TIMP LIBER | Pe aripile vântului. ProSport vă prezintă un reportaj la 4.500 m înălțime

  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Emoția și teama îl învăluie pe orice săritor cu parașuta aflat la mii de metri înălțime. Când adrenalina îți invadează corpul, nimic nu mai contează, iar locul stărilor inițiale este luat de senzația de eliberare pe care niciun alt „pământean” nu o poate simți. ProSport vă prezintă un reportaj la 4.500 m înălțime

Săritura cu parașuta reprezintă una dintre experiențele pe care oricine și-o dorește. „Ce se întâmplă dacă nu se deschide parașuta?” sau „Care sunt riscurile pe care mi le asum atunci când decid să fac asta?” sunt câteva dintre întrebările care își găsesc răspuns în cele ce urmează. Sunt 4.500 de metri parcurși într-un sfert de oră. E adrenalină în cea mai pură formă posibilă.
Aerodromul Clinceni se află, teoretic, la o distanță de 20 de minute de mers cu mașina din București. Dar în România 20 de minute se transformă rapid în 40, asta dacă nu ai ghinionul de a te încrede în indicatoarele din comunele din vecinătatea aerodromului, caz în care poți să pierzi cu ușurință o oră pe drumul dintre București și destinația propriu-zisă. „Începem cu stângul ziua de astăzi”, spune fotoreporterul ProSport în momentul în care realizăm că au trecut câteva minute bune peste ora la care era programată săritura. Dar nu suntem superstițioși, așa că zâmbim și încercăm să alungăm din minte celebra lege a lui Murphy: „Orice lucru care începe prost se sfârșește și mai prost”. Efort inutil, desigur.

„ȚI-E FRICĂ‚, NU? VEI FI SALTUL 2.136 PENTRU MINE”

Sosirea pe aerodrom are darul de a-ți provoca un amalgam de sentimente. Ciudat lucru, dar abia atunci realizezi pe deplin ce urmează să se întâmple. Cu un gol în stomac și cu o inimă care începe deja să o ia la goană, afișăm o mină relaxată. „Ți-e frică, nu?”, întreabă Alex, instructorul care va sări alături de reporterul ProSport. „Nu trebuie decât să te bucuri de experiență. Și emoțiile fac parte din ea, să știi. Cu cât ai mai multe, cu atât mai bine”, continuă el. Urmează instructajul. Ni se explică pas cu pas ceea ce se va întâmpla din momentul decolării și până la aterizare, poziția corpului în fiecare dintre acestea. „Vei fi saltul cu numărul 2.136 pentru mine. Nu am avut niciodată vreun accident. O să se deschidă parașuta, nu îți face griji. Asta este cea mai mare temere a celor care vin la noi”, susține instructorul.

„ATENȚIE, SE DESCHID UȘILE!”

Ceea ce surprinde este rapiditatea cu care se desfășoară lucrurile la sol. De la coborârea din mașină si până la decolare n-au trecut 20 de minute. În avion intră trei tandemuri, alături de doi fotografi. Aerodromul începe să devină mai mic și mai mic, inima la fel, iar la scurt timp nu se mai poate vedea, căci ne aflăm printre nori albi. Suntem, așadar, opt persoane aflate deasupra a 4.500 de metri. Momentul deschiderii ușii îl așteptăm cu înfrigurare și parcă se așterne o liniște patriarhală în surescitatul aparat de zbor. Am fost avertizați încă de la sol că până și cei care nu sunt la prima lor săritură experimenteză frica atunci când asta se întâmplă. Și nu putem decât să le dăm dreptate gazdelor. Drept urmare, Murphy se reîntoarce, acaparând parcă întreg spațiul. Poate că ar fi timpul să credem în semne sau poate…

40 DE SECUNDE DE ZBOR FĂ‚RĂ‚ PARAȘUTĂ‚

Săritura în sine nu poate fi descrisă folosind un singur termen. Este adrenalină, frică și bucurie. Avem câte puțin din toate, un amestec care îți taie respirația, dar nu-ți provoacă și probleme respiratorii.

„Nu o să uit niciodată prima mea săritură, deși a fost cea în care plăcerea zborului s-a aflat în umbra fricii”, a spus Alex pentru ProSport întrebat dacă mai ține minte primul salt. „Îți pui limitele la încercare în astfel de momente. Trebuie doar să ai curajul să faci pasul decisiv”, completează el.

Înțelegem pe deplin la ce se referă atunci când ne aflăm pe scara avionului, la 4.500 de metri distanță de pământ și știm că din moment în moment urmează să sărim. Lucrurile tehnice, poziția mâinilor, a corpului, cele 40 de secunde de zbor fără parașută, cei 200 de km/h pe care îi prinzi în cele 40 de secunde, cele 15 minute de stat în aer, toate acestea trec în plan secund și sunt înlocuite de un țipăt sănătos în care stau adunate rutina și problemele zilnice. Contrar aparențelor, coborârea nu-și pierde din fluiditate în momentul în care este trasă parașuta. Viața bate filmul în acest caz. Aproape că nici nu simți când instructorul îți face semnul prestabilit de la sol că totul a mers conform planului și că parașuta s-a deschis, iar tu te poți bucura de zbor. Este cu siguranță una dintre experiențele care ar trebui trăite pe parcursul vieții. La finalul ei, nu există decât satisfacția depășirii unor limite. Murphy rămâne în avion și îi face loc adrenalinei, care stă cu noi o perioadă destul de lungă de timp și după aterizare. Zbori, așadar, și pe pământ.

PARAȘUTISMUL CREEAZĂ‚ DEPENDENȚĂ‚

Fotograful evenimentului a fost primul care a spus-o: „Zborul este dependență. Sunt exemplul viu al chestiei ăsteia. Dacă trec câteva zile și eu nu am făcut niciun salt, simt că ceva nu-i în regulă cu mine. Unii fumează, alții beau cafea, eu am nevoie de zborul meu zilnic”, ne-a spus acesta. Apoi a urmat Alex, instructorul cu care reporterul ProSport a sărit în tandem: „Nu mă văd renunțând vreodată la asta. Poți face mii de salturi, nu te saturi. Din contră. Vrei mai mult și mai mult”. Înainte de plecare, observându-l pe unul dintre aceia cu care am sărit, am dorit să-i aflăm părerea despre experiență. Mi-a spus: „De ce mi-e frică, nu scap. Vreau iar”. I-am zâmbit și i-am replicat simplu: „Și eu”. Organizatorii ne-au declarat că, în general, media de vârstă a celor care sar cu parașuta este de 30 de ani: „Tinerii sunt aceia în căutare de adrenalină”, ne-a spus organizatoarea. Dar întotdeauna există excepții de la regulă. Cea mai în vârstă persoană care a sărit cu parașuta a avut, la momentul respectiv, 70 de ani. Acest lucru s-a întâmplat acum doi ani și am primit asigurări că totul a decurs bine. „Ne-a spus că regretă că nu și-a făcut curaj mai devreme”, a declarat instructorul care la momentul respectiv a realizat saltul în tandem cu acesta.

Salt în tandem + video + foto = 1.000 de lei

Prețul săriturii în tandem variază în funcție de opțiunile pe care un începător le alege cu privire la fotografierea și înregistrarea saltului. Explicația este una simplă: costurile sunt mai mari atunci când alegi și filmare, și fotografiere, întrucât mai sare cu tine încă o persoană. Astfel, prețul unui salt în tandem este de 700 de lei, dacă adaugi video trebuie să scoți din buzunar 930 de lei, iar dacă la finalul saltului vrei să ai și fotografii, prețul este de 1.000 de lei. Există cazuri în care, odată ajunși la 4.500 de metri, aceia care ar fi trebuit să sară s-au răzgândit. Unul dintre instructori a explicat ceea ce se întâmplă cu suma pe care au plătit-o respectivii înainte de a se urca în avion și după ce au semnat un formular pe propria răspundere și au fost echipați cu ochelari speciali, combinezon și un ham cu care sunt legați de instructor: „În astfel de momente încercăm să îi asigurăm din nou că totul va fi bine. Dacă în continuare refuză să sară, ne întoarcem la sol. În această situație i se restituie 20 la sută din banii dați”. Dacă vă aflați mereu într-o goană după palpitații și ați încercat diferite sporturi în care pulsul vă sare peste 120 nu ezitați să treceți și „Pe aripile vântului”. Veți avea zile întregi de povestit.

Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai…
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură! Imagini cu impact emoțional
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură!…
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Se întâmplă în aceste momente în România! Medicii au făcut anunțul!
Se întâmplă în aceste momente în România! Medicii au făcut anunțul!
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
L-am jucat, dar nu am bănuit niciodată. Acest joc ascunde un mare secret
L-am jucat, dar nu am bănuit niciodată. Acest joc ascunde un mare secret
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Singurul om care l-a tras la răspundere pe Ceaușescu. 'De ce nu le dai, mă, butelii oamenilor?'
Singurul om care l-a tras la răspundere pe Ceaușescu. 'De ce nu le dai, mă, butelii oamenilor?'
Tragedie în politică. Un fost președinte s-a stins din viață. Doliu național
Tragedie în politică. Un fost președinte s-a stins din viață. Doliu național
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep…
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini de coşmar. Câţi pacienţi mai sunt în viaţă astăzi
O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini…
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată:
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i…
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy