SPECIAL | România are cea mai mare cotă în programul european de susținere a talentelor în tenisul de masă. Unde greșește Europa și care este strategia pe termen mediu și lung: explicațiile șefului de proiect prezent la Cluj

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 29 Jul. 2018, 09:46 Actualizat: 29 Jul. 2018, 10:54 Highlight
SPECIAL | România are cea mai mare cotă în programul european de susținere a talentelor în tenisul de masă. Unde greșește Europa și care este strategia pe termen mediu și lung: explicațiile șefului de proiect prezent la Cluj

„Europa are potențial în tenisul de masă. Sunt talente uriașe. Evident, nu avem același număr imens de jucători, cum are Asia, dar avem un potențial uriaș și atât de mulți jucători talentați. Cumva însă, îi pierdem pe drum, în intervalul 11-17 ani”. Așa pierde Europa războiul cu marea Chină, în tenisul de masă.

Campionatul European de tenis de masă, STAG, juniori, de la Cluj l-a avut ca oaspete, printre alții, și pe Neven Cegnar, un croat desemnat de ETTU Next Star Coach. Cu aproximativ 25 de ani de mandat la cârma naționalei țării sale, mentor al fostului număr 2 mondial – Tamara Boros, Neven Cegnar a preluat un proiect al forului tenisului de masă european pentru tinerele talente din Europa. Munca sa poate fi asimilată cu cea a unui scouter de talente, la un prim nivel. Scopul final este de a opri ceea ce croatul descrie ca fiind o supapă imensă prin care se scurg talente.

  • Neven Cegnar este un apropiat al tenisului de masă românesc. Și un admirator. „În tot mandatul meu de antrenor federal în Croația, am stabilit multe contacte cu partea română, am avut o colaborare fructuoasă”, spune croatul. Tamara Boros a jucat mulți ani cu ‘Mișu’ Șteff. Împreună, cele două au câștigat aurul continental timp de trei ani la rând.
  • Una dintre cele mai frumoase prietenii pe care Cegnar le-a legat la marginea țarcului a fost cu regretatul antrenor emerit Gheorghe Bozga (descoperitorul Mihaelei Șteff, dar și al lui Adrian Crișan sau Bernadette Szocs).

ETTU are proiecte educaționale pentru jucători sub 13 ani, sub 17 ani, dar și pentru antrenori. Un astfel de Campionat European de Juniori este o bună oportunitate pentru noi de a găsi noi talente, care, deocamdată, nu au fost integrate în proiectele noastre. Avem un program al talentelor, în care ne ocupăm cu selecția, apoi oferim cantonamente centralizate pentru sportivi din țările europene. Avem tabere de vară, de pregătire, avem programe în derulare de-a lungul anului, iar sarcina mea este și aceea de a asigura dezvoltarea și pregătirea antrenorilor„, explică prezența sa în Sala Polivalentă din Cluj Neven Cegnar.

Citește și: „Lucrezi ca un angajat la o firmă privată – nu de stat”. Cum se „asamblează” un campion, cu un ‘catalog’ în mână și exigență maximă, pentru a ajunge la medaliile unui Campionat European de tenis de masă. Viorel Filimon: „Tenisul de masă e matematică pură”

Citește și: România a încheiat Campionatul European de tenis de masă, juniori, pe podium în topul națiunilor | GALERIE FOTO, de la Cluj: fericire, lacrimi, prietenii trainice și Eliza Samara într-o ipostază nouă

România, peste 10% în programul european

România ocupă locul 5 în topul celor mai medaliate națiuni la Campionatele Mondiale de seniori, la tenis de masă (45,5 medalii, fiind depășită de China, Ungaria, Japonia și Cehia). De la începutul anilor 2000, România a încheiat o singură ediție a Europenelor de juniori fără medalie. Neven Cegnar explică succesul și constanța prezenței României pe podiumuri, din punctul de vedere al celui care dă chiar ca exemplu țara noastră, la nivel european.

România are tradiție, are mulți jucători buni și talentați. Are o istorie a succesului în tenisul de masă. Are și mulți antrenori foarte buni. Are o organizare solidă, un for bine organizat. De-a lungul istoriei, România este una dintre cele mai de succes națiuni din tenisul de masă. Găsim aici un număr mare de talente, printre cei mai tineri. Să vă spun un lucru, pe care, poate, puțină lume îl știe și, care, consider, este extrem de grăitor: în acest moment, în proiectul de dezvoltare pe care îl conduc, am 17 tineri sportivi și antrenori români, dintr-un total de 120. Este cea mai mare participare. România este principala forță în acest proiect, înregistrează cea mai numeroasă participare”, spune reprezentantul ETTU.

Unde pierde Europa lupta cu China

Neven Cegnar este de părere că nu talentul este cel care înclină balanța între Europa și China, aceasta fiind și premisa de la care este construit programul european. „Europa are o mare problemă. Cei mai talentați tineri jucători se pregătesc zi de zi, în mare parte, cu o generație nouă, tânără, de antrenori, fără o pregătire și fără experiență adecvată, de multe ori. Ne-am propus să educăm antrenorii, în primul rând, să îi ajutăm să se perfecționeze. Să capete experiență„, spune croatul, care explică mai departe.

Consider că este extrem de important să adaptezi pregătirea la schimbările de ordin tehnico-tactic ale sportului. Este nevoie de o maleabilitate mai mare a antrenorilor. Mingea de plastic nu a ajuns la punctul final. Fabricile dezvoltă și lucrează în aceste momente la o nouă evoluție, o nouă minge. Cred că este important ca la nivel european să indicăm o nouă direcție tinerilor antrenori, cu mici detalii care pot face diferența. Este nevoie de o nouă abordare în ceea ce înseamnă pregătirea tinerilor jucători”, mai spune croatul.

Toate acestea, și din pricina schimbărilor care țin de echipamentul de joc.

Tenisul de masă a trecut printr-o revoluție a paletelor în secolul trecut, iar în acesta – printr-o schimbare a mingii, aceasta fiind genul de modificare care, implică, de regulă, schimbări ale ierarhiilor în orice sport. „În ultimii 15 ani sau chiar mai mult, începând cu anii 2000 – de fapt, s-au schimbat multe lucruri. Mai întâi, am schimbat dimensiunea mingii, de la 38 mm la 40 mm. Apoi, s-a schimbat materialul – de la celuloid la plastic. Această schimbare a mingii încă nu s-a încheiat. Este un proces în derulare. S-a schimbat puțin punctarea, regula serviciului. Iar marea problemă a Europei este aceea că, foarte mulți antrenori încă predau tenisul de masă – tehnic și tactic – de acum 30 sau 40 de ani. Este unul dintre subiectele pe care mă voi concentra pe viitor, în programul meu„, spune Neven Cegnar.

În condițiile în care Europa are o problemă, a reușit China să rezolve această ecuație mai rapid? Răspunsul lui Neven Cegnar vine prompt. „Aș spune că da. Am avut 25 de ani în care am lucrat cu sportivi de mare performanță, seniori. De 5-8 ani, am făcut un pas în spate, am început să mă concentrez asupra tinerilor. Aș spune că Europa are potențial. Sunt talente uriașe. Evident, nu avem același număr imens de jucători, cum are Asia, dar avem un potențial uriaș și atât de mulți jucători talentați. Cumva, îi pierdem pe drum, în intervalul 11-17 ani. De exemplu – jucătorii veniți din țări mici, fără tradiție, fără structuri bine puse la punct, fără resurse pentru a ieși la competiții internaționale – acești jucători sunt pierduți. Nu poți compara ce se întâmplă cu jucătorii români și cum evoluează jucătorii din Estonia, Lituania sau Bulgaria. Asta este problema Europei.

Trebuie să reușim, prin acest program, să susținem aceste tinere talente, care pe plan național se pierd, pentru că nu au adversari de nivel cu care să se pregătească și să își continuie evoluția. În România, există deja un sistem și resurse proprii pentru a susține parcursul jucătorilor. Ceea ce facem noi în acest program – punem la dispoziție oportunitatea de a te antrena cu jucători de nivel ridicat, de a avea sparring-parteneri valoroși. Este important însă să găsești același lucru și după cele 3-4 săptămâni pe care le putem oferi noi. Ne interesează, să creștem, per total, calitatea tinerilor jucători. Însă suntem conștienți că trebuie să găsim o soluție mult mai individualizată de a aborda talentul, specializată. România este una dintre țările cele mai de succes în Europa. Iar Franța cred că este țara cu cel mai mare potențial”, trage linie Neven Cegnar.

„Cristi Pletea, Rareș Șipoș, Adina Diaconu, Andreea Dragoman mă impresionează cel mai mult în acest moment. Cu tot pachetul și cu toate palierele dezvoltării lor”
Neven Cegnar, despre punctele forte ale juniorilor români

 

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 29 Jul. 2018, 09:46 Actualizat: 29 Jul. 2018, 10:54 Highlight
Pe aceeași temă
EXCLUSIV | Bianca, dezbrăcată complet! Avem imaginile INTERZISE
EXCLUSIV | Bianca, dezbrăcată complet! Avem imaginile INTERZISE
VIDEO Momentul în
care o rachetă lansată din Fâşia Gaza loveşte o şosea intens circulată din apropiere de Tel Aviv
VIDEO Momentul în care o rachetă lansată din Fâşia Gaza loveşte o şosea intens circulată din apropiere de Tel Aviv
SOC in PSD! Au fost dati AFARA din PARTID! Dancila a EXPLODAT de NERVI
SOC in PSD! Au fost dati AFARA din PARTID! Dancila a EXPLODAT de NERVI
Gripa porcină a fost nimic pe lângă asta! Boală mortală, extrem de contagioasă, depistată la graniţa cu România. Autorităţile au început să ia măsuri
Gripa porcină a fost nimic pe lângă asta! Boală mortală, extrem de contagioasă, depistată la graniţa cu România. ...
Coman e pe modul „VRAJEALA” si ii TERMINA pe jucatorii nationalei! :)) Dezvaluiri din cantonamentul Romaniei
Coman e pe modul „VRAJEALA” si ii TERMINA pe jucatorii nationalei! :)) Dezvaluiri din cantonamentul Romaniei
Cum făceau sex femeile in URSS. Practica șochează și acum!
Cum făceau sex femeile in URSS. Practica șochează și acum!
Nimeni nu se aștepta ca șoferul acestui CAZAN de mașină să îi PUNĂ LA PUNCT pe cei doi bătăuși - VIDEO
Nimeni nu se aștepta ca șoferul acestui CAZAN de mașină să îi PUNĂ LA PUNCT pe cei doi bătăuși - VIDEO
Cum scădem factura de încălzire la bloc cu până la 80%
Cum scădem factura de încălzire la bloc cu până la 80%
​Filiera Petrom: Olguţa Dana Totolici, soţia lui Dan Barna, lucrează la OMV Petrom. Surpriza vine când...
​Filiera Petrom: Olguţa Dana Totolici, soţia lui Dan Barna, lucrează la OMV Petrom. Surpriza vine când...
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
FOTO |
FOTO | "Motivul" pentru care Mbappe ar putea alege Real Madrid! Ea l-ar putea determina să dea capitala Franţei pe cea ...
Veste bombă pentru angajați: O instituție din România dă amenzi fără milă
Veste bombă pentru angajați: O instituție din România dă amenzi fără milă
Adelina Pestrițu, GOALĂ în timp ce vorbea pe Facetime. ”Puteai să pui măcar un sutien pe tine!”
Adelina Pestrițu, GOALĂ în timp ce vorbea pe Facetime. ”Puteai să pui măcar un sutien pe tine!”
Boala extrem de contagioasă, decoperită la graniţa României cu Ucraina
Boala extrem de contagioasă, decoperită la graniţa României cu Ucraina
DOLIU in PSD! A MURIT dupa ALEGERI! Soc in randul social - democratilor
DOLIU in PSD! A MURIT dupa ALEGERI! Soc in randul social - democratilor
Loredana Groza, cu zonele intime la vedere în direct la Pro TV, în emisiunea lui Cătălin Măruță
Loredana Groza, cu zonele intime la vedere în direct la Pro TV, în emisiunea lui Cătălin Măruță
Cel mai PUTERNIC telefon mic! Un producător din JAPONIA revine la un design mult îndrăgit
Cel mai PUTERNIC telefon mic! Un producător din JAPONIA revine la un design mult îndrăgit
Explicaţia tulburătoare a unui cercetător pentru DURERILE de spate ale oamenilor. Se află la 4,37 ani lumină de Soare
Explicaţia tulburătoare a unui cercetător pentru DURERILE de spate ale oamenilor. Se află la 4,37 ani lumină de Soare
Cine va fi viitorul preşedinte al României. Carmen Harra face anunţul, după ce a prezis rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale
Cine va fi viitorul preşedinte al României. Carmen Harra face anunţul, după ce a prezis rezultatele primului tur al alegerilor ...
BREAKING NEWS! Fostul primar a murit în urma cu puțin timp
BREAKING NEWS! Fostul primar a murit în urma cu puțin timp
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Un cuplu non-conformist: s-au casatorit, dar nu doresc sa locuiasca impreuna! Si-au unit destinele in 2018, insa fiecare are viata lui. Motivul pentru care nu impart acelasi pat
Un cuplu non-conformist: s-au casatorit, dar nu doresc sa locuiasca impreuna! Si-au unit destinele in 2018, insa fiecare ...
Fata rănită după ce prietenul ei a folosit ulei de motor ca lubrifiant
Fata rănită după ce prietenul ei a folosit ulei de motor ca lubrifiant
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
Iubitul Andreei Marin a RUPT TACEREA! Adevarul despre relatia dintre el si ZANA
Iubitul Andreei Marin a RUPT TACEREA! Adevarul despre relatia dintre el si ZANA
Oferte Fashion Days Black Friday
Oferte Fashion Days Black Friday