Lucescu: „Brazilia și Argentina se vor lupta pentru titlul mondial. Sigur nu mai câștigă Spania”

Redactor:
Matei Udrea
Lucescu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cel mai important tehnician român face pentru ProSport o avancronică a Cupei Mondiale care începe pe 12 iunie în Brazilia. „Il Luce” e convins că echipele europene nu vor reuși să câștige pe tărâm sud-american, iar Messi și Ronaldo vor încerca să calce pe urmele lui Maradona

„Dragă Matei, ce‑aș putea să vă spun eu despre Mondial?” Mircea Lucescu se alintă. Și el, și reporterul știu de ce a fost dat telefonul. Dar, uneori, și marii profesioniști se simt bine să li se amintească acest lucru. Dacă nici Lucescu nu are căderea să ne facă o avancronică a Mondialului care stă să înceapă, atunci cine are?

La 68 de ani, „Il Luce” rămâne cel mai bun antrenor român. Cel mai documentat. Cel mai bine pregătit. Cel mai vivace. Cel mai energic. Mai ales: cel mai ambițios. Când alții, cu 30 de ani mai tineri, dau de știre că vor la națională, în Bundesliga sau Premier League, ca să-și pună apoi papucii cu canaf și să se facă neam de beduini, Lucescu se încăpățânează să rămână unde se joacă fotbalul: în Europa. La Donețk e acum război, dar românul care a pus Șahtior pe harta sfertfinalistelor de Liga Campionilor se gândește deja la perioada postbelică.

Vitalitatea îl face ubicuu. Telefonul ProSport l-a găsit în Elveția, unde venise ca să perfecteze câteva meciuri de pregătire pentru echipa sa, Șahtior Donețk, dar și pentru a urmări din tribună amicalul România-Algeria. Până să ajungă acolo, după încheierea campionatului în Ucraina (unde a câștigat cel de-al optulea titlu în zece ani), „Il Luce” trecuse deja prin România, apoi prin Portugalia (unde asistase la finala Ligii Campionilor) și Italia.

Ultimul guru al fotbalului

Modestia lasă loc efervescenței ca la un semn. Lucescu vorbește repede, cu detalii, își argumentează fiecare afirmație. Pentru „Il Luce”, Franța și Anglia nu vor conta la acest Mondial. Nu le enumeră printre favorite. De fapt, nu le pomenește deloc, ca și când n-ar fi. Dă verdicte: să ne așteptăm la o finală Brazilia-Argentina, dacă nu cumva se întâlnesc pe drum. Germania va prinde semifinala din inerție. Spania nu mai poate. Urmăriți Chile și Belgia! Nu, nu vom fi surprinși de vreo inovație tactică epocală. Ar fi momentul ca Messi să iasă la rampă, marii fotbaliști cam la vârsta asta o fac, însă atenție la Cristiano Ronaldo, se va strădui să facă turneul vieții. Brazilia nu mai are jucători geniali, dar Neymar va fi împins în față.
Citiți, așadar, predicțiile singurului guru din fotbalul românesc!

ProSport: La ce noutăți să ne așteptăm la turneul din Brazilia?
Mircea Lucescu: Greu de spus… E mai greu de anticipat ce va fi la acest Mondial, comparativ cu altele, pentru că o generație întreagă de fotbaliști a abandonat în ultimul timp echipele naționale, iar acum au apărut alții, mulți dintre ei necunoscuți sau fără competiții majore la nivel de reprezentative.

„Nu sunt motive să credem că Europa va câștiga”

Cine câștigă Mondialul?
Va fi o echipă din America de Sud, după părerea mea, deși lucrurile sunt și aici cu nuanțe, complicate. Niciodată Europa n-a reușit să câștige un trofeu la turneele disputate în Lumea Nouă, după cum nici americanii, cu excepția Braziliei la Stockholm, în 1958, n-au câștigat vreo Cupă Mondială în Europa. Și nu sunt motive să credem că în 2014 va fi altfel decât până acum, iar Europa va câștiga în premieră în America de Sud. Revenind la întrebare, poate că va fi Brazilia, deși ei sunt încă în căutarea unei echipe care să-i ducă spre titlu. Din păcate pentru ei, nu mai au nici brazilienii un jucător-far, unul care să-i călăuzească spre trofeu, așa cum a fost Ronaldo. Forța Braziliei va fi entuziasmul. Tribunele, publicul, faptul că joacă acasă… Dar n-au ceva special. Încearcă să-l propulseze pe Neymar și poate că, într-adevăr, va fi campionatul lui.

Dacă Europa nu va reuși să rupă tradiția, iar Brazilia joacă acasă, dar nu mai are jucători de superclasă, atunci altă echipă…
Rivalitatea lor va fi cu Argentina. După părerea mea, la acest Mondial lupta pentru titlu se va da între Brazilia și Argentina. Argentinienii au o generație foarte bună, vor beneficia și de o susținere puternică, ținând cont că sunt aproape de casă și vor veni mulți compatrioți să-i susțină.

„Va fi și influența arbitrajului”

Gata? Acesta va fi Mondialul? Brazilia și Argentina?
Germania va fi acolo, aproape, pentru că întotdeauna este. Nu văd Italia… Nu cred că va face ceva deosebit.

Spania mai are ceva de spus? Credeți că a apus era tiki-taka?  
Da, Spania… Din partea Europei, Spania va da lupta cu sud-americanii, pentru că îi permite și stilul. Dar sunt convins că Spania nu va câștiga titlul. Gata, s-a terminat! Spaniolii sunt deja de șase ani în vârf, au câștigat, începând din 2008, tot. E deja mult. Intervine uzura.

Ceilalți…
Olanda are o capacitate fizică deosebită. Poate că Italia, cu o organizare a jocului specifică, foarte bună, să însemne ceva, dar am spus deja că nu o văd mergând prea departe.

Cine poate deveni surpriza Mondialului?
Chile! Atenție la Chile! Are o echipă foarte bună, cu jucători valoroși, îi va pune în mare dificultate pe favoriți. Iar Belgia este pentru Europa ceea ce Chile este pentru America de Sud. Ne putem aștepta la surprize mari din partea belgienilor.

La fiecare turneu final am avut o echipă exotică, din Africa sau din Asia, care a reușit să pătrundă spre sferturile de finală…
Se va întâmpla așa ceva și în Brazilia. Dar, ca la fiecare turneu, o astfel de echipă mică e posibil să-i surprindă pe favoriți o dată, de două ori și atât. Dacă n-ai un campionat puternic, n-ai tradiție, n-ai putere financiară, economică, influență, nu răzbești. În cele din urmă, va fi și influența arbitrajului. Și nu spun că va fi ceva premeditat, dar așa se întâmplă, și arbitrii sunt oameni. Tradiția și puterea marilor echipe acționează și la nivel subliminal.

E posibil să asistăm la o revoluție în plan tactic?
Nu cred că va fi cineva, vreun antrenor, care va veni cu o tactică specială. E posibil ca, pe parcurs, în funcție de situație și de evoluția evenimentelor, să asistăm la anumite inovații și idei interesante, dar asta, repet, se poate întâmpla în timpul Mondialului, în anumite conjuncturi.

„Pentru Messi și Ronaldo este ocazia revanșei totale”

Vorbeați mai devreme de Neymar. Ce alt jucător tânăr poate deveni un star la turneu?
Depinde de cum vor începe echipele. E foarte important primul meci, va conta decisiv dacă antrenorii le vor da încredere. Cred că Neymar poate străluci, mai ales că va fi favoritul tribunelor, care-i vor da aripi.

Dumneavoastră aveți în naționala Braziliei un jucător de 21 de ani, pe Bernard…
Nu unul, am trei! Pentru că eu îi consider în continuare jucătorii mei și pe Willian și Fernandinho, chiar dacă între timp au plecat la Chelsea și Manchester City! Sunt fotbaliști foarte buni, aștept cu interes evoluția lor la Mondiale.

N-ați spus nimic despre Messi. E la vârsta la care Maradona câștiga, aproape de unul singur, Cupa Mondială din Mexic. Messi va împlini 27 de ani chiar în timpul Mondialului, în timp ce Maradona a luat titlul suprem la 26 de ani.
Va conta foarte mult cât de obosit este Messi la ora turneului. Sau, altfel spus, cât va reuși să se refacă până la startul competiției. Dar să știți că și Cristiano Ronaldo va încerca să facă Mondialul vieții! E momentul ca unul dintre cei doi să iasă în față. Marii fotbaliști își dau seama că, la nivelul acesta, rămâi în conștiința lumii prin ceea ce faci la Mondiale, nu la echipa de club. Maradona a strălucit la Napoli, dar lumea își aduce aminte de geniul său din Mexic ”86 și Italia ”90. Cruyff a câștigat Cupa Campionilor cu Ajax, dar acum oamenii încă vorbesc de acel turneu fabulos și finala din Germania 1974. Beckenbauer a câștigat Cupa Campionilor cu Bayern, dar în memorie a rămas drept căpitanul Germaniei care juca finala în ”66 și lua titlul mondial în ”74.

Credeți că Messi și Cristiano Ronaldo conștientizează această șansă unică?
Absolut! Știu toți că nu poți deveni fotbalistul anului dacă nu faci un Mondial formidabil. Pentru Messi, care până acum n-a strălucit la națională, ca și pentru Cristiano Ronaldo, care e în aceeași situație, acest turneu reprezintă ocazia unei revanșe totale!

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele