TIMP LIBER | Sportul celor care caută echilibrul și vor să-și crească încrederea în propriile forțe

  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Wu-tao este un stil de arte marțiale care nu spune prea multe în România în comparație cu altele. Pe cât de nescunoscut, pe atât de complex este. Vine din China și îmbină aproapte toate cunoștințele maeștrilor adunate în secole de meditație și cercetare. ProSport a stat de vorbă cu Silviu Cocan, instructor de wu-tao

Opt ore petrecute în medie la locul de muncă. Tensiune, stres, oboseală psihică, simptome apărute odată cu  evoluția tehnologică și nu numai. Și cu asigurarea zilei de mâine. Corpul are nevoie să transpire, psihicul să respire. Una dintre metode este wu-tao, o îmbinare între ceea ceea ce a lăsat Confucius în urmă și nevoia fizicului de a se manifesta pentru eliberarea psihicului. Wu-tao este unul dintre stilurile de kung fu.

Ce este wu-tao

Pentru cei care nu știu, wu-tao este unul dintre cele mai complexe stiluri de arte marțiale. Iar amprenta civilizației chineze, recunoscută în istorie în primul rând pentru inovație pe toate laturile, nu avea cum să nu se facă vizibilă.
În termeni tehnici, wu-tao combină lupta tradițională cu taolu, wu-shu și tai chi. În traducere, lupta tradițională este cea izbucnită pe stradă, de exemplu. Taolu reprezintă un șir de mișcări într-o luptă cu adversari imaginari. Wu-shu, partea de concurs pentru cei interesați să participe la competiții sportive din domeniu.  Tai chi este partea de meditație. Cercul este închis de exerciții de respirație și controlul energiei interioare.

Unul dintre miturile apărute despre kung fu este că s-a născut într-o închisoare din obligația de a lupta cu mai mulți adversari deodată. Este un stil ultrarapid care surprinde adversarul/adversarii. În România, a fost „importat” de Shifu Edmond Nervuzian în anii ”80. Perioada a pus destule obstacole, fiind interzise asemenea practici, însă pasiunea adepților  a depășit epoca. Oameni ca Sifu Daniel Chivu, Iosif Becher, Marian Nae, Cosmin Crutescu, Doru Anastasescu, Mihai Tătaru, Cotea Eugen sau Silviu Cocan au făcut ca acest stil să meargă mai departe și să prindă rădăcini în România.

Sportul „care te întinerește”

Pentru a pătrunde în atmosfera wu-tao, ProSport a stat de vorbă cu Silviu Cocan, instructor la sala din Dristor, București, din cadrul clubului Wu-dao. Prima întrebare a fost centrată pe felul cum ne influențează wu-tao: „Exercițiile pe care le facem duc, în primul rând, la un proces de întinerire”. Nu, nu dispar ridurile, ci influențează lucruri ce țin de interiorul construcției umane. „Nu este doar atât, îmbunătățește echilibrul emoțional, psihic și coordonarea fizică. Sporește încrederea în forțele proprii”, mai spune Silviu.

Un discurs misterios la prima vedere. Cerem exemple. Silviu ni le dă și garantează pentru ele: „O doamnă de 40 de ani a venit la noi la sală. Avea permis de 10 ani, dar nu condusese niciodată din cauza fricii. După o vreme, venea la sală doar cu mașina, iar când l-am întâlnit pe soțul ei s-a plâns că l-am ruinat, pentru că soția lui îi ia tot timpul mașina”. Ok, poate a fost doar un exemplu fericit, deci scepticismul continuă. Silviu ține să ni-l dărâme: „Alin a fost adus de părinți la noi și era un copil sfios, se temea de orice. Nu socializa, era izolat și era închis. Părinții l-au dus la psiholog, dar problemele nu s-au rezolvat. După o vreme, după ce a venit la noi, a luat locul 2 la campionatele naționale, categoria avansați. Alin se schimbase”. Printre exemplele date de Silviu Cocan impresionează un băiat operat pe creier, ale cărui reflexe au fost destul de afectate: „Nu-și putea controla mișcările capului. A început să se coordoneze, s-a recuperat și chiar a avansat”.

Clubul Wu-dao are peste 100 copii care-i urmează cursurile, iar până acum se laudă cu 10 campioni naționali la juniori, un loc 3 și unul 4 la campionatele europene: „Cred că vom avea și mai mulți cursanți la cum se prezintă lucrurile”, este previziunea lui Silviu.

Stilul care nu ține cont de vocație

Pragul sălii din Dristor, cea pe care ProSport a vizitat-o, este trecut de oameni care activează în domenii diversificate și uneori opuse. Grupa de începători este formată din elevi, studenți, juriști, agenți de vânzări sau antreprenori: „La clubul Wu-dao se antrenează chiar și angajați ai Ministerului de Interne sau cadre M.Ap.N venite din Afganistan”, ne mai mai dezvăluie Silviu Cocan.

Practicarea artelor marțiale nu ține cont nici de vârstă. Fie că este vorba de 4 ani, 40 sau 50, psihicul și fizicul sunt influențate în bine în fiecare dintre cazuri. Prima impresie este aceeași: „Când vin pentru prima dată, oamenii intră încordați în sală. Pe parcurs devin curioși și se detensionează”, ne explică Silviu.

Dacă prichindeii vin din entuziasm, adulții simt nevoie de descărcare după o zi tensionată sau săptămână grea: „Făceam exerciții într-o seară. Cei mai mulți erau epuizați și loveau leneș palmarele. I-am întrebat dacă nu i-a enervat nimeni la muncă. Imediat s-au auzit în sală bubuieli în palmare”, ne mai spune Silviu. Pentru el, wu-tao nu înseamnă doar exerciții de respirație, autoapărare, autocontrol, ci și socializare: „În fiecare vineri, după antrenamente, ieșim la un suc. Stăm, râdem, vorbim, glumim și povestim.  Oameni care provin din medii diferite ajung să creeze legături și să se simtă bine”. Wu-tao este un stil agreat în egală măsură de partea feminină și cea masculină datorită complexității lui.

Povestea angajatului la bancă devenit instructor

Desfășurarea vieții lui Silviu Cocan, cel care instruiește acum caractere, pare scenariu de film. La 12 ani s-a apucat de arte marțiale după ce în urmă cu un an își pierduse tatăl, rugbyst la Dinamo o  perioadă și practicant de karate Do. De aici și-a tras pasiunea. Primul pas a fost kung fu, a trecut apoi la kickbox, s-a întors la kung fu, a mers la karate Do și Aikido. În 2010 a descoperit wu-tao.
În paralel, a lucrat și la viața profesională. A început ca lucrător comercial, a trecut la merchadising, iar pasul următor a fost agent de vânzări. De aici i s-a deschis următoare portiță. La 22 de ani, una dintre cele mai cunoscute bănci din România i-a solicitat serviciile după performanțele reușite în vânzări. A stat acolo până la 25 de ani, timp în care și-a făcut echipă de vânzări și a fost desemnat printre cei mai buni pe domeniu din cadrul instituției, primind trei avansări în funcție.

La 25 de ani și-a dat însă demisia pentru a deveni asistentul unui corp diplomatic. Din acea postură, timpul i-a permis să-și dezvolte pasiunea, artele marțiale. S-a antrenat tot mai mult, s-a înscris la concursuri, a ajuns vicecampion național, dar o dislocare a unui umăr i-a barat drumul înspre campionatele europene: „Pe de o parte, a fost și noroc, pentru că în acea perioadă aveam brațul în ghips și mă tot întrebam ce să fac. Și așa am ajuns să deschidem sala de la Dristor”.

Aici și-a dozat cea mai mare parte a energiei. A rămas fără jobul de asistent de corp diplomatic și a preferat să fie instructor voluntar în primă fază: „M-am angajat ca taximetrist ca să câștig bani, pentru că aveam cursuri de arte marțiale, iar programul nu-mi permitea  să-mi iau alt tip de job”.  Ulterior, a primit carnetul de instructor, a renunțat la taximetrie și a ajuns să câștige bani din pasiunea sa: „Niciodată nu e prea târziu să o iei de la zero și să faci ce îți place. E un proces anevoios, dar satisfacția e cu atât mai mare.” Pe lângă wu-tao, în prezent mai predă cursuri de tai chi angajaților a două mari multinaționale din România. După ce s-a dedicat strict artelor marțiale a slăbit 22 kilograme strict prin sport.
În același timp, asta i-a permis să-și cultive pasiunea pentru fotografie și a început să vândă pe internet tablouri cu imagini spectaculoase suprinse chiar de el. A început să compună la orgă, după ce încercase și chitara clasică.

„Pentru tine care e cel mai emoționant moment?”, vine întrebare ProSport. „Momentul în care a venit mama să asiste la o ședință de antrenamente wu-tao pe care o susțineam. Când aveam 11 ani, mi-a murit tatăl. La 12 ani m-am apucat de arte marțiale, dar mama mi-a interzis. A spus că sunt violente. Totuși, am continuat, dar pe ascuns. După ani, în 2013, a venit să asiste la un antrenament. M-a mișcat. I-a plăcut mult ședința. Acum mă întreabă ce mișcări să mai facă. Și mai e ceva: momentul în care copiii vin și-mi spun «Silviu, te iubesc!» Sunt multe cazuri în care părinții și-au adus copiii la wu-tao, iar după o vreme părinții au venit să practice și ei. Copiii ajungeau acasă plini de entuziasm și exersau, așa și-au convins și părinții să vină.”


