Medalie de argint la sabie!** România – Coreea de Sud 26-45! Transmite un mesaj băieților lui Covaliu

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

România a obținut a patra medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Londra. Sabrerii au pierdut finala cu 45-26 în fața favoritei numărul 6

Tiberiu Dolniceanu este singurul care a câștigat un duel în finala cu asiaticii

Avem un conflict cu sud-coreenii. Doar printr-un duel îl putem rezolva. Ca-n Evul Mediu și ca-n Antichitate. Ca-n Renaștere și ca-n Epoca Modernă. Asemenea strămoșilor, strămoșilor actualilor sabreri. Pentru că scrima e ramura sportivă ce-și are originea în necesitatea omului de a se adapta. La imperativele existenței sale. În Londra nu-i vorba de protecție sau de rivalitate. Mărul discordiei e aurul.

 

Fascinează, ispitește, înnebunește! Are același efect asupra campionilor mondiali din 2009. Rareș Dumitrescu (nr. 5 în clasamentul mondial), Florin Zalomir (39), Tiberiu Dolniceanu (25) și rezerva Alexandru Sirețeanu (54) pătrund pe podium din postura de favoriți 4. Au sfârtecat speranțele rușilor în semifinale și stau în gardă pentru sud-corereeni (favoriți 6). Asiaticii dispun de măști cunoscute. Gu Bongil fandează de pe locul patru mondial, Woo Won de pe 8, Kim de pe 11. I-au scos (45-37) pe italienii medaliați cu bronz la Beijing și cu argint la Atena și insuflă teamă. Dar suspansul atinge cote nebănuite. Sângele le clocotește în vene băieților lui Covaliu în spatele tribunelor.

 

5.000 de oameni sunt pregătiți petru șahul pe planșă jucat de șase maeștri ai armelor. Kim îl chinuie pe Dumi (5-2), românii își chinuie plăcut fanii. E rândul lui Dolniceanu să îndrepte sabia. Dar Won nu-și face numele de râs și câștigă (10‑5). Cinci tușe avans nu înseamnă nimic la Londra și Zalomir și Gu fac trei duble consecutive. E cel mai spectaculos asalt! Dar tot ochii oblici rămân în avantaj (15-10). Au mai rămas șase dueluri. Primul pare un dans cu pași mărunți și repezi. Înainte și înapoi pendulează Tibi, se apropie de de sud-coreean (16-17), dar nu ține ritmul (16-20). Încă o siluetă albă pornește din boxa lui Cova. E Rareș și parcă vrea să fure și startul doar să-i înțepe pe sud-coreeni. Nu-i merge cu domnul Gu (18-25) și pierdem tușe bune în cursa pentru aur. Se ajunge la zece lungimi distanță în asaltul lui Zalomir (19-29) și aurul se ascunde (20-30). Un miracol pe ultimele trei dueluri? Nicio șansă! Cova-boys par debusolați, nu găsesc răspunsuri și nici ciocnirea Dolniceanu – Gu nu aduce scânteia (23-35). Mihai face schimbare – Sirețeanu în locul lui Zalomir, dar asiaticii nu par deranjați (24-40). Ultima manșă îni revine lui Rareș, dar mai plusăm doar la estetică. România rămâne cu un argint cât un aur de mare. Coreenii câștigă cu 45‑26 și fac hora bucuriei.

Ce au făcut în pauza de 3 ore

Dolniceanu s-a refăcut în intervalul petrecut la vestiare

 

ExCel Center, hala care adăpostește și arena de scrimă, a fost ridicată într-o zonă mai modestă a Londrei, tocmai pentru a ridica valoarea imobiliară a zonei. Iar sub acoperișul mastodontului gri se desfășoară nu numai întrecerile de la scrimă, ci și cele de la judo, haltere, tenis de masă și box. Amplasată la circa 40 de minute de Satul Olimpic, ExCel îi împiedică pe sportivii care au pauză între sesiunea de dimineață și cea de seară să se mai deplaseze până în zona Stratford.

 

Și cum era de așteptat, și sabrerii lui Mihai Covaliu au ales să rămână la sală. Și-au tras sufletul jumătate de oră la vestiare, apoi au valorificat fiecare minut. Povestește un oficial român: „Mai întâi au mâncat ceva ușor, au băut numai apă plată și au trecut la o ședință de masaj. Dolniceanu s-a refăcut rapid, medicul nostu a avut grijă de el. El a mai fost accidentat la glezna dreaptă, e o problemă mai veche”. Cu 60 de minute înainte de începerea finalei, sabreii au început mișcările de stretching. „Am rămas foarte concentrați în acea pauză, toată energia noastră s-a canalizat doar pe finală”, avea să spună la final Florin Zalomir.


Wow W.Y – R. Dumitrescu 5-2

Oh E. – A. Sirițeanu 5-1

Gu B. – T. Dolniceanu 4-3

Won W.Y – F. Zalomir 5-2

Kim J. – T. Dolniceanu 5-6

Gu B. – F. Zalomir 5-5

Won W.Y – T. Dolniceanu 5-3

Kim. J – R. Dumitrescu 5-2


UPDATE: Echipa masculină de sabie a Italiei, formată din Aldo Montano, Luigi Tarantino și Diego Occhiuzzi, a câștigat, vineri, medalia de bronz, după ce a învins, cu 45-40, reprezentativa Rusiei, în finala mică a probei din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra.

Rusia fusese învinsă în semifinale de România, cu 45-43, iar Italia de Coreea de Sud, cu 45-37.

Finala pentru medalia de aur, dintre România și Coreea de Sud, se va disputa imediat după cea pentru locul 3.


UPDATE : Dolniceanu s-a refăcut și poate să evolueze în finală


Echipa masculină de sabie a României, formată din Rareș Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu și Alexandru Siriteanu, ultimul rezervă, a învins Rusia, vineri, cu scorul de 45-43, și s-a calificat în finala olimpică, asigurând astfel delegației tricolore a șaptea medalie la Londra.

Adversara României în finala olimpică va fi formația Coreei de Sud, care a învins Italia, în semifinale, cu scorul de 45-37.

Echipa masculină de sabie a României pierduse ultimele trei partide disputate cu Rusia la CE și CM. În iunie, la Legnano, România a pierdut în fața Rusiei medalia europeană de aur, scor 42-45. Apoi, la Campionatele Europene de la Sheffield din 2011, Rareș Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alexandru Sireteanu au ratat medalia de bronz, după ce au fost învinși, cu scorul de 45-36, de sportivii ruși în finala mică.

În 2010, România a ratat calificarea în finala Campionatelor Mondiale de scrimă de la Paris, după ce a fost învinsă în semifinale de Rusia, cu scorul de 45-32. Tiberiu Dolniceanu, Rareș Dumitrescu, Cosmin Hânceanu și Florin Zalomir au obținut atunci medalia mondială de bronz, învingând în finala mică a competiției, cu scorul de 45-41, reprezentativa din Belarus.

În palmaresul României figurează un titlu mondial, în 2009, când tricolorii s-au impus în cadrul Campionatelor Mondiale de scrimă din Antalya, după o victorie dramatică cu Italia în finală, scor 45-44.


Fl Zalomir – N. Kovalev 3-5
T. Dolniceanu – A. Yakimenko 6-5
R. Dumitrescu – Reshetnikov 4-5

Dolniceanu – Kovalev 7-2
F. Zalomir – Reshetnikov 5-4
R. Dumitrescu – Yakimenko 5-3

Dolniceanu – Reshetnikov 5-5
Dumitrescu – Kovalev 5-10
Zalomir – Yakimenko 4-4
 


UPDATE 16:05 – Dolniceanu are „injury time”, după ce a fost călcat pe glezna dreaptă de Rashetnikov. Sportivul român are sânge pe vârful degetului mare

UPDATE 16:00 – Laura Badea este lider de galerie, vocea ei auzindu-se cel mai puternic în sală. Rușii strigă numai „Davai, davai”. Octavian Morariu, șeful COSR, a părăsit sala de emoții.

UPDATE 15:32 – Fetele de la spadă Ana Brânză, Simona Gherman și Anca Măroiu și-au făcut apariția în sală pentru a-i încuraja pe băieți. Fetele au ocupat un rând cât mai aproape de planșă. În același sector stă și Ana Pascu, șefa forului român de scrimă

UPDATE 15:20 – Echipa masculină de sabie a României a pierdut ultimele trei partide disputate cu Rusia la CE și CM, dar tricolorii au ocazia să-și ia revanșa, vineri, în întâlnirea din cadrul semifinalelor competiției de Jocurile Olimpice.

În iunie, la Legnano, România a pierdut în fața Rusiei medalia europeană de aur, scor 42-45. Rareș Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alexandru Sireteanu au ratat medalia de bronz la Campionatele Europene de la Sheffield din 2011, după ce au fost învinși, cu scorul de 45-36, de sportivii ruși în finala mică.

În 2010, România a ratat calificarea în finala Campionatelor Mondiale de scrimă de la Paris, după ce a fost învinsă în semifinale de Rusia, cu scorul de 45-32. Tiberiu Dolniceanu, Rareș Dumitrescu, Cosmin Hânceanu și Florin Zalomir au obținut atunci medalia olimpică de bronz, învingând în finala mică a competiției, cu scorul de 45-41, reprezentativa din Belarus.

În palmaresul României figurează un titlu mondial, în 2009, când tricolorii s-au impus în cadrul Campionatelor Mondiale de scrimă din Antalya, după o victorie dramatică cu Italia în finală, scor 45-44.

Sursa: Mediafax


Echipa României de sabie formată din Rareș Dumitrescu, Florin Zalomir și Tiberiu Dolniceanu s-a calificat în semifinalele probei de sabie la JO de la Londra, după ce a trecut de China cu scorul general de 45-30. În penultimul act, elevii lui Covaliu se vor confrunta cu echipa Rusiei, de la ora 15:30.

CUM S-A DESFĂ‚ȘURAT SFERTUL CU CHINA:

Zhong M. – R. Dumitrescu 3-5
Liu X – Fl. Zalomir 2-5
Wang J – Dolniceanu 6-5

R. Dumitrescu – Liu X 4-5
Zhong M. – T. Dolniceanu 1-5
Fl. Zalomir – Wang J 5-2

Liu X – T. Dolniceanu 8-5
R. Dumitrescu – Wang J 5-2
Fl. Zalomir – Zhong M 5-1

Rezultate sferturi de finală
Rusia – SUA 45-33
România – China 45-30
Coreea de Sud – Germania 45-38
Italia – Belarus 45-44

Semifinale
România – Rusia ora 15:30
Italia – Coreea de Sud 15:30

CINE VA TRAGE PENTRU ROMÂNIA

Rareș Dumitrescu loc 5 în clasamentul FIE
Tiberiu Dolniceanu loc 25 în clasamentul FIE
Florin Zalomir loc 39 în clasamentul FIE

CINE VA TRAGE PENTRU RUSIA

Alexei Yakimenko loc 2 în topul FIE
Veniamin Reshetnikov loc 9 în topul mondial

Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Imagini cu Anamaria Prodan goală-puşcă, scăpate pe internet. Impresara a găsit vinovatul: „Ea le-a furat, sută la sută şi le-a dat” FOTO
Imagini cu Anamaria Prodan goală-puşcă, scăpate pe internet. Impresara a găsit vinovatul: „Ea le-a furat, sută la sută şi le-a dat”…
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la angajatorul tău dacă lucrezi în aceste zile
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la angajatorul tău dacă lucrezi în…
Barca, gata de orice pentru jucătorul lui City! Laporta i-a trimis o listă lui Guardiola cu 7 fotbaliști la care renunță
Barca, gata de orice pentru jucătorul lui City! Laporta i-a trimis o listă lui Guardiola cu 7 fotbaliști la care…
Preşedintele, internat cu COVID la secţia ATI a Spitalului militar
Preşedintele, internat cu COVID la secţia ATI a Spitalului militar
Adevărul despre starea lui Vârciu! Veștile sunt crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
Adevărul despre starea lui Vârciu! Veștile sunt crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Bătrânii vor da test de conducere în realitate virtuală pentru a-și păstra permisul
Bătrânii vor da test de conducere în realitate virtuală pentru a-și păstra permisul
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
ȘOC TOTAL ÎN GERMANIA! Decizia luată în cea mai puternică țară din UE
ȘOC TOTAL ÎN GERMANIA! Decizia luată în cea mai puternică țară din UE
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp de 6 luni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp…
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Înțelegere pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Anunțul premierului Nicolae Ciucă
Înțelegere pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Anunțul premierului Nicolae Ciucă
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Un hectar de teren costă mai mult în România faţă de Franţa sau Ungaria. Iată ce arată datele Eurostat
Un hectar de teren costă mai mult în România faţă de Franţa sau Ungaria. Iată ce arată datele Eurostat
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
Calendarul Pirelli 2022, realizat de Bryan Adams. Iată cele mai senzuale imagini | FOTO
Calendarul Pirelli 2022, realizat de Bryan Adams. Iată cele mai senzuale imagini | FOTO
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Gina Pistol, pentru prima dată la Chefi la cuțite, după ce a devenit mamă. Reacția neașteptată a celor trei chefi: ”Ce e așa liniște?” / VIDEO
Gina Pistol, pentru prima dată la Chefi la cuțite, după ce a devenit mamă. Reacția neașteptată a celor trei chefi:…
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
<