HALEPPY BIRTHDAY 24 | Momentele care au plasat-o pe Simona pe harta tenisului. Cele mai importante cinci repere ale carierei: de la titlul și finala de la Paris până la ziua în care i s-a înclinat Serena

  • Publicat:
  • Actualizat:

Drumul Simonei Halep spre vârful tenisului mondial a fost anevoios, dur și presărat cu multe hopuri pe care constănțeanca devenită în timp un star al circuitului feminin le-a trecut. Progresul fetei care în ultimii ani s-a cocoțat în top 3 WTA s-a lăsat așteptat, a venit lent, dar odată început nu s-a oprit decât foarte aproape de superlativ. Într-o eră în care spectatorii sunt încântați la aproape fiecare turneu de un new name promițător, plin de talent, pe care specialiștii se grăbesc să-l dea ca viitor lider mondial, pașii Simonei au venit logic, sănătos și calculat, parcă după un plan perfect pus la punct. #HaiSimona

De ziua jucătoarei care s-a obișnuit deja să țină lipită de televizoare o națiune întreagă, ProSport prezintă cele mai importante cinci repere din cariera Simonei. Începând cu titlul cucerit devreme, pe nisipul roșu de la Roland Garros, după un thriller impresionant cu o altă româncă, Elena Bogdan, continuând cu revenirea în finala celui mai mare turneu pe zgură și terminând cu ziua în care Serena i s-a înclinat fără drept la replică pe marea scenă de la Singapore, toate momentele magice oferite de jucătoarea care s-a identificat, prin performanțe, cu viața sportivă din România în ultimii doi ani merită un loc aparte în memoria oricărui iubitor al tenisului.

  • 8 iunie 2008: puștoaica din România cucerea Parisul. Simona, regina suprafeței roșii în turneul junioarelor

Departe de „Philippe Chatrier”, arena pe care toată lumea aștepta un nou blockbuster între Rafael Nadal și Roger Federer, zgura de pe un teren secundar era încinsă de Simona Halep și Elena Bogdan, favorite 9, respectiv 10 la câștigarea trofeului. O luptă dură, întinsă pe durata a trei seturi strânse, 6-4, 6-7, 6-2, îi aducea Simonei primul și, până acum, singurul trofeu de Mare Șlem al carierei. Odată cu el, lumea tenisului se întâlnea cu un nou potențial star, pentru că Simona avea deja tehnica, lovea backhand-ul cu acuratețe, forehand-ul putea fi dirijat spre orice colț al terenului, iar determinarea nu lipsea. Serviciul, cădeau de acord cei mai mulți dintre specialiști, era capitolul care, odată îmbunătățit, o va propulsa spre vârf.


La nici 17 ani, Simona câștiga titlul la Roland Garros. Peste șase ani, românca avea să ofere un meci minunat pe marea arenă Philipp Chatrier.

Diamantul exista, venea din România, trebuia doar șlefuit și doar timpul avea să decidă când și unde se va produce breakthrough-ul, termenul atât de îndrăgit de specialiștii care încearcă să rezume într-un singur cuvânt ascensiunea fulminantă a unui tenismen.

  • 15 ianuarie 2013: primul titlu la senioare și lunile în care Simona Halep a devenit sinonim cu victoria

Ca orice junior, Simona a avut probleme cu trecerea în circuitul seniorilor. Înaintea ei, Mergea sau Tecău suferiseră aceleași dificultăți. România era o țară sătulă de campioni la juniori, incapabili să repete performanțele pe scena care contează cu adevărat, scena tenisului mare, a turneelor de Grand Slam. Timp de ani și ani Simona a rămas același talent, cu aceleași lovituri, dar adus o luptă continuă pe plan mental. În 2010 și 2011, Marocul devenea țara în care etala cel mai bun tenis. De fiecare dată, însă, finala de la Fes a fost pragul maxim. În 2012, zgura din Nordul Africii, unde ceda în ultimul act la Benesova și Brianti, era înlocuită cu nisipul roșu de la Bruxelles. Altă finală, pierdută în fața unui nume mare, Aga Radwanska, după un prim set echilibrat și o cădere în al doilea, 5-7, 0-6.


Simona și titlul de la Nurnberg. Doar primul dintr-o serie care numără 11 până la 24 de ani

2013, după cinci ani de așteptare, a fost, în sfârșit, anul de grație. Din neant, fără să fie anunțată de ceva sau cineva, începea era Simonei în tenisul românesc. Întâi a fost Roma, cu victorii strălucitoare la Kuznețova, Radwanska, Vinci și Jankovici, jucătoare cu care, nu peste mult timp, nu va mai sta mult la discuții. Serena se dovedea prea puternică în semifinale, la fel cum și Suarez Navarro era o nucă prea tare în primul tur de la Roland Garros. Imediat după Openul Franței, zgura de la Nurnberg o aștepta nerăbdătoare pe fata care surprinsese pe toată lumea la Roma. Un traseu de vis, cu un singur set cedat certifica în sfârșit valoarea lui Halep. 6-3, 6-3 cu Andrea Petkovic, așa arăta tabela lângă care constănțeanca s-a pozat pentru prima dată cu trofeul în brațe. Un trofeu la senioare, lângă care, în timp, va mai adăuga alte 10. Devenea abia a opta româncă triumfătoare în circuitul WTA, iar până la finalul lui 2013 cucerea Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova și Turneul Campioanelor de la Sofia, anunțând un 2014 stelar. #HaiSimona

  • 27 ianuarie 2014: Top 10, here I come! Halep avea locul asigurat în elita tenisului mondial

Sezonul 2014 se termina parcă prea devreme. Simona mai avea multe de demonstrat, iar finalul o găsea pe locul al 11-lea WTA, la câteva puncte distanță de top 10, ținta oricărei fetițe care, înainte de școală, se apucă de tenis. La Australian Open sferturile de finală, unde a pierdut cu Cibulkova, au fost de ajuns. În clasamentul de pe 27 ianuarie 2014 Simona Halep ocupa locul al 10-lea. Adică se număra printre cele mai bune 10 fete care joacă tenis în toată lumea. Era o bornă istorică nu doar pentru Simona, ci pentru întreg tenisul românesc, care nu mai văzuse tricolorul în top 10 de mai bine de 16 ani. Mariana Simionescu, Virginia Ruzici și Irina Spârlea atinseseră și ele pragul psihologic, dar Simona era decisă: drumul ei urca și mai mult.

  • 7 iunie 2014: lumea tenisului a stat în loc. Chatrier, martor la cea mai frumoasă finală feminină din ultimii mulți ani

Titlu la Doha și început de sezon de zgură bun, cu finală la Madrid. Așa a pregătit Simona turneul de la Roland Garros. Zgura din „Orașul Luminilor” nu o mai aștepta din postura de deținătoare a titlului la junioare, ci din cea de favorită 4, cotată cu șanse mari la finală. Până în ultimul act, românca impresiona de la meci la meci. Nu pierduse niciun set și era gata pentru marea confruntare cu Maria Șarapova. Tenisul românesc era în fața unui meci istoric și știa asta. Tenisul mondial nu știa, dar avea să aibă parte de un meci epic.

Obișnuiți cu evoluțiile zdrobitoare ale Serenei sau cu câte o finalistă copleșită de emoții, incapabilă să se ridice la nivelul momentului, fanii prezenți pe Philippe Chatrier, pe 7 iunie, în ziua finalei feminine, au fost martorii unei bătălii rare în istoria recentă a finalelor de Mare Șlem ale fetelor.


Imaginea celei mai frumoase finale din istoria recentă a turneului de la Roland Garros.

Depășită în primul set, Halep a replicat în al doilea, pe care și l-a trecut în cont după tiebreak. În decisiv, Simona a avut mingi de break la 2-1, Șarapova s-a furișat până la 4-2, românca a replicat și a egalat la 4, dar experiența rusoaicei s-a văzut pe final. Trei ore și două minute au stat conectați fanii din întreaga lume, pentru un 6-4, 6-7, 6-4 de poveste. Era finala care bătea record după record: prima din 2001 în care titlul de la Openul Franței se decidea în trei seturi. La final de 2014, meciul era votat de fani cel mai bun dintr-un turneu de Mare Șlem. #HaiSimona.

  • 22 octombrie 2014: Serena a privit uluită lecția de tenis predată de Simona

Cu statutul de jucătoare de top 3 deja betonat, Simona s-a prezentat la Singapore, turneul de final de an la care doar campioanele au loc. Ea era una dintre ele, susținută de finala de la Roland Garros și semifinala de la Wimbledon. În grupe, după un succes rapid contra lui Bouchard, sorții au pus-o față în față cu Serena Williams, adversarul pe care întreaga lume a tenisului îl aștepta. Era testul cel mare, veneau orele în care Simona era judecată de milioane de profesori, dornici să-i evalueze potențialul.

Iar imensa arenă din Asia, umplută până la refuz, a devenit instant locul unui mic miracol. Simona a șters praful de pe linii cu backhand-ul, a servit ca niciodată, a făcut minuni cu forehand-ul și, înainte ca Serena să poată clipi, tabela arăta deja winner în dreptul Simonei. 6-0 și 6-2 era scorul care o transforma pe româncă din rising star în certitudine.


Bucurie sau ziua în care Simona a jucat rolul profesorului, iar Serena pe cel al elevului.

A fost ziua în care, după mulți ani, marea campioană a familiei Williams nu a găsit răspunsuri la întrebările adversarei. Statisticienii s-au pus imediat pe treabă, iar anomaliile au curs: primul set pierdut de Serena la zero după 18 luni, doar al optulea din întreaga carieră și primul meci în 16 ani în care vedeta tenisului mondial nu adună mai mult de două game-uri. Dincolo de cifre, statistici și uluiala de pe twitter, realitatea devenea una istorică: Simona Halep a devenit, prin victoria clară în fața Serenei, un nou pol de putere în tenisul mondial.

E 26 septembrie și povestea continuă. #HaiSimona.
 

Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Dragomir, „turbat“ la televizor: „Bă, nenorocitule! Taci, bă, din gură! Te dau în judecată“
Dragomir, „turbat“ la televizor: „Bă, nenorocitule! Taci, bă, din gură! Te dau în judecată“
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai…
Și-a bătut joc Ronaldo de Solskjaer în timpul meciului cu Liverpool? Imaginile care au devenit virale
Și-a bătut joc Ronaldo de Solskjaer în timpul meciului cu Liverpool? Imaginile care au devenit virale
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un model german
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un model german
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Câți oameni mor de Covid, de fapt! Mărturisire în exclusivitate
Câți oameni mor de Covid, de fapt! Mărturisire în exclusivitate
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la cheaguri de sânge
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la cheaguri de sânge
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Cinci produse atractive aflate acum la reducere la Altex, eMAG și alte magazine
Cinci produse atractive aflate acum la reducere la Altex, eMAG și alte magazine
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Soția lui Bănel rupe tăcerea! Îl căutau cămătarii și a fugit din țară! Ce le-a spus fiicelor lui, e sfâșietor!
Soția lui Bănel rupe tăcerea! Îl căutau cămătarii și a fugit din țară! Ce le-a spus fiicelor lui, e sfâșietor!
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep…
Cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume. Are 22 de ani
Cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume. Are 22 de ani
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul unui magazin
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul…
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Carmen de la Sălciua se apără! Când a început relația dintre ea și bărbatul însurat: „Nu am destrămat nicio căsnicie”
Carmen de la Sălciua se apără! Când a început relația dintre ea și bărbatul însurat: „Nu am destrămat nicio căsnicie”
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Bani de la stat pentru achiziția de mașini pentru familiile cu minim trei copii
Bani de la stat pentru achiziția de mașini pentru familiile cu minim trei copii
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy