INTERVIU | Creierul în tenisul de masă. Ovidiu Ionescu, vicecampion european: „De multe ori, mă mir cum creierul poate procesa atât de rapid o informație”

Autor: Andru Nenciu Publicat: 25 Sep. 2018, 22:39 Actualizat: 26 Sep. 2018, 08:33 Special

Sport complex, tenisul de masă te solicită maximum. Pici la primul strănut al adversarului dacă nu ești călit fizic și mental, dar îți și poți domina rivalul dacă îi identifici punctele nevralgice. Ovidiu Ionescu (28 de ani, 59 în clasamentul mondial) a cucerit la Campionatul European de la Alicante medalie de argint la individual după un parcurs fantastic, în care Emmanuel Lebesson, Vladimir Samsonov, Jonathan Groth și Kristian Karlsson n-au mai găsit nici ieșirea din țarc. A pierdut în finala cu zeul Timo Boll, 1-4, dar pentru buzoianul descoperit de Mircea Dinu argintul e ca un aur. Și, mai presus de toate, medalia lui Ovi e încă o confirmare a școlii de tenis de masă din România. Tenisul de masă e sportul în care trebuie să alegi cea mai bună soluție pentru a pune mingea pe masă în doar o fracțiune de secundă. Și, responsabil principal pentru plasarea mingii în jumătatea adversarului, este creierul.

Ovidiu, ți s-au sedimentat gândurile la câteva zile după ce ai luat argintul european la Alicante?
Încă nu realizez nici acum dimensiunea performanței. În primul rând, la tragerea la sorți am venit cu gândul că-s pregătit până în măduva oaselor pentru acest European pentru că în acest sezon aveam victorii în fața câtorva dintre cei mai valoroși jucători ai continentului. Asta îmi dădea un imbold psihic care mă făcea să țintesc un rezultat bun. Mă gândeam la sferturile de finală. Poate! Poate, poate! Dar astrele s-au aliniat pentru mine. Pe măsură ce înaintam, mă simțeam ca într-un tunel în care timpul se dilata, se dilata, se dilata.

De ce zici asta?
Pentru că am câștigat foarte multe seturi la două puncte diferență, ceea ce denotă în tenisul de masă o pregătire psihologică de nota 11. Felul în care m-am pregătit mental pe parcursul acestui sezon și-a spus cuvântul și am atins punctul de vârf la Alicante. Ca să-ți dau un exemplu, în meciul cu Vladimir Samsonov, mișcările erau încă perfecte în decisiv, dar după ce l-am condus cu 7-2, m-am văzut la 9-9. M-au trecut toate apele, m-au bântuit toate gândurile întunecate, dar am reușit să le alung. Prin stilul pe care Samsonov îl abordează, el spera ca eu să ratez în momentele decisive.

De ce?
La noi se spune „a gâdila” mingea, ceea ce eu nu făceam înainte, dar mi-am cultivat această metodă de a pune mingea pe masă. Înainte aveam o singură viteză: foarte tare.

„Rețeta perfectă pentru mine o sintetizez așa: am un joc energic și empatizez cu publicul”

Mie mi se pare că ai un stil foarte spectaculos de a juca. E felul tău sau, să spunem, mai faci câte un artificiu și pentru public, așa cum plonjează portarii la fotbal?
Da, e spectaculos, dar nu mă ajuta mereu. Jucam la același tempo da cappo al fine, acum reușesc să-mi schimb ritmul pe parcursul unui meci, în funcție de adversari, pentru a le contracara jocul. Mai ales împotriva stângacilor aveam un mare complex. Acum am schimbat și strategia la European împotriva stângacilor, iar tactica a dat roade. Eu dau foarte mult cu forhandul, marșez mult pe această armă a mea. Dar, de regulă, împotriva stângacilor le deschizi foarte mult unghiul lovind cu dreapta. Așa că mi-am îmbunătățit foarte mult reverul în acest sezon. Și cred că și datorită acestui amănunt am reușit să elimin trei jucători de mână stângă.

Mulți sportivi afirmă și că fac ce le place, și mai și câștigă bani. Faci parte din această categorie?
Nu aș putea juca de dragul banilor. Eu mă hrănesc cu energia publicului, poate și de asta se spune că sunt un jucător spectaculos.Joc și pentru oamenii care vin la sală, pentru cei care mă privesc la televizor sau pe internet, pentru oamenii dragi, pentru necunoscuții pe care i-aș putea să-i fac să fie puțin mai atenți la tenisul de masă și datorită felului în care un român în roșu, galben sau albastru se dedică la masă acestui sport în care nu ai voie să greșești, să ai un moment de respiro sau să-ți fugă mintea la altceva. Rețeta perfectă pentru mine o sintetizez așa: am un joc energic și empatizez cu publicul.


Ovidiu Ioescu și Alvaro Robbles, în meciul cu Ma Long și Xu Xin FOTO: ITTF

Rețeta asta te-a ajutat să-l bați, la dublu, și pe geniul Ma Long, fost lider mondial.
Da, așa am reușit, anul acesta, la China Open, în templul tenisului de masă, să câștig în semifinalele probei de dublu, alături de spaiolul Alvaro Robbles, colegul și prietenul meu, un meci împotriva liderului mondial Ma Long, și coechipierului său, Xu Xin. (n.r. – pe 1 iunie, scor 3-2).Au o viteză în plus, dar simt că ne-am mai apropiat de ei în ultimul timp. Au început să mai piardă și ei, dar tot apar jucători minune, cum e copilul de 15 ani din Japonia, Tomokazu Harimoto. (n.r. – niponul este cel mai tânăr campion național din istoria Japoniei, la doar 14 ani și 207 zile. Anul acesta a devenit cel mai tânăr campion de World Tour, în Cehia, la 14 ani și 61 de zile).


TOP 10 ITTF – luna septembrie

1  FAN Zhendong     CHN     17001
2  XU Xin     CHN     15610
3  LIN Gaoyuan     CHN     15189
4  BOLL Timo     GER     15025
5  OVTCHAROV Dimitrij     GER     14375
6  MA Long     CHN     13950
7  LEE Sangsu     KOR     13374
8  HARIMOTO Tomokazu     JPN     13314
9   WONG Chun Ting     HKG     12969
10  CALDERANO Hugo     BRA     12815


Știu, ți-am mai adresat această întrebare. Și ție, și colegilor tăi… China, China, Asia. De ce ei?
Au o arie de selecție foarte mare, e imposibil să nu scoată doi-trei jucători mari în fiecare an. Sunt talentați și au tot pe tavă. În plus. au niște materiale pe care noi nu ni le putem procura. Atuul nostru este că mingea nu mai e din celuloid, e din plastic, și nu i se mai poate imprima atât de mult efect.

„Timo Boll a declarat că a simțit că vine uraganul peste el. Mă onorează”

Adversarul tău din finală, apropo, e de o vârstă cu mine, e printre puținii care-i mai trimite la țigări pe chinezi. Ce are el?
Experiență, talent, inteligență, reacție supersonică. Și calm. Mult echilibru în puncte critice.

Ai văzut ce a declarat după finala cu tine?
E un jucător fantastic, dar mă bucură că a declarat imediat după meci că în primul set a simțit că vine uraganul peste el.

A mai spus că ești un jucător inteligent, că ești foarte rapid și că ai venit bine pregătit la acest European. Cum comentezi declarația lui?
Mă onorează că vine de la un asemenea campion. Chiar am avut șansa mea în setul al doilea. Dacă-mi adjudecam setul al doilea, aș fi devenit favorit la aur. Dar el are o constanță remarcabilă.

Ce înseamnă coordonare în tenisul de masă. Am citit și eu, am observat la voi ce aport are jocul de picioare, deplasarea din jurul mesei. Zi-mi ceva ce nu știu!
De multe ori să știi că mă mir și eu cum creierul poate procesa atât de rapid o informație, într-o fracțiune de secundă – iar coordonarea minte – mână – picior decurge cu o rapiditate fantastică. Uneori nici nu-mi dau seama cum reacționez la mingile adversarului, dar există aceste automatisme formate în sute de ore de antrenamente. Iar alteori, după ce văd că trece mingea de adversar și fac punct, îmi zic în gând: „Wow, Ovidiu! Tu ai făcut punctul ăsta!?”.

Creierul spui…
Se spune că sportul este un medicament pentru creier. Ai văzut vreodată pe cineva trist după ce face sport? Nu! Ei bine, creierul ne dă înapoi o mare mână de ajutor, nouă sportivilor. Eu îți ofer exemplul meu și îți spun că tenisul de masă nu e doar un sport al vitezei de reacție, al îndemânării, al simțului de anticipa ce face adversarul și al pregătirii tehnico-tactice, este și un sport al creierului.

1,36 kg e greutatea creierului. Conform unor teorii, creierul bărbatului cântărește 1,4 kg, în timp ce al femeii cântărește 1,26 kg

4-6 minute e durata în care creierul poate supraviețui fără oxigen

100-200 miliarde e numărul de neruoni pe care îl posedă creierul uman

8-10 secunde rezistă un om înainte să-și piardă cunoștința din cauza unei pierderi de sânge

„Sunt ca Del Potro! Dau ghiulele de câte ori pot pe meci. Cu cine țin dintre Nadal și Federer?”

Cum îți antrenezi creierul?
Prin repetiție la infinit și plăcerea de a merge la sală. Acolo sunt în lumea mea, orice problemă aș avea, uit de ea când merg la sală. Sunt ca un copilaș care dă de jucăria preferată. Iar acum, după această medalie, știu că mă aflu la un nivel la care mă pot bate cu greii. Și mă bucur că spectatorii mă plac. Jocul meu e bazat pe forță și viteză, nu pe dantelării. Sunt ca Del Potro! Dau ghiulele de câte ori pot pe meci.

Del Potro e favoritul tău? Știu că te uiți mult la tenis.
Îmi place să mă uit la toate sporturile, dar tenisul îmi dă o stare de bine, mai ales când mă uit la meciurile lui Nadal și Federer.

Cu cine ții?
Ai să râzi! Cu amândoi! Nu pot ține cu unul sau cu altul, pentru că-i apreciez pentru longevitate și pentru felul în care au trecut peste toate accidentările și tot în vârf au revenit.

O ultimă întrebare. Ce faci după ce terminăm discuția?
Caut un loc frumos din lume unde să plec alături de iubita mea, Marina, în prima vacanță pe care o voi avea.


Părerea specialistului. Beatrice Romanescu, manager FRTM: „Calea spre succes spre tenisul de masă? Să-l lași să-ți pătrundă creierul, mușchii, nervii, fiecare parte a corpului”

Beatrice Romanescu, manager FRTM, sintetizează evoluția lui Ionescu. „Cu o tragere la sorți dură, Ovidiu a înțeles că trebuie să-și învingă adversarii unul câte unul dacă vrea să-și atingă visul. Serios și devotat, făcând o echipă perfectă cu antrenorul său, Andrei Filimon, meci de meci, ne-a făcut să scandăm OLE după fiecare victorie. Rând pe rând, au cedat nume importante în fața lui, moment în care am izbucnit în lacrimi și urale, pentru că el, Ovidiu, nu numai că s-a dezlănțuit într-o demonstrație de forță rar întâlnită, dar a salvat onoarea echipei României, fiind primul și singurul nostru finalist la Alicante”. Romanescu dezvoltă: „Calea spre succes în tenis de masă? Să-l lași să-ți pătrundă creierul, mușchii, nervii, fiecare parte a corpului. Totul să vibreze în această direcție. Atunci știi sigur că vei performa”.

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 25 Sep. 2018, 22:39 Actualizat: 26 Sep. 2018, 08:33 Special
Pe aceeași temă
TOP 30 - Vedete din România prinse făcând amor în public
TOP 30 - Vedete din România prinse făcând amor în public
Abilităţile extraordinare ale oamenilor obişnuiţi. 7 persoane care au şocat lumea
Abilităţile extraordinare ale oamenilor obişnuiţi. 7 persoane care au şocat lumea
Strigător la cer: Ce a povestit un suporter norvegian despre deplasarea sa în România
Strigător la cer: Ce a povestit un suporter norvegian despre deplasarea sa în România
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | VIDEO
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | ...
Nu se mai pot ascunde: Real pregateste cel mai scump transfer din istorie! Mutarea care arunca in aer Europa | FOTO
Nu se mai pot ascunde: Real pregateste cel mai scump transfer din istorie! Mutarea care arunca in aer Europa | FOTO
ULTIMA ORA! Mario Iorgulescu a fost deconectat de la aparate!
ULTIMA ORA! Mario Iorgulescu a fost deconectat de la aparate!
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri
Dan Alexa a rupt tăcerea. Dezvăluire incredibilă despre
Dan Alexa a rupt tăcerea. Dezvăluire incredibilă despre "bătaia" cu Anamaria Prodan: "A trebuit să ies şi să vorbesc"
Schimbări MASIVE la Raiffeisen în România. Clienţii îşi iau adio de la POS-uri şi două servicii de top. Anunţul fulger făcut de bancă
Schimbări MASIVE la Raiffeisen în România. Clienţii îşi iau adio de la POS-uri şi două servicii de top. Anunţul ...
Surpriză uriaşă la cea mai mare televiziune. Anunţul făcut astăzi care ar putea arunca în aer piaţa media
Surpriză uriaşă la cea mai mare televiziune. Anunţul făcut astăzi care ar putea arunca în aer piaţa media
Profesorul a observat că această elevă se comporta ciudat la extemporal. A chemat-o la catedră, iar după o „percheziţie” a descoperit ceva ULUITOR | VIDEO
Profesorul a observat că această elevă se comporta ciudat la extemporal. A chemat-o la catedră, iar după o „percheziţie” ...
ULTIMA ORA! Vesti despre Constantinescu! S-a intamplat inevitabilul
ULTIMA ORA! Vesti despre Constantinescu! S-a intamplat inevitabilul
Lia Olguța Vasilescu, scandal monstru la TV: V-ați scuipat plămânul. E pe sub scaun
Lia Olguța Vasilescu, scandal monstru la TV: V-ați scuipat plămânul. E pe sub scaun
Antonia a recunoscut! Fără ce lucru nu ar putea trăi: ”Nu rezist!”
Antonia a recunoscut! Fără ce lucru nu ar putea trăi: ”Nu rezist!”
ASA CEVA! Ioana TUFARU, aparitie SOC la capataiul Tamarei Buciuceanu! Cu ce S-A IMBRACAT!
ASA CEVA! Ioana TUFARU, aparitie SOC la capataiul Tamarei Buciuceanu! Cu ce S-A IMBRACAT!
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Cum s-a răzbunat Bianca pe Alex Bodi după ce a bătut-o în parcare
Cum s-a răzbunat Bianca pe Alex Bodi după ce a bătut-o în parcare
Mădălin Ionescu, desfigurat! ”Am rămas șocat când m-am văzut în oglindă”
Mădălin Ionescu, desfigurat! ”Am rămas șocat când m-am văzut în oglindă”
Cine e fostul soţ al Irinei Rimes? A inselat-o de doua ori in timpul casniciei
Cine e fostul soţ al Irinei Rimes? A inselat-o de doua ori in timpul casniciei
Are 65 de ani, dar nu a dorit sa se casatoreasca si sa faca copii! Declaratii incendiare despre cea mai cunoscuta prezentatoare tv.  Cine este barbatul cu care o relatie de 32 de ani. Decizia ei de a nu se marita le-a afectat povestea de iubire
Are 65 de ani, dar nu a dorit sa se casatoreasca si sa faca copii! Declaratii incendiare despre cea mai cunoscuta prezentatoare ...
A început războiul pentru fabrica Volkswagen: Bulgaria îşi dublează oferta. Ce va face România?
A început războiul pentru fabrica Volkswagen: Bulgaria îşi dublează oferta. Ce va face România?
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele pentru bărbaţi. FOTO
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele ...
TULBURĂTOR! Cum a ajuns să arate Florin Piersic jr. la 51 de ani! Ce s-a ales de actor, în comparație cu tatăl său, este dezolant! FOTO
TULBURĂTOR! Cum a ajuns să arate Florin Piersic jr. la 51 de ani! Ce s-a ales de actor, în comparație cu tatăl său, ...
Fară alocație pentru elevi dacă aceșia au absente la scoală! Numărul maxim permis
Fară alocație pentru elevi dacă aceșia au absente la scoală! Numărul maxim permis
Polițist din Brașov arestat pentru luare de mită
Polițist din Brașov arestat pentru luare de mită