JO 2018. Povestea unei cariere model. Eva Tofalvi: ”Le mulţumesc tuturor, chiar şi celor care nu m-au susţinut”

21 feb 2018 2514 afişări JO 2018
JO 2018. Povestea unei cariere model. Eva Tofalvi: ”Le mulţumesc tuturor, chiar şi celor care nu m-au susţinut”

Eva Tofalvi va pune punct, după Jocurile Olimpice de la PyeongChang, unei cariere întinse pe mai bine de două decenii. La 18 ani, gusta pentru prima oară din savoarea unei competiţii olimpice. Era crudă pentru o întrecere atât de mare, însă nu s-a sfiit să atace şi să încheie proba individuală pe locul 11. De atunci au mai fost încă cinci participări pentru un record absolut la jocurile de iarnă de la noi.

”Nu am să uit niciodată că primul meu număr de concurs la Nagano, în 1998, a fost 19. Ei bine, aici, la PyeongChang, mi-am încheiat cariera cu acelaşi număr 19 pe echipament. Cu el am concurat în proba individuală de 15 kilometri. Au fost două numele care s-au ţinut scai de mine, 19 şi 11. Pe 19 m-am clasat la Torino, pe 11 la Nagano şi la Vancouver. Mi-am început cariera olimpică în Asia, mi-o închei tot aici”, spune Eva, punctând câteva coincidenţe din cariera ei.

”Nu regret nimic, aş lua-o oricând de la capăt”

La 39 de ani, Eva rămâne un reper pentru olimpismul românesc prin cele şase participări la Jocurile Olimpice. ”Cea mai dragă amintire, dintre cele şase participări, este cea de la Vancouver, din 2010. Atunci am fost cel mai aproape de medalie. Am ratat ultimul foc, de la ultima tragere. Fără acea greşeală aş fi fost pe podium. Aşa, am încheiat pe 11”, spune ea.

Din 1998 până în 2018, Eva şi-a împins ambiţia pe pârtie din dorinţa de a-şi face un nume şi a de rescrie istoria biatlonului românesc. ”Dacă ar fi să o iau de la capăt tot pe acelaşi drum aş merge. Nu regret nici măcar o secundă din cele petrecute pe pârtie. Din contră, îmi pare rău că această poveste se termină. Ştiu că este un sfârşit în toate şi că mai departe nu pot merge, dar nu-mi pot scoate din suflet acest regret”, spune ea.

”Am înconjurat pâmântul de câteva ori pe schiuri”

Eva este una dintre cele mai longevive sportive aflate în acest moment în activitate, cu peste 400 de starturi în Cupa Mondială. ”Mai sunt sportive din generaţia mea care concurează, dar extrem de puţine. Cred că am înconjurat pământul de câteva ori, dacă aş pune cap la cap câţi kilometri parcurşi pe schiuri. De cartuşe trase, nici nu mai amintesc”, punctează sportiva născută la Miercurea Ciuc.

Eva Tofalvi are în faţă acum o nouă perspectivă. I-ar plăcea să rămână în sport, ca antrenoare, dar ştie că decizia nu este la ea, ci la federaţia română de specialitate. Dacă vor avea nevoie de ea, o vor oferta. Cu arma de concurs pe care o are acum în dotare, una de aproximativ 3.500 de euro, s-a gândit deja ce va face: ”I-o voi da cadou unui tânăr care vrea să facă performanţă. Să fie un fel de predare de ştafetă. M-aş bucura să văd mulţi copii care să vină la acest sport, dar din păcate sunt tot mai puţini”.

”Vânătoare? Nici prin cap nu-mi trece să omor un animal”

Ce va face în continuare? ”Când mă gândesc că mă voi trezi dimineaţa şi nu voi mai face ceea ce făceam de obicei parcă mă ea teama. Dar orice sfârşit e un nou început. Mă voi dedica în primul rând familiei. Vreau să fac un copilaş. În niciun caz nu voi merge la vânătoare, pentru că nici prin cap nu mi-ar trece să ucid un animal. Voi avea grijă de casă, îmi voi plimba câinele şi le voi ţine mereu pumnii tricolorilor atunci când vor fi competiţii. De departe, din România, voi fi lângă ei. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine în aceşti an. Într-un fel, le mulţumesc şi celor care nu m-au susţinut, pentru că datorită lor am fost mai ambiţioasă, mai dornică de a dovedi că pot merge mai departe”.

Eva Tofalvi se pierde prin mulţimea de sportivi, antrenori şi turişti aflaţi în Parcul Olimpic din Gangneung. În urma ei rămâne imaginea unui sportiv care nu a păcălit niciodată performanţa.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.