Practicanții încep să învețe tainele wu-tao de la cele mai fragede vârste

Unde se poate practica wu-tao în București

Liceul Costin Kirițescu (cartier Militari)
Adresa: Str. Peștera Dâmbovicioara nr. 12, sector 6, Cartier Militari
Mijloace de transport: Metrou Lujerului, Tramvai 41, Autobuz 178, 135, 336
Program Tineri și Adulți: marți 20:00 / joi 19:00 / sâmbătă 15:00
Școala generală nr. 156 (cartier Militari)
Adresa: Strada Dealul Țugulea
nr. 35, Sector 6, cartier Militari
Mijloace de transport: metrou Lujerului, tramvai 41, troleibuz 61, 62, autobuz 178, 136, 236, 336
Program Copii Grupa I: marți și joi 18:00 / Grupa II: sâmbătă și duminică 12:00
Liceul Mihai Bravu
(cartier Dristor)
Adresa: Șoseaua Mihai Bravu
nr. 428, sector 3, Dristor
Mijloace de transport: metrou Dristor, tramvai, autobuz
Program Copii: marți și vineri 19:00 / Program tineri și adulți: marți și vineri 20:00
Colegiul Tehnic Carol (cartier Crângași)
Adresa: Str. Porumbacu nr. 52, sector 6, cartier Crângași
Mijloace de transport: metrou Crângași, tramvai 41, autobuz 178
Program copii: miercuri și vineri 18:00
Program tineri și adulți: miercuri și vineri 20:00 / sâmbătă 11:30
Adresă web: wutaokungfu.ro

Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
O româncă divorţează de soţ fiindcă e „prostul satului”. „În Italia am cunoscut adevărata plăcere”
O româncă divorţează de soţ fiindcă e „prostul satului”. „În Italia am cunoscut adevărata plăcere”
Gestul lui Ronaldo a fost ironizat după meciul de pe Naţional Arena. Ce a făcut Andriy Yarmolenko
Gestul lui Ronaldo a fost ironizat după meciul de pe Naţional Arena. Ce a făcut Andriy Yarmolenko
Anuntul momentului despre viitorul lui Man si Mihaila dupa transferul lui Buffon! Ce a spus directorul sportiv al Parmei
Anuntul momentului despre viitorul lui Man si Mihaila dupa transferul lui Buffon! Ce a spus directorul sportiv al Parmei
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Surpriză mare în audiențele TV din România. Ce s-a întâmplat cu emisiunea La Măruță de la Pro TV, în ziua în care prezentatorul a lipsit
Surpriză mare în audiențele TV din România. Ce s-a întâmplat cu emisiunea La Măruță de la Pro TV, în ziua în care prezentatorul a lipsit
Minune la mormantul parintelui Arsenie Boca de Rusalii
Minune la mormantul parintelui Arsenie Boca de Rusalii
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
Ce a scris o ieșeancă în dosarul de divorț: 'Soțul nu m-a satisfăcut sexual. Nu vreau să..
Ce a scris o ieșeancă în dosarul de divorț: 'Soțul nu m-a satisfăcut sexual. Nu vreau să..
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor iPhone-ul lui său. Surpriza pe care au avut-o
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor iPhone-ul lui său. Surpriza pe care au avut-o
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Delia, MĂRTURISIRE INDISCRETĂ din căsnicie! 'Imi spune mereu când nu îi convine...'
Delia, MĂRTURISIRE INDISCRETĂ din căsnicie! 'Imi spune mereu când nu îi convine...'
Calendar 21 iunie 2021. Sărbătoarea Sfintei Treimi. Ce este interzis a doua zi de Rusalii, risc de necazuri
Calendar 21 iunie 2021. Sărbătoarea Sfintei Treimi. Ce este interzis a doua zi de Rusalii, risc de necazuri
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Kate Middleton, surprinsă de ploaie într-o rochie deschisă la culoare. Cum arată ducesa
Kate Middleton, surprinsă de ploaie într-o rochie deschisă la culoare. Cum arată ducesa
Decizie șocantă a Comisiei Europene: Ce se va întâmpla în câțiva ani cu mașinile pe care le cumperi acum
Decizie șocantă a Comisiei Europene: Ce se va întâmpla în câțiva ani cu mașinile pe care le cumperi acum
Motivul ascuns pentru care nu vrei să pierzi un smartphone neprotejat cu parolă și amprentă
Motivul ascuns pentru care nu vrei să pierzi un smartphone neprotejat cu parolă și amprentă
NEWS ALERT. Ploile nu se opresc. ANM a emis un Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară şi Cod galben în mare parte din ţară
NEWS ALERT. Ploile nu se opresc. ANM a emis un Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară şi Cod galben în mare parte din ţară
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Un român, arestat în cazul celei mai odioase crime duble din Franţa săvârşite acum 28 de ani. Cine sunt victimele şi ce alibi avea bărbatul
Un român, arestat în cazul celei mai odioase crime duble din Franţa săvârşite acum 28 de ani. Cine sunt victimele şi ce alibi avea bărbatul
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar avea curajul, la vârsta ei
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar avea curajul, la vârsta ei
Andreea Mantea a mărturisit că a fost bătută de tatăl fiului ei, Cristi Mitrea: ”Câte am îndurat, chiar și cu el în pântec”
Andreea Mantea a mărturisit că a fost bătută de tatăl fiului ei, Cristi Mitrea: ”Câte am îndurat, chiar și cu el în pântec”
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Reguli de circulație mai puțin cunoscute din Grecia. Dacă greșești poți rămâne fără mașină!
Reguli de circulație mai puțin cunoscute din Grecia. Dacă greșești poți rămâne fără mașină!
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie