SOCI 2014 Fascinanta poveste a jucăriei de pe gheaţă. Antrenorul Marius Ene spune cum a cunoscut skeletonul o dezvoltare impresionantă în România

10 feb 2014 2386 afişări Highlight
SOCI 2014 Fascinanta poveste a jucăriei de pe gheaţă. Antrenorul Marius Ene spune cum a cunoscut skeletonul o dezvoltare impresionantă în România
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA
  • Abecedarul fenomenului skeleton, sportul cu doi români calificaţi la Soci
  • Antrenorul Marius Ene, omul care a introdus skeletonul în România, povesteşte toate caracteristicile esenţiale ale uneia dintre cele mai spectaculoase probe de la Jocurile Olimpice de iarnă.
  • La Soci, România e reprezentată de Marinela Mazilu şi de Dorin Velicu

Skeletonul are darul de a atrage printr-o aparentă simplitate. Protagonistul stă întins pe maşinăria cu patine (nu pe spate ca la sanie!) şi dacă-ţi arunci privirea spre el, te teleportezi instantaneu pe derdeluşul copilăriei. Însă lucrurile nu stau deloc aşa. Iar pe măsură ce descoperi amănuntele ce stau la baza progresului unui sportiv, realizezi că skeletonul te captivează prin complexitatea lui.

ProSport a stat de vorbă în Soci cu antrenorul Marius Ene, omul care introdus skeletonul în România. Fost pilot şi tehnician de bob, bucureşteanul a trasat cu câteva tuşe cele mai importante momente din devenirea unui campion, dar şi detaliile ce definesc disciplina în care rulezi şi cu o viteză de150 km/h!
Marius Ene, alături de Eva Tofalvi

UNDE SE FACE SELECŢIA ŞI CÂT COSTĂ ŞCOALA
Procesul de selecţie al sportivilor ia startul pe pista de atletism. Da, da, aţi citit bine. Pe portativul sălii de pe strada Maior Coravu din Capitală, pe arena Iolanda Balaş sau pe stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare. “Eu aleg sprinterii cu calităţi motrice, îi iau deoparte şi le subliniez avantajele skeletonului. Le spun că e dinamic şi palpitant. Apoi, urmează al doilea pas. Îi duc în Austria, la Şcoala din Innsbruck, acolo unde pur şi simplu învaţă abecedarul”, demarează Marius Ene. Pentru a urma cursurile academiei se plăteşte o taxă de 300-350 de euro, iar experienţa adunată se pune în practică la nivelul următor.

TREPTELE ASCENSIUNII SPRE VÂRF
Odată licenţiaţi, elevii prin venele cărora pompează adrenalina fac pasul spre un program de pregătire centralizat, iar cei mai buni sunt introduşi în lotul naţional. Saltul internaţional e efectuat prin anticamera Cupa Europei. “În această fază, au acces mai toţi. Dar e concurenţă foarte mare pentru că vin şi englezi valoroşi, dar şi americani. În această etapă, ei acumulează cât mai multă experienţă şi îi creştem un an de zile”, continuă antrenorul Marinelei Mazilu. Progresia survine firesc, iar sportivii de la skeleton promovează mai întâi la Cupa Intercontinentală şi apoi la întrecerile Cupei Mondiale. Scânteia carierei e aprinsă însă de o calificare la Jocurile Olimpice.

UN SKELETON COSTĂ ÎNTRE 3.000 de EURO şi 6.700 de EURO
Şi pentru că toate drumurile în sport ajung la costuri, atacăm subiectul cu omul care a pus pe şine fenomenul skeleton nu numai în România, ci şi în Anglia! „Pentru sportivii din clasa de debut, un skeleton costă de la 3.000 de euro, la 3.500 de euro. Cele performante ajung şi la 6.700 de euro. Sunt împărţite pe categorii”, dezvăluie oficialul român. Formată dintr-un şasiu metalic şi o carenă din fibră de sticlă, jucăria de pe gheaţă trebuie reglată şi aranjată. „Patinele vin separat, în funcţie de pârtie, de temperatură şi în funcţie de sportiv. Sunt frezate special, e foarte mult de muncă. Eu am fost pilot şi antrenor de bob şi mi-am dorit şi eu în tinereţe să practic acest sport”, mai deschide o pagină din albumul cu amintiri antrenorul Ene.

PRIETENII DIN AUSTRIA ŞI ELVEŢIA
Dar nu deţii secretul victoriei doar dacă beneficiezi de monopostul cu patine. Pentru că România e deficitară la infrastructura sporturilor de iarnă, campionii îşi caută împlinirea departe de casă. Ţări precum Elveţia sau Austria devin gazde generoase şi românii, în funcţie de banii furnizaţi de federaţie, dau drumul la coborâre pe pârtiile ridicate de naţiuni care nu trec sportul la index. “Dar şi în străinătate avem un handicap, pentru că gazdele ne alocă un număr de ore în funcţie de programul sportivilor lor. Am avut şi noi, la Sinaia, o pârtie, dar a fost prost gospodărită. E foarte greu să răzbeşti la skeleton. Cred cu tărie că suntem singura disciplină olimpică de iarnă care poate aduce puncte şi o medalie la viitoarele ediţii dacă vom fi lăsaţi să ne facem strategia”, anunţă antrenorul Marinelei Mazilu.
Iar sportiva în vârstă de 22 de ani, care va concura joi la Soci, reprezintă unul dintre pariurile sportului românesc.
 
"LA SKELETON VII DEJA CU O CULTURĂ SPORTIVĂ"
Cu o poveste tulburătoare, prezentată de www.prosport.ro, sportiva din Râmnicu Vâlcea e susţinută în Rusia şi de mama sa, Maria (53 de ani), care a călătorit pentru prima dată în viaţă cu avionul. Adusă prin campania “Thank you, Mom!” a celor de la P&G, doamna Mazilu a stat la baza formării ca sportiv a Marinelei. De ce? Veţi citi în această săptămână. Marinela face parte tot din grupul select de piloţi proveniţi de pista de  atletism. “La skeleton vii deja cu o cultură sportivă şi nu e o disciplină atât de scumpă. Eu sper să ne ajute federaţia, COSR-ul şi MTS-ul pentru că am putea aduce cea mai ieftină medalie pentru România”, mai spune Ene.

În loc de încheiere, vă propunem concluzia dătătoare de speranţe a omului care a introdus skeletonul în România: „Deşi nouă ni se dau doar firimituri de la buget, în acest moment suntem la acelaşi nivel cu ruşii”.

Greutatea admisă
Greutatea totală (skeleton plus concurent)       Greutate skeleton
Bărbaţi 115 kg                                                         49 kg
Femei   92 kg                                                           35 kg
 
Dimensiuni
Lungime          800-1200 mm
Înălţime           80-200 mm
Distanţa dintre patine   340 – 380 mm
 
  • A 22-a ediţie a Jocurilor Olimpice pune la bătaie 98 de titluri olimpice în cadrul a 15 discipline. Rusia a cheltuit aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă, acestea fiind şi cele mai scumpe din istorie.
  • Federaţiile sportive din România prezente la JO de la Soci cu 24 de sportivi s-au bazat în ultimul ciclu olimpic pe un buget provenit aproape în totalitate din subvenţia de la stat, de opt ori mai mic decât cel al echipei de schi a Elveţiei, dintr-un singur an.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.