Ebola, maladia care a făcut 1.900 de victime în Africa până luna trecută, dă sportul peste cap. Sabrerii lui Covaliu nu mai pleacă în Dakar, la prima etapă a Cupei Mondiale. "Decizia a fost luată şi din cauza răpirilor"

2 oct 2014 863 afişări Highlight
Ebola, maladia care a făcut 1.900 de victime în Africa până luna trecută, dă sportul peste cap. Sabrerii lui Covaliu nu mai pleacă în Dakar, la prima etapă a Cupei Mondiale. "Decizia a fost luată şi din cauza răpirilor" 8 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/17366/13359911/1/mae-avertizare.jpg
 • Federaţia Internaţională de Scrimă a anulat etapa de Cupă Mondială de la Dakar (Senegal), programată la începutul lui noiembrie, din cauza epidemiei de Ebola, care a izbuncnit în Africa
 • România trebuia să participe cu lotul masculin de sabie, echipa vicecampioană mondială formată din Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Ciprian Gălăţanu şi Iulian Teodosiu
 • ProSport a stat de vorbă cu preşedintele FR de scrimă şi antrenor al echipei de sabie, Mihai Covaliu
 • Braşoveanul a cucerit aur olimpic la Sydney 2000 şi bronz la Beijing şi a fost antrenor al echipei vicecampioane olimpice la Londra 2012 (Rareş Dumitrescu. Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu, Alexandru Siriţeanu)
 • Pe siteul Ministerului Afacerilor Externe este acordată o atenţie sporită situaţiei din Senegal şi le este recomandat turiştilor români să se informeze înaintea plecării în statul african
 • CNN a anunţat ieri că a fost depistat primul caz de Ebola şi în Statele Unite
 • Virusul Ebola este introdus în populaţia umană după un contact strâns cu sângele, secreţiile, organele sau fluidele biologice ale animalelor infectate: cimpanzei, gorile, lilieci frugivori, antilope de pădure şi porci spinoşi.
 • Boala apoi se propagă în comunităţi prin transmitere interumană, ca urmare a contactului direct (piele lezată sau mucoase) cu sângele, secreţiile, organele sau lichidele biologice ale persoanelor infectate sau prin contact indirect prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide.


Teodosiu, Gălăţanu, Badea şi Dolniceanu au evitat o călătorie în Senegal

Ebola se întinde ca o pată de ulei în unele state din Africa, iar boala cu o rată foarte mare de mortalitate provoacă panică în câteva ţări de pe Continentul Negru. Cum cercetătorii, medicii şi specialiştii din farmaceutică încă stau ochii în microscop pentru a ridica tratamentul-baraj care să oprească răspândirea virusului, statele africane îşi iau, în colaborare cu ministerele de externe din majoritatea ţărilor, măsuri de siguranţă. În pofida eforturilor şi a binecunoscutelor controale medicale ale turiştilor reveniţi în ţara de origine după tranzitări ale ţărilor africane, epidemia dă peste cap şi programul sportului mondial.

Scrima mondială e condusă de Alisher Usmanov (61 de ani), cel mai bogat om din Rusia, conform Forbes

Cum globalizarea din diferite ramuri sportive a presupus şi transformarea unor oraşe în gazde ale unor competiţii de top, şi pantofii sportivilor cu arme au păşit pe podiumul realizat în capitale dezvoltate ale unor naţiuni care impresionează în diverse discipline. Cum e şi cazul Dakarului. Recunoscut în lume mai mult pentru tradiţioanalul raliu, Dakarul îşi pusese hainele albe pentr a-i primi la 1 noiembrie pe cei mai valoroşi scrimeri ai lumii. Pentru că în şahul de pe planşă sezonul debutează toamna, Federaţia Internaţională condusă de unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din Rusia, Alisher Usmanov (potrivit Forbes, capul FIE e cel mai bogat om din Rusia, avere de 17 miliarde de dolari) a stabilit ca startul să se ia din Senegal.


Covaliu, actual preşedinte al FRS, e campion mondial la sabie (Leipzig 2005), a luat argint tot la individual (Havana 2003) şi bronz cu echipa (Nimes 2001) şi bronz la individual (Lisabona 2002). Mihai e născut în Braşov şi are 37 de ani

Covaliu: "Am primit un comunicat de la FIE în care ni se precizează de ce a fost anulată competiţia din Senegal"

Oficialii FIE au făcut abstracţie de boala infecţioasă cu cea mai mare rată de mortalitate după rabie şi miercuri dimineaţă au fost obligaţi să dea cu pixul roşu peste runda inaugurală a Cupei Mondiale. Explică pentru ProSport Mihai Covaliu, preşedintele FR de scrimă, campion olimpic şi antrenor al lotului masculin de sabie. "Am primit şi noi de la FIE, ca toate federaţiile afiliate, un comunicat în care ni se spune de ce a fost anulată competiţia din Senegal. Nu doar Ebola este cauza, ci şi răpirile din acea zonă. E vorba de nesiguranţă şi s-a luat decizia corectă", spune unul dintre cei mai buni sportivi români de după Revoluţie.

Variantele pentru înlocuirea Dakarului vin de la bulgari şi de la egipteni

"Cova" şi-a exprimat dorinţa ca prima etapă de Cupă Mondială să fie reprogamată în altă ţară şi anticipează că pe masa şefilor FIE se analizează două variante: "Prima ar fi Plovdiv, a doua ar fi un oraş din Egipt". Din partea României ar fi trebuit să participe Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu şi Ciprian Gălăţanu. "Toţi băieţii sunt bine şi aşteaptă duelurile tari", conchide omul care a reuşit să cucerească medalii olimpice la o distanţă de opt ani (2000-2008) - în gimnastica mondială doar Cătălina Ponor (2204-2012) a izbutit performanţa care vorbeşte despre ambiţia de campion, autodepăşire şi exprimare la cel mai înalt nivel în pofida trecerii anilor.

Cifra oficială din luna septembrie: 1.900 de morţi din 3.500 de cazuri confirmate

Integrarea unor state cu o sigurannţă îndoielnică pe harta sportului mondial poate provoca şi episoade ca cel din scrimă. Conform Digi 24, luna trecută, Margaret Chan, directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a anunţat că epidemia care s-a năpustit asupra Africii de Vest s-a soldat cu 1.900 de morţi din 3.500 de cazuri confirmate. "În ceea ce priveşte Senegalul şi Republica Democrată Congo, care înregistrează cazuri izolate de Ebola, dorim să oprim această răspândire localizată în opt săptămâni”, estima Chan pe 4 septembrie. Perioada vehiculată de directoarea generală a OMS s-ar fi încheiat abia la începutul lui noiembrie, când etapa de Cupa Mondială din Senegal ar fi trebuit să înceapă. Mult prea riscant.


Medici din toată lumea încearcă să stopeze răspândirea maladiei în Africa de Vest


2,5 milioane de oameni trăiesc în Dakar, capitala Senegalului, oraşul care ar fi trebuit să găzduiască etapa de Cupă Mondială


Siteul forului internaţonal de scrimă a anunţat decizia la secţiunea "Competiţii". Etapa din Dakar e anulată

 


 

Boala virală Ebola sau febra hemoragică Ebola cunoaşte o rată de letalitate de până la 90% la om (cea mai mare mortalitate într-o boală infecţioasă, cu excepţia rabiei), care survine în focare epidemice în Africa Centrală şi Africa de Vest şi este provocată de virusul Ebola (Ebolavirus). Se presupune că liliecii frugivori din familie Pteropodidae sunt gazdele naturale ale virusului Ebola. Virusul Ebola este introdus în populaţia umană după un contact strâns cu sângele, secreţiile, organele sau fluidele biologice ale animalelor infectate: cimpanzei, gorile, lilieci frugivori, antilope de pădure şi porci spinoşi. Boala apoi se propagă în comunităţi prin transmitere interumană, ca urmare a contactului direct (piele lezată sau mucoase) cu sângele, secreţiile, organele sau lichidele biologice ale persoanelor infectate sau prin contact indirect prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide. Ritualurile funerare în care rudele şi prietenii celor decedaţi se află în contact direct cu corpul decedatului pot juca, de asemenea, un rol în transmiterea virusului Ebola.

 • Virusul Ebola a fost identificat pentru prima dată în 1976, în două focare simultane în Nzara (Sudan) şi Yambuku (Republica Democrată Congo). Yambuku este situat în apropiere de râul Ebola, de unde vine numele bolii
 • Virusul Ebola induce o viroză acută severă cu o evoluţie rapidă marcată de o febră ridicată şi o diateză hemoragică generalizată care survine în stadiu terminal, asociată cu o rată a mortalităţii care poate să se ridice până la 90%.
 • Perioada de incubaţie, adică timpul între momentul infectării cu virus şi debutul primelor simptome, este de la 2 la 21 zile, în medie 4-12 zile, iar în cazul transmiterii prin ac de seringă, 5-7 zile. Nu se cunoaşte doza infectantă.
 • Debutul este brusc, cu simptome nespecifice: febră mare, frison, cefalee (mai ales cefaleea frontală severă), mialgii, anorexie, astenie intensă şi disconfort general.
 • Diagnosticul de infecţie cu virus Ebola trebuie luat în considerare la pacienţii care prezintă o afecţiune acută febrilă şi care au călătorit în regiuni rurale epidemice cunoscute sau regiuni endemice suspectate din Africa subsahariană sau Asia, mai ales dacă sunt prezente manifestări hemoragice.
 • Confirmarea suspiciunii de febră hemoragică Ebola este posibilă prin identificarea rapidă a antigenelor virale sau prin izolarea virusului pe culturi de celule; diagnosticul indirect, serologic, este posibil prin evidenţierea anticorpilor IgM şi, ulterior, IgG.

Siteul Ministerului Afacerilor Externe conţine o secţiune amplă dedicată persoanelor care urmează să viziteze Senegalul


Americanii de la CNN au anunţat miercuri seara că a fost depistat primul caz de Ebola în Statele Unite

 


 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.