Batman: Arkham City Review: Singur împotriva tuturor

Batman: Arkham City Review: Singur împotriva tuturor
  • Publicat:
  • Actualizat:

Când spun Batman, gândul îmi zboară imediat la pionieratul televiziunii prin cablu în România, când, după ani în care primeam cu porția desenele animate, o cu totul altă lume începea să-și ofere „secretele” publicului tânăr din țara noastră. De la jumătate de oră înainte de telejurnal, desenele animate au devenit o parte integrantă a vieților noastre, pe cât de distractivă, pe atât de educativă (unul dintre principalele motive datorită cărora acum o țară întreagă cunoaște limba engleză).

În suflet îmi vor rămâne pentru totdeauna diminețile de pe Italia 1, când postul italian transmitea zilnic unele dintre cele mai bune desene cu supereroi, dintre care, cum altfel, nu putea să lipsească și seria animată Batman. Alături de filmele cu Michael Keaton, acest serial mi-a marcat copilăria, transformându-l pe Cavalerul Întunecat în supereroul meu favorit.

Batman: Arkham City

Din păcate, când alături termenii supererou și joc video nu obții întotdeauna o formulă câștigătoare. Jocurile realizate dupa licențe faimoase sunt de cele mai multe ori subdezvoltate, cu lipsuri mari sau, în cel mai bun caz, cel mult mediocre. Din fericire, Batman are un cuvânt de spus și în acest domeniu, colaborarea din 2009 dintre studioul Rocksteady și Warner Bros. având ca rezultat un joc video cu supereroi de o calitate de necontestat – Batman: Arkham Asylum.

Mai mult, renumele personajului principal, dar și realizarea aproape perfectă a celor de la Rocksteady a dus la succes comercial și, implicit, la apariția unei continuări. Acest sequel este Batman: Arkham City, un joc prin care producătorii și-au propus să îmbunătățească mai toate componentele titlului precedent. A reușit însă Rocksteady această performanță? Vom afla în cele ce urmează…

Batman: Arkham City

În primul rând, Arkham City este promovat drept un titlu open world (cu mediu de joc deschis), asemănător oarecum cu ce putem întâlni în jocuri precum seriile Assassin’s Creed sau inFamous. Dacă în primul joc Batman era nevoit să-și desfășoare acțiunea în cadrul Azilului Arkham, gameplay-ul fiind structurat într-o manieră asemănătoare cu jocurile Zelda sau Soul Reaver (revizitarea zonelor parcurse deja, dobândirea de noi puteri care deschid accesul către porțiuni neexplorate încă etc.), în Arkham City Cavalerul Întunecat are la dispoziție un întreg oraș, cel puțin în teorie.

În practică, lucrurile nu stau chiar așa. Arkham City este destul de limitat ca dimensiuni, fiind creat dintr-o porțiune a întregului oraș Gotham, transformată de primarul Quincy Sharp într-un „mediu deschis” de detenție pentru mai toți criminalii periculoși. De asemenea, în timp ce în titluri precum Grand Theft Auto sau inFamous există o anumită componentă de joc sandbox, în care jucătorul se poate abate de la firul misiunilor pentru a pierde pur și simplu timpul prin oraș și a se „juca” cu mediul înconjurător și ocupanții acestuia, în Arkham City lucrurile sunt mult mai atent „regizate”.

Batman: Arkham City

Aici intră în scena punctul forte al jocului: multitudinea de personaje faimoase pe care Batman este nevoit să le înfrunte, fiecare cu propriile misiuni și povești atașate. Una dintre acestea este cea principală, pe care jucătorul este nevoit să o parcurgă pentru a termina campania, celelalte fiind considerate opționale. Totuși, spre deosebire de alte titluri de gen, așa-zisele obiective secundare au fost tratate cu aceeași atenție precum firul principal al poveștii, recomandarea mea sinceră fiind parcurgerea tuturor acestor misiuni pentru a experimenta tot ce are Batman: Arkham City de oferit.

Fără a oferi spoilere, putem spune doar că Batman va înfrunta o colecție „de vis” de răufăcători, pornind de la inamicul de-o viață, Joker, și continuând cu alte fețe cunoscute, precum The Penguin, Two Face sau Mr. Freeze. Practic, jucând Arkham City cap-coadă veți putea întâlni mai toate personajele negative din seria animată Batman, o realizare demnă de invidiat pentru studioul Rocksteady.

Batman: Arkham City

În contrast cu durata ridicol de scurtă necesară pentru a traversa penitenciarul Arkham City de la un capăt la celălalt (2-3 minute cu ajutorul uneltelor lui Batman) stă timpul de joc efectiv rezultat din îndeplinirea tuturor sarcinilor pe care le poate primi Cavalerul Întunecat. Dacă povestea principală poate fi dusă la bun sfârșit în circa 10 ore, misiunile secundare și challenge-urile lui Riddler pot dubla aceast interval.

Gameplay-ul propriu-zis a rămas aproape neschimbat față de jocul anterior: misiunile se desfășoară în diferite clădiri din Arkham City, momente în care jocul abandonează ideea de open world în favoarea clasicelor niveluri liniare. Aici Batman trebuie să-și folosească echipamentul din dotare pentru a rezolva puzzle-uri sau pentru a înfrunta lacheii diferiților criminali din joc.

Batman: Arkham City

Sistemul de control a rămas fidel conceptelor introduse de Rocksteady în Arkham Asylum, atât eliminarea inamicilor în modul Predator (nedetectat de aceștia, prin diferite capcane sau takedown-uri surpriză) cât și luptele propriu-zise păstrând tot ce era bun din jocul precedent și adăugând îmbunătățirile de rigoare. Astfel, acum inamicii pot căra dizpozitive ce-l detectează pe Batman chiar și în întuneric, precum și cuțite sau pistoale cu electroșoc.

La rândul său, Batman a primit o nouă serie de gadget-uri menite să-l ajute în lupta sa împotriva acestor amenințări: un dispozitiv electric cu care poate electrocuta inamicii sau poate porni tot felul de uși sau mașinării din decor, o grenadă de gheață cu ajutorul căreia pot fi create platforme solide la suprafața apei sau un soi de telecomandă prin intermediul căreia pot fi blocate armele purtate de inamici. Toate aceste dispozitive, precum și abilitățile dobândite în primul joc al seriei, pot fi îmbunătățite prin intermediul unui sistem de upgrade simplu, bazat pe acumularea de puncte de experiență.

Batman: Arkham City

Tot în ajutorul lui Batman va sări și Catwoman, acest personaj fiind jucabil în anumite momente-cheie ale poveștii. Catwoman beneficiază de propriile sale mișcări în luptă și propria sa metodă de navigare a orașului, ușor diferită de cea a lui Batman. Deși destul de scurte, episoadele cu Catwoman sunt un adevărat deliciu și o adiție foarte inspirată pentru acest joc.

Din păcate, în versiunile de consolă ale lui Batman: Arkham City, această porțiune a campaniei nu poate fi accesată decât prin intermediul unui cod, inclus în edițiile noi ale jocului. În cazul în care cumpărați Arkham City la mâna a doua, există riscul ca respectivul cod să fie deja folosit, activarea misiunilor cu Catwoman fiind condiționată de achiziționarea unui nou astfel de pass prin intermediul PlayStation Network sau Xbox Live.

Batman: Arkham City

La fel ca precursorul său, Batman: Arkham City folosește motorul grafic Unreal Engine 3 și o face într-un mod de-a dreptul entuziasmant. Orașul (chiar dacă nu este extrem de mare) poate fi traversat fără pauze de loading, iluminarea pe timp de noapte arată excelent, razele lunii strălucesc într-un mod spectaculos, iar interioarele sunt realizate din nou într-un stil ce amintește de viziunea lui Tim Burton asupra universului Batman.

Personajele principale sunt modelate în detaliu, iar vocile acestora sunt excelent interpretate. Este demn de apreciat faptul că producătorii au făcut efortul de a coopta distribuția originală din serialul animat pentru a da viață unor personaje precum Batman (Kevin Conroy) sau Joker (Mark Hamill). Și restul personajelor au în spate actori faimoși, precum Nolan North (Uncharted, Assassin’s Creed) în rolul lui Penguin.

Batman: Arkham City

Trebuie amintite și cele câteva probleme care împiedică Arkham City să atingă perfecțiunea. Ocazionalele problemele de control ivite în Arkham Asylum sunt prezente și aici, iar firul principal al poveștii… să zicem că are și momente mai puțin inspirate. De asemenea, în cazul în care decideți să nu instalați pe hard-disk-ul consolei versiunea de Xbox 360 a jocului, încărcarea texturilor din mediul înconjurător poate deveni deranjantă.

Totuși, acestea sunt defecte ce pot fi trecute cu vederea destul de ușor, mai ales în condițiile în care restul jocului este atât de reușit. Fie că doriți să retrăiți momentele din seria animată Batman, fie că doar vreți să vă delectați cu un joc de calitate, există un remediu – Batman: Arkham City, cel mai bun joc cu supereroi creat vreodată.

Batman: Arkham City

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…