INTERVIU | Simona de aur a cucerit Qatar-ul. „Răsuna mall-ul când strigau ‘Hai Simona!'”

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 09 Dec. 2014, 00:20 Actualizat: 09 Dec. 2014, 09:31 Highlight
  • Epuizată, dar fericită, Simona Gherman a revenit în România cu prima medalie de aur într-un concurs individual de Grand Prix la scrimă
  • La Doha, spadasina de 29 de ani a tras în calificări, pentru că poziționarea în clasamentul general nu îi asigura prezența directă pe tabloul de 64, a mers ceas, și-a învins coechipiera, pe Ana Maria Brânză într-un duel super-tacticizat, cu 4-3 și a reușit asaltul perfect împotriva italiencei Bianca Del Carretto, campioana europeană a spadei femine.

Hai Simona!„, hitul anului în sportul românesc, a răsunat în mall-ul din Doha, pentru ultimele două asalturi, din piepturile a  zeci de români veniți cu copiii pentru că „au auzit că este un concurs de scrimă și trage și România„. Simona Gherman nu a apucat să își sărbătorească succesul sau să se oprească pentru obișnuita sesiune-fulger de shopping din orașele în care concurează, chiar dacă în ultimele două faze ale concursului a tras în buza magazinelor. A ajuns în România, unde a avut de despachetat și împachetat bagaje: după o singură zi de pauză, pleacă la Poiana Brașov, într-un cantonament de 11 zile, iar pe lângă bagajele ei, se adaugă bagajele fetiței și ale soțului, care vor ajunge și ei, vineri, la Poiana Brașov. A găsit totuși luni seară câteva minute pentru a vorbi pentru ProSport, încă „la cald”, despre una dintre cele mai frumoase și neașteptate performanțe ale carierei.

Felicitări pentru prima victorie în proba individuală la un Grand Prix. Cum a fost, cum te simți?
Wow, nu stiu cum să descriu cum mă simt. A fost nesperat de bine. Am mers la acest Grand Prix fără așteptări, pentru că în primele două concursuri am avut ceva probleme: mi-a fost destul de greu să mă calific pe tabloul principal. În primele meciuri, de sâmbătă, parcă îmi este greu să mă concentrez, să îmi intru în ritm, cu asalturile de cinci tușe, cu sistemul de grupe. Mi-am propus să ajung în primele 16, ca să scap de aceste calificări, dar nu îmi puneam speranțe la medalie. A fost o surpriză și pentru mine.


Simona Gherman a terminat pe locul 31 prima etapă de Cupa Mondială, de la Legnano, în timp ce în China, la Xuzhou, a fost învinsă în calificări, terminând pe 75.


Cum ai sărbătorit victoria?
Nu am apucat să sărbătoresc deloc. Am ajuns în cameră la zece seara! A fost o zi extrem de lungă și de obositoare. Am căzut rupte. Am plecat la sală la șapte dimineața, am tras în sală până în sferturi inclusiv, apoi ne-am mutat. În semifinale și finală am tras intr-un mall. A fost greu. Și fizic, și psihic. A trebuit să reluăm toată partea aceea cu concentrarea, să o luăm de la capăt. E o nebunie să tragi în mall, cu toată hărmălaia cu tot ce se întâmplă.

Nu ai mai tras în condițiile astea?
Niciodată la un Grand Prix. La Europene și Mondiale, da. La Mondiale, când am câștigat prima dată (n.r. – la ediția din 2010 a Campionatelor Mondiale, organizate la Paris, în Franța, cvartetul de spadă al României format din Simona Gherman – pe atunci, Simona Alexandru, Ana Maria Brânză, Loredana Dinu – Iordăchioiu pe foaia de concurs și Anca Măroiu s-a impus în finală în fața Germaniei), am tras în Grand Palais de Paris, ultimele faze. Qatarul a vrut însă mereu să fie mai special. Am înțeles că și anul trecut, când a câștigat Ana, la fel au tras. Este impresionant, dar greu și obositor.

Ai spus că a fost o zi plină și obositoare, dar pentru că finala a fost într-un mall, ai apucat să faci și puțin shopping de sărbători la Doha?
Nuuu! Este prima dată când mă întorc acasă, la fata mea și la nepoți fără nimic, niciun cadou. Nu am apucat, a fost totul mult, mult prea obositor. Dar promit că o să mă revanșez.

Momentele decisive ale finalei: „Embrich a schimbat tactica, dar dacă știam că ultima tușă o să o dau eu. Înainte de semifinală am simțit oboseala”

Pe tabloul principal, au fost două meciuri decise la diferență de o tușă – pe tabloul de 32, 9-8 cu Embrich, apoi în sferturi cu Ana Maria Brânză și o semifinală cu campioana europeană.  Care a fost „momentul critic” al concursului?
Cred că cele două asalturi încheiate la diferență de o tușă.  Au fost situații diferite. Embrich m-a surprins: a început cu o tactică, eu am avut propria strategie și dominam. Conduceam cu 3-4 tușe, apoi ea a schimbat tactica și s-a apropiat de mine. A schimbat, a venit foarte aproapre. Dar parcă știam că eu voi da tușa decisivă.

Și cu Ana Maria Brânză?
A fost un schimb în nota obișnuită. Așa ni se întâmplă de fiecare dată când tragem una împotriva celeilate. Ne cunoaștem atât de bine, de fiecare dată spun – rezultatul depinde de ziua pe care o prinde fiecare. Nu știi niciodată înaintea duelului cine câștigă – dacă câștigă Ana, dacă câștigă Simona. Am câștigat eu.


Parcursul Simonei Gherman la Doha

Tabloul de 64:          Simona Gherman (România) – Nathalie Moellhausen (Brazilia) 13-9;
Tabloul de 32:          Simona Gherman (România) – Irina Embrich (Estonia) 9-8;
Tabloul de 16:          Simona Gherman (România) – Amelie Awong (Franța) – 15-8;
Sferturi de finală:   Simona Gherman (România) – Ana Maria Brânză (România) – 4-3;
Semifinale:              Simona Gherman (România) – Bianca Del Carretto (Italia) – 15-8;
Finală:                       Simona Gherman (România) –  Erika Kirpu (Estonia) – 15-10.


La Campionatul European în turul doi, duelul cu Ana Maria s-a terminat 9-8. Acum au fost și mai puține tușe puse pe tabelă, un scor mai mic, 4-3, în prelungiri. Veți coborî și mai mult scorul?
(Râde) Nu neapărat. Totul depinde de tactica pe care o alegi în ziua respectivă. Ne cunoaștem foarte bine, ne este greu să găsim ceva cu care să ne surprindem reciproc. Ne antrenăm zi de zi împreună. În timpul asaltului decizi când încerci să declanșezi atacul. Data viitoare s-ar putea ca una dintre noi să vrea să încerce ceva mai devreme. Nu știu de acum. Dar sper ca de acum înainte să ne întâlnim cât mai târziu pe tablou, dacă se poate în semifinale sau finală.

Meciul din semifinale a fost lejer, 15-8. Cum ai surprins-o pe italiancă?
Până în semifinale nu am simțit că am obosit, dar atunci am simțit oboseala. Mi-am dorit însă atât de mult să trag în finală, să merg până la capăt, încât am fost mai hotărâtă pe planșă. Am forțat, am tras la maximum, am fost extrem de concentrată și totul mi-a mers foarte bine. A fost singurul asalt în care nu am avut nici un moment de ezitare, nici un moment de cădere, ceea ce este foarte dificil într-un duel până la 15. Când am terminat, eram foarte obosită, stresată psihic, dar a fost duelul perfect, cel mai bun asalt al concursului.

Când ai știut că aurul este al tău?
De-afară, părea că se știe că voi câștiga, când m-au văzut cum trag. A părut ceva firesc. Eu însă nu am crezut că am câștigat decât după ultima, ultima tușă. După salut. Mi-a fost frică de fiecare trăgătoare, nu am avut senzația că eu voi câștiga până la ultima tușă pe care am câștigat-o. Tot credeam că mai trebuie să câștig, că trebuie să mai trag, că mai vine cineva peste mine, că mai este o tușă de făcut și mai am de muncă.

Am văzut pe site-ul federației o fotografie cu mulți copii, de la concurs, v-ați fotografiat împreună cu steagul României. Ai avut o galerie de pitici? Cine erau?
Am avut galerie, da. Au venit foarte mulți români la semifinale și finală, în mall. Înțeleg că sunt mulți în Qatar și când au auzit că este un concurs de scrimă la care participă și România… au dat buzna!  Răsuna mall-ul când strigau „Hai Simona!”. A fost o atmosferă foarte frumoasă. Iar la final, m-au înconjurat copiii. M-am simțit foarte bine.


Mămica Simona Gherman a fost înconjurată de copii și la Doha FOTO: Augusto Bizzi, sursa frscrima.ro

Este sfârșitul  perfect de an?
Am început anul destul de bine, Europenele au fost bune, apoi am avut o cădere, ușor, la Mondiale. A fost apoi pauză. Cred că ne-a luat și puțin pe nepregătite schimbarea de calendar. Eram obișnuite că anul începe în ianuarie, acum am inceput în octombrie, ne-a dat peste cap puțin, dar se pare că suntem în cărți  – doar până acum am fost pe rând, pe podium, la fiecare concurs (n.r. Ana Maria Brânză a obținut argintul la etapele de Cupă Mondială de la Legnano și Xuzhou). Sper să pornim cu dreptul în noul an.

Simți că 2014 este anul tău și poate fi sezonul 2014/2015 sezonul tău?
Nu știu. Îmi doresc să fie. Medalia asta îmi dă încredere în mine, pentru că am avut momente dificile, am avut și probleme de încredere.  

Mulțumesc și succes!
Mulțumesc și eu.
 

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 09 Dec. 2014, 00:20 Actualizat: 09 Dec. 2014, 09:31 Highlight
Pe aceeași temă
EXCLUSIV | Bianca, dezbrăcată complet! Avem imaginile INTERZISE
EXCLUSIV | Bianca, dezbrăcată complet! Avem imaginile INTERZISE
VIDEO Momentul în
care o rachetă lansată din Fâşia Gaza loveşte o şosea intens circulată din apropiere de Tel Aviv
VIDEO Momentul în care o rachetă lansată din Fâşia Gaza loveşte o şosea intens circulată din apropiere de Tel Aviv
SOC in PSD! Au fost dati AFARA din PARTID! Dancila a EXPLODAT de NERVI
SOC in PSD! Au fost dati AFARA din PARTID! Dancila a EXPLODAT de NERVI
Gripa porcină a fost nimic pe lângă asta! Boală mortală, extrem de contagioasă, depistată la graniţa cu România. Autorităţile au început să ia măsuri
Gripa porcină a fost nimic pe lângă asta! Boală mortală, extrem de contagioasă, depistată la graniţa cu România. ...
Coman e pe modul „VRAJEALA” si ii TERMINA pe jucatorii nationalei! :)) Dezvaluiri din cantonamentul Romaniei
Coman e pe modul „VRAJEALA” si ii TERMINA pe jucatorii nationalei! :)) Dezvaluiri din cantonamentul Romaniei
Cum făceau sex femeile in URSS. Practica șochează și acum!
Cum făceau sex femeile in URSS. Practica șochează și acum!
Nimeni nu se aștepta ca șoferul acestui CAZAN de mașină să îi PUNĂ LA PUNCT pe cei doi bătăuși - VIDEO
Nimeni nu se aștepta ca șoferul acestui CAZAN de mașină să îi PUNĂ LA PUNCT pe cei doi bătăuși - VIDEO
Cum scădem factura de încălzire la bloc cu până la 80%
Cum scădem factura de încălzire la bloc cu până la 80%
​Filiera Petrom: Olguţa Dana Totolici, soţia lui Dan Barna, lucrează la OMV Petrom. Surpriza vine când...
​Filiera Petrom: Olguţa Dana Totolici, soţia lui Dan Barna, lucrează la OMV Petrom. Surpriza vine când...
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
FOTO |
FOTO | "Motivul" pentru care Mbappe ar putea alege Real Madrid! Ea l-ar putea determina să dea capitala Franţei pe cea ...
Se vorbește despre Al Treilea Război Mondial. Anunț de la un înalt oficial!
Se vorbește despre Al Treilea Război Mondial. Anunț de la un înalt oficial!
Adelina Pestrițu, GOALĂ în timp ce vorbea pe Facetime. ”Puteai să pui măcar un sutien pe tine!”
Adelina Pestrițu, GOALĂ în timp ce vorbea pe Facetime. ”Puteai să pui măcar un sutien pe tine!”
Boala extrem de contagioasă, decoperită la graniţa României cu Ucraina
Boala extrem de contagioasă, decoperită la graniţa României cu Ucraina
DOLIU in PSD! A MURIT dupa ALEGERI! Soc in randul social - democratilor
DOLIU in PSD! A MURIT dupa ALEGERI! Soc in randul social - democratilor
Loredana Groza, cu zonele intime la vedere în direct la Pro TV, în emisiunea lui Cătălin Măruță
Loredana Groza, cu zonele intime la vedere în direct la Pro TV, în emisiunea lui Cătălin Măruță
Cel mai PUTERNIC telefon mic! Un producător din JAPONIA revine la un design mult îndrăgit
Cel mai PUTERNIC telefon mic! Un producător din JAPONIA revine la un design mult îndrăgit
Explicaţia tulburătoare a unui cercetător pentru DURERILE de spate ale oamenilor. Se află la 4,37 ani lumină de Soare
Explicaţia tulburătoare a unui cercetător pentru DURERILE de spate ale oamenilor. Se află la 4,37 ani lumină de Soare
Cine va fi viitorul preşedinte al României. Carmen Harra face anunţul, după ce a prezis rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale
Cine va fi viitorul preşedinte al României. Carmen Harra face anunţul, după ce a prezis rezultatele primului tur al alegerilor ...
Iubitul Andreei Marin a RUPT TACEREA! Adevarul despre relatia dintre el si ZANA
Iubitul Andreei Marin a RUPT TACEREA! Adevarul despre relatia dintre el si ZANA
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Un cuplu non-conformist: s-au casatorit, dar nu doresc sa locuiasca impreuna! Si-au unit destinele in 2018, insa fiecare are viata lui. Motivul pentru care nu impart acelasi pat
Un cuplu non-conformist: s-au casatorit, dar nu doresc sa locuiasca impreuna! Si-au unit destinele in 2018, insa fiecare ...
Fata rănită după ce prietenul ei a folosit ulei de motor ca lubrifiant
Fata rănită după ce prietenul ei a folosit ulei de motor ca lubrifiant
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
Trei lucruri sunt complet interzise 13 noiembrie – Sărbătoare mare
Trei lucruri sunt complet interzise 13 noiembrie – Sărbătoare mare
Horoscop zilnic – 13 Noiembrie 2019 – Zodia Balanță
Horoscop zilnic – 13 Noiembrie 2019 – Zodia Balanță