Diablo 3 Beta – Primele impresii despre Diablo 3

Diablo 3 Beta - Primele impresii despre Diablo 3
  • Publicat:
  • Actualizat:

La mijlocul anilor ’90, RPG-ul trăgea încet-încet să moară, companiile producătoare de jocuri începând să se reorienteze către genurile FPS și RTS, titluri precum DOOM, Quake, Warcraft sau Command & Conquer făcând legea în acele vremuri. Asta până când cei de la Blizzard Entertainment (deja faimoși grației seriei Warcraft, dar și datorită unor jocuri mai puțin cunoscute precum Blackthorne sau The Lost Vikings) au venit cu un nou concept de joc, care reușea să reunească într-o singură formulă și elementele de baza ale RPG-urilor, dar și adrenalina și tensiunea caracteristice unui veritabil titlu de acțiune. Acest experiment s-a concretizat sub forma lui Diablo, action RPG-ul care a rescris complet regulile genului, impunându-se drept unul dintre cele mai importante jocuri ale tuturor timpurilor.

Diablo II și expansion-ul acestuia, Lord of Destruction, au continuat tradiția, aceste titluri fiind în continuare foarte apreciate în mediul online. Serviciul Battle.net (care a debutat, culmea, alături de primul Diablo) găzduiește și astăzi, la mai bine de un deceniu de la lansarea jocului, mii de sesiuni de Diablo II. În toți acești ani, fanii înrăți ai seriei au tot sperat că Blizzard își va reîndrepta atenția și către ei, și, în 2008, anunțul mult așteptat a fost făcut: studioul californian a confirmat că lucreaza din greu la Diablo III, fără a oferi însă o dată de lansare exactă a jocului. Anii au trecut, și, așa cum se obișnuiește în curtea Blizzard, a fost anunțată o sesiune de testare beta pentru Diablo III, pas premergător lansării versiunii finale a jocului. Chiar dacă etapa europeană a testarii nu a început încă, redacția Go4games.ro a reușit totuși să testeze beta-ul Diablo III, prezentarea de față constituind o premieră în peisajul presei românești de profil.

Diablo III

În primul rând, ceea ce urmează să citiți în continuare se bazează pe experiența parcurgerii întregului conținut oferit de versiunea beta a lui Diablo III, o singură dată, alături de un personaj din clasa Barbar. Pe lângă clasa personajului, poate fi ales sexul acestuia, dar și personalizat bannerul său, prin intermediul unui sistem destul de cuprinzător. Versiunea beta oferă partea de început a primului act din Diablo III, de la sosirea personajului principal în noul oraș Tristram și până la confruntarea din străfundurile catedralei, împotriva lui Skeleton King, boss-ul cunoscut celor care au trecut prin Diablo I. Versiunea beta nu conține niciun fel de secvență cinematică, partea sa narativă fiind expusă exclusiv prin intermediul dialogurilor dintre personaje. De altfel, cei de la Blizzard au ales atent porțiunea din joc inclusă în acest beta, povestea prezentată aici fiind îndeajuns de familiară fanilor vechi ai seriei pentru a nu fi considerată spoiler, dar și suficient de motivantă pentru a ridica câteva semne de întrebare referitoare la modul în care va fi continuată.

După cum spuneam, noul erou ajunge în New Tristram, orășel construit în vecinătatea ruinelor vechiului Tristram, sătucul unde a avut loc acțiunea din primul joc al seriei. Locuitorii acestuia se confrunta însă cu o nouă problemă: o stea căzătoare s-a prăbușit chiar peste catedrala din vechiul Tristram, acest eveniment neașteptat având consecințe cât se poate de grave. Morții au început să se ridice din morminte sub forma de zombie ahtiați după carne umană, răspândind o boală care poate transforma și oamenii aflați încă în viață în cadavre umblătoare. Mai mult, înțeleptul satului – Deckard Cain (din nou, un personaj foarte cunoscut veteranilor universului Diablo) lipsește, ultima oară fiind văzut în catedrală, în căutarea unui leac împotriva proaspăt apărutei epidemii. În oraș, eroul are ocazia să o cunoască și pe Leah, fata vrăjitoarei Adria (alt personaj cunoscut din Diablo I), adoptată și crescută de Cain după moartea mamei sale.

Diablo III

După câteva quest-uri ale căror obiective gravitează în jurul eliminării amenințării zombie din zonă, eroul este însărcinat cu găsirea și salvarea lui Deckard Cain din ruinele catedralei. În timpul acestei misiuni, personajul principal face cunoștință și cu Regele Leoric, fostul stăpânitor al Tristramului, transformat de Diablo în necruțătorul Skeleton King. Deși învins de eroul inițial din Diablo I, Regele Schelet revine la viață odată cu prăbușirea stelei căzătoare peste catedrală, povestea acestui beta încheindu-se cu o nouă bătălie împotriva acestuia.

În ciuda celor amintite mai sus, latura narativă din acest beta nu este prea dezvoltată, accentul fiind pus pe testarea noilor mecanici de joc introduse odată cu Diablo III. Jocul a suferit numeroase schimbări la acest capitol, pornind de la modul cum sunt acum gestionate statisticile și skill-urile fiecărui tip de personaj, trecând prin noua dinamică a bătăliilor și terminând cu posibilitatile de crafting oferite sau companionii pe care îi poți recruta. În primul rând, cea mai importantă modificare a fost făcută la nivelul modului în care este percepută avansarea în nivel. Dacă în jocurile vechi ale seriei, fiecare tip de personaj pornea cu o anumită configurație a statisticilor de bază (strenght, dexterity, magic etc.), puncte suplimentare putând fi adăugate fiecărei abilități în funcție de preferințele jucătorului, în Diablo III lucrurile au fost mult simplificate.

Diablo III

Astfel, atingerea unui nou nivel de experiență are drept consecințe directe o îmbunătățire automată a statisticilor personajului controlat (fără posibilitatea de a alege ce ramură a lui dorești să o îmbunătățești) și deblocarea de noi skill-uri din arsenalul clasei din care eroul face parte. Acesta este împărțit în două categorii mari: skill-urile active (apelabile direct de către jucător) și skill-urile pasive (ale căror efecte sunt valabile pe toată perioada în care skill-ul este echipat). La început, skill-urile pasive nici măcar nu pot folosite, abia la nivelul 10 deblocându-se primul slot pentru acest tip de abilități (în total, fiecare personaj poate avea până la trei skill-uri pasive activate, restul de slot-uri deblocându-se la nivelurile 20 și 30). Într-un mod similar funcționează și upgrade-ul skill-urilor active, personajul principal primind noi slot-uri dedicate acestora la nivelurile 6, 12, 18 și 24. În cazul barbarului alături de care am jucat, skill-urile active erau împărțite în abilități care generează Fury și abilități care o consumă. Fury ține loc de mană pentru personajele din clasa Barbar, aceasta fiind generată în toiul bătăliei, dacă sunt folosite skill-uri active din prima categorie (din care face parte și atacul de bază al Barbarului). Și sistemul de resurse ale celorlalte clase de personaje funcționează într-un mod asemănător, după cum v-am povestit acum ceva vreme.

Dinamica luptelor a fost schimbată de asemenea, Diablo III încurajând mai mult acțiunea în detrimentul abordărilor tactice (cel puțin în ceea ce privește jocul cu Barbarul). Principala metodă de a redobândi viața pierdută este reprezentată de globurile de sânge pe care monștrii omorâți le lasă în urmă, fiind suficient ca personajul controlat să treacă peste acestea pentru a-și reîntregi sănătatea. Genul acesta de abordare simplifică foarte mult lucrurile, cărarea de cantități industriale de poțiuni în inventar nemaifiind obligatorie pentru a putea supraviețui pe câmpul de bătălie. Jocul pur și simplu te îndeamnă acum să omori din ce în ce mai mult, existând numeroase bonusuri de experiență ce pot fi câștigate de pe urma combo-urilor (uciderea unui numar ridicat de monștri la rând), această abordare fiind facilitată de resursele de viață aproape nelimitate lăsate în urmă de aceste cadavre.

Diablo III

Nu s-a renunțat însă la poțiunile de viață, acestea, alături de alte tipuri de elixire (care oferă tot felul de avantaje pentru perioade limitate de timp) putând fi plasate și în cele cinci slot-uri aferente centurii purtate de erou. Spre deosebire însă de Diablo II (unde se puteau asocia hot key-uri celor mai utilizate skill-uri), cele cinci slot-uri din centura pot fi folosite acum și pentru a acomoda skill-uri, acestea putând fi apelate rapid prin intermediul tastelor 1-5 (de asemenea, și click-urile de mouse pot fi asociate acestor skill-uri). Se poate jongla astfel mult mai rapid cu aceste abilități, lucru foarte folositor în cadrul luptelor foarte aglomerate din Diablo III.

Lucrurile se complică pe parcurs, jucătorul căpătând acces la serviciile oferite de fierarul din Tristram, după ce îl ajută pe acesta să rezolve un quest. Oferta fierarului este acum ceva mai complexă însă, pe lângă posibilitățile de a cumpăra item-uri noi sau de a le repara pe cele existente, fiind oferite și servicii de crafting, precum și opțiunea de a „antrena” fierarul pentru a obține rezultate mai bune. Crafting-ul se realizează cu ajutorul componentelor pe care ai ocazia să le culegi de la monștrii doborâți sau prin intermediul unui obiect din inventar numit Nephalem Cube, care transformă armele în materia primă din care fuseseră fabricate. Din păcate, pe parcursul unei sesiuni complete de joc în beta-ul Diablo III (începută cu personaj de level 1 și terminată undeva în jur de nivelurile 10-11), nu prea ai suficiente ocazii să experimentezi cu aceste opțiuni, care apar destul de târziu.

Diablo III

Totuși, în acest beta ai ocazia să întâlnești personaje aliate, care se pot oferi să ți se alăture în lupta împotriva Regelui Schelet. Odată „adoptat” un astfel de companion, primești acces la inventarul și statisticile sale, acum existând și opțiunea de a alege ce skill-uri dorești ca acesta să învețe atunci când avansează în nivel. De asemenea, aceste personaje nu sunt doar niște simpli companioni controlați de AI, aceștia întreținând atmosfera cu tot felul de dialoguri, pe care le poartă cu eroul principal. Pe parcursul sesiunii nostre de joc, am avut ocazia să salvăm un templier din închisoarea lui Leoric, care, după ce și-a recuparat echipamentul de luptă, s-a oferit să-mi devină aliat. Apoi au urmat tot felul de discuții despre tărâmurile sale natale, despre motivația să în lupta împotriva Skeleton King sau despre foștii săi camarazi căzuți pe câmpul de bătălie. De asemenea, alte indicii despre firul poveștii pot fi obținute din diverse pergamente găsite în catacombe. Spre deosebire însă de vechile titluri Diablo, acestea sunt narate acum, precum jurnalele audio din alte jocuri, chiar în timpul jocului propriu-zis, fără a fi nevoie de pauză.

Tot pentru eliminarea timpilor morți (dar și pentru simplificarea jocului), eroul a mai primit încă două obiecte speciale în inventar, pe lângă mai sus numitul Nephalem Cube. Este vorba despre Stone of Recall, care înlocuiește vechile town portals (atât vraja, cât și scroll-urile sau Tome-ul) și Cauldron of Jordan, care elimină necesitatea de a vizita un negustor pentru a te debarasa de obiectele inutile din inventar. Folosind Cauldron of Jordan, poți transforma direct în aur obiectele de care nu ai nevoie. Și, pentru că tot a venit vorba de banii din Diablo III, aurul găsit prin cufere sau aruncat de monștrii învinși poate fi acum cules prin simpla trecere cu personajul pe deasupra lui, fără a fi nevoie să se facă click explicit pe grămăjoara de bani sau pe eticheta scrisă a acesteia. Cât despre Stone of Recall, aceasta are un timp de „încarcare” până poate fi folosită, efectul pietrei fiind similar cu vechiul town portal din primele jocuri ale seriei. Alternativ, se pot utiliza în continuare și vechile teleportatoare aferente fiecărei arii în parte, introduse în Diablo II. De altfel, acestea sunt vitale pentru a progresa în povestea de unde s-a ramas în cazul unei deconectări, voite sau nu.

Diablo III

Și, pentru că tot am ajuns la acest subiect, se știa de ceva vreme că Diablo III va necesita o conexiune permanentă la internet pentru a putea fi jucat. Acest beta încearcă să limpezească cât de cât apele în ceea ce privește această decizie foarte controversată. Practic, în beta-ul Diablo III nu există posibilitatea de a juca single player propriu-zis, jocul fiind gândit ca o întreagă infrastructura online, în care doritorii se pot aventura de unii singuri sau alături prieteni sau necunoscuți. Încă de la început, ești întrebat dacă vrei să pornești o sesiune de joc privată (la care nu se pot adăuga jucători suplimentari decât prin intermediul unei invitații), limitată la prieteni (cei din lista de friends de pe Battle.net ți se pot alătura fără nevoia de a trimite invitații) sau publică (oricine ți se poate alătura, fără niciun fel de restricții).

În timpul parcurgerii porțiunii din campanie oferită de beta, ne-am lovit de nenumărate ori de probleme vizibile de lag (impresia lăsată a fost că se face stream la absolut tot ce ține de lumea și regulile de joc), chiar dacă jucam de unii singuri. De asemenea, pe parcursul celor de 3-4 ore cât durează partea narativă din beta, am fost deconectați de cel puțin 3-4 ori, existând totuși posibilitatea de a reporni campania de la un quest mai avansat decât cel inițial. Nu în ultimul rând, jocul este împânzit de checkpoint-uri, care permit reluarea sa din acele puncte, în cazul în care personajul controlat moare (situație care ne-a penalizat și cu 10% din durabilitatea tuturor armelor din inventar).

Diablo III

În același stadiu oarecum nefinisat se află și grafica jocului, Diablo III nefiind prea complex atunci când vine vorba de tehnologia folosită. Astfel, deși jocul este de această dată complet tridimensional (spre deosbire de Diablo I și II), apar o serie de probleme, unele dintre ele rezolvabile până la momentul apariției versiunii finale, altele cauzate de viziunea designer-ilor care s-au ocupat de joc. Spre exemplu, lipsesc opțiunile grafice legate de antialiasing, „zimții” personajelor fiind foarte vizibili și deranjanți. De asemenea, abundența de detalii nu este un punct forte al reprezentării personajelor în joc, modelele acestora fiind destul de low-poly (lucru care sare în ochi atunci când se folosește funcția de zoom). De asemenea, în unele locații, paleta de culori este mult prea „vioaie” pentru un titlu Diablo. Din fericire, aceste instanțe nu sunt prea dese, în majoritatea beta-ului atmosfera fiind potrivită pentru un astfel de joc.

Până la urmă însă, cele mai mari probleme le-am întâmpinat în ceea ce privește stabilitatea conexiunii cu serviciul Battle.net (fără de care Diablo III nu se poate juca), versiunea beta lăsând impresia că Blizzard mai are încă mult de lucru la acest capitol. Să nu uităm că o conexiune permanentă la internet va fi absolut necesară pentru a juca Diablo III, condiție îngrijorătoare având în vedere calitatea actuală a infrasctructurii online ce stă la baza jocului. Însă chiar acesta este scopul unui beta, de a testa și stresa aceste servere cu o afluență de jucători, pentru a perfecta serviciul în vederea lansării versiunii finale a jocului. Din păcate, dacă ar fi să ne luăm după comportamentul actual al beta-ului Diablo III, acest moment este încă departe.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup