INTERVIU | Lindsey Vonn povestește când a concurat cu jacheta de vânătoare a tatălui său, explică în ce fel afectează competiția zăpada artificială de la PyeongChang și anunță obiectivul său la JO. „Trebuie să-mi iau revanșa”. Când nu o ajută telescaunele la antrenamente

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Lindsey Vonn a vorbit  cu Euriosport, la PyeongChang, în Coreea de Sud, despre carieră, Jocuri Olimpice, recorduri și ce o așteaptă în lupta pentru medalii. Frumoasa schioare americană explică și cum influențează vremea o competiție.


Înainte de toate … cum te simți?
Mă simt bine. Cu siguranță a fost o călătorie lungă până aici. Dar am avut niște rezultate minunate în coborâre. Deci, sunt încrezătoare, iar din punct de vedere fizic mă simt în formă. Mental la fel. În mod sigur, am încredere în mine. Deci, acum este doar o chestiune de pregătire fizică. Vremea contează în egală măsură, având în vedere că recent s-a dovedit nesigură. Sper că până la cursa de săptămâna viitoare, condițiile meteorologice vor reveni la normalitate, în ideea un jucător echitabil pentru toți.

Deci nu au toți șanse egale?
Da, vântul este mereu o problemă. În cursele de schi rezultatele pot fi afectate major. Și, deși ai muncit mult și ești pregătit fizic, visul Jocurilor Olimpice poate fi spulberat de o rafală de vânt. Este frustrant. Nu ar trebui să se întâmple, dar fiind un sport în aer liber, așa se întâmplă, exact cum mi s-a întâmplat în Cortina, asta este. Și tu trebuie să faci față situației, în aceste circumstanțe. Sper ca mama natură să coopereze și să fie totul bine.

Vii după o serie lungă de câștiguri. Te-ai simtit vreodată pregatiă să mergi la Olimpiadă înainte sau  așa este mai bine?
În 2010 am câștigat 6 curse consecutive în coborâre, deci eram destul de încrezătoare. Vreau să spun că în 2010 am câștigat 6 curse la rând în coborâre, așa că m-am simțit destul de încrezător. Am avut dureri puternice din cauza rănii mele la picior, accidentare pe care am avut-o cu aproximativ 2 săptămâni înaintea Jocurilor Olimpice. Din acest motiv, nu eram la fel de sigură pe puterile mele. Dar dintr-o perspectivă sportive, experiența este foarte asemănătoare cu cea din 2010.

Cele două victorii în Garmish, nu ți-au întărit încrederea?
Cred că a fost important pentru mine să câștig în Garmish. Probabil că aș fi avut mare încredere indiferent de ce s-ar fi întâmplat, pentru că știu de ce sunt capabilă. Dar este întotdeauna plăcut să obțin astfel de rezultate, mai ales înainte de Jocurile Olimpice- ca un fel de cireașă de pe tort, care îți maid ă un plus de încredere. Asta e întotdeauna important.

Ce este atât de special la zăpada de aici?
Simt că zăpada de aici este foarte asemănătoare cu cea din Colorado. Este artificială, uscată și foarte densă. Imi place. Este dură, dar vântul o face mai alunecoasă. N-am fost încă pe pistă, dar asta știu din ce mi-au povestit băieții și din experiența anului trecut. Cred că va fi foarte asemănător. Vântul a devenit cea mai mare problemă. Două amânări ale cursei, iar asta e interesant … nu a fost reprogramată pentru a doua zi, ci pentru câteva zile mai târziu.
Aceasta este o poziție dificilă pentru sportivi. Dar așa este vremea, nu o poți schimba, nu o poți prezice. Poți doar să speri că ziua în care vei avea o cursă va fi una bună și vei avea un teren de joc care oferă posibilități egale.

Despre vânt ce părere ai?
Da. Vântul a provocat probleme nu doar în timpul cursei, ci și în timpul antrenamentelor. Telescaunele nu sunt capabile să ruleze. Nu reușim să facem antrenamentele așa cum sperat și în general creează probleme peste tot. Sperăm că se va rezolva. Nu am experimentat niciodată un loc care să aibă un astfel de vânt. Am mai trecut prin furtuni de una sau două zile, dar au fost furtuni destul de puternice de când am ajuns aici. Sperăm că se va schimba în curând.

Se pare că ai o relație foarte bună cu Sofia Goggia – este greu să fii prieten cu cineva care îți e rival pe pârtie?
Nu, chiar avem o relație foarte bună! Noi suntem prietene. A venit la mine acasă în Colarado și ne-am simțit foarte bine. Ne dăm mesaje și vorbim tot timpul. Cred că avem mult respect una față de cealalta. A avut trei operații la ligamentul încrucișat anterior, astfel încât atât ea cât și eu știm cum este să ne întoarcem după accidentări. Și din această cauză pot spune că ne și înțelegem bine una pe cealaltă. De asemenea, ea este unul dintre acei oameni care merg și dau 110% în fiecare moment, aspect asemănător mie aș putea spune. Îmi place foarte mult să concurez împotriva ei. Știu că întotdeauna va da tot ce e mai bun din ea și îmi place să cred că asta fac și eu.

Anul trecut, Sofia te-a învins de două ori – la diferențe atât de mici – ce crezi că se va întâmpla de această dată?
Să sperăm că sutimile acelea de secundă vor fi de partea mea, de data aceasta. Anul trecut m-a bătut la o diferență foarte mică și sper să pot termina cu un timp puțin mai bun decât al ei. Faptul că mereu îl am în gând pe bunicul meu este un avantaj destul de mare. De asemenea, am multă încredere. Acum că programul s-a schimbat din cauza anulărilor, ea va face proba de slalom uriaș chiar înainte de Super G, deci va fi un program strict pentru ea și pentru celelalte fete care schiază la slalom uriaș, sper ca acest aspect să îmi ofere un avantaj.

Ce ne poți spune despre alegerea schiurilor perfecte pentru cursă?
Avem toate detaliile stabilite deja. Pentru Super G avem două opțiuni. Pentru coborâre, trebuie să facem câteva teste cu schiurile acolo pentru a vedea care sunt cele mai rapide, dar sunt deja destul de sigură cu ce am de gând să concurez în picioare. Dar asta depinde și de Heinze. Heinze trebuie să-mi spună care sunt cele mai rapide schiuri și de acolo vom lucra împreună pentru a ne da seama care este cea mai bună pereche.

Ai ratat Jocurile Olimpice de la Sochi iar asta ar însemna că ai niște socoteli neîncheiate pentru această ediție din Coreea de Sud?
Ei bine, cu siguranță mă simt ca și cum am ratat o oportunitate la Sochi. Cred că mi-am dat seama de Jocurile Olimpice, ca să zic așa, după ediția de la Vancouver. Consider că a fost un pas foarte important pentru mine, pentru un sportiv cu concentrarea mea. Deci, da, pot să zic că aș vrea să mă răzbun la această ediție a Jocurilor Olimpice și sper că voi avea mai multe oportunități pe care să le valorific așa cum trebuie.

Ce zici de frig? Te afectează la antrenamente?
Frigul de aici e ceva familiar pentru mine. Când concuram în Minnesota, am avut un an în care a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură din istoria statului și, cred că și din SUA dar am concurat în jacheta de vânătoare a tatălui meu deci mi-a fost puțin mai cald decât într-un costum de schi. Găsim tot felul de metode ca să ne păstrăm temperatura corpului. Antrenorul are pregătite niște jachete ceva mai groase și pantaloni încălziți, iar eu am două bluze pe mine, deci cât mai multe straturi. Simt că nu mă mai pot mișca când schiez, dar cel puțin îmi e cald! Sper că se va mai înmuia frigul înainte de curse. Voi face orice ca să îmi fie cald și o să mă mișc cât mai mult înainte de cursă. Sper să funcționeze!

Crezi că două medalii de aur sunt realiste?
Da, cu siguranță da! Dar la Olimpiadă se poate întâmpla orice, așa cum a fost cu vântul. S-ar putea să bată vântul. Nu știu care vor fi condițiile, este greu de estimat, dar voi încerca cât mai mult să reușesc.

Despre combinată – când o să te hotărăști să participi?
Cu siguranță că voi participa la combinata nordică. Este perfect pentru că este chiar ultima cursă de la Olimpiadă pe zona alpină, mai puțin proba pe echipe. Deci mă voi putea concentra pe coborâre și SuperG și, apoi mă voi putea antrena o zi pe slalom pentru combinată. La combinată nu mă aștept la o medalie, dar știu că există o mică șansă, deci voi merge și voi vedea ce pot face, dar nu mă aștept la foarte multe.
Lindsehava a fost un antrenament bun. Am avut o cursă bună de SuperG iar slalomul a fost bun, dar știu că pot schia și mai bine. Locul patru în cursă a fost unul bun și mi-a dovedit de ce sunt capabilă. Acum trebuie să dau mai mult, la Olimpiadă. Dacă pot avea un avans mai mare înainte de slalom, asta îmi poate da mai mult spațiu și mai multe șanse la podium.

Crezi că poți bate recordul lui Stenmark?
Asta sper! Acesta a fost planul meu dintotdeauna, că anul acesta mă voi concentra pe Olimpiadă, iar la anul mă pot concentra cu adevărat pe depășirea acestui record. Am adunat ceva energie anul ăsta și am bifat câteva curse, ceea ce e bine. După Olimpiadă mai sunt câteva curse de Cupa Mondială, dar anul viitor mă voi concentra pe Cupa Mondială și voi încerca să obțin cât mai multe victorii. Probabil că nu voi mai face curse tehnice sau combinate și mă voi concentra pe a atinge și a depăși acel număr cât mai mult.

Dacă ar fi să alegi între numărul de victorii și Olimpiade, ce ai alege?
Nu vreau să aleg. Le vreau pe ambele! Refuz să spun care e mai importantă pentru că eu cred că ambele sunt posibile.

Cine sunt principalele tale adversare pentru SuperG și coborâre?
Sofia va fi cel mai important adversar pentru ambele probe de viteză. Cred că și Fayrider va fi rapid, de asemenea. Shiffrin cred că va fi un adversar în proba de coborâre, Hooter de asemenea. Întotdeauna există șanse ca cineva cum e Bassino să ajungă pe podium. Sunt câțtiva schiori buni care pot emite pretenții, dar totul depinde de traseu, în special în proba de SuperG.
Jocurile Olimpice sunt speciale. Toată lumea pune multă presiune, iar nivelul de așteptări este uriaș, doar că nu toată lumea poate să câștige medalii. Sunt multe motive pentru care la Olimpiada în special este greu să ajungi pe podium, deci orice este posibil.

Ai lipsit la Sochi. Se pare că ai lăsat niște lucruri neterminate.
Da, așa este. Am ratat o mare ocazie la Sochi. Cred că mi-am dat seama ce înseamnă Olimpiada după ediția de la Vancouver. Am simțit că e un pas important în cariera mea de sportiv și din punct de vedere al puterii mentale. Trebuie să îmi iau revanșa la Olimpiadă și sper că voi avea mai multe ocazii ca la Sochi și voi profita de ele.

 

Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Italia: Un bărbat în arest la domiciliu a cerut să fie încarcerat pentru că nu mai suportă viaţa alături de soţia sa
Italia: Un bărbat în arest la domiciliu a cerut să fie încarcerat pentru că nu mai suportă viaţa alături de soţia sa
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
Schimbarea orei aduce un pericol imens pentru oameni în plină pandemie. Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă
Schimbarea orei aduce un pericol imens pentru oameni în plină pandemie. Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Vica Blochina, aventură cu Reghecampf? Detalii incredibile despre fosta balerină şi soţul Anamariei Prodan
Vica Blochina, aventură cu Reghecampf? Detalii incredibile despre fosta balerină şi soţul Anamariei Prodan
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Imagini rare cu Brigitte Bardot din tinereţe. Era considerată cea mai frumoasă femeie din lume
Imagini rare cu Brigitte Bardot din tinereţe. Era considerată cea mai frumoasă femeie din lume
Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA
Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
„El Clasico”, cel mai mare meci al fotbalului mondial, pentru prima oară din 2007 fără Ronaldo şi fără Messi
„El Clasico”, cel mai mare meci al fotbalului mondial, pentru prima oară din 2007 fără Ronaldo şi fără Messi
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Cu doar 6 ore înainte ca Alec Baldwin să o omoare pe Halyna, mai mulţi cineaşti au demisionat după ce s-a tras cu muniţie letală pe platou
Cu doar 6 ore înainte ca Alec Baldwin să o omoare pe Halyna, mai mulţi cineaşti au demisionat după ce s-a tras cu muniţie letală pe platou
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Cu cine a fost înșelată Anamaria Prodan la începutul relației cu Laurențiu Reghecampf: ”Făceam dragoste la subsol”
Cu cine a fost înșelată Anamaria Prodan la începutul relației cu Laurențiu Reghecampf: ”Făceam dragoste la subsol”
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cât costă noul Volkswagen Taigo pe piața din România? Este cel mai mic SUV coupé
Cât costă noul Volkswagen Taigo pe piața din România? Este cel mai mic SUV coupé
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy