TIMP LIBER | Snooker pe înțelesul tuturor. Costul visului de a face break de 147 de puncte

TIMP LIBER | Snooker pe înțelesul tuturor. Costul visului de a face break de 147 de puncte
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Poetul australian Clive James afirma că „Oricine a spus că snookerul este un „șah jucat cu bile” a fost nepoliticos, dar corect”. Disciplina îmbină armonios elemente de geometrie și billiard și este reprezentația fidelă a rigurozității tipic britanice

Țările Commonwealth-ului au pus bazele acestui sport al elitelor. Derivat din categoria biliardului, snookerul a fost un produs al imperialismului britanic. Legenda spune că Sir Neville Chamberlain, colonel din armata regală, a sugerat ca jocul de billiard să aibă și bile colorate. În argoul militar, acest sport s-ar traduce ca „militar în primul an”. În 1885, colonelul Chamberlain s-a întâlnit cu John Roberts, campion al Marii Britanii la biliard, care a înțeles conceptul lui Neville și l-a introdus ulterior în Anglia.

Prima ediție a unui campionat mondial de snooker datează din 1927, când Joe Davis a câștigat întrecerea inaugurală disputată în Birmingham. Acest jucător avea să devină cea mai cunoscută figură a snookerului în era romantică, deținând 15 titluri mondiale în palmares. O altă legendă a sportului este Stephen Hendry, septuplu campion mondial în decada 1990-1999. Începând cu 1977, Campionatul Mondial se desfășoară în foaierul teatrului Crucible din Sheffield, iar cel mai titrat sportiv în activitate, care evoluează la nivel înalt, este Ronnie O”Sullivan, cu cinci titluri mondiale.

Regulile șahului cu bile

În cazul în care doriți să vă utilați bucătăria cu o masă de snooker trebuie să dispuneți de un spațiu consistent. Suprafața dreptunghiulară are dimensiunile de 1,8m x 3,6m, iar acest aspect complică practicarea acestui sport. Bilele de snooker sunt mai mici decât cele de biliard, cu diametrul de 5,25 centimetri. Un set de bile profesionist precum un Riley Aramith are un cost de 250 de euro.

Sportul presupune începerea unui joc cu 22 de bile pe masă: 15 bile roșii, 6 bile colorate și o bilă albă, cunoscută drept cue ball. Obiectivul este introducerea bilelor roșii urmată de o bilă colorată. După ce toate cele 15 bile roșii au fost trimise într-unul din cele șase buzunare, se introduc bilele colorate, în ordinea valorii punctelor, de la cea galbenă la cea neagră.

10.000 de euro pentru o masă de joc de calitate

În cadrul King”s Club, poți resimți și atmosfera marilor competiții din lumea snookerului. Suprafața de joc se prezintă la cele mai înalte standarde, iar masa este profesionistă, având marca Riley Wiraka M1. Acest brand a devenit cunoscut în urma edițiilor de Campionat Mondial, deoarece jocurile se dispută pe mese Riley. Costul unui asemenea obiect se ridică la aproximativ 10.000 de euro. La Campionatul European din 2006, prețul unei mese s-a ridicat la 6.000 de euro. Suprafețele de joc ale celor de la Riley se diferențiază prin calități specific precum încălzirea suprafeței de joc, rezistența sporită a bazei și dimensiuni adaptate sistemului metric englezesc.

Un postav Strachan West este copia fidelă a celui de la Crucible. Acesta costă aproximativ 300 de euro și trebuie protejat în permanență împotriva unor eventuale deteriorări. Conform datelor oferite de Cătălin Bălașa, directorul King”s Club, un postav trebuie schimbat la aproximativ un an de zile, dar, în cazul unui accident care să producă modificări semnificative, trebuie montat unul nou în regim de urgență. Ca sistem de iluminare al suprafeței de joc, King”s Club folosește o lampă Evergreen cu 6 spoturi.

Amortizarea costului unei mese se produce în doi ani, în condițiile în care tariful pe oră este de aproximativ 2 euro pentru cei care au card de membru. Cătălin Bălașa a aproximat perioada de amortizare în contextul a cel puțin 6-7 ore zilnice de închiriere.

1.000 euro – costul maxim al unui tac de snooker

Orice tac de snooker are vârful cu diametrul între 8 și 10 milimetri, în timp ce pentru billiard este utilizat un tac cu diametrul vârfului între 12 și 14 milimetri. Diferența de dimensiuni e generată și de faptul că mărimea bilelor de joc diferă între cele două specialități, cele de snooker fiind mult mai mici. Cele trei părți ale unui tac sunt „butt-ul”, cunoscut ca mâner, „shaft-ul”, partea de mijloc dintre mâner și vârf, respectiv „tip-ul”, vârful. Cele mai bune tacuri sunt cele din marca John Parris, brand internațional de prestigiu, iar costul acestora variază între 200 și 1.000 de euro. Tacurile de sală, care sunt de o calitate inferioară, au costuri modice, cu preț ce variază între 20 și 25 de euro. Într-un an de zile, acestea sunt schimbate de cel puțin șase ori.

Clienți cu venituri peste medie

Snookerul este un sport al elitelor, iar circuitul profesionist este cel mai elocvent exemplu în acest sens. Jucătorii sunt obligați să adopte o ținută formală care să conțină pantofi, vestă, cămașă și pantaloni de stofă. În cazul biliardului, sportivii pot să se prezinte în tricou și blugi. Acest detaliu se reflectă și în cazul profilului celor care închiriază o oră la masa de snooker. Cele trei mese de la King”s Club sunt frecventate de persoane educate, cu venituri peste nivelul mediu de trai. În multe rânduri, angajații corporațiilor preferă o delectare a minții prin snooker, dar o seară se ridică la un cost ridicat. Închierea a două-trei ore și consumația clienților duc la încasări de 120 RON, echivalentul a 27 de euro.

Trei campionate europene în România

În  2005, capitala României era subdezvoltată din punct de vedere al acestui sport. „Micul Paris” găzduia doar cinci mese de snooker la acel moment, dar într-un an de zile a avut loc o dezvoltare semnificativă a acestei discipline. Nu mai puțin de 15 mese erau date către închiriere în 2006, opt în cadrul Centrului Național de Snooker, trei la King”s Club, trei în cadrul IDM Club și una singură în localul Texas. În prezent, în București sunt 18 mese de snooker care pot fi închiriate de către publicul larg.

Țara noastră a găzduit trei ediții de campionat european, în 2006 la Constanța și în 2010 și 2014 la București. În 2007, a fost înființată și Federația Română de Snooker, iar acel moment a pus bazele dezvoltării acestui sport și în contextul deschiderii Academiei de Snooker din București.


Articol publicat de Cătălin RUSU

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen