SPECIAL | „Tot timpul trebuie să joc cu ceva în buzunar: un leu, o hârtie, nu contează!” Andrei Tomică ne deschide o fereastră spre lumea sa, lumea unui sportiv care a câștigat aurul în toate cele patru probe la Balcaniada din 2017

Andrei Tomică, cel mai bun cadet al României în clasamentul mondial pe luna iulie 2018, membru al generației 2004, a făcut parte din echipa tricoloră de juniori 2 (12-15 ani) la Campionatul European de tenis de masă de la Cluj. Antrenorul coordonator al echipei, Emilian Bulbuc, îl descrie ca pe un copil extrem de implicat, foarte pretențios cu el însuși, un tip perfecționist care încă nu își poate controla, însă, pe deplin, emoțiile, ajungând ușor la extreme – mai ales la cea de jos.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

ProSport l-a provocat pe Andrei la un set-bliț de 11 întrebări – exact atâtea câte puncte trebuie să câștige pentru a-și adjudeca un set în țarc (se joacă până la 11, plus diferență de minim două puncte).

1-0. Cum ai început tenisul de masă și ce îți place la acest sport?
Tata juca de mai mult timp. M-a dus la o sală din apropiere, să încerc și să văd dacă îmi place. Repede, am început să joc de performanță. Îmi plac competițiile și spiritul din tenisul de masă.

2-0. Tenisul de masă este un sport foarte rapid și intens. Ți-au sărit vreodată ochelarii în timpul unui schimb de mingi?
Joc cu ochelari de 3-4 ani și m-am obișnuit. Mi se pare ciudat, acum, să joc fără ei. Nu i-am pierdut niciodată în timpul unui schimb, sunt bine. (n.r. – zâmbește)

3-0. Hobby-uri?
Fotbalul. Iar în timpul liber, când am mai mult timp, citesc: Jules Verne. Narnia…

Citește și: SPECIAL | Csilla Batorfi, campioana prezentă de cinci ori la JO. „A fost istorie! Pentru sportul meu, nu doar pentru mine”. Duelul româno-ungar care a animat Germania

Citește și: „Dacă nu port brățări, nu-mi simt mâna!”. Andreea Dragoman a câștigat bronz european cu echipa, la CE de la Cluj, are drag de banderola de la Timo Boll și de Haos Calm, iar, de curând, a făcut un pas important. De câte ori schimbă fețele de paletă o junioară de top?

4-0. Care este jucătorul tău favorit?
Ma Long, din China (n.r. – deținătorul titlurilor la Jocurile Olimpice și Campionatul Mondial de tenis de masă; Ma Long a stabilit recordul pentru cele mai multe luni petrecute pe prima poziție în clasamentul mondial – 64 de luni, dintre care 34 consecutive).

5-0. Ți-e un pic frică de jucătorii asiatici?
Da, dar mă întâlnesc cu ei foarte rar. Și, până la urmă, o să îi bat.

6-0. În câte țări ai ajuns cu tenisul de masă?
Cred că sunt 15-20 de țări. Nu le-am numărat exact. Dar nu am ieșit niciodată. de pe continent


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

7-0. Care e cea mai dragă medalie de până acum?
Cred că la Balcaniadă, când am luat patru medalii de aur, la toate probele (n.r. – iulie 2017, la Albena, în Bulgaria).

8-0. Ai o poreclă? Între voi, la categoria voastră de vârstă, aveți porecle?
Nu, n-am, n-avem niciunul.

9-0. Care e materia preferată la școală?
Biologia și geografia.

Citește și: 10 repere simple ale arbitrajului în tenisul de masă. De ce vin arbitrii cu paletele jucătorilor în pungi, de ce se acordă în același timp cartonaș galben și roșu, cum se semnalizează și ce înseamnă un serviciu incorect + cum arată trusa arbitrului

10-0. Cu ce te răsfeți puțin după un meci câștigat?
Ciocolată am mereu în geantă. Uneori, simt nevoia de ciocolată și o am mereu la mine, în caz de ceva.

11-0. Ai talisman norocos sau un ritual la meciuri?
Tot timpul trebuie să joc cu ceva în buzunar. Dacă nu am ceva în buzunar, joc mai prost. Trebuie să am un leu, o hârtie, nu contează!

Citește și: „Sunt un om simplu. Cred că asta este menirea mea – să îi sprijin pe cei de lângă mine”. Petre Arnăutu a câștigat 12 medalii de aur cu o sportivă pe care a sfătuit-o pas de pas, iar acum a dus pe podium o nouă generație, la Campionatul European de tenis de masă de la Cluj

Publicat: 21 07. 2018, 23:56
Actualizat: 22 07. 2018, 01:18