SPECIAL | România are cea mai mare cotă în programul european de susținere a talentelor în tenisul de masă. Unde greșește Europa și care este strategia pe termen mediu și lung: explicațiile șefului de proiect prezent la Cluj

SPECIAL | România are cea mai mare cotă în programul european de susținere a talentelor în tenisul de masă. Unde greșește Europa și care este strategia pe termen mediu și lung: explicațiile șefului de proiect prezent la Cluj
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Europa are potențial în tenisul de masă. Sunt talente uriașe. Evident, nu avem același număr imens de jucători, cum are Asia, dar avem un potențial uriaș și atât de mulți jucători talentați. Cumva însă, îi pierdem pe drum, în intervalul 11-17 ani”. Așa pierde Europa războiul cu marea Chină, în tenisul de masă.

Campionatul European de tenis de masă, STAG, juniori, de la Cluj l-a avut ca oaspete, printre alții, și pe Neven Cegnar, un croat desemnat de ETTU Next Star Coach. Cu aproximativ 25 de ani de mandat la cârma naționalei țării sale, mentor al fostului număr 2 mondial – Tamara Boros, Neven Cegnar a preluat un proiect al forului tenisului de masă european pentru tinerele talente din Europa. Munca sa poate fi asimilată cu cea a unui scouter de talente, la un prim nivel. Scopul final este de a opri ceea ce croatul descrie ca fiind o supapă imensă prin care se scurg talente.

  • Neven Cegnar este un apropiat al tenisului de masă românesc. Și un admirator. „În tot mandatul meu de antrenor federal în Croația, am stabilit multe contacte cu partea română, am avut o colaborare fructuoasă”, spune croatul. Tamara Boros a jucat mulți ani cu ‘Mișu’ Șteff. Împreună, cele două au câștigat aurul continental timp de trei ani la rând.
  • Una dintre cele mai frumoase prietenii pe care Cegnar le-a legat la marginea țarcului a fost cu regretatul antrenor emerit Gheorghe Bozga (descoperitorul Mihaelei Șteff, dar și al lui Adrian Crișan sau Bernadette Szocs).

ETTU are proiecte educaționale pentru jucători sub 13 ani, sub 17 ani, dar și pentru antrenori. Un astfel de Campionat European de Juniori este o bună oportunitate pentru noi de a găsi noi talente, care, deocamdată, nu au fost integrate în proiectele noastre. Avem un program al talentelor, în care ne ocupăm cu selecția, apoi oferim cantonamente centralizate pentru sportivi din țările europene. Avem tabere de vară, de pregătire, avem programe în derulare de-a lungul anului, iar sarcina mea este și aceea de a asigura dezvoltarea și pregătirea antrenorilor„, explică prezența sa în Sala Polivalentă din Cluj Neven Cegnar.

Citește și: „Lucrezi ca un angajat la o firmă privată – nu de stat”. Cum se „asamblează” un campion, cu un ‘catalog’ în mână și exigență maximă, pentru a ajunge la medaliile unui Campionat European de tenis de masă. Viorel Filimon: „Tenisul de masă e matematică pură”

Citește și: România a încheiat Campionatul European de tenis de masă, juniori, pe podium în topul națiunilor | GALERIE FOTO, de la Cluj: fericire, lacrimi, prietenii trainice și Eliza Samara într-o ipostază nouă

România, peste 10% în programul european

România ocupă locul 5 în topul celor mai medaliate națiuni la Campionatele Mondiale de seniori, la tenis de masă (45,5 medalii, fiind depășită de China, Ungaria, Japonia și Cehia). De la începutul anilor 2000, România a încheiat o singură ediție a Europenelor de juniori fără medalie. Neven Cegnar explică succesul și constanța prezenței României pe podiumuri, din punctul de vedere al celui care dă chiar ca exemplu țara noastră, la nivel european.

România are tradiție, are mulți jucători buni și talentați. Are o istorie a succesului în tenisul de masă. Are și mulți antrenori foarte buni. Are o organizare solidă, un for bine organizat. De-a lungul istoriei, România este una dintre cele mai de succes națiuni din tenisul de masă. Găsim aici un număr mare de talente, printre cei mai tineri. Să vă spun un lucru, pe care, poate, puțină lume îl știe și, care, consider, este extrem de grăitor: în acest moment, în proiectul de dezvoltare pe care îl conduc, am 17 tineri sportivi și antrenori români, dintr-un total de 120. Este cea mai mare participare. România este principala forță în acest proiect, înregistrează cea mai numeroasă participare”, spune reprezentantul ETTU.

Unde pierde Europa lupta cu China

Neven Cegnar este de părere că nu talentul este cel care înclină balanța între Europa și China, aceasta fiind și premisa de la care este construit programul european. „Europa are o mare problemă. Cei mai talentați tineri jucători se pregătesc zi de zi, în mare parte, cu o generație nouă, tânără, de antrenori, fără o pregătire și fără experiență adecvată, de multe ori. Ne-am propus să educăm antrenorii, în primul rând, să îi ajutăm să se perfecționeze. Să capete experiență„, spune croatul, care explică mai departe.

Consider că este extrem de important să adaptezi pregătirea la schimbările de ordin tehnico-tactic ale sportului. Este nevoie de o maleabilitate mai mare a antrenorilor. Mingea de plastic nu a ajuns la punctul final. Fabricile dezvoltă și lucrează în aceste momente la o nouă evoluție, o nouă minge. Cred că este important ca la nivel european să indicăm o nouă direcție tinerilor antrenori, cu mici detalii care pot face diferența. Este nevoie de o nouă abordare în ceea ce înseamnă pregătirea tinerilor jucători”, mai spune croatul.

Toate acestea, și din pricina schimbărilor care țin de echipamentul de joc.

Tenisul de masă a trecut printr-o revoluție a paletelor în secolul trecut, iar în acesta – printr-o schimbare a mingii, aceasta fiind genul de modificare care, implică, de regulă, schimbări ale ierarhiilor în orice sport. „În ultimii 15 ani sau chiar mai mult, începând cu anii 2000 – de fapt, s-au schimbat multe lucruri. Mai întâi, am schimbat dimensiunea mingii, de la 38 mm la 40 mm. Apoi, s-a schimbat materialul – de la celuloid la plastic. Această schimbare a mingii încă nu s-a încheiat. Este un proces în derulare. S-a schimbat puțin punctarea, regula serviciului. Iar marea problemă a Europei este aceea că, foarte mulți antrenori încă predau tenisul de masă – tehnic și tactic – de acum 30 sau 40 de ani. Este unul dintre subiectele pe care mă voi concentra pe viitor, în programul meu„, spune Neven Cegnar.

În condițiile în care Europa are o problemă, a reușit China să rezolve această ecuație mai rapid? Răspunsul lui Neven Cegnar vine prompt. „Aș spune că da. Am avut 25 de ani în care am lucrat cu sportivi de mare performanță, seniori. De 5-8 ani, am făcut un pas în spate, am început să mă concentrez asupra tinerilor. Aș spune că Europa are potențial. Sunt talente uriașe. Evident, nu avem același număr imens de jucători, cum are Asia, dar avem un potențial uriaș și atât de mulți jucători talentați. Cumva, îi pierdem pe drum, în intervalul 11-17 ani. De exemplu – jucătorii veniți din țări mici, fără tradiție, fără structuri bine puse la punct, fără resurse pentru a ieși la competiții internaționale – acești jucători sunt pierduți. Nu poți compara ce se întâmplă cu jucătorii români și cum evoluează jucătorii din Estonia, Lituania sau Bulgaria. Asta este problema Europei.

Trebuie să reușim, prin acest program, să susținem aceste tinere talente, care pe plan național se pierd, pentru că nu au adversari de nivel cu care să se pregătească și să își continuie evoluția. În România, există deja un sistem și resurse proprii pentru a susține parcursul jucătorilor. Ceea ce facem noi în acest program – punem la dispoziție oportunitatea de a te antrena cu jucători de nivel ridicat, de a avea sparring-parteneri valoroși. Este important însă să găsești același lucru și după cele 3-4 săptămâni pe care le putem oferi noi. Ne interesează, să creștem, per total, calitatea tinerilor jucători. Însă suntem conștienți că trebuie să găsim o soluție mult mai individualizată de a aborda talentul, specializată. România este una dintre țările cele mai de succes în Europa. Iar Franța cred că este țara cu cel mai mare potențial”, trage linie Neven Cegnar.

„Cristi Pletea, Rareș Șipoș, Adina Diaconu, Andreea Dragoman mă impresionează cel mai mult în acest moment. Cu tot pachetul și cu toate palierele dezvoltării lor”
Neven Cegnar, despre punctele forte ale juniorilor români

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de…
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
PSG i-a găsit înlocuitor lui Mbappe. Pregăteşte o ofertă spectaculoasă de 200 de milioane de euro
PSG i-a găsit înlocuitor lui Mbappe. Pregăteşte o ofertă spectaculoasă de 200 de milioane de euro
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani