ANALIZĂ‚ | Euro 2012 în plină criză euro! Câți bani generează turneul final și care e prima victimă făcută de CE

  • Publicat:
  • Actualizat:

Turneul final al Campionatului European, în contextul economic fragil al continentului. O analiză „Ziarul financiar” pentru ProSport relevă faptul că, la ora finalei, Europa ar putea arăta cu totul diferit

Campionatul European de fotbal începe într-un continent decimat de criza financiară izbucnită în zona euro, dar luna cu meciuri care urmează este un moment numai bun de respiro pentru europenii sufocați de măsurile de austeritate luate de guverne în ultimii doi-trei ani. O analiză „Ziarul financiar” pentru ProSport pune Euro 2012 în contextul crizei euro.

Toate țările cu probleme din zona euro, Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania și Italia, sunt calificate la campionatul găzduit de Polonia și Ucraina, ceea ce arată că măcar fotbalul nu este atins decisiv de furtuna financiară care mătură continentul. Deși Euro 2012 va fi o sărbătoare pentru Europa, criza nu va sta în loc, iar până la sfârșitul campionatului, dacă cele mai sumbre scenarii se adeveresc, continentul ar putea avea o față total diferită. Și mult mai urâtă. Spaniolii, mari favoriți la câștigarea titlului, ar putea duce trofeul într-un Madrid care se pregătește de vizita oficialilor UE și FMI, în condițiile în care Spania se clatină tot mai serios din cauza băncilor și ar putea fi nevoită să ceară ajutor extern. Grecia ar putea să iasă nu numai din competiția fotbalistică, ci și din zona euro dacă după votul crucial din 17 iunie va veni la putere partidul Syriza, care se opune măsurilor de austeritate fără de care Grecia riscă să fie împinsă afară din uniunea monetară.

Câți bani generează turneul
În ciuda crizei, europenii vor merge în număr mare în Polonia și Ucraina pentru a îi vedea pe teren pe Cristiano Ronaldo sau Wayne Rooney. Un raport al băncii austriece Erste Group estimează că un milion de oameni vor veni în Polonia și Ucraina ca să vadă meciurile pe stadion. Fiecare turist va cheltui în medie 800 de euro, ceea ce înseamnă un câștig imediat de 800 de milioane euro împărțit între cele două țări gazdă.
În urma turneului, în care fiecare din cele 31 de meciuri va fi vizionat la televizor de aproximativ 150 de milioane de oameni de pe întreaga planetă, UEFA anticipează că va obține venituri comerciale de cel puțin 1,3 miliarde de euro. Fiecare meci va genera venituri de aproximativ 41,5 milioane de euro.

Profitul UEFA în urma evenimentului va fi mai mic, însă, decât cele 317 milioane de euro obținute la ultimul asemenea eveniment, în 2008. Organizația va plăti în total 100 de milioane de euro cluburilor de fotbal din întreaga lume, care permit jucătorilor să participe la eveniment. În plus, UEFA va plăti 180 de milioane de euro celor 16 asociații de fotbal naționale pentru participare. La acestea se adaugă cheltuielile de organizare. O echipă poate câștiga maximum 18,5 milioane de euro, dacă reușește să obțină trofeul.

Prima victimă: în construcții
Nici nu a început competiția că Euro 2012 a și făcut prima victimă. Compania poloneză de construcții PBG a anunțat că intră în faliment din cauza datoriilor rezultate din contractele pentru construcția infrastructurii sportive. PBG, care a participat la construirea a trei din cele patru stadioane poloneze destinate meciurilor Euro 2012, a cerut protecție față de creditori acuzând că a devenit insolventă din cauza contractelor de construcție a drumurilor extrem de costisitoare, expunerii la potențialele plângeri legate de construirea stadionului din Varșovia și întârzierilor în negocierile cu băncile, scrie The Wall Street Journal. Falimentul are ca scop facilitarea ajungerii la un acord cu creditorii pentru reducerea datoriei cu până la 31%.


Cei mai scumpi jucători de la Euro

90 milioane de euro: Ronaldo (Portugalia)

65 milioane de euro: Iniesta (Spania)

65 milioane de euro: Rooney (Anglia)

55 milioane de euro: Fabregas (Spania)

46 milioane de euro: David Silva (Spania)

â–ºGrupa D este cea mai bogată grupă conform indicilor economic ai țărilor
â–ºGrupa C este cea mai îndatorată grupă ținând cont de țările care o formează
â–ºGrupa A are cea mai mare scădere a bursei în țările respective

18,5 milioane de euro este suma maximă pe care o poate obține câștigătoarea trofeului


Se tem să nu ajungă în situația Greciei
Cele două țări care organizează Euro 2012, Polonia și Ucraina, au fost un pariu al UEFA, fiind prima dată când evenimentul are loc în țări emergente, nu în Occident. Cele două au avut o perioadă de patru ani la dispoziție pentru a-și pune infrastructura în ordine și a construi stadioane care să respecte calibrul evenimentului sportiv. După cheltuieli masive cu pregătirea pentru eveniment, miza ambelor țări, pe termen lung, este o mai bună vizibilitate din punct de vedere turistic și atragerea investitorilor străini.

În 2007, în momentul alegerii gazdei pentru Euro 2012, stadionul principal din Varșovia era o ruină pe care se instalase o piață unde comercianții vindeau orice, de la alcool la tricouri și pistoale. Țara era condusă de un guvern care o marginalizase în Uniunea Europeană și se implica adesea în dispute cu adversarii istorici Germania și Rusia, potrivit Financial Times.

Ideea găzduirii turneului Euro 2012 venise din partea Ucrainei, care cooptase Polonia ca partener pentru o ofertă mai puternică. Ucraina era o poveste de succes la momentul respectiv, cu o creștere economică anuală de peste 7% și un guvern încrezător după Revoluția Portocalie din 2004, care a îndepărtat autocrația și a deschis porțile către Occident.

Între timp, rolurile s-au inversat. Polonia speră acum că turneul va arăta lumii întregi succesele economice obținute în ultima vreme. Ucraina încearcă să își revină după o scădere economică de 15% în 2009.
La nivel internațional, Ucraina e percepută drept o națiune autocrată și coruptă, al cărei fost premier e în închisoare, iar parlamentarii se iau la bătaie. Guvernele de la Varșovia și Kiev au făcut eforturi bugetare mari pentru a se putea ridica la standardele impuse de o astfel de competiție. Însă cheltuielile de zeci de miliarde de euro s-ar putea dovedi o piatră de moară atârnată de buget.

Guvernul ucrainean a cheltuit 11 miliarde de euro pentru construcția de stadioane, autostrăzi și aeroporturi, în timp ce Polonia a investit circa 23 de miliarde de euro.

Pentru polonezi, investițiile au venit cum nu se poate mai bine în timpul crizei economice, ceea ce a făcut ca țara să se poată lăuda cu performanța de a fi singura din Uniunea Europeană care nu a simțit gustul recesiunii. Nu același lucru se poate spune însă și despre Ucraina, care a experimentat scăderi dramatice ale economiei, de 15% în 2009.

Dacă pentru Polonia situația este favorabilă deoarece a beneficiat de avantajul fondurilor europene, pentru Ucraina datoriile acumulate pentru a construi stadioane, aeroporturi și drumuri ar putea crea probleme în viitor dacă scenariul evoluției țărilor care au organizat evenimente de amploare (Grecia cu Olimpiada din 2004 și Portugalia cu Euro 2004) se repetă.

Cele două țări, Grecia și Portugalia, au făcut investiții masive în infrastructura sportivă doar pentru ca după terminarea evenimentelor sportive stadioanele și sălile sportive să fie ori lăsate în paragină, ori folosite sporadic. Adică bani investiți, dar care nu vor mai fi recuperați niciodată.
Speranța este ca niciuna dintre cele două țări organizatoare să nu ajungă în situația Greciei, care plătește scump cheltuielile exorbitante făcute cu organizarea Jocurilor Olimpice din 2004.


Iunie, luna Euro 2012, este o lună crucială și pe plan extra‑fotbalistic: Spania ar putea ceda sub greutatea crizei, iar Grecia riscă să iasă din zona euro


 

Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Dragomir, „turbat“ la televizor: „Bă, nenorocitule! Taci, bă, din gură! Te dau în judecată“
Dragomir, „turbat“ la televizor: „Bă, nenorocitule! Taci, bă, din gură! Te dau în judecată“
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai…
Și-a bătut joc Ronaldo de Solskjaer în timpul meciului cu Liverpool? Imaginile care au devenit virale
Și-a bătut joc Ronaldo de Solskjaer în timpul meciului cu Liverpool? Imaginile care au devenit virale
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un model german
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un model german
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Câți oameni mor de Covid, de fapt! Mărturisire în exclusivitate
Câți oameni mor de Covid, de fapt! Mărturisire în exclusivitate
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la cheaguri de sânge
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la cheaguri de sânge
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Cinci produse atractive aflate acum la reducere la Altex, eMAG și alte magazine
Cinci produse atractive aflate acum la reducere la Altex, eMAG și alte magazine
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Soția lui Bănel rupe tăcerea! Îl căutau cămătarii și a fugit din țară! Ce le-a spus fiicelor lui, e sfâșietor!
Soția lui Bănel rupe tăcerea! Îl căutau cămătarii și a fugit din țară! Ce le-a spus fiicelor lui, e sfâșietor!
Lovitură de stat! Premierul a fost arestat!
Lovitură de stat! Premierul a fost arestat!
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep…
Cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume. Are 22 de ani
Cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume. Are 22 de ani
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul unui magazin
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul…
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Carmen de la Sălciua se apără! Când a început relația dintre ea și bărbatul însurat: „Nu am destrămat nicio căsnicie”
Carmen de la Sălciua se apără! Când a început relația dintre ea și bărbatul însurat: „Nu am destrămat nicio căsnicie”
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Bani de la stat pentru achiziția de mașini pentru familiile cu minim trei copii
Bani de la stat pentru achiziția de mașini pentru familiile cu minim trei copii
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
×