TIMP LIBER | Sportul celor care caută echilibrul și vor să-și crească încrederea în propriile forțe

Autor: Valentin Vrabie Publicat: 22 Aug. 2014, 08:24 Actualizat: 22 Aug. 2014, 09:13 Highlight

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Wu-tao este un stil de arte marțiale care nu spune prea multe în România în comparație cu altele. Pe cât de nescunoscut, pe atât de complex este. Vine din China și îmbină aproapte toate cunoștințele maeștrilor adunate în secole de meditație și cercetare. ProSport a stat de vorbă cu Silviu Cocan, instructor de wu-tao

Opt ore petrecute în medie la locul de muncă. Tensiune, stres, oboseală psihică, simptome apărute odată cu  evoluția tehnologică și nu numai. Și cu asigurarea zilei de mâine. Corpul are nevoie să transpire, psihicul să respire. Una dintre metode este wu-tao, o îmbinare între ceea ceea ce a lăsat Confucius în urmă și nevoia fizicului de a se manifesta pentru eliberarea psihicului. Wu-tao este unul dintre stilurile de kung fu.

Ce este wu-tao

Pentru cei care nu știu, wu-tao este unul dintre cele mai complexe stiluri de arte marțiale. Iar amprenta civilizației chineze, recunoscută în istorie în primul rând pentru inovație pe toate laturile, nu avea cum să nu se facă vizibilă.
În termeni tehnici, wu-tao combină lupta tradițională cu taolu, wu-shu și tai chi. În traducere, lupta tradițională este cea izbucnită pe stradă, de exemplu. Taolu reprezintă un șir de mișcări într-o luptă cu adversari imaginari. Wu-shu, partea de concurs pentru cei interesați să participe la competiții sportive din domeniu.  Tai chi este partea de meditație. Cercul este închis de exerciții de respirație și controlul energiei interioare.

Unul dintre miturile apărute despre kung fu este că s-a născut într-o închisoare din obligația de a lupta cu mai mulți adversari deodată. Este un stil ultrarapid care surprinde adversarul/adversarii. În România, a fost „importat” de Shifu Edmond Nervuzian în anii ”80. Perioada a pus destule obstacole, fiind interzise asemenea practici, însă pasiunea adepților  a depășit epoca. Oameni ca Sifu Daniel Chivu, Iosif Becher, Marian Nae, Cosmin Crutescu, Doru Anastasescu, Mihai Tătaru, Cotea Eugen sau Silviu Cocan au făcut ca acest stil să meargă mai departe și să prindă rădăcini în România.

Sportul „care te întinerește”

Pentru a pătrunde în atmosfera wu-tao, ProSport a stat de vorbă cu Silviu Cocan, instructor la sala din Dristor, București, din cadrul clubului Wu-dao. Prima întrebare a fost centrată pe felul cum ne influențează wu-tao: „Exercițiile pe care le facem duc, în primul rând, la un proces de întinerire”. Nu, nu dispar ridurile, ci influențează lucruri ce țin de interiorul construcției umane. „Nu este doar atât, îmbunătățește echilibrul emoțional, psihic și coordonarea fizică. Sporește încrederea în forțele proprii”, mai spune Silviu.

Un discurs misterios la prima vedere. Cerem exemple. Silviu ni le dă și garantează pentru ele: „O doamnă de 40 de ani a venit la noi la sală. Avea permis de 10 ani, dar nu condusese niciodată din cauza fricii. După o vreme, venea la sală doar cu mașina, iar când l-am întâlnit pe soțul ei s-a plâns că l-am ruinat, pentru că soția lui îi ia tot timpul mașina”. Ok, poate a fost doar un exemplu fericit, deci scepticismul continuă. Silviu ține să ni-l dărâme: „Alin a fost adus de părinți la noi și era un copil sfios, se temea de orice. Nu socializa, era izolat și era închis. Părinții l-au dus la psiholog, dar problemele nu s-au rezolvat. După o vreme, după ce a venit la noi, a luat locul 2 la campionatele naționale, categoria avansați. Alin se schimbase”. Printre exemplele date de Silviu Cocan impresionează un băiat operat pe creier, ale cărui reflexe au fost destul de afectate: „Nu-și putea controla mișcările capului. A început să se coordoneze, s-a recuperat și chiar a avansat”.

