Interviu EXCLUSIV cu cel mai „haios” portar din istoria Bundesliga! **Ce spune bosniacul despre trucarea partidelor și despre relația cu Reghe: „Băgați-mă la pușcărie că am vorbit!”

  • Publicat:
  • Actualizat:

*Fostul coleg de la Energie Cottbus al lui Reghecampf, bosniacul Tomislav Piplica a răspuns iritat acuzelor aduse de Cornel Dinu și de ziariștii de investigație maghiari

Singurii prieteni erau Miriuță și Piplica, iar eu eram la mijloc, că ei doi nu se prea înțelegeau, erau tartori în vestiar. Eu eram și cu ăla, și cu ăla

Da, am fost cu Piplica la Café King din Berlin și am stat la terasă, nici n-am intrat. O singură odată. Crede-mă că nu știam cine e patronul barului. Piplica mi-a zis să bem o cafea cu Simunic. Hai! La barul respectiv am fost oricum și cu soția, cu fosta soție, eram cu soțiile

Dacă spui în Cottbus că Piplica e trântitor, îți sare lumea în cap. E idol acolo, un portar fantastic. Nici eu nu cred, era foarte bun. Știu faza cu Gladbach, la 3-3, ăla, da, a fost ridicol. Dar în rest a fost incredibil. A făcut două-trei greșeli copilărești, dar era un portar fantastic. Bag mâna în foc pentru Piplica

Pletosul Tomislav Piplica este un personaj pitoresc în lumea celor care urmăresc Bundesliga. De fapt, este un personaj de cult. Bosniac cu cetățenie croată, a jucat 11 ani la Energie Cottbus, timp în care a comis greșeli inexplicabile, dar a făcut și meciuri fenomenale. Coleg cu Reghecampf între 2000 și 2004, „Pipi”, așa cum era poreclit, afectuos, de fanii lui Cottbus, apare în cele două povești cu mafia pariurilor publicate în România în ultimele două săptămâni. Cornel Dinu l-a nominalizat, alături de Reghecampf, Miriuță și Sebok, în gașca de fotbaliști care voiau să trântească un meci cu Bayern (1-3) din 2002, dar Piplica apare și în relatările din presa maghiară, legate de o partidă Hertha – Energie (2-3).

De fapt, Piplica a intrat în scandalul meciurilor trucate din Germania încă din 2005, atunci când a fost anchetat alături de Reghecampf. Investigatorii i-au văzut pe înregistrările video din Café King, localul berlinez deținut de compatrioții lui Piplica, frații Ante, Milan și Phillip Sapina, dar n-au reușit să aducă probe împotriva lor. Cei trei frați au fost condamnați în Germania pentru influențarea rezultatelor unor meciuri, sediul rețelei fiind Café King.
După câteva zile de încercări nereușite, ProSport a reușit să dea de cel care, deși rezervă, a câștigat în 1987 Campionatul Mondial de tineret cu naționala Iugoslaviei. Piplica are acum 43 de ani și este antrenor cu portarii la Cottbus și la naționala Bosniei.

Domnule Piplica, nu știm în ce măsură sunteți la curent cu ceea ce s-a scris în presa românească în ultima săptămână…
(pe un ton calm) Nu am nici cea mai mică idee despre ce vorbiți, nu citesc decât ziarele de sport din Germania. Ce s-a întâmplat?

Un fost selecționer al României, Cornel Dinu, a spus că dumneavoastră, Sebok, Miriuță și Reghecampf ați aranjat un meci Bayern München – Energie Cottbus. Mafia pariurilor din Serbia a vrut să se încheie 3 – 0, dar s-a terminat 3 – 1. Banii oferiți au fost ceruți înapoi, moment în care Reghecampf a refuzat să facă asta, iar cu ajutorul lui Dinu a obținut o păsuire, suficientă cât pentru a obține banii…

(râde forțat) A, să înțeleg că eu, atunci când mi-au spus că își vor banii înapoi, i-am ascultat… Interesant. Aflu lucruri noi despre mine în fiecare zi. (foarte iritat) Toate astea sunt niște minciuni! Toate! Cine a spus așa ceva, e un mincinos. Cine scrie despre așa ceva, tot un mincinos. Nu ar trebui să existe așa ceva! Minciuni nerușinate, mincinoși nerușinați! (nervos, aproape țipând) Incredibil!

De ce credeți că a apărut o poveste de genul ăsta? Cine ar avea interes și ar putea profita?

Nu știu, chiar nu știu. Eu nu cunosc nici povestea, dar motivul din spatele ei…

Există o a doua acuzație, de data asta venită din presa din Ungaria, referitoare la un meci Hertha Berlin – Energie Cottbus, unde dumneavoastră, Reghecampf, Miriuță, Sebok, dar și Latounji ați fi primit bani pentru ca partida să se termine egal. A fost 3 – 2, iar Sebok ar fi fost bătut de mafia pariurilor de acolo. Despre povestea asta ce părere aveți?

(face o pauză și invocă o depășire, conducea în timpul interviului) Da… Nu am nicio părere. Nimic. Absolut niciun comentariu nu am de făcut.

Cum ați descrie relația de prietenie cu Reghecampf?
Am jucat la aceeași echipă, era normal să vorbim. Sau acum mi se aduc acuze pentru că mă salutam cu un coechipier?

Coleg de comunicare cu Reghe

Fosta soție a lui Reghecampf a spus că erați destul de apropiați, că ați făcut un concediu împreună…
(iritat) Nu comentez, nu mi se pare că am ce să adaug aici. Vorbeam, schimbam cuvinte, comunicam. Cred că ar trebui să fiu băgat la închisoare pentru asta: „Piplica – omul care socializa cu Reghecampf”. Cred că este un motiv suficient de bun pentru a păți asta. Hai să ne apucăm acum să inventăm povești de genul ăsta. Hai! (ultimele două propoziții au fost țipate)

Concediu cu Sebok ați făcut?
Nu văd de ce viața mea personală e treaba dumneavoastră. Următoarea întrebare, nu voi răspunde la asta.

Cât de des mergeați la Café King din Berlin?
Café King? Da, mergeam și pe acolo printre altele. Au cafea bună. Nu știu cât de des făceam asta, nu îmi notez pe nicăieri cifre de genul ăsta.

De câte ori ați fost acolo cu Reghecampf?
Nu mi se pare o întrebare bună, așa că nu o să răspund la ea.

De ce mergeați la Café King? Știați că mafia pariurlor își avea centrul în cafeneaua respectivă?
Nu, nu știam asta. Dacă știam, m-aș mai fi dus? Sau nu aș fi făcut în așa fel încât să nu fiu văzut pe acolo și asociat cu trucarea meciurilor? Sunt un tip inteligent eu, nu mă subestimați. Dacă ar fi fost să truchez ceva, nu ar fi știut nimeni. Doar nu aș fi stat la o cafea, în văzul tuturor, cu oameni dubioși. Și în niciun caz nu aș fi recunoscut că am intrat în Café King. De ce presa nu gândește? De ce? (oftează)

Cum vă explicați autogolul celebru din meciul cu Borussia Mönchengladbach? Un portar experiementat, cum erați dumneavoastră atunci, punea mâinile, nu lăsa mingea să îi cadă în moalele capului. E aproape un reflex ăsta. Un copil de doi ani ar fi parat golul…
(din nou iritat) A fost o greșeală. Sau ce? Oamenii nu greșesc, nu? Fundașii nu faultează în careu, atacanții nu mai dau pe lângă minge și totul este perfect în Univers. S-a întâmplat să-mi cadă mingea acolo și să intre în poartă. Se vede reacția mea surprinsă imediat după. Nu mă pricep la actorie, atlfel aș fi fost văzut pe micile ecrane, nu pe terenul de fotbal, încercând să-mi fac treaba.

De ce ați fost anchetat în cazul blaturilor din Germania dacă sunteți nevinovat?
Nu are nicio treabă ancheta cu nevinovăția mea. Și atunci s-au spus tot felul de minciuni și am avut grijă să fie lămurite toate lucrurile. Nu am nicio treabă. Cu nimic. (amenințător) Și vă spun si dumneavoastră să aveți grijă, să nu mințiți și să nu mă mințiți acum, inventând povești pentru a-mi vedea reacția!

Știe de Kaiser, dar n-are probe

Dacă mafia pariurilor din est ar fi vrut să se infiltreze în Bundesliga, nu ar fi fost Energie Cottbus ținta perfectă pentru așa ceva, având în vedere faptul că 16 dintre cei 30 de jucători ai ei erau, în perioada respectivă, din est?
(face pauză câteva secunde) Nu comentez asta. E dreptul meu să refuz să răspund la întrebări care nu mi se par a fi bune. Încă una care intră în aceeași categorie. Următoarea!

De câte ori vi s-a propus să trântiți un meci și de câte ori ați refuzat?
Nimeni, niciodată nu mi-a propus așa ceva! Nimeni! Niciodată! (ridică tonul pe măsură ce vorbește). Asta să fie clar! Nu am făcut și nici nu o să fac așa ceva vreodată!

Îmi permiteți o părere?

Da.

Nu vă cred.
Nu credeți adevărul, înseamnă. Și trăiți în minciună. Îmi pare rău, dar justiția și-a spus cândva cuvântul în legătură cu subiectul ăsta. Mi-a dat mie dreptate. E părerea la care țin și care cântărește.

Știți oameni din Croația sau din Bosnia care să fie implicați în aranjarea meciurilor la pariuri?

O secundă… Parcam. Așa. Nu, de unde să cunosc așa ceva? Doar nu mă învârt în cercurile lor, ca să am cunoștințe de acest fel. Am auzit că Beckenbauer ar fi făcut mânării de felul ăsta, dar pe asta o știu de la niște prieteni care au jucat cu el, nu am vreo dovadă, motiv pentru care nu mă apuc să arunc cu noroi într-un om. Că poate respectivii vorbeau prostii. Așa cum se întâmplă acum, cu poveștile astea absurde.

Sunteți dispus să mergeți la detectorul de minciuni? Reghecampf a spus că da…

Să vă fie foarte clar: eu sunt un om sincer, care nu minte. Nu îmi stă în fire să fac așa ceva. Și nu am nevoie de un detector de minciuni pentru a demonstra adevărul. Cuvântul meu e suficient. Nu am primit bani de la nimeni. I-am câștigat cinstit, apărând mai bine sau mai rău. Că sunt zile și zile. Mă simt un om curat și nu văd de ce ar trebui să demonstrez cuiva asta.

Cafeaua e bună, dar soția n-o știe
În același timp cafenea și agenție de pariuri, Café King este un local din cartierul berlinez Charlottenburg unde, spune Piplica, se bea o „cafea bună”. Întâlnirea cu Piplica și Josip Simunic, recunoscută de Reghecampf în fața anchetatorilor, ridică semne de întrebare. Antrenorul Stelei a spus că jucătorii erau cu soțiile, însă fosta sa soție, Mariana Pfeiffer, nu-și aduce aminte: „Café King? Sincer, nu rețin. Cafea beau rar, de asta spun că nu cred să fi fost într-un loc de genul ăla. Aș prefera dacă, de acum înainte, Laurențiu și actuala sa soție nu m-ar mai face personaj în poveștile lor. Am un proces cu Laurențiu, nu ar vrea să-l încep și pe al doilea”. Simunic, fotbalistul croat de la Hertha, a fost reținut în 2005 împreună cu coechipierii săi, Alexander Madlung și Nando Rafael, pentru trucarea unui meci cu Eintracht Braunschweig, însă nici împotriva lor nu au fost găsite probe.

Pe 2 februarie 2005, apartamentul lui Reghecampf din Cottbus a fost percheziționat de poliția germană. Concomitent, casa lui Tomislav Piplica din Zagreb a fost cercetată de autoritățile croate

248
de meciuri a jucat Tomislav Piplica pentru Energie Cottbus între 1998 și 2009. Portarul are și 9 meciuri la naționala Bosniei, inclusiv Bosnia – România 0-3, în septembrie 2002

Andreea Esca a fost părăsită! A început să plângă: 'Aştept să mă 😞
Andreea Esca a fost părăsită! A început să plângă: 'Aştept să mă 😞
Cine sunt fostele neveste ale lui Toni Iuruc. Soţul Simonei Halep a mai fost căsătorit de două ori
Cine sunt fostele neveste ale lui Toni Iuruc. Soţul Simonei Halep a mai fost căsătorit de două ori
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea prioritate
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea prioritate
Ce fotbalist trimite FCSB la naționala Moldovei. Joacă pe postul de mijlocaș ofensiv
Ce fotbalist trimite FCSB la naționala Moldovei. Joacă pe postul de mijlocaș ofensiv
Cele mai bune anvelope de iarnă în 2021 după distanța de frânare pe zăpadă
Cele mai bune anvelope de iarnă în 2021 după distanța de frânare pe zăpadă
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
Şoc în politică! I-a fost retras sprijinul politic. Trebuia DEMIS!
Şoc în politică! I-a fost retras sprijinul politic. Trebuia DEMIS!
Pierdere uriașă! Celebra cântăreață a murit la 76 de ani
Pierdere uriașă! Celebra cântăreață a murit la 76 de ani
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
„Comoară” de 100.000 de dolari, descoperită într-o cameră abandonată de 20 de ani
„Comoară” de 100.000 de dolari, descoperită într-o cameră abandonată de 20 de ani
Andreea Bălan, gafa secolului! A rămas în posteriorul gol pe stradă
Andreea Bălan, gafa secolului! A rămas în posteriorul gol pe stradă
FOTO. Cine este CÂNTĂREAŢA PREFERATĂ a lui Gigi Becali?! 'Sunt foarte aglomerată'
FOTO. Cine este CÂNTĂREAŢA PREFERATĂ a lui Gigi Becali?! 'Sunt foarte aglomerată'
RĂZBOI LÂNGĂ ROMÂNIA?! Este șoc total la graniță. Rusia ar putea invada un fost teritoriu românesc
RĂZBOI LÂNGĂ ROMÂNIA?! Este șoc total la graniță. Rusia ar putea invada un fost teritoriu românesc
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal al COVID
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal al COVID
Secțiile ATI, sufocate de pacienții cu COVID. Se vor lua paturi de la bolnavii de cancer sau cei răniți grav. Manager Matei Balș:
Secțiile ATI, sufocate de pacienții cu COVID. Se vor lua paturi de la bolnavii de cancer sau cei răniți grav. Manager Matei Balș: "Nu mai avem unde să îi punem"
Produse de gaming atractive disponibile acum la Dedeman
Produse de gaming atractive disponibile acum la Dedeman
Dosar penal privind modalitatea de cumpărare a vaccinurilor anti-COVID-19 în România
Dosar penal privind modalitatea de cumpărare a vaccinurilor anti-COVID-19 în România
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Radu Banciu jigneşte familia Emmei Răducanu: „Giuleşteanul de taică-su dăduse jaf la o bancă“ VIDEO
Radu Banciu jigneşte familia Emmei Răducanu: „Giuleşteanul de taică-su dăduse jaf la o bancă“ VIDEO
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Ninge în România! Autoritățile au intervenit cu material antiderapant, după prima zăpadă / VIDEO
Ninge în România! Autoritățile au intervenit cu material antiderapant, după prima zăpadă / VIDEO
Emma Răducanu are un IUBIT celebru! Detalii picante despre idila lor
Emma Răducanu are un IUBIT celebru! Detalii picante despre idila lor
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași performanțe
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași performanțe
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`