(P) Regulile de aur ale investiţiilor la bursă

8 feb 2019 1301 afişări Highlight
(P) Regulile de aur ale investiţiilor la bursă

Mirajul posibilităţii de a face bani mulţi, într-un timp relativ scurt, a atras dintotdeauna investitorii către investiţiile la bursă. Descoperiţi chiar acum Regulile de Aur ale investiţiilor la bursă!

1. Stăpâniţi-vă emoţiile

2. Alegeţi companii în care să investiţi, nu simboluri - luaţi decizii informate

3. Evitaţi mentalitatea de turmă

4. Nu încercaţi să vânaţi piaţa

5. Abordaţi investiţiile la bursă foarte disciplinat

6. Construiţi un portofoliu diversificat 

7. Stabiliţi-vă aşteptări realiste

8. Investiţi la bursă doar banii pe care vă permiteţi să  îi pierdeţi

9. Fiţi flexibili

10. Fiţi conştienţi de puterea de propagandă a Wall Street

Regulile de aur ale investiţiilor la bursă

Mirajul posibilităţii de a face bani mulţi într-un timp relativ scurt, a atras dintotdeauna investitorii către investiţiile la bursă.

Să investiţi la bursă nu este tocmai dificil. Ceea ce este de fapt dificil, când vorbim de investiţii la bursă, este alegerea instrumentelor sau companiilor care au performanţe mai bune decât piaţa. Este nevoie nu doar de o mare răbdare şi o disciplină de fier, dar şi de procesarea unei cantităţi imense de informaţii şi înţelegerea mecanismului pieţelor, printre altele.

Deşi nu există o formulă universal valabilă care să garanteze investiţii la bursă profitabile, există câteva reguli pe care dacă le folosiţi prudent, vă pot ajuta să vă maximizaţi profiturile:

1. Stăpâniţi-vă emoţiile

Legendarul investitor Warren Buffett susţine următoarele “Succesul investiţiilor la bursă nu este corelat cu IQ… aveţi nevoie de puterea de a vă controla impulsurile emoţionale care aduc necazuri celor mai mulţi investitori”.

Adică luaţi decizii bazându-vă pe judecată nu pe instinct, atunci când este vorba de investiţii la bursă. Psihologia şi emoţiile joacă un rol major în succesul investiţiilor dumneavoastră. De exemplu, tranzacţionarea în exces, bazată pe emoţii  (atunci când aţi înregistrat mai multe pierderi la rând în acceaşi zi, dar plasaţi în continuare ordine în speranţa de a recupera pierderile) este cea mai comună modalitate de a periclita un portofoliu.

2. Alegeţi companii în care să investiţi, nu simboluri - luaţi decizii informate

Nu permiteţi activităţii de identificare a acţiunilor în care să investiţi să devină o noţiune abstractă. Atunci când cumpăraţi o acţiune deveniţi proprietar parţial în afacerea respectivă.                                          

Verificaţi cum operează compania în cauză, unde se situează la nivel de industrie, care îi sunt competitorii, care sunt clienţii pe termen lung şi dacă aduce ceva nou portofoliului pe care îl deţineţi deja.

Atunci când un manager se retrage, de obicei este semnal că ceva nu funcţionează corect în compania respectivă, managerii nu părăsesc companiile din motive personale.

3. Evitaţi mentalitatea de turmă

Când aveţi în vedere investiţii la bursă, evitaţi să vă lăsaţi influenţat de acţiunile cunoştinţelor şi rudelor. Dacă toată lumea investeşte într-o acţiune la un moment dat, tendinţa potenţialilor investitori este să procedeze la fel.

Pe termen lung aceasta este o strategie care pierde bani. Să-l citam din nou pe Buffett "Temeţi-vă când alţii sunt lacomi, fiţi lacomi când alţii sunt temători”.

4. Nu încercaţi să vânaţi piaţa

Nu încercaţi să vânaţi intrarea şi ieşirea perfectă din tranzacţii. Nimeni nu a reuşit să facă acest lucru în mod consistent şi cu succes în mai multe cicluri de piaţă. Să încercaţi să prindeţi toate minimele şi toate maximele este un mit. 

5. Abordaţi investiţiile la bursă foarte disciplinat

S-a demonstrat de-a lungul istoriei că chiar şi trendurile ascendente de mari dimensiuni au generat momente de panică. Volatilitatea mare a cauzat pierderi în ciuda trendurilor puternice.

Totuşi investitorii care au investit sistematic şi corect în acţiuni şi au avut răbdare cu investiţiile lor au generat profituri remarcabile. Deci, dincolo de tendinţa pe termen lung este necesar să aveţi răbdare suficientă şi să abordaţi investiţiile disciplinat.

6. Construiţi un portofoliu diversificat

Diversificarea portofoliului, care să cuprindă mai multe clase de active şi instrumente financiare este un factor cheie pentru a obţine profituri optime din investiţii la bursă cu riscuri minime. Nivelul diversificării depinde de apetitul la risc al investitorului, de strategia şi filosofia investiţională.

7. Stabiliţi-vă aşteptări realiste

Aşteptările optimiste nu sunt o problemă, decât dacă obiectivele dumneavoastră financiare au la baza asumpţii nerealiste. Dacă, de exemplu, un instrument a înregistrat în ultimii 2 ani o creştere de 45%, să vă aşteptaţi ca în următorii 2 ani să aibă o evoluţie similară, poate fi nerealist.

8. Investiţi la bursă doar banii pe care vă permiteţi să  îi pierdeţi

Investiţiile la bursă sunt riscante, capitalul pe care îl investiţi este supus riscurilor legate de volatilitatea pieţelor. Deci, nu investiţi banii de care aveţi nevoie pentru a vă asigura necesităţile curente şi nici nu vă aşteptaţi să vă puteţi întreţine în întregime din aceste investiţii, mai ales dacă sunteţi începător.

Nu ar trebui să investiţi în acţiuni banii de care veţi avea nevoie în următorii 5 ani.

9. Fiţi flexibili

Recunoaşteţi şi fiţi deschişi să vă adaptaţi situaţiei atunci când schimbări neprevazute apar în pieţe, pentru că afacerile sunt dinamice prin definiţie, nu statice. 

10. Fiţi conştienţi de puterea de propagandă a Wall Street

Nu subestimaţi capacitatea de propagandă a domeniului financiar, pentru că analiştii care girează acţiunile, de exemplu, le pot ajuta să susţină o direcţie ascendentă, dincolo de raţiunile economice.

Deşi, la nivel teoretic o persoană care ar fi investit într-un fond de indici la jumătatea secolului trecut, suma de 10.000$, ar fi avut azi un profit de câteva zeci de milioane de dolari (dacă se reinvesteau dividendele), o asemenea performanţă în următoarea jumătate de secol este foarte puţin probabilă. De aceea, este recomandabil să vă supravegheaţi şi monitorizaţi atent investiţiile la bursă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.