Disecția tehnică a super arenei din Cluj. Ce materii prime încap într-un stadion de 43,9 milioane de euro

Autor: Vlad Măcicășan Publicat: 03 Apr. 2014, 12:22 Actualizat: 03 Apr. 2014, 12:53 Highlight

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Federația Română de Fotbal a anunțat zilele trecute că naționala României va disputa meciuri din preliminariile Euro 2016 pe trei stadioane: Național Arena, Cluj Arena și „Ilie Oană” din Ploiești. Sunt cele mai moderne arene din țară și singurele care se ridică la standardele UEFA, pentru organizarea de partide internaționale. Un astfel de stadion urmează să fie construit pe viitor și în Craiova. Arenele din România încep să se modernizeze, iar Prosport vă prezintă cum ajunge un stadion de la stadiul de proiect la cel de produs finit și ce necesită o astfel de construcție. Am luat ca exemplu Cluj Arena, stadionul inaugurat în 2011 și care, doi ani mai târziu,  a devenit primul profitabil din România.

Se întinde pe 43.000 de mp
Totul a început cu demolarea totală a vechii arene „Ion Moina”. Procedura de demolare a început pe 16 septembrie 2008 și a costat 200.000 de lei. Odată distrus vechiul stadion, a fost constituit proiectul pentru noul stadion. În limbajul proiectanților, se dorea o construcție înscrisă în categoria „B”, de importanță deosebită. „Stadionul se va realiza prin îmbinarea a două tribune și două peluze formate din zece corpuri de clădire”, era specificat în proiectul stadionului. Suprafețele pe care se întinde „bijuteria” erau calculate ca fiind de 8.856,4 mp, în ceea ce privește suprafața construită, în timp ce întregul complex are o suprafața desfășurată de 43.027,2 mp, aici fiind calculate inclusiv subsolurile clădirii. În proiect era specificat și faptul că tribunele nu trebuie să depășească înălțimea de 36,95 metri. Structura de rezistență aleasă pentru tribune a fost de cadre cu stâlpi și grinzi din beton armat, iar plăcile au fost de asemenea realizate din beton armat. Acoperișul proiectat pentru învelirea tribunelor a fost confecționat din policarbonat și fâșii din tablă de aluminiu.

31.353 de metri cubi de beton au fost folosiți la construcție

31.000 de metri cubi de beton
Pe 15 iulie 2009 au început lucrările propriu-zise la noul stadion, iar data de finalizare a fost mutată pe parcursul construcției, din 15 iulie 2011 în 7-8 octombrie 2011. Luând în considerare amploarea proiectului, cantitățile de materiale folosite au fost considerabile. Stadionul pe care „U” Cluj își desfășoară partidele de pe teren propriu a necesitat 92.503 metri cubi de săpătură, 31.353 de mc de beton, din care 60 la sută au fost folosiți în infrastructură și peste 4.000 de tone de oțel beton. Și celelalte materiale folosite în construcția tribunelor au avut cantități impresionante. A fost nevoie de 4.110 m3 de beton prefabricat, în grinzi, gradene și scări pentru ca suporterii lui „U” Cluj să poată lua loc în tribune. S-au mai folosit 129.121 de mc de cofraje și 1.800 de tone de confecție metalică. Pentru ca fațada stadionului să aibă imaginea futuristă de astăzi s-au folosit peste 7.000 de metri pătrați de tablă perforată.

12 ramuri sportive și-au desfășurat activitatea pe Cluj Arena

Sute de spații interioare
Sub tribune, Cluj Arena devine un adevărat mall, cu sute de spații care pot găzdui de la birouri la săli pentru nunți sau concerte. „Am folosit modelul german. Am studiat stadioanele din München și Frankfurt. Diversitatea a fost cea mai mare reușită. Cluj Arena înseamnă o diversitate cât mai mare de sporturi, dar și de alte activități”, spune Radu Rațiu, directorul Cluj Arena. La subsol au fost compartimentate spații pentru parcări subterane, anexe și spații tehnice (centrală termică, grupuri electrogene, tablouri electrice). Tot acolo se găsesc și spații comerciale, dar și un muzeu al sportului clujean. Și pentru primirea echipelor a fost alocat un spațiu impresionant. Vestiarele sunt înconjurate de birouri pentru oficiali, staff-ul administrativ și VIP, săli de încălzire, cabinete medicale sau spații de recuperare. La etaje, pe lângă sălile de conferință au mai fost construite săli VIP și VVIP cu loje și zone de bar, dar și două terase de 90 și 374 metri pătrați.

Nocturnă realizată pentru transmisii tv
Cluj Arena este și un important consumator de energie electrică. Utilitățile sunt suportate în special de societatea care administrează stadionul. „În medie, avem facturi pentru utilități de aproximativ 45.000 de euro pe lună. Doar gazul e 10.000 de euro”, spune Radu Rațiu. În ceea ce privește curentul, nocturna este cel mai mare consumator. Aceasta a fost proiectată pentru ca meciurile care se desfășoară pe timpul serii să poată fi televizate în condiții optime. Astfel, cei 4 stâlpi de nocturnă pot să lumineze la intensități diferite, în funcție de cerințele televiziunii care transmite partida. Sunt patru trepte de iluminare, una de antrenament și trei de competiție. Cele pregătite pentru un meci official dezvoltă 2400 de luxi în direcția camerelor principale și 2000 de luxi, în plan vertical, în direcția camerelor mobile. Iluminarea orizontală poate ajunge la 3000 de luxi pentru un nivel de transmisie HD. În cazul în care apar probleme la alimentarea cu energie electrică, Cluj Arena dispune de două surse de alimentare independente.

8.658 de metri pătrați este suprafața gazonului de pe stadion

Poate fi evacuat în 4 minute și 30 de secunde
22 martide 2011 este o altă dată importantă în istoria construcției Cluj Arena. Atunci a fost montat primul scaun din stadion. La final, arena avea 30.246 de locuri, împărțite pe secțiuni. În afara celor 28.465 de scaune din plastic au mai fost montate scaune VIP și VVIP. Primele sunt tapițate, au cotiere și șezut rabatabil, iar fotoliile destinate personalităților importante sunt separate de celelalte zone prin parapeți de sticlă securizată și laminată. Pe lângă acestea, Cluj Arena mai dispune de 175 de scaune pentru presă și 114 locuri de comentatori. La realizarea tribunelor s-a luat în considerare și timpul maxim de evacuare a stadionului, în condiții de alertă. Stadionul a fost proiectat ca 30.000 de oameni să poată ieși în 4.5 minute, în astfel de situații.

40.000 de fani la concertul Scorpions
Cei care manageriază Cluj Arena speră ca găzduirea unui meci al naționalei să aducă un record în ceea ce privește numărul de spectatori prezenți în tribună. Până acum, Cluj Arena nu a fost niciodată plin la un meci de fotbal. Recordul a fost atins în martie 2012, la partida „U” Cluj – Steaua. 27.000 de spectatori au venit atunci în tribune. Partida cu Dinamo din același campionat a adus pe stadion 25.000 de oameni, iar la meciul de inaugurare, „U” Cluj – Kuban Krasnodar, din 12 octombrie 2012, au fost prezenți doar 21.000 de spectatori.
Mult mai mulți oameni au asistat la concertele organizate pe stadionul din Cluj-Napoca. Recordul absolut a fost atins atunci când trupa Scorpions a concertat pe stadion. Peste 40.000 de spectatori au fost prezenți la acel eveniment, în octombrie 2011. Atunci spectatorilor li s-a permis și accesul pe gazon. Roxette și Smokie sunt formațiile care au adus și ele în tribune peste 20.000 de oameni. Chiar dacă sistemul de sonorizare al stadionului nu a fost folosit la evenimentele menționate, acesta este unul care la meciuri asigură o presiune sonoră uniformă de aproximativ 105 – 110 decibeli.

A costat 44 de milioane de euro
Stadionul Cluj Arena a fost construit exclusiv din fondurile Consiliului Județean, fiind a doua arenă din categoria Elite inaugurată în România, după Național Arena. Trei societăți de construcții au lucrat la ridicarea stadionului, ale cărui costuri totale au ajuns la puțin sub 44 de milioane de euro. 43.959.908,37 de euro sunt costurile oficiale de construcție ale Cluj Arena. Aceasta este suma totală, cu tot cu TVA, însă dacă este scăzută taxa pe valoare adăugată, stadionul ajunge să coste 35.791.793,55 euro. Ca o comparație, Național Arena a costat 234 de milioane de euro. Costul „pe un scaun” la stadionul din București a fost de aproximativ 4200 de euro, în timp ce la Cluj Arena costul „pe un scaun” nu depășește 1200 de euro.

29.957 de scaune destinate spectatorilor sunt montate pe Cluj Arena

A găzduit 12 ramuri sportive
Cluj Arena este recunoscut în special ca stadionul pe care joacă FC Universitatea Cluj. „Șepcile roșii” au disputat 42 de partide pe acest stadion din 2011 încoace. Fotbaliștii lui „U” au împărțit însă gazonul și cu alte echipe,  în acești ani. Echipa feminină de fotbal Olimpia Cluj a jucat partidele din Champions League, iar în toamna lui 2012 s-a jucat și un meci de Liga a III-a între Sănătatea Cluj și Unirea Dej. Au fost și meciuri de rugby pe Cluj Arena. „U” Cluj și-a disputat aici, pentru o perioadă, partidele din campionat, iar naționala României a fost și ea prezentă pe stadion la meciuri din preliminariile pentru Campionatul Mondial. „Am găzduit chiar și un meci de fotbal american”, spune directorul Radu Rațiu, cu referire la finala campionatului național pe care Cluj Crusaders l-a jucat pe stadion. În afara sporturilor de echipă, arena mai găzduiește sporturi individuale, în sălile de sub tribuna a doua sau pe cele două piste de atletism. Există secții de box, haltere, lupte, karate, arte marțiale și judo, pe lângă toate probele atletismului.

Prima arenă profitabilă din România
Cluj Arena a devenit, la finalul anului 2013, primul stadion din istoria României cu profit operațional. Conform surselor ProSport, profitul Cluj Arena pe 2013 s-a ridicat la 10 milioane de lei. Sursele de venit ale stadionului sunt în mare parte generate de închirierea spațiilor din incinta arenei. „Chiria pentru închirierea stadionului este 7.500 de euro pe meci. Mai avem 6 spații comerciale și 8 spații sportive, care pot fi închiriate. De asemenea, în sălile de festivități se organizează nunți sau petreceri”, declară Radu Rațiu.

Nu poate găzdui meciuri de la Euro
Cu toate că se încadrează în categoria a patra UEFA Elite, Cluj Arena nu va putea găzdui meciuri la turnee finale de campionat mondial sau european. Chiar și Arena Națională are probleme în a organiza partide la turneul final din 2020. Standardele UEFA sunt extrem de drastice în acest caz. Un stadion care găzduiește partide la un turneu final nu poate să aibă mai puțin de 60.000 de locuri, dublu față de numărul de scaune de care dispune Cluj Arena.

35.791.793,55 de euro este costul de construncție al arenei, fără TVA

Autor: Vlad Măcicășan Publicat: 03 Apr. 2014, 12:22 Actualizat: 03 Apr. 2014, 12:53 Highlight
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
Un cioban român a ucis doi pensionari italieni. Motivul pentru care Mafia siciliană a jurat răzbunare
Un cioban român a ucis doi pensionari italieni. Motivul pentru care Mafia siciliană a jurat răzbunare
Un lord al drogurilor a reuşit să se ascundă 35 de ani de autorităţi sub o identitate falsă. Howard Farley a utilizat buletinul unui bebeluş mort
Un lord al drogurilor a reuşit să se ascundă 35 de ani de autorităţi sub o identitate falsă. Howard Farley a utilizat ...
Razvan Rat condamna conducerea CFR-ului dupa ce l-a concediat pe Dan Petrescu: „Eu cred ca el a folosit aceleasi metode si nu s-a mai plans nimeni!”
Razvan Rat condamna conducerea CFR-ului dupa ce l-a concediat pe Dan Petrescu: „Eu cred ca el a folosit aceleasi metode ...
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
România a ajuns o forță mondială! O mare putere, la mâna noastră. Reușită istorică
România a ajuns o forță mondială! O mare putere, la mâna noastră. Reușită istorică
Vasile Lavric a omorât 3 femei, dar a fost lăsat în libertate! Acum, concubina lui a dispărut fără urmă
Vasile Lavric a omorât 3 femei, dar a fost lăsat în libertate! Acum, concubina lui a dispărut fără urmă
Cele mai PERVERSE practici sexuale. Jumătate dintre femei fac asta în pat
Cele mai PERVERSE practici sexuale. Jumătate dintre femei fac asta în pat
Soția lui se tot juca pe telefon, în loc să aibă grijă de copilul de 3 ani. Într-o zi, tânărul a suferit un șoc când a ajuns acasă
Soția lui se tot juca pe telefon, în loc să aibă grijă de copilul de 3 ani. Într-o zi, tânărul a suferit un șoc ...
👉🏼Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice de pe piață, conform InfoCons
👉🏼Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice de pe piață, conform InfoCons
Strigător la cer! Bătrânii care au abuzat sexual o fetiță, eliberați de judecători. Caz șocant în România!
Strigător la cer! Bătrânii care au abuzat sexual o fetiță, eliberați de judecători. Caz șocant în România!
A fost publicat prospectul vaccinului anti-COVID 19. LISTA efectelor adverse. 1 din 10 oameni ar putea păţi asta
A fost publicat prospectul vaccinului anti-COVID 19. LISTA efectelor adverse. 1 din 10 oameni ar putea păţi asta
6 motive pentru care femeile refuză relațiile intime
6 motive pentru care femeile refuză relațiile intime
Ce dotări are și cât costă noua Dacia Logan cu cea mai bună echipare? Detaliul care face diferența
Ce dotări are și cât costă noua Dacia Logan cu cea mai bună echipare? Detaliul care face diferența
Lidl va da lovitura: introduce o nouă categorie de produse, pe care tinerii se vor bate! Prețurile sunt foarte bune
Lidl va da lovitura: introduce o nouă categorie de produse, pe care tinerii se vor bate! Prețurile sunt foarte bune
Pfizer nu ştie încă dacă cineva care a primit vaccinul anti Covid-19 mai poate transmite virusul
Pfizer nu ştie încă dacă cineva care a primit vaccinul anti Covid-19 mai poate transmite virusul
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
Anamaria Prodan, îngrozită de COVID-19: La ce clinică s-a tratat şi cu ce problemă a rămas
Anamaria Prodan, îngrozită de COVID-19: La ce clinică s-a tratat şi cu ce problemă a rămas
Familia Alinei Eremia se mărește! Artista le-a dezvăluit, în sfârșit, fanilor secretul: „Am amânat atât de mult timp momentul” / FOTO
Familia Alinei Eremia se mărește! Artista le-a dezvăluit, în sfârșit, fanilor secretul: „Am amânat atât de mult ...
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Cum poți să-ți iei mașină de la Lidl cu 89 de euro pe lună?
Cum poți să-ți iei mașină de la Lidl cu 89 de euro pe lună?
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere, la X Factor
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere, la X Factor
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce aminte aproape nimeni
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce aminte aproape nimeni
Aceste semne zodiacale sunt foarte narcisiste. Taurul încerca întotdeauna să se dovedească că este mai bun decât persoanele pe care le are în preajmă!
Aceste semne zodiacale sunt foarte narcisiste. Taurul încerca întotdeauna să se dovedească că este mai bun decât persoanele ...