Violeta Moraru amenință ProSport cu tribunalul pentru că „publică informații eronate”. Citiți raportul zguduitor despre situația de la Rapid. 27 mai, ziua decisivă pentru cererile de faliment

Autor: Matei Udrea Publicat: 20 May. 2016, 09:36 Actualizat: 20 May. 2016, 11:32 Fotbal Intern

UPDATE 11:20 S-a încheiat ședința programată în această dimineață la Tribunalul București, iar judecătorul a decis ca cererile de faliment depuse de creditori să fie soluținonate pe 27 mai. În cazul în care cererile vor fi respinse, următorul termen de fond pentru dosarul de insolvență a fost programat pentru 30 septembrie anul curent.


„Deci, eu nu mai vreau să vorbesc cu dumneavoastră, v-am trimis adresă oficială. Eu, ce am avut, v-am trimis tot și văd că dumneavoastră continuați cu… Eu v-am prezentat informații și acte, da? Mai mult, nimic nu pot să vă spun la ce este. V-am trimis mail.” Cu aceste cuvinte, Violeta Moraru, patroana clubului Rapid, ne-a expediat către poșta electronică unde aștepta un mesaj aproape la fel de scurt, în care eram înștiințați că vom fi dați în judecată. Motivul: publicăm afirmațiile „eronate și false” ale fostului administrator special Radu Birlică.

Iată mesajul pe care ni l-a adresat patroana Rapidului via email:

„Buna ziua,
luand in calcul ca Prosport publica in continuare articole cu informatii eronate si false ale fostului adm special Radu Birliuca (n.r. – Birlică), care prejudiaza grav imaginea comaniei AZUGA WATERS, desi am prezentat acte contabile si juridice care prezinta situatia reala, vom fi nevoiti sa facem actiune in instanta pentru despagubiri.

Vreau sa va informez ca la cererea comitetului creditorilor activitatea dn Birlica de la Rapid este momentan analizata de o companie de audit care va  face un raport care la momentul finalizarii va deveni public.

Cu stima,

 Violeta MORARU”


Violeta Moraru, patroana Azuga Waters și soția acționarului majoritar de la Rapid, e furioasă că ProSport continuă să publice „informații false și eronate”. FOTO: Mediafax

 

Acestea fiind spuse, ProSport va continua să vă informeze despre evoluția evenimentelor de la Rapid și despre lupta pentru putere care se dă acolo, indiferent de ceea ce îi place sau nu patroanei.

În această dimineață, la Tribunalul București, e programat un nou termen în procesul deschis de numeroșii creditori ai Rapidului care cer falimentul clubului. Violeta Moraru a apreciat duminică, pentru ProSport, că procesul se va amâna din nou, deoarece creditor majoritar este Azuga Waters, firma patronilor. În cealaltă tabără sunt numeroși oameni care acuză Rapid că nu i-a plătit. Foștii antrenori Viorel Moldovan și Sandu Tăbârcă, jucătorii Virgil Drăghia, Cristian Săpunaru, Daniel Niculae și Octavian Abrudan, dar și ANAF (care are deja de recuperat peste 10,3 milioane de lei) se numără printre reclamanți.

Situația clubului este agravată de faptul că la dosar există deja dovezi scrise că neregulile au fost sesizate în mod repetat și din timp. ProSport a obținut raportul fostului administrator judiciar, Consorțiul VF Insolvență SPRL – CII Cornea Dana Letiția, întocmit pentru termenul din 22 ianuarie 2016 al procesului. Raportul în ansamblu este surprinzător prin numărul foarte mare de nereguli reclamate de fostul administrator judiciar, care a și decis atunci să renunțe la gestionarea cazului.

Iată doar câteva dintre neregulile grave pe care fostul administrator le semnala:
> salariile pe lunile august și septembrie 2015 s-au plătit, în parte, în numerar, fără avizul administratorului judiciar și fără ca fostul administrator special Dragoș Frățilă să prezinte spre avizare borderoul cu lista angajaților. Practic, fostul administrator judiciar semnala că plata salariaților s-a făcut discreționar, pe criterii neclare și fără să se poată face o evidență a acestor plăți;

> încă din luna august a anului trecut, administratorul judiciar a solicitat creditorului Azuga Waters (n.r. – firma lui Valerii Moraru), care își asumase angajamente de plată garantate cu bilete la ordin, să achite datoriile la bugetul de stat rezultate din neplata impozitelor pe venituri. „Deși și-a asumat obligațiile de plată ale creanțelor bugetare curente, Azuga Waters nu a efectuat nicio singură plată către buget, nici măcar reținerile la sursă”, scrie în Raport. În luna aprilie, fostul administrator special Radu Birlică a introdus două bilete la ordin în valoare de 600.000 de lei pentru a plăti impozitele pe salarii, dar Azuga Waters le-a refuzat.

