Pantera neagră, informaticianul din Timișoara: „Fasolea cu ciolan îmi place. Sarmalele, nu!”. Plecat din Rio, Savio a devenit star în naționala de futsal. Poveste cu sare și piper despre forța de adaptare #România100

Redactor:
Anda Deliu
Pantera neagră, informaticianul din Timișoara:
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Mai era o oră până se încheia perioada de transfer. Important este momentul când soliciți cartea verde a jucătorilor, nu data legitimării. M-a sunat patronul Gabi Lungu: >. Aveam o filmare de proastă calitate, unde abia se vedeau jucătorii, nu se vedea cine dă gol…I-am zis că aveam destui accidentați. >. I-am spus că dacă nu sunt buni, le plătim salariul trei luni și asta e. Dar trebuie să riscăm. Și i-am luat”, povestește Florin Chirițescu, managerul Informaticii Timișoara, cum i-a adus în România pe brazilienii Felipe Mancha și Savio Valadares, în iarna lui 2015. Vara trecută, cei doi au devenit români cu acte în regulă, și de atunci joacă în naționala de futsal.

Într-un meci de futsal al naționalei sau al Informaticii, nu ai cum să nu îl remarci pe Savio Valadres Perreira de Mendoca. De departe, e vedeta din teren. Driblează, are tehnică în regim de viteză, câștigă toate duelurile la picior și face diferența. E jucătorul pe care toți adversarii caută să îl faulteze, pentru că doar așa îl pot opri, și probabil, cel mai bun jucător de futsal din campionatul românesc. A jucat futsal de la 6 ani, cochetând în copilărie și cu jocul pe teren mare, la 17 ani a debutat la seniori, cu cei de la Botafogo. La 21 de ani a ajuns în România, iar la 23 a devenit cetățean român.

Între timp, a rămas la Informatica Timișoara fără colegul Felipe Mancha, care vara aceasta a ales să joace în alt campionat. Cei doi se întâlnesc însă la echipa națională. Înainte să vină în Banat, Savio a mai jucat în razilia la Vasco, Flamengo și la Corinthians, campioana țării sale. Jucătorul recunoaște că nu știa nimic despre România. „Impresarul meu primise oferta de la Timișoara. A vorbit cu mine și m-a întrebat dacă vreau și am spus că da. Și am venit. Nu știam nimic despre România. Crede că a fost o alegere bună pentru mine și pentru futsal„, spune Savio. 

Visul european de pe plajele de la Rio

Savio s-a născut chiar în Rio de Janeiro, unul dintre cele mai fascinante orașe ale lumii. Din 2017, are cetățenie română, pe lângă cea braziliană. În vara acelui an, el, Felipe Mancha și voleibalistul macedonean Filip Despotovsk au primit cetățenia română. Pentru reprezentativa de futsal, au fost primii dintr-o serie ce i-a mai adus sub tricolor pe Paulo Ferreira sau Ique Ribeiro. Savio își amintește și acum emoțiile de la jurământ. „Venea barajul cu Georgia (n.r. pentru Campionatul European din 2018) și Federația vroia să naturalizeze doi-trei jucători. Cred că a fost ideea lui Lupu (n.r. selecționerul Robert Lupu) și a staff-ului. Lupu mi-a spus. Am fost surprins. Visam să joc pentru o națională, nu neapărat pentru Brazilia, dar o națională din Europa, și el a venit cu ideea”, spune brazilianul, care acum vorbește românește.

La Euro, România nu a putut ieși din grupa cu Portugalia și Ucraina, iar acum, reprezentativa antrenată de Robert Lupu trece printr-un proces de întinerire. „E o creștere. S-a schimbat un pic echipa. Creștem cu fiecare antrenament, meci sau turneu. Cred că anul viitor vom fi mai buni. Doamne ajută să ne calificăm la Mondiale. Să vedem cu cine cădem”, spune brazilianul. La lot stă în cameră fie cu Ique Ribeiro, fie cu portarul Petrișor Tonița. Recunoaște că la început a avut emoții: „La început mi-a fost puțin frică, dar acum suntem toți prieteni”, spune Savio.
Futsalul a un sport care reflectă foarte bine globalizarea. Mai toate echipele naționale cu pretenții din Europa au brazilieni naturalizați. Firește, fenomenul are păreri pro și contra. Savio crede că fără „importuri”, nu ai nicio șansă în futsal. „Și în Italia și alte naționale sunt mulți străini. Trebuie să naturalizezi dacă vrei să faci un lucru bun. E bine că vin jucători buni”, spune jucătorul Timișoarei.

Românii, la fel miștocari ca brazilienii, dar mai cu nasul pe sus. Lui Savio nu-i plac sarmalele

Despre Timișoara, Savio spune că e un oraș cu oameni educați. „Îmi place țara, îmi place Timișoara, e un oraș frumos, mare. E fain, oamenii sunt educați. Îmi place România în general”, consideră româno-brazilianul. Întrebat ce au în comun românii și brazilienii, nu ezită deloc. „Semănăm la glume, la miștouri”, spune sportivul, zâmbind larg, cu aparat dentar, așa cum poartă mulți conaționali ai săi. Iar dacă în Banat, campionii de la rugby veniți din zona Pacificului sunt văzuți prin oraș și iarna în șlapi, Savio e la polul opus. S-a temut mereu de frigul din România și nu lasă niciodată geaca de iarnă acasă.

Deocamdată, Savio recunoaște sincer că nu a învățat încă imnul „Deșteaptă-te, române!”, dar speră să o facă în viitor. În schimb, limba română nu mai e o necunoscută pentru el. „Limba română e foarte grea. Acum îmi place, dar la început mi-a fost foarte greu”, mărturisește vedeta naționalei de futsal. De asemenea, brazilianul știe că la 1 Decembrie, România împlinește 100 de ani. Savio spune că a văzut mai mult patriotism la români. „Știu că de 1 Decembrie e ziua națională și se fac 100 de ani de când România e așa mare. Români sunt mai patrioți. Și în Brazilia, dar aici oamenii par mai patrioți”, crede jucătorul de 24 de ani.

Și ca un făcut, din mâncarea românească, lui Savio nu îi plac sarmalele cu care noi ne lăudăm atât demult, ci chiar fasolea cu ciolan. „Nu mănânc salate, dar în rest, cam de toate. Îmi place mai mult carnea. Fasolea cu ciolan îmi place, sarmalele nu. Micii la grătar îmi plac”, a spus, sincer, Savio Valadares. Întrebat ce nu îi place la România. Spune despre frig și aroganța oamenilor. „Nu-mi place că e frig și că oamenii sunt mai cu nasul pe sus”, a mai spus jucătorul.


Vrea să ajungă în Spania, El Dorado-ul futsalului

În acest moment, Savio se recuperează după operația din noiembrie, pentru ruptură de ligament colateral intern stâng. A ratat turneul naționalei din China, dar poate prinde finalul de sezon cu Informatica. În 2018, alb-violeții au luat toate trofeele: campionatul, Cupa României și Supercupa României și au jucat în Grupa Preliminară și Grupa Principală a Ligii Campionilor la futsal. „Noi avem un lot foarte bun. Dar trebuie să lucrăm zilnic. Suntem în cărți pentru play-off, putem lua campionatul și cupa. Noi avem jucători buni, dar atmosfera face echipa să fie bună”, crede jucătorul.

Savio spune că de trei ani de când e în România, anul acesta Liga I de futsal e cea mai puternică. „A crescut foarte mult, primul an a fost așa și așa, al doilea an a mai crescut, iar acum mi se pare cel mai greu. Sunt jucători buni în toată țara și începe să fie mai puternic campionatul”, mărturisește sportivul antrenat de Robert Lupu. Întrebat cine ar câștiga într-un meci între Corinthians și Informatica, braziliano-românul spune că disputa ar fi echilibrată. „Cred că echipa Corinthias ar câștiga. Dacă ar fi echipa noastră de anul trecut, nu știu ce să zic”, spune Savio.

Vara aceasta, Savio a venit mai târziu la pregătire deoarece s-a gândit la mai multe oferte din țări în care futsalul stă pe un munte de bani, precum Rusia. Dacă Timișoara ar deveni din nou campioană, l-ar tenta să rămână să joace din nou în Liga Campionilor. „Vreau să mă fac bine, să joc în play-off. Să vedem ce se întâmplă, dacă plec sau rămân. Mă gândesc doar la recuperare„, crede jucătorul.
Pe viitor, Savio vrea să își aducă părinții în Europea. Acum, e cetățean UE și totul e mult mai ușor pentru el. Visează să se stabilească în Spania, unde și-ar dori să joace în câțiva ani. „Vreau să ajung în Spania. E cel mai puternic campionat”, a conchis Savio Valadares.

 

Anda Deliu / Redactor
Jurnalistă din septembrie 2010 și corespondent ProSport în Timiș din octombrie 2017. A terminat Jurnalismul la Universitatea de Vest din Timișoara și a urmat un masterat în Jurnalism sportiv la aceeași instituție de învățământ superior. A rămas singura ziaristă sportivă din Timișoara. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…