Clubul Wu-dao are peste 100 copii care-i urmează cursurile, iar până acum se laudă cu 10 campioni naționali la juniori, un loc 3 și unul 4 la campionatele europene: „Cred că vom avea și mai mulți cursanți la cum se prezintă lucrurile”, este previziunea lui Silviu.

Stilul care nu ține cont de vocație

Pragul sălii din Dristor, cea pe care ProSport a vizitat-o, este trecut de oameni care activează în domenii diversificate și uneori opuse. Grupa de începători este formată din elevi, studenți, juriști, agenți de vânzări sau antreprenori: „La clubul Wu-dao se antrenează chiar și angajați ai Ministerului de Interne sau cadre M.Ap.N venite din Afganistan”, ne mai mai dezvăluie Silviu Cocan.

Practicarea artelor marțiale nu ține cont nici de vârstă. Fie că este vorba de 4 ani, 40 sau 50, psihicul și fizicul sunt influențate în bine în fiecare dintre cazuri. Prima impresie este aceeași: „Când vin pentru prima dată, oamenii intră încordați în sală. Pe parcurs devin curioși și se detensionează”, ne explică Silviu.

Dacă prichindeii vin din entuziasm, adulții simt nevoie de descărcare după o zi tensionată sau săptămână grea: „Făceam exerciții într-o seară. Cei mai mulți erau epuizați și loveau leneș palmarele. I-am întrebat dacă nu i-a enervat nimeni la muncă. Imediat s-au auzit în sală bubuieli în palmare”, ne mai spune Silviu. Pentru el, wu-tao nu înseamnă doar exerciții de respirație, autoapărare, autocontrol, ci și socializare: „În fiecare vineri, după antrenamente, ieșim la un suc. Stăm, râdem, vorbim, glumim și povestim.  Oameni care provin din medii diferite ajung să creeze legături și să se simtă bine”. Wu-tao este un stil agreat în egală măsură de partea feminină și cea masculină datorită complexității lui.

Povestea angajatului la bancă devenit instructor

Desfășurarea vieții lui Silviu Cocan, cel care instruiește acum caractere, pare scenariu de film. La 12 ani s-a apucat de arte marțiale după ce în urmă cu un an își pierduse tatăl, rugbyst la Dinamo o  perioadă și practicant de karate Do. De aici și-a tras pasiunea. Primul pas a fost kung fu, a trecut apoi la kickbox, s-a întors la kung fu, a mers la karate Do și Aikido. În 2010 a descoperit wu-tao.
În paralel, a lucrat și la viața profesională. A început ca lucrător comercial, a trecut la merchadising, iar pasul următor a fost agent de vânzări. De aici i s-a deschis următoare portiță. La 22 de ani, una dintre cele mai cunoscute bănci din România i-a solicitat serviciile după performanțele reușite în vânzări. A stat acolo până la 25 de ani, timp în care și-a făcut echipă de vânzări și a fost desemnat printre cei mai buni pe domeniu din cadrul instituției, primind trei avansări în funcție.

La 25 de ani și-a dat însă demisia pentru a deveni asistentul unui corp diplomatic. Din acea postură, timpul i-a permis să-și dezvolte pasiunea, artele marțiale. S-a antrenat tot mai mult, s-a înscris la concursuri, a ajuns vicecampion național, dar o dislocare a unui umăr i-a barat drumul înspre campionatele europene: „Pe de o parte, a fost și noroc, pentru că în acea perioadă aveam brațul în ghips și mă tot întrebam ce să fac. Și așa am ajuns să deschidem sala de la Dristor”.

Aici și-a dozat cea mai mare parte a energiei. A rămas fără jobul de asistent de corp diplomatic și a preferat să fie instructor voluntar în primă fază: „M-am angajat ca taximetrist ca să câștig bani, pentru că aveam cursuri de arte marțiale, iar programul nu-mi permitea  să-mi iau alt tip de job”.  Ulterior, a primit carnetul de instructor, a renunțat la taximetrie și a ajuns să câștige bani din pasiunea sa: „Niciodată nu e prea târziu să o iei de la zero și să faci ce îți place. E un proces anevoios, dar satisfacția e cu atât mai mare.” Pe lângă wu-tao, în prezent mai predă cursuri de tai chi angajaților a două mari multinaționale din România. După ce s-a dedicat strict artelor marțiale a slăbit 22 kilograme strict prin sport.
În același timp, asta i-a permis să-și cultive pasiunea pentru fotografie și a început să vândă pe internet tablouri cu imagini spectaculoase suprinse chiar de el. A început să compună la orgă, după ce încercase și chitara clasică.

„Pentru tine care e cel mai emoționant moment?”, vine întrebare ProSport. „Momentul în care a venit mama să asiste la o ședință de antrenamente wu-tao pe care o susțineam. Când aveam 11 ani, mi-a murit tatăl. La 12 ani m-am apucat de arte marțiale, dar mama mi-a interzis. A spus că sunt violente. Totuși, am continuat, dar pe ascuns. După ani, în 2013, a venit să asiste la un antrenament. M-a mișcat. I-a plăcut mult ședința. Acum mă întreabă ce mișcări să mai facă. Și mai e ceva: momentul în care copiii vin și-mi spun «Silviu, te iubesc!» Sunt multe cazuri în care părinții și-au adus copiii la wu-tao, iar după o vreme părinții au venit să practice și ei. Copiii ajungeau acasă plini de entuziasm și exersau, așa și-au convins și părinții să vină.”


Practicanții încep să învețe tainele wu-tao de la cele mai fragede vârste

Unde se poate practica wu-tao în București

Liceul Costin Kirițescu (cartier Militari)
Adresa: Str. Peștera Dâmbovicioara nr. 12, sector 6, Cartier Militari
Mijloace de transport: Metrou Lujerului, Tramvai 41, Autobuz 178, 135, 336
Program Tineri și Adulți: marți 20:00 / joi 19:00 / sâmbătă 15:00
Școala generală nr. 156 (cartier Militari)
Adresa: Strada Dealul Țugulea
nr. 35, Sector 6, cartier Militari
Mijloace de transport: metrou Lujerului, tramvai 41, troleibuz 61, 62, autobuz 178, 136, 236, 336
Program Copii Grupa I: marți și joi 18:00 / Grupa II: sâmbătă și duminică 12:00
Liceul Mihai Bravu
(cartier Dristor)
Adresa: Șoseaua Mihai Bravu
nr. 428, sector 3, Dristor
Mijloace de transport: metrou Dristor, tramvai, autobuz
Program Copii: marți și vineri 19:00 / Program tineri și adulți: marți și vineri 20:00
Colegiul Tehnic Carol (cartier Crângași)
Adresa: Str. Porumbacu nr. 52, sector 6, cartier Crângași
Mijloace de transport: metrou Crângași, tramvai 41, autobuz 178
Program copii: miercuri și vineri 18:00
Program tineri și adulți: miercuri și vineri 20:00 / sâmbătă 11:30
Adresă web: wutaokungfu.ro

Autor: Valentin Vrabie Publicat: 22 Aug. 2014, 08:24 Actualizat: 22 Aug. 2014, 09:13 Highlight
A rămas cu 'zâna' la vedere! Andreea Marin, gafă uriașă când a coborât din mașină. Vezi imaginile cu ZOOM
A rămas cu 'zâna' la vedere! Andreea Marin, gafă uriașă când a coborât din mașină. Vezi imaginile cu ZOOM
Tu ce vezi când le priveşti? 40 de poze inocente care-ţi demonstrează că ai o minte perversă
Tu ce vezi când le priveşti? 40 de poze inocente care-ţi demonstrează că ai o minte perversă
Ghete de milioane - TOP 10 cei bine plătiţi fotbaliştii din sponsorizări pentru ghetele de fotbal
Ghete de milioane - TOP 10 cei bine plătiţi fotbaliştii din sponsorizări pentru ghetele de fotbal
Dinamo, aproape de o noua lovitura! Un international roman poate deveni arma secreta a lui Contra
Dinamo, aproape de o noua lovitura! Un international roman poate deveni arma secreta a lui Contra
Dieta militară: slăbeşti 4,5 kg în 7 zile. Ce şi cât să mănânci
Dieta militară: slăbeşti 4,5 kg în 7 zile. Ce şi cât să mănânci
Gina Pistol, cu bijuteriile la vedere! Costumul transparent a arătat TOT
Gina Pistol, cu bijuteriile la vedere! Costumul transparent a arătat TOT
Gabriela Firea, despre dezastrul de la Podul Ciurel: Efectele privind fluidizarea traficului sunt vizibile VIDEO
Gabriela Firea, despre dezastrul de la Podul Ciurel: Efectele privind fluidizarea traficului sunt vizibile VIDEO
BREAKING: Nemții ridică un nou ZID la graniță pentru a opri răspândirea virusului
BREAKING: Nemții ridică un nou ZID la graniță pentru a opri răspândirea virusului
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZI
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini ...
Liviu Dragnea, în culmea disperării! Iubita lui a rămas pe dinafara! I-au retras acest drept
Liviu Dragnea, în culmea disperării! Iubita lui a rămas pe dinafara! I-au retras acest drept
Se dau bani de la stat pentru familiile de români! Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească
Se dau bani de la stat pentru familiile de români! Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească
Pe ultima sută de metri, PSD aruncă un bolovan în capul guvernului PNL
Pe ultima sută de metri, PSD aruncă un bolovan în capul guvernului PNL
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Ce salarii iau un agent, un ofițer de poliție și un polițist local? FOTO cu fluturașii de salariu
Ce salarii iau un agent, un ofițer de poliție și un polițist local? FOTO cu fluturașii de salariu
Se relaxau pe iaht când au văzut agitaţie în ocean. Au lansat drona şi au au avut parte de șocul vieții
Se relaxau pe iaht când au văzut agitaţie în ocean. Au lansat drona şi au au avut parte de șocul vieții
Personalul medical care tratează pacienţii cu cancer, posibil pericol pentru aceştia STUDIU
Personalul medical care tratează pacienţii cu cancer, posibil pericol pentru aceştia STUDIU
Acest bărbat pretinde că este Iisus. Cum spune el că VA SALVA LUMEA… L-au arestat!
Acest bărbat pretinde că este Iisus. Cum spune el că VA SALVA LUMEA… L-au arestat!
Gina Pistol a confirmat ca este insarcinata? Gestul subtil facut de iubita lui Smiley a ridicat semne de intrebare. Cum s-a dat de gol vedeta
Gina Pistol a confirmat ca este insarcinata? Gestul subtil facut de iubita lui Smiley a ridicat semne de intrebare. Cum s-a ...
Este OFICIAL! Anunţ fulger făcut de Metrorex: Cartierul din Bucureşti unde se construieşte încă o staţie de metrou
Este OFICIAL! Anunţ fulger făcut de Metrorex: Cartierul din Bucureşti unde se construieşte încă o staţie de metrou
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZI
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare ...
Nelu Tătaru a anunțat! Noi restricții după alegeri
Nelu Tătaru a anunțat! Noi restricții după alegeri
Brad Pitt şi Jennifer Aniston au flirtat în scop caritabil
Brad Pitt şi Jennifer Aniston au flirtat în scop caritabil
Primul doctor care spune adevărul despre starea lui Schumacher
Primul doctor care spune adevărul despre starea lui Schumacher
FOTO. Vica, fosta amantă a lui Victor Piţurcă, s-a pozat goală complet în pat! Cum arată la 45 de ani
FOTO. Vica, fosta amantă a lui Victor Piţurcă, s-a pozat goală complet în pat! Cum arată la 45 de ani
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta în trupa 'D'Or'
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta în trupa 'D'Or'