Revoluția echipelor mici. Analiză | Anglia și Croația, singurele participante la CM care conduc grupe în preliminariile Euro 2016

Revoluția echipelor mici. Analiză | Anglia și Croația, singurele participante la CM care conduc grupe în preliminariile Euro 2016
  • Publicat:
  • Actualizat:

Anglia și Croația sunt echipele naționale participante la Cupa Mondială din Brazilia care conduc grupe de calificare la Campionatul European din 2016 după disputarea a aproximativ 40 la sută din meciurile preliminariilor, din rândul „liderilor” lipsind chiar campioana mondială Germania.

Europa a fost reprezentată la competiția mondială din această vară de 13 reprezentative. Dintre acestea, 12 formații au intrat, începând din septembrie, în preliminariile Euro-2016, alături de alte 41 de echipe naționale, toate fiind împărțite în opt grupe de câte șase naționale și una de cinci. Participantă la CM, Franța nu evoluează în calificăriile CE, fiind gazda turneului final din 2016.

Majoritatea naționalelor europene care au jucat în Brazilia a înregistrat un recul după partidele din vară, unele echipe, ca Bosnia Herțegovina și Grecia, fiind într-o situație alarmantă în vederea calificării la Euro-2016. La polul opus, Cehia, Slovacia, Austria, România și Israel conduc destul de clar ostilitățile în grupele lor, făcând deja pași importanți pentru obținerea biletelor la competiția din 2016.

Situația după disputarea a patru din cele zece etape în grupele de șase echipe și a trei etape din opt în cele de cinci formații este următoarea:

Grupa A: 1. Cehia – 12 puncte; 2. Islanda – 9 puncte; 3. Olanda – 6 puncte; 4. Turcia – 4 puncte; 5 Letonia – 2 puncte; 6. Kazahstan – 1 punct.

În Grupa A, Olanda, medaliata cu bronz la CM, a fost cap de serie, dar grupa este condusă de Cehia cu maximum de puncte. Olanda este abia a treia, cu doar șase puncte din victoriile cu Kazahstan (acasă, 3-1) și Letonia (acasă, 6-0). Surprinzător, batavii au pierdut două meciuri deja, cu Cehia (1-2) și Islanda (0-2), ambele în deplasare.

Grupa B: 1. Israel – 9 puncte (3 meciuri); 2. Țara Galilor – 8 puncte; 3. Cipru – 6 puncte; 4. Belgia – 5 puncte (3 meciuri); 5. Bosnia-Herțegovina – 2 puncte; 6. Andorra – 0 puncte.

Dina această grupă fac parte două participante la CM, Bosnia-Herțegovina și Belgia, însă niciuna nu este în frunte. Este singura grupă de șase echipe în care două formații au câte un meci mai puțin disputat. Israelul este pe primul loc, după victorii cu Andorra (4-1, în deplasare), Cipru (2-1, în depalsare) și Bosnia (3-0, acasă), ultima formație fiind o dezamăgire, după ce a obținut doar două puncte, în urma egalurilor cu Țara Galilor (0-0, în deplasare) și Belgia (1-1, acasă). Și Belgia a remizat acasă cu Țara Galilor, 0-0, învingând doar Andorra, 6-0, pe teren propiu.

Grupa C: 1. Slovacia – 12 puncte; 2. Spania – 9 puncte; 3. Ucraina – 9 puncte; 4. Macedonia – 3 puncte; 5. Belarus – 1 punct; 6. Luxemburg – 1 punct.

În Grupa C, Slovacia conduce surprinzător, cu maximum de puncte, în fața fostei campioane mondiale și actualei campioane europene, Spania, participantă la CM, pe care a învins-o pe teren propriu, scor 2-1. De asemenea, slovacii au câștigat în Ucraina (1-0), în Belarus (3-1), în Macedonia (2-0) și nu au întâlnit încă Luxemburg.

Grupa D: 1. Polonia – 10 puncte; 2. Germania – 7 puncte; 3. Scoția – 7 puncte; 4. Irlanda – 7 puncte; 5. Gerogia – 3 puncte; 6. Gibraltar – 0 puncte.

În precedentele preliminarii, Germania s-a calificat la Cupa Mondială, competiție pe care câștigat-o, cu nouă victorii și o remiză. În preliminariile Euro-2016, campionii mondiali au făcut deja doi pași greșiți, 0-2 cu Polonia, în deplasare, și 1-1 cu Irlanda, acasă, și au câștigat greu cu Scoția, 2-1, pe teren propriu, și au învins „doar” cu 4-0 debutanta Gibraltar, tot pe teren propriu. Polonia ar fi avut maximum de puncte dacă nu ar fi remizat acasă cu Scoția, scor 2-2.

Grupa E: 1. Anglia – 12 puncte; 2. Slovenia – 6 puncte; 3. Elveția – 6 puncte; 4. Lituania – 6 puncte; 5. Estonia – 4 puncte; 6. San Marino – 1 punct.

Anglia este echipa care stă cel mai bine în preliminariile Euro-2016 dintre participantele la CM, având maximum de puncte. Elveția, de asemenea prezentă la Cupa Mondială, a pierdut acasă cu Anglia (0-2) și în Slovenia (0-1). San Marino a obținut un punct acasă, 0-0 cu Estonia, după 60 de înfrângeri consecutive suferite în preliminariile CE.

Grupa F: 1. România – 10 puncte; 2. Irlanda de Nord – 9 puncte; 3. Ungaria – 7 puncte; 4. Finlanda – 4 puncte; 5. Insulele Feroe – 3 puncte; 6. Grecia – 1 punct.

Grecia este echipa participantă la Cupa Mondială cu cea mai precară situație în preliminariile CE. Grecii au obținut doar o remiză în Finlanda, scor 1-1, și au înregistrat înfrângeri istorice, pe teren propriu, 0-1 cu Insulele Feroe și 0-2 cu Irlanda de Nord, care se alătură meciului pierdut pe teren propriu cu România, 0-1. După ce au fost eliminați din barajul pentru CM chiar de Grecia, tricolorii și-au luat revanșa și conduc grupa pentru Euro. România a mai învins în Finlanda și pe teren propiu pe Irlanda de Nord, cu același scor, 2-0. Singurul semieșec a fost în fața Ungariei, 1-1, pe Arena Națională.

Grupa G: 1. Austria – 10 puncte; 2. Suedia – 6 puncte; 3. Rusia – 5 puncte; 4. Muntenegru – 5 puncte; 5. Liechtenstein – 4 puncte; 6. Moldova – 1 punct.

Rusia a fost prezentă la Cupa Mondială, dar cu două puncte acumulate nu a trecut de grupă. Nici în preliminariile Euro-2016, echipa antrenată de Fabio Capello nu stă foarte bine. Rușii au pierdut în Austria, 0-1, au remizat acasă cu Moldova, 1-1, și în Suedia, 1-1. Doar o victorie în dreptul lor, scor 4-0, acasă cu Liechtenstein.

Grupa H: 1. Croația – 10 puncte; 2. Italia – 10 puncte; 3. Norvegia – 9 puncte; 4. Bulgaria – 4 puncte; 5. Malta – 1 punct; 6. Azerbaidjan – 0 puncte.

Croația și Italia au fost la CM și împart primul loc în preliminariile CE. Cele două echipe au câștigat câte trei meciuri și au remizat în duelul direct, 1-1, disputat la Milano. Rezultatele în meciurile directe reprezintă primul criteriu de departajare în caz de egalitate de puncte.

Grupa I: 1. Danemarca – 7 puncte (4 meciuri); 2. Portugalia – 6 puncte; 3. Albania – 4 puncte; 4. Serbia – 1 punct (echipă penalizată cu trei puncte); 5. Armenia – 1 punct.

Grupa I este singura cu cinci echipe. După ce a fost prezentă la CM, Portugalia a pierdut primul meci disputat în aceste preliminarii, cu Albania, scor 0-1, pe teren propriu. A învins apoi în Danemarca, scor 1-0, și pe Armenia, tot cu 1-0, pe teren propriu. Danemarca este singura echipă cu patru meciuri, celelate au trei. Meciul Serbia – Albania, întrerupt în minutul 41, la 0-0, după ce o dronă a survolat stadionul din Belgrad cu un steag al Albaniei Mari a fost pierdut de ambele echipe. Albanezii au pierdut cu 0-3 la masa verde, iar sârbilor li s-au retras trei puncte din clasament. Serbia păstrează doar golaverajul de 3-0.

Chiar dacă este calificată din postura de țară organizatoare, reprezentativa Franței a fost repartizată în grupa de cinci echipe, astfel încât să dispute meciuri amicale contra formațiilor care „stau” la fiecare etapă.

Partidele din preliminariile Euro-2016 se vor relua la finalul lunii martie 2015.

Primele două echipe din fiecare grupă se vor califica la turneul final, la fel și formația cel mai bine clasată pe locul trei, luând în considerare meciurile cu reprezentativele de pe locurile 1, 2, 4 și 5 din grupele respective. Celelalte opt echipe de pe locul trei vor susține meciuri de baraj în noiembrie 2015, pentru cele patru locuri rămase.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile îl vor ține la psihiatrie
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile…
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen