de văzut cât de lungă va fi noua campanie (descrisă de producători ca fiind mai redusă ca dimensiuni decât cea din Far Cry 5) și dacă aceasta va reuși să mențină viu interesul fanilor pe întregul său parcurs. Far Cry: New Dawn este așteptat pe 15 februarie 2019, în versiuni pentru PlayStation 4, Xbox One și PC. Cerințele de sistem pentru versiunea de PC a jocului pot fi consultate aici.

Far Cry New Dawn

Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Ana Maria Popescu a uitat: Novak chiar a luat aurul! Ce medalii are în palmares, ca sportiv
Ana Maria Popescu a uitat: Novak chiar a luat aurul! Ce medalii are în palmares, ca sportiv
Anunţul dat de Valeriu Gheorghiţă despre a treia doză. Când ar urmă să începă administrarea
Anunţul dat de Valeriu Gheorghiţă despre a treia doză. Când ar urmă să începă administrarea
„Sper să plece cât mai repede!” Coman, reacție sinceră când a fost întrebat despre plecările de la echipă
„Sper să plece cât mai repede!” Coman, reacție sinceră când a fost întrebat despre plecările de la echipă
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
O tânără de 22 ani vrea să intre în „Cartea Recordurilor” cu cele mai mari buze din lume
O tânără de 22 ani vrea să intre în „Cartea Recordurilor” cu cele mai mari buze din lume
Anamaria, anunţ de ULTIMA ORĂ despre divorţ. Cum a comentat noile imagini intime ale lui Reghe cu amanta
Anamaria, anunţ de ULTIMA ORĂ despre divorţ. Cum a comentat noile imagini intime ale lui Reghe cu amanta
Un copil de un an din Bihor a murit după ce s-a înecat cu o bomboană. Familia a luat la bătaie echipajul SMURD
Un copil de un an din Bihor a murit după ce s-a înecat cu o bomboană. Familia a luat la bătaie echipajul SMURD
Vanghelie a călcat-o în picioare! Oana Mizil, lovită cu pumnii și picioarele până a ajuns la spital - Detalii șocante
Vanghelie a călcat-o în picioare! Oana Mizil, lovită cu pumnii și picioarele până a ajuns la spital - Detalii șocante
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
O femeie și-a dat în judecată soțul care a bătut-o pentru că s-a jucat PUBG
O femeie și-a dat în judecată soțul care a bătut-o pentru că s-a jucat PUBG
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Sutienul i-a jucat feste! Elena Udrea face FURORI în COSTUM DE BAIE! Cum s-a afişat pe litoral fostul ministru
Sutienul i-a jucat feste! Elena Udrea face FURORI în COSTUM DE BAIE! Cum s-a afişat pe litoral fostul ministru
Se taie pensiile! Lovitură pentru toată România. Va fi cumplit
Se taie pensiile! Lovitură pentru toată România. Va fi cumplit
Topul liceelor din Bucureşti după ultima medie de admitere
Topul liceelor din Bucureşti după ultima medie de admitere
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
Cât costă în România limuzina Mercedes care consumă 0,6 l/100 km? Trebuie să fii bogat ca să faci economie
Cât costă în România limuzina Mercedes care consumă 0,6 l/100 km? Trebuie să fii bogat ca să faci economie
Oferte cu care Dedeman vrea să atragă atenția clienților în această săptămână
Oferte cu care Dedeman vrea să atragă atenția clienților în această săptămână
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Şofer kamikaze filmat în timp ce intră pe contrasens pe A3. „Bipezii ăştia ar trebui lăsaţi pe viaţă fără permis” VIDEO
Şofer kamikaze filmat în timp ce intră pe contrasens pe A3. „Bipezii ăştia ar trebui lăsaţi pe viaţă fără permis” VIDEO
Nu e linişte nici în Ungaria. Se întâmplă sub ochii lui Viktor Orban
Nu e linişte nici în Ungaria. Se întâmplă sub ochii lui Viktor Orban
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Când încep Asia Express și X Factor la Antena 1. Anunțul oficial
Când încep Asia Express și X Factor la Antena 1. Anunțul oficial
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Orașul din România în care trotinetele electrice vor fi interzise. Ce riscă cei care nu respectă măsura
Orașul din România în care trotinetele electrice vor fi interzise. Ce riscă cei care nu respectă măsura
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani