EXCLUSIV | Dosarul Lazio-Dinamo, preluat de procurorul care a obținut condamnările în Dosarul Transferurilor. De ce i-a iritat Turcu pe anchetatori, o inadvertență în privința sumei de transfer și câteva amănunte neobișnuite

Redactor:
Matei Udrea
EXCLUSIV | Dosarul Lazio-Dinamo, preluat de procurorul care a obținut condamnările în Dosarul Transferurilor. De ce i-a iritat Turcu pe anchetatori, o inadvertență în privința sumei de transfer și câteva amănunte neobișnuite
  • Publicat:
  • Actualizat:

Doru Țuluș, procurorul care a obținut în instanță condamnarea inculpaților din Dosarul Transferurilor, a fost desemnat să cerceteze cazul Lazio-Dinamo. DNA a deschis o anchetă asupra evenimentelor din preajma play-off-ul Ligii Campionilor din 2007 după ce ProSport a publicat mărturiile mai multor oameni aflați atunci la Dinamo – jucători, antrenori, acționari -, cu toții exprimându-și dubiile asupra corectitudinii acelui meci.

„Am venit în calitate de… Nici suspect, nici nimica! Probabil că-l vor invita și pe domnul Rednic, să spună dânsul cum a pregătit meciul, cu l-a băgat pe ăsta… cum îl cheamă… jucătorul… de Vali Năstase vorbesc, care știm cum a plecat.”
Vasile Turcu, fost acționar dinamovist, pe scările DNA

Unul dintre cei care aveau un cuvânt de spus în 2007, fostul acționar și vicepreședinte Vasile Turcu, a fost primul chemat la audieri la sediul DNA. Turcu a venit marți, 24 februarie, însă n-a dat ochii cu Țuluș, care se afla la ședința de bilanț a DNA. Această primă audiere a fost făcută de polițiști, iar Turcu a profitat de absența procurorului pentru a încerca să depună doar o declarație scrisă în stil notarial, lucru neobișnuit în procedura de audiere la DNA, care presupune discuții libere între anchetatori și cei care le trec pragul. „Nu se fac astfel de gesturi. Cei care vin cu astfel de declarații scrise în prealabil au, de obicei, lucruri de ascuns”, au explicat pentru ProSport surse judiciare de ce inițiativa lui Turcu a stârnit semne de întrebare la DNA. La ieșire, afaceristul a distribuit copii ale declarației către presă, lucru total ieșit din comun și care are toate șansele să-i fi iritat și mai tare pe anchetatori.

Surse judiciare: Turcu va mai fi chemat la audieri

Surse judiciare susțin, pentru ProSport, că hârtiile distribuite către presă nu reflectă tot ceea ce s-a discutat și întâmplat în sediul DNA, iar înăuntru lucrurile n-au fost nici pe departe atât de simple și relaxate precum a încercat să sugereze fostul acționar dinamovist. Turcu a spus, pe scările DNA, că el a venit fără a avea vreo calitate, pentru a aduce contractul de vânzare a lui Radu Ștefan de la Dinamo la Lazio, și că la audieri va fi chemat și Mircea Rednic, antrenorul „roș-albilor” la acel meci de pomină din 2007. Surse demne de încredere afirmă că nici Turcu nu a scăpat, el urmând să mai fie chemat și la alte reprize de audieri, la fel ca și alte persoane implicate în acea partidă.

„Aici e o problemă care… Dacă domnii procurori au vreun fir, să investigheze și eu m-aș bucura dacă s-ar afla.”
Vasile Turcu, fost acționar la Dinamo, răspunzând la întrebarea dacă meciul cu Lazio a fost „trântit”

Pe 28 august 2007, într-un meci disputat pe vechiul stadion „23 August”, în fața a peste 50.000 de spectatori, Dinamo pierdea calificarea în grupele Ligii Campionilor în fața italienilor de la Lazio. După 1-1 în tur, pe „Olimpico” din Roma, pe 14 august, „roș-albii” conduseseră și în retur, la pauză, cu 1-0. În repriza secundă, pe fondul unor grave greșeli individuale și al unei inexplicabile căderi a întregii echipe, italienii au întors rezultatul și s-au calificat. La scurt timp după meci, Lazio îl transfera pe Radu Ștefan de la Dinamo contra unei sume uriașe pentru România la acea dată. Actele depuse marți de Turcu atestă că ar fi fost vorba de aproape 5,5 milioane de euro, dar diverse persoane aflate atunci la Dinamo știu alte variante – antrenorul Rednic a pronunțat 7 milioane, pe când fostul acționar Vladimir Cohn a pomenit de 4,5 milioane.

Cohn: „La pauză, li s-a spus jucătorilor «Băieți, dați-vă la o parte!»”

Între dinamoviștii aflați atunci în club s-a declanșat în ultimele zile, prin intermediul ProSport, un veritabil schimb de acuzații, aceștia acuzându-se și suspectându-se reciproc de trântirea meciului cu Lazio. Vladimir Cohn, acționar la Dinamo în 2007, a afirmat pentru publicația noastră: „Blaturile să făceau la București, la hotelul unde stăteau oaspeții. Cu puțină tocmeală, ieșea un preț bun. La meciul cu Lazio, aranjamentul a fost făcut înainte de meci. La pauză, li s-a spus jucătorilor: «Băieți, dați-vă la o parte!». E posibil să fi fost și o treabă la pariuri, să conducă Dinamo la pauză și să câștige Lazio. Dinu și Borcea au tratat cu Lotito de la Lazio. Prețul a fost vânzarea lui Radu Ștefan care nu valora niciodată 4,5 milioane de euro. L-au luat ca pe o murătură, l-au antrenat apoi bine și a ieșit din el un jucător bun”.

Un alt meci dubios și vechiul „client” al procurorului Țuluș: Ioan Becali

Cornel Dinu, direct vizat, este și el absolut sigur că Dinamo s-a lăsat bătută, dar îndreaptă suspiciunile în altă direcție:Sunt convins că meciul cu Lazio a fost trântit. Coincidența face că a fost trântit de aceeași persoană care mi-a trântit mie meciul cu Benfica, din 1999. Vali Năstase. În minutul 44, cu Benfica, a dat pumnul și a fost eliminat, am pierdut calificarea. Am aflat apoi că un om din anturajul clubului și al jucătorilor s-a întâlnit în ziua meciului la hotelul Crowne Plaza cu Jupp Heynckes, care era antrenorul lui Benfica”. Aici apare un alt personaj pe care procurorul Doru Țuluș l-a trimis deja după gratii, prin dovezile aduse în Dosarul Transferurilor: Ioan Becali. ProSport consemna, în 1999, că impresarul a fost surprins la masă cu Jupp Heynckes, devenind brusc violent atunci când și-a dat seama că fusese văzut.

Rednic știe că italienii au plătit cu 1,7 milioane de euro mai mult decât arată actele lui Turcu

Mircea Rednic, antrenor la Dinamo la acel joc din 2007 cu Lazio, știe sigur că n-a fost vorba de un împrumut al lui Radu Ștefan urmat de un transfer definitiv. Și, cel mai important, este sigur că italienii au plătit cu câteva milioane mai mult decât în actele prezentate de Turcu marți la DNA.

Nu, nu, nu, n-a fost niciun împrumut. Au fost 7,2 milioane de euro. Vă spun eu sigur. Și mie mi s-a părut meciul retur dubios. Principala cauză a fost vânzarea lui Radu imediat după și tocmai la Lazio. Apoi, m-a surprins foarte tare că Vali  Năstase a fost adus peste mine de Cristi Borcea cu câteva săptămâni înainte de meciurile cu Lazio. Eu l-am vrut pe Giani Kiriță. Mai surprinzător a fost că lui Vali Năstase i s-au dat 60.000 de euro când a venit, la semnătură, după care a fost dat afară. Eu i-am zis lui Cristi: «Nu se poate să-i dai 60.000 de euro, ăsta ne-a îngropat. Cere-i măcar jumătate din bani înapoi!». Și el zice: «Lasă, Mircea, că e și el băiat amărât. Uite, îl dăm afară, îl trimitem la Bistrița». Mi-a zis asta cu lejeritate și la fel de lejer l-au lăsat să plece”, a povestit Rednic după izbucnirea scandalului.

„Mi s-a propus să-mi dea bani și așa, și așa”

În dialogul cu ProSport, Vasile Turcu a făcut o declarație ciudată, spunând că italienii i-au propus bani „și așa, și așa”: „Sincer, n-am nimic cu Pepenaș (n. red. – Vali Năstase)  pe care l-a adus Rednic, dar eu la Rednic am avut o bănuială. Nu pot să-l acuz, dar să aduci un fundaș care n-avea nicio treabă cu Dinamo la ora aia… Acolo pot să am o bănuială, dar nu pot să dovedesc. Și să vă mai spun ceva. Dacă era ceva, să dea Lazio bani, nu-i trimiteau într-un cont afară!? Îi dădeau pe un jucător!? Eu am fost cu Borcea și cu Becali la Lazio, am semnat contractul cu ăla (n.r. – Lotito). Mi s-a propus și mie să-mi dea bani și așa, și așa. Am refuzat. Am zis că eu vreau totul pe hârtie”.

După ce a aflat ceea ce a spus Turcu, Rednic a explodat, numindu-l pe fostul acționar dinamovist „un limbric prelungitor”. Marți, Turcu a confirmat că a fost întrebat de meci, dar a evitat să spună ceva concret când a fost întrebat frontal dacă meciul a fost aranjat sau i s-a părut ceva dubios la Dinamo-Lazio: „Domnul Rednic va fi, probabil, chemat și el, să spună cum a fost cu meciul. Am făcut tot felul de analize… N-am putut să dorm câteva zile”.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz! Imagini colosale
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz!…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen