PERFORMANŢĂ | La 18 ani, Robert Glinţă este campion mondial de juniori la 100 m spate şi şi-a îndeplinit baremul pentru Rio. Camelia Potec: "A depăşit un prag psihologic"

26 aug 2015 2001 afişări Highlight
PERFORMANŢĂ | La 18 ani, Robert Glinţă este campion mondial de juniori la 100 m spate şi şi-a îndeplinit baremul pentru Rio. Camelia Potec: "A depăşit un prag psihologic"
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Trei dintr-o lovitură pentru Robert Glinţă la Campionatele Mondiale pentru juniori de la Singapore. Sportivul piteştean antrenat de Adrian Gherghel a stabilit un nou record al Campionatului - marţi în semifinala probei, apoi miercuri a înotat mai tare în finală şi a câştigat aurul mondial, oprind cronometrul la 54,30 s, timp cu care şi-a corectat recordul competiţiei şi mai important, şi-a asigurat biletul pentru Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016.

Robert Glinţă, participant la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing (2014), dar şi la Jocurile Europene de la Baku în delegaţia României, a exploatat în finală culoarul favoritului, al patrulea, reuşind să coboare sub baremul olimpic al distanţei - 54,36 secunde, care îi asigură automat prezenţa la cea mai mare întrecere sportivă a lumii. "Chiar dacă este la o categorie de juniori, timpul înregistrat sinonim cu baremul A de Jocuri Olimpice îl pune în postura de a se lupta cu cei mai mari spatişti din lume, anul viitor la Rio. A trecut peste bariera psihologică de a fi tot timpul acolo, dar niciodată cel mai bun", a declarat pentru ProSport Camelia Potec, preşedinte al Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, prezentă alături de lotul României la Singapore.

Rezultatele notabile înregistrate de Robert Glinţă în competiţiile internaţionale majore ale ultimilor doi ani

  • locul 6 în finala probei de 50 m spate, la Campionatele Europene de Înot Juniori - categoria de vârstă 17-18 ani (iulie 2014)
  • locul 7 în finala probei de 100 m spate, la Campionatele Europene de Înot Juniori - categoria de vârstă 17-18 ani (iulie 2014)
  • locul 5 în finala probei de 100 m spate, la Jocurilor Olimpice de Tineret de la Nanjing (august 2014)
  • locul 7 în finala probei de 50 m spate, la Jocurilor Olimpice de Tineret de la Nanjing (august 2014)
  • locul 4 în finala probei de 50 m spate, la Jocurile Europene de la Baku (iulie 2015)
  • locul 7 în finala probei de 100 m spate, la Jocurile Europene de la Baku (iulie 2015)

"Iată un înotător, şi numai sportivul, ci şi antrenorul, care reuşeşte să îşi îndeplinească visul de a fi campion mondial 18 ani şi de a intra în linie dreaptă pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Şi-a îndeplinit un vis, pentru că a fost mereu lângă podium, dar nu a reuşit să câştige medalii la marile concursuri", a încheiat campioana olimpică care managariează acum nataţia românească.

Rezultatele probei de 100 m spate, în cadrul Campionatelor Mondiale de juniori, de la Singapore

Robert Glinţă este primul campion mondial de juniori al nataţiei româneşti masculine, România nemaireuşind să urce pe podiumul acestei competiţii de la prima ediţie, Rio de Janeiro – 2006, atunci când Ionela Cozma a cucerit medalia de aur la 800 m liber şi pe cele de argint la 50 m liber şi 100 m liber.

  • Patru sportivi reprezintă România la Singapore: Robert Glinţă (înscris în competiţie la 100 m spate şi liber, precum şi la 50 m spate), Daniel Martin, Bogdan Scarlat şi Claudia Gâdea.
  • Joi, Glinţă revine în bazin pentru semifinalele şi, dacă se califică, finala de la 50 m spate.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.