> cheltuielile făcute în numele clubului de Azuga Waters în noiembrie-decembrie 2015, reprezentând împrumuturi de 99.005 lei și plăți de 164.294,5 lei, nu au fost semnate de administratorul special, ceea ce înseamnă că nu au fost asumate de Rapid. Lipsa semnăturii din partea conducătorului clubului indică faptul că acesta n-a fost de acord cu respectivele cheltuieli;

> administratorul judiciar a adus la cunoștința acționarilor „în mod continuu” faptul că nu se plătesc taxele la stat, deși Rapidul e în insolvență. Consecința a fost că „societatea înregistrează și datorii bugetare care s-au născut după data notificării întrucât în mod continuu a refuzat achitarea acestora”;

> același fost administrator judiciar, adus în pragul exasperării, face următoarea observație în Raport: „În mod repetat și constant am solicitat plata la scadență a creanțelor bugetare cu prioritate, dar nici actualul administrator special, nici fostul administrator judiciar, nici fostul administrator special, nici acționarii și nici creditorul finanțator nu au înțeles să-și îndeplinească aceste obligații fără de care societatea debitoare (n.r. – Rapid) nu poate să continue în mod legal planul de reorganizare”.


Viorel Moldovan, antrenorul care a promovat cu Rapid în 2014, a mărturisit pentru ProSport că nu cere falimentul
clubului pentru datoria de circa 60.000 de euro, ci din cauza modului „pervers” în care a fost tratat

 

> Raportul menționează: „creditorul Azuga Waters, care a propus modificarea planului de reorganizare, nu a prevăzut plata creanțelor curente bugetare care se nasc de la momentul propunerii modificării planului, astfel încât administratorul judiciar apreciază că, în condițiile în care aceste creanțe bugetare curente nu sunt achitate la scadență, societatea se află în imposibilitate legală de a continua reorganizarea”. 

> Azuga Waters a evitat plata jucătorilor și a antrenorilor, în sezonul 2015-2016, pe calea legală prevăzută de lege, și anume contul unic de lichidare a societății debitoare, și fără a solicita avizarea plăților de administratorul judiciar (n.r. – reprezentantul statului la societățile în insolvență).

> chiar planul de reorganizare este total neadecvat, reclamă fostul administrator judiciar, deoarece a fost întocmit în ideea că echipa promovează și rămâne în Liga 1. Promovarea s-a realizat, într-adevăr, în 2014, dar după un an echipa a retrogradat, încasările prăbușindu-se prin dispariția banilor din drepturile TV. „Evoluția negativă a elementelor avute în vedere la întocmirea planului de reorganizare, în contextul nefavorabil generat de retrogradarea în Liga II și a acutizării lipsei resurselor de finanțare pentru susținerea activității fotbalistice, impunea în mod obligatoriu actualizarea planului de reorganizare, cu scopul esențial de a crește veniturile și, implicit, șansele de redresare ale debitorului. Rezultatele financiare obținute de societate după confirmarea planului determină o retușare a planului de reorganizare, astfel încât noile sume prevăzute a fi distribuite trimestrial să fie susținute de activitatea realizată”, scrie fostul administrator judiciar.

> Niciunul din avertismentele fostului administrator judiciar nu a fost luat în seamă de patronii clubului Rapid, reclamă autorii raportului: „Propunerea de modificare a planului de reorganizare a societății FC Rapid SA a fost aprobată de Adunarea Generală a acționarilor din data de 14 iulie 2015. Modificările aprobate se rezumă la prelungirea perioade de reorganizare cu încă 1 an, modificarea organigramei, reeșalonarea datoriilor curente, angajarea unui lot de maxim 25 jucători noi, mandatarea unui terț pentru a negocia vânzarea drepturilor TV și externalizarea serviciului de vânzare bilete și spațiu publicitar”. Între timp, drepturile TV s-au vândut de către FRF la pachet cu ale celorlalte formații din Liga 2.

Citiți alăturat, în facsimil, un raport care aduce, mai degrabă, cu o combinație de rechizitoriu și strigăt de neputință.

Autor: Matei Udrea Publicat: 20 May. 2016, 09:36 Actualizat: 20 May. 2016, 11:32 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Cu ce se va ocupa Gabi Firea de acum, după ce a pierdut primăria Capitalei. S-a întâmplat ceea ce toată lumea bănuia!
Cu ce se va ocupa Gabi Firea de acum, după ce a pierdut primăria Capitalei. S-a întâmplat ceea ce toată lumea bănuia!
Povestea fabuloasă a celui mai bogat român din SUA. A plecat din ţară „vândut” la preţul unei vaci
Povestea fabuloasă a celui mai bogat român din SUA. A plecat din ţară „vândut” la preţul unei vaci
Pacientul din Berlin, prima persoană vindecată de HIV, a murit de cancer
Pacientul din Berlin, prima persoană vindecată de HIV, a murit de cancer
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” Ce spune despre descoperirile facute in lot
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” ...
Sari peste răceală sezonul acesta! 7 alimente de consumat zilnic pentru a evita gripa
Sari peste răceală sezonul acesta! 7 alimente de consumat zilnic pentru a evita gripa
Imagini-bombă în showbiz-