România, peste Rusia. Aur pentru Gherman, Brânză, Pop şi Udrea la Europenele de spadă feminin, cu echipa

12 iun 2014 2394 afişări Highlight
România, peste Rusia. Aur pentru Gherman, Brânză, Pop şi Udrea la Europenele de spadă feminin, cu echipa
  • Simona Gherman, Ana Maria Brânză, Simona Pop şi Maria Udrea au obţinut medalia de aur în proba feminină de spadă, pe echipe, a Campionatului European, desfăşurat la Strasbourg (Franţa), scor 38-34 în faţa Rusiei cu Tatiana Gudkova, Lyubov Shutova, Violetta Kolobova şi Yana Zvereva pe planşă.
  • Simona Gherman şi Ana Maria au cucerit împreună, pentru a patra oară titlul euroepan, după 2008, 2009 şi 2011.
  • Italia a completat podiumul european, asigurându-şi bronzul la capătul unei reveniri impresionante, în ultimele două schimburi, în faţa Estoniei, scor final 45-42.

România a revenit pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la spadă feminin, o probă pe care a dominat-o în perioada 2006-2011, cu patru titluri câştigate în şase ediţii de Campionat European. Ana Maria Brânză şi Simona Gherman au decis în ultimele două schimburi soarta finalei, adjudecându-şi 17 asalturi, faţă de 11 ale rusoaicelor. A doua spadasină a lumii, Brânză a egalat scorul la capătul primelor opt runde, transformând partida pentru aur într-un asalt de doar trei minute condus de Simona Gherman.

Rusia - şefă la început. România echilibrează şi îşi adjudecă finişul 

Cu ameninţarea de noncombativitate plutind în aer, Shutova a reuşit prima tuşă a finalei, în faţa Anei Maria Brânză, care a pornit din nou mai greu, ca şi în semifinala împotriva Italiei. La 0-2, a doua spadasină a lumii a echilibrat, reuşind să evite o nouă deschidere fără punct şi reducând handicapul la o singură tuşă. Simona Gherman şi-a pierdut şi ea schimbul, dar la două tuşe, în faţa Violettei Kolobova. Semnalul revenirii pentru tricolore a venit de la Simona Pop, cea mai "prolifică" spadasină în confruntarea de deschidere, împotriva Ucrainei. Pop a adus României primul schimb în faţa Rusiei, după ce s-a distanţat la două lungimi 3-1 în faţa Gudkovei cu o finalizare spectaculoasă, din poziţie joasă, urmată de patru atacuri concomitente, soldate cu tuşă pentru ambele sportive. Întrată în schimbul patru cu un deficit de o singură lungime, Ana Maria Brânză a stabilit prima egalitate a întâlnirii, la 13-13, încheind înaintea celor trei minute duelul cu rusoaica Kolobova. 

Simona Gherman a recuperat la începutul schimbului şase deficitul de trei tuşe cedat de tiza sa, aducând România, prin al patrulea punct consecutiv, pentru prima dată la conducere. Echilibrul finalei a continuat, Rusia adjudecându-şi al şaptelea schimb, iar România pe al optulea. La ultima sa vizită pe planşă, Ana Maria Brânză a apăsat pedala de acceleraţie, ritmul atacurilor a crescut şi, după asalturi împărţite, românca a găsit breşa în defensiva rusoaicei, egalând la 26, înainte de a părăsi centrul, pentru duelul decisiv.

Simona Gherman, 51 de secunde pentru prima tuşă. Apoi, s-a dezlănţuit, pentru al 13-lea titlu al scrimei româneşti

Gherman şi Shutova au început cu o lungă tatonare repriza decisivă. Simona, păstrând aceeaşi tactică prin intermediul căreia a obţinut şi bronzul individual la Strasbourg, a găsit un spaţiu pentru a-şi plasa atacul dincolo de garda adversarei, preluând conducerea pentru România, 1-0 în decisivul pentru aur. După încă un minut, România avea trei tuşe în faţa Rusiei şi apoi patru, un avantaj pe care nu l-a mai cedat până la final.

"Pentru Ioana Teodora şi pentru Dragoş"

“A fost o zi superbă. Mă încearcă un sentiment de fericire. Sunt mult mai bucuroasă decât am fost după bronzul de la individual. Dacă luam aurul la individual nu eram aşa de fericită cum sunt acum! Am spus de la bun început că am dorit să revin ca să pun umărul la noi performanţe ale echipei României. Să nu uităm că m-am întors după o pauză de doi ani şi vreau să spun că mă simt excelent. Toate medaliile pe care le voi cuceri de acum înainte, începând cu cea de azi, le voi dedica fiicei mele, Ioana Teodora, şi soţului meu, Dragoş. Pot să spun că am un soţ minunat, care mă susţine extraordinar de mult şi nu pot decât să-i mulţumesc foarte mult”, a spus Simona, care a precizat că vrea să iasă în oraş cu fetele şi să sărbătorească această victorie: “Nu ştiu acum cum vom petrece, dar vreau să ieşim în oraş toate fetele. Trebuie să sărbătorim acest succes”, a mai declarat spadasina pentru frscrima.ro.

Rusia este lidera la zi a Cupei Mondiale la spadă feminin, proba pe echipe, având două sportive între cele mai bune 15 spadasine ale lumii:  Yana Zvereva (locul 10 în Cupa Mondială), doar rezervă însă în concursul echipelor şi Violetta Kolobova (locul 11 în Cupa Mondială).

Pentru Simona Pop (25 ani) şi Maria Udrea (23 de ani) este a doua medalie europeană din carieră, după argintul obţinut la Zagreb, în 2013, tot în proba pe echipe.

13 medalii de aur, 14 de argint şi 21 de bronz a adunat România de-a lungul celor 27 de ediţii ale Campionatului European de scrimă

Parcursul echipei României antrenate de Octavian Zidaru spre titlul european:

Optimi de finală: tur liber

Sferturi de finală: România - Ucraina  45-31

Semifinale: România - Italia  29-24

Finală: România - Rusia 38-34

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.