Far Cry New Dawn Preview exclusiv: viața de după apocalipsă

  • Publicat:
  • Actualizat:

A devenit deja o tradiție ca fiecare joc principal al seriei Far Cry să fie urmat, la un interval de timp destul de scurt, de un așa-zis „spin-off”, un titlu nu neapărat legat direct de predecesorul său, dar care preia multe dintre particularitățile acestuia: Blood Dragon a sosit după Far Cry 3, Far Cry 4 a fost urmat de Far Cry Primal, iar „tabloul” din Far Cry 5 va fi completat, foarte curând, de noul Far Cry: New Dawn. Din nou, Go4games a fost singura publicație din România invitată la Londra, pentru a încerca o versiune preliminară a acestui nou titlu al seriei Far Cry.

Spre deosebire de Primal sau Blood Dragon, care schimbau aproape complet „datele problemei”, Far Cry: New Dawn poate fi considerat drept un soi de continuare pentru evenimentele din Far Cry 5, acțiunea desfășurându-se acum la mai bine de 17 ani de la concluzia acelui joc. În urma inevitabilei catastrofe nucleare, peisajul s-a schimbat dramatic, multe dintre elementele vechii lumi dispărând, înlocuite fiind de altele. Viața însă a continuat, iar supraviețuitorii au dobândit, până la urmă, curajul necesar pentru a reconstrui și a spera la mai bine.

Far Cry New Dawn

Noile comunități apărute astfel pe tot teritoriul nord-american, aflate încă într-un stadiu incipient, au devenit ținte ușoare pentru grupările violente, ce preferă să-și ducă traiul terorizând și jefuind. Dintre acestea, s-a remarcat grupul The Highwaymen, condus cu mână de fier de noile personaje negative din New Dawn: gemenele Mickey și Lou (care, într-un mod ciudat, îmi aduc aminte de surorile Serena și Venus Williams din tenis). Acțiunea are din nou loc în ținutul Hope County din Montana, la rândul său asuprit de The Highwaymen. Supraviețuitorii din baza Prosperity apelează astfel la Thomas Rush, o veritabilă legendă vie a acestor timpuri, care, împreună cu aliații săi, străbat America într-un tren, ajutând comunitățile șicanate de grupări precum The Highwaymen.

Aici începe aventura propriu-zisă din Far Cry: New Dawn, trenul salvator ce călătoarea spre Hope County fiind asaltat și deraiat de Highwaymen, iar Thomas Rush răpit. Jucătorii intră astfel în pielea unuia dintre locotenenții lui Rush (poți alege din nou dacă dorești să joci drept bărbat sau femeie), însărcinat, în această versiune de preview pe care am avut ocazia să o încercăm, cu protecția bazei Prosperity (plasată în locația fostei reședințe a lui John Seed din Far Cry 5), elibererea lui Thomas Rush și respingerea atacului membrilor The Highwaymen.

Far Cry New Dawn

După cum ați dedus deja, fanii familiarizați cu mediul de joc din Far Cry 5 se vor simți „ca acasă” în New Dawn, harta fiind suficient „remixată” pentru a oferi o experiență cât de cât proaspătă. Totuși, nu de puține ori veți avea un sentiment pronunțat de deja-vu, în New Dawn făcându-și apariția multe dintre locațiile-cheie din Far Cry 5, dar și personajele importante ce au supraviețuit dezastrului nuclear. Ba chiar, dacă căutați bine de tot, veți da și de Joseph Seed și de rămășițele cultului său religios.

Și totuși, în ciuda acestor asemănări evidente, Jean-Sebastien Decant, directorul de creație din echipa de la Ubisoft Montreal, ne-a asigurat că Far Cry: New Dawn vine cu o sumedenie de noutăți, capabile să determine jucătorii să „salveze” Hope County încă o dată. Poate cel mai important argument adus de Decant în acest sens este reprezentat de noile elemente de RPG adăugate formulei clasice din jocurile Far Cry. Nu vă închipuiți însă sute de opțiuni de dialog, statistici complicate sau progresia pe parcursul a zeci de niveluri de experiență, precum în Assassin”s Creed Odyssey.

Far Cry New Dawn

Dimpotrivă, elemente de RPG din New Dawn sunt descrise chiar de către producători ca fiind „light”, acestea fiind rezumate la împărțirea armelor, vehiculelor și inamicilor în câteva rank-uri. Spre exemplu, inamicii pot fi clasificați de la rank 1 până la 5, cei de nivel crescut fiind, în mod evident, mai dificil de înfruntat. Astfel, pentru a supraviețui, producătorii recomandă crafting-ul unor arme de nivel cel puțin egal cu cel al inamicilor. Iar pentru dobândirea acestora, este nevoie de tot felul de resurse presărate prin lumea de joc, acestea înlocuind banii din Far Cry 5. Iar dintre acestea, de departe cea mai importantă, cel puțin pe parcursul demo-ului pe care am avut ocazia să-l încercăm, este etanolul, folosit drept combustil în lumea postapocaliptică din New Dawn.

Cu ajutorul acestui etanol, pot fi upgradate diferite porțiuni ale bazei Prosperity, cum ar fi centrul medical, atelierul de arme noi, garajul auto etc. Pentru dezvoltarea acestora este nevoie însă și de salvarea unor specialiști, la rândul lor presărați prin lumea de joc. Recrutarea acestora constă în misiuni liniare, tipice jocurilor first person shooter sau, câteodată, chiar action/adventure, în cadrul unora dintre acestea fiind oferită ocazia de a revizita locuri familiare din Far Cry 5, afectate de trecerea timpului. Evident, pentru a atinge aceste obiective se pot recruta din nou aliați (Guns for Hire, prima dintre aceștia fiind chiar fiica cuplului Nick și Kim Rye din Far Cry 5, sau simpaticele animale Fangs for Hire).

Far Cry New Dawn

Dependența de etanol, cel puțin în prima fază a jocului, poate deveni ușor deranjantă. În vederea progresului în cadrul poveștii, trebuie să strângi suficient etanol pentru a upgrada trei componente ale bazei Prosperity, această goană după resurse inducând o ușoară senzație de frustrare, sentimentul fiind, din nou pentru un titlu Ubisoft, că producătorii mă forțează să parcurg jocul așa cum doresc ei, și nu cum îmi place mie. Din fericire, aceste limitări nu sunt nici pe departe la fel de evidente precum pragurile de nivel din Assassin”s Creed Origins, spre exemplu, existând metode destul de rapide de a face rost de resursele necesare.

Una dintre componentele bazei Prosperity pe care am fost încurajați să o upgradăm cât mai repede este helipad-ul și elicopterul aferent. Cu ajutorul acestuia, jucătorii pot pleca în așa-numitele expediții, o veritabilă premieră pentru seria Far Cry, după cum sunt descrise acestea de Jean-Sebastien Decant. Pe scurt, aceste expediții sunt niveluri separate, plasate în tot felul de locații ale Americii de după catastrofa nucleară, aflate sub controlul grupării The Highwaymen. Scopul jucătorului în aceste niveluri este să pătrundă în bazele The Highwaymen, să fure un colet și să scape cu ajutorul elicopterului cu care a și sosit. Operațiune răsplătită cu cantități apreciabile de resurse, care poate fi dusă la bun sfârșit prin variate abordări (stealth, atacuri directe etc.) sau căi de acces. Aici ies în evidență din nou confruntările armate caracteristice seriei Far Cry, la fel de impredictibile ca întotdeauna.

Far Cry New Dawn

Mai mult, odată dusă la bun sfârșit o astfel de expediție, aceasta poate fi reluată, pe un rank superior de dificultate, pentru și mai multe resurse. Evident, asemenea întregului joc, și aceste expediții pot fi abordate în mod cooperativ, sporind astfel șansele de reușită. Pe parcursul timpului pe care l-am avut alocat pentru testarea acestei versiuni de preview, am avut ocazia să încercăm două astfel de expediții: una plasata pe un vapor imens, care mi-a adus aminte de primul Far Cry, cealaltă desfâșurându-se într-un canion, pe un pod controlat de Highwaymen.

Același sistem bazat pe nivelurile de dificultate superioară este prezent în Far Cry: New Dawn și în privința tradiționalelor outpost-uri ce trebuie eliberate. După eliminarea inimicilor și „cucerirea” unui astfel de obiectiv, poți alege dacă dorești să-l „storci” de resurse (obținând astfel o cantitate suplimentară de etanol), această operațiune fiind sinonimă cu abandonarea outpost-ului și reocuparea acestuia de către Highwaymen. Acesta va fi apărat de și mai multe forțe inamice, jucătorii fiind astfel invitați să-l elibereze din nou, dacă pot, pentru și mai multe resurse.

Far Cry New Dawn

În privința controlului și a graficii, la nivel tehnologic, lucrurile stau la fel de bine precum în Far Cry 5, fiind evident faptul că New Dawn a fost construit pe fundația precedentului titlu din serie. Diferența o face însă abordarea artistică, perioada postapocaliptică din New Dawn nefiind nici pe departe întunecată și tristă, ci mai degraba viu colorată și optimistă. Stilul artistic amintește foarte mult și de viziunea celor de la Avalanche Studios și id Software pentru RAGE 2, fiind folosite aceleași culori stridente și, câteodată, același tip de umor negru. Totuși, Jean-Sebastien Decant ne-a asigurat că New Dawn nu a fost influențat de viitorul joc de la Bethesda, dezvoltarea sa fiind pornită înainte ca RAGE 2 să fie dezvăluit.

În ciuda refolosirii evidente a unor elemente din Far Cry 5, New Dawn pare să aducă suficient de multe noutăți și „remixează” îndeajuns formula seriei pentru a capta din nou atenția jucătorilor. Rămâne de văzut cât de lungă va fi noua campanie (descrisă de producători ca fiind mai redusă ca dimensiuni decât cea din Far Cry 5) și dacă aceasta va reuși să mențină viu interesul fanilor pe întregul său parcurs. Far Cry: New Dawn este așteptat pe 15 februarie 2019, în versiuni pentru PlayStation 4, Xbox One și PC. Cerințele de sistem pentru versiunea de PC a jocului pot fi consultate aici.

Far Cry New Dawn

S-a văzut TOT! Carmen Brumă, gafă rușinoasă în mijlocul străzii. Și nu e singura! Ce alte vedete de la noi au 'comis-o'
S-a văzut TOT! Carmen Brumă, gafă rușinoasă în mijlocul străzii. Și nu e singura! Ce alte vedete de la noi au 'comis-o'
Dialog halucinant între un preot şi o minoră în biserică. Ce a păţit fata la sfânta spovedanie VIDEO
Dialog halucinant între un preot şi o minoră în biserică. Ce a păţit fata la sfânta spovedanie VIDEO
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
Lupta stransa intre Sevilla si Lazio pentru transferul lui Ianis Hagi! Oferta de ultima ora facuta de spanioli
Lupta stransa intre Sevilla si Lazio pentru transferul lui Ianis Hagi! Oferta de ultima ora facuta de spanioli
Nicole Kidman mărturisește prin ce dramă a trecut în tinerețe: A fost un iad
Nicole Kidman mărturisește prin ce dramă a trecut în tinerețe: A fost un iad
CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine îl înșeală Olivia Steer pe Andi Moisescu! S-a aflat totul
CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine îl înșeală Olivia Steer pe Andi Moisescu! S-a aflat totul
Bomba zilei: Ce a făcut Bill Gates la o zi după divorț. S-a aflat acum
Bomba zilei: Ce a făcut Bill Gates la o zi după divorț. S-a aflat acum
Preot din Călărași înregistrat când face avansuri unei fete de 14 ani, la spovedanie: ”Sincer, aş vrea să te sărut şi eu!”
Preot din Călărași înregistrat când face avansuri unei fete de 14 ani, la spovedanie: ”Sincer, aş vrea să te sărut şi eu!”
Crima care a îngrozit România: Farmaciste din Brașov, ÎMPUȘCATE în CAP la serviciu
Crima care a îngrozit România: Farmaciste din Brașov, ÎMPUȘCATE în CAP la serviciu
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
După apariția pozelor deocheate, o nouă umilință pentru Alexandra Stan! Cum a reacționat femeia
După apariția pozelor deocheate, o nouă umilință pentru Alexandra Stan! Cum a reacționat femeia
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Cât costă să începi o afacere tip spălătorie self service și în cât timp amortizezi investiția
Cât costă să începi o afacere tip spălătorie self service și în cât timp amortizezi investiția
Franța a fost o țară puțin mai mică, pentru un timp. Cum s-a întâmplat incidentul
Franța a fost o țară puțin mai mică, pentru un timp. Cum s-a întâmplat incidentul
Comisia europeană a autorizat, în premieră, o insectă ca aliment
Comisia europeană a autorizat, în premieră, o insectă ca aliment
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
Bilanţ şocant: Câţi bani a cheltuit Guardiola pentru o finală de Liga Campionilor
Bilanţ şocant: Câţi bani a cheltuit Guardiola pentru o finală de Liga Campionilor
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a convins-o să facă, în public - VIDEO
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a convins-o să facă, în public - VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Anda Adam, imagini incendiare de Paște! Cum s-a lăsat pozată vedeta
FOTO. Anda Adam, imagini incendiare de Paște! Cum s-a lăsat pozată vedeta