România, BRONZ în proba pe echipe la gimnastică!** Transmite-le un mesaj de felicitare fetelor lui Belu și Bitang! SUA e campioană olimpică

România, BRONZ în proba pe echipe la gimnastică!** Transmite-le un mesaj de felicitare fetelor lui Belu și Bitang! SUA e campioană olimpică
  • Publicat:
  • Actualizat:

România a fost devansată de SUA și Rusia
Echipa a obținut al zecelea podium consecutiv la JO

E un truism, dar îl spunem: Bellu și Bitang au mai făcut un miracol! Poate că sunt incomozi, poate că uneori se victimizează, dar sunt buni! Au dovedit-o și la Londra, cu o echipă încropită din trei generații. Gimnastele antrenate de ei au cucerit ieri medalia de bronz în concursul pe echipe (176.414 puncte), păstrând neîntrerupt șirul de podiumuri olimpice la echipe, început odată cu Nadia, în 1976. Primele două locuri au revenit echipelor SUA (183.596) și Rusiei (178.530).

Echipa a fost formată din Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, Larisa Iordache, Diana Bulimar și Diana Chelaru.
Concursul de ieri a început în secunda când s-au terminat calificările de duminică. Bellu și Bitang au plecat din sală nervoși, refuzând să discute cu presa. Mai mult, cel mai titrat antrenor de gimnastică din lume a lovit microfonul întins de reporterul TVR. Avea de ce: ziua fusese proastă, fetele greșiseră mult și erau pe locul patru la general. În numai două zile trebuia să găsească o formulă sigură, cu fete care să stea pe aparate. Aceasta a și fost cheia finalei. Noi am stat pe aparate în timp ce chinezoaicele, adversarele noastre pentru bronz, au făcut solul praf.

Aurul, luat dinainte de americance!
În uriașa sală echipată cu mocheată roz, lumina s-a stins cu jumătate de oră înaintea finalei: lasere, show cu patru gimnaste la tot atâtea aparate, muzică antrenantă. Curios, încă mai existau locuri libere la un eveniment „sold-out”, problemă ce a creat o întreagă polemică la Londra. Și asta în timp ce la ușile uriașei săli Nord Greenwich sute de fani, între care și români, căutau un bilet.

Când gimnastele au intrat încolonate ca la armată, sala a explodat. Americancele parcă erau pe arcuri. Niponele, canadiencele și parcă și rusoaicele schițau zâmbete. Ale noastre și chinezoaicele păreau de piatră. Presiunea era cea mai mare pe umerii lor: dacă se păstra ecuația din calificări, bătălia pentru bronz urma să se dea între cele două echipe. După primul aparat, lucrurile au fost clare. „Aurul este dat, băieți! Haideți să ne vedem de duelul nostru cu chinezoaicele”, sună îndemnul din tribună. Americancele fac spectacol. Sunt atât de bune și de sigure încât nimic nu pare să le miște. Și nici nu le-a mișcat, până la final.

În tandem cu China la aparate
Cele opt finaliste au fost împărțite la cele patru aparate, pe rotații. România a mers în tandem cu China! Primul aparat: paralelul, chinul nostru de zi cu zi. Concurează Bulimar, Chelaru și Iordache. Total slab: 41.465, care ne duce pe locul șase. China face 46.399 și se instalează pe locul doi, după SUA. Rusoaicele au fost pe trei, cu 46.366 la sărituri. Aveam așadat de recuperat aproape cinci puncte până la bronz după primul aparat. Bine însă că am scăpat de el fără ratări.

Ponor, cea mai mare notă la bârnă
Rotația a doua. Rusia este la paralele și totalizează 46.166. Se duce sus în clasament și readuce în actualitate vorbele lui Bellu de după europenele din urmă cu două luni, când le-am bătut pe rusoaice la europene. „Mi-e teamă că le-am trezit prea devreme. Chiar dacă mai sunt două luni până la Jocurile Olimpice, când ai în echipă o gimnastă ca Mustafina, totul este posibil”. Iar Rusia s-a dus glonț spre argint. Ne mai rămăsese lupta pentru bronz cu China… Pentru noi a venit bârna. Bulimar, Iordache și Ponor (15.416 – cea mai mare notă din concurs la acest aparat) comprimă diferența la 2,4 puncte. Noi am totalizat 45.249, în timp ce China, doar 42,932. Una dintre asiatice a căzut de pe aparat!

Sandra, impecabilă la sol
Urmează solul. Chinezoaicele concurează înaintea noastră și fac exercițiile praf: ratări, ieșiri de pe covor și un total de 40.833! Fetele urmăresc cu sufletul la gură de pe margine ceea ce se întâmplă. Văd șanse și se încurajează reciproc. Bulimar (din nou ea, al treilea aparat în finala olimpică!!!), Ponor și Sandra Izbașa (15.200 – cea mai mare notă a concursului la acest aparat) merg ceas. Total de 44.700 și suntem cu un punct și vreo două sutimi peste China.

„Fetelor, haideți! Nu avem cum să pierdem!”. Mariana Bitang le strânge pe fete lângă ea. Urmează ultimul aparat, săriturile. Iordache, Ponor și Izbașa iau note mari și pun presiune pe chinezoaice. Asiaticele se pierd, iar înainte de ultima săritură a lor suntem medaliați olimpici, indiferent de nota obținută. Le batem pe chinezoaice cu aproape două puncte! Larisa, Cătălina, Sandra, Diana și iar Diana se strâng în brațe. Sunt pe podiumul olimpic și, după evoluția de aseară, pornesc cu șanse mari și în concursul pe aparate din zilele următoare.


Mai jos vezi evoluția fetelor noastre!

Sandra Izbașa încheie săriturile cu nota 15.100

Cătălina Ponor sare perfect și obține nota 15.100 la cea de-a doua săritură

Larisa Iordache ratează aterizarea și obține doar 14.800 la prima săritură

Sandra Izbașa obține cea mai mare notă la sol, 15.200. România urcă pe 3 în clasamentul intermediar, cu 131.414 puncte, după SUA (138.230) și Rusia (136.931)

Cătălina Ponor obține 14.800 la sol, notă mică în comparație cu prestația sa de la sol

Diana Bulimar obține 14.700 la sol, cea mai bună notă a zilei la această probă

România a căzut pe locul 6 în clasamentul intermediar, după evoluțiile Marii Britanii, SUA și Chinei

În clasamentul intermediar, România este pe locul al treilea, cu 86.714 puncte, după Rusia (92.532) și Canada (87.273)

Cătălina Ponor obține cea mai mare notă a României la bârnă, 15.416

Larisa Iordache obține 15.300 după evoluția la bârnă

Diana Bulimar ia 14.533 la bârnă

România este pe locul 6 în clasamentul intermediar, cu 41.465 puncte. pe primul loc sunt SUA (48.132), urmate de China (46.399), Rusia (46.366), Canada (42.744) și Italia (41.899)

Larisa Iordache a dezamăgit la paralele, unde a obținut doar 13.766

Diana Chelaru obține 13.633 la paralele

Prima româncă intrată în concurs, Diana Bulimar, a obținut nota 14.066 la paralele

După primele probe, în clasamentul general SUA conduc cu 48.132 puncte, urmate de China (46.399), Italia (41.899) și Marea Britanie (39.199)



În finala pe echipe, la fiecare aparat vor concura câte trei sportive

Simona Amânar susține că presiunea este mai mare pe umerii experimentatelor Cătălina Ponor și Sandra Izbașa

Fetele lui Bellu și Bitang au terminat pe locul patru concursul de calificări pe echipe, motiv pentru care tensiunea și-a făcut loc în sânul lotului. Gimnastele au avut câteva ratări care au plasat România în spatele adversarelor tradiționale, SUA, Rusia și China.

„A fost un concurs foarte greu, iar fetele au avut emoții foarte mari. La finala pe echipe va fi altceva. E mai greu, pentru că sunt mai multe generații în aceeași echipă. Chiar dacă Sandra și Cătălina au experiență, presiunea este cu atât mai mare pe umerii lor. Dar mâine, în finala pe echipă, vor fi trei din trei. Celelalte echipe clasate înaintea noastră nu mi s-au părut invincibile. Cea mai mică greșeală te poate duce de pe primul loc pe șapte. Fetele trebuie să facă exercițiile la care s-au antrenat”, a explicat Simona Amânar, triplă campioană olimpică.

„Evoluția Larisei a fost o întâmplare”

În concursul de duminică seara, echipa a părut că este dependentă de Larisa Iordache (16 ani). Iar mezina întregii delegații a României de la Londra n-a prins cea mai bună zi, fie din cauza emoțiilor pe care le-a resimțit la debutul JO, fie din cauza accidentării pe care a resimțit-o la călcâi. „Toată lumea a marșat pe Larisa, iar presiunea a fost foarte mare pentru ea și a fost sporită și de problemele medicale pe care le-a avut. Încărcătura emoțională a făcut-o să meargă mai slab decât ne așteptam. Dar sunt sigură că a fost o întâmplare și asta o zic din experiență”, a fost concluzia Simonei Amânar.


Nu vreau să mă pronunț în legătură cu înlocuirea Dianei cu Larisa, pentru că știu ce înseamnă. Și eu, în trecut, am înlocuit o altă gimnastă. Rămâne acest lucru la latitudinea antrenorilor
Simona Amânar, triplă campioană olimpică

Rezultate în calificări

1. SUA – 181.863 p
2. Rusia – 180.429 p
3. China -176.637 p
4. România – 176.264 p


O înlocuiește Iordache pe Bulimar?
Pe lângă locul 4 ocupat de echipă în calificări, o altă dezamăgire a ținut strict și de faptul că Larisa Iordache a ratat calificarea în finalele de la sol și bârnă. La aceste aparate, micuța gimnastă a pregătit exerciții de mare dificultate, care i-ar fi permis să concureze cu șanse reale pentru aurul olimpic. Larisa ar avea totuși o șansă să intre în finala de la bârnă, dar antrenorii ar trebui să o retragă pe Diana Bulimar. Ultima are un exercițiu mai slab ca dificultate decât al Larisei, dar a prins ultimul loc de calificare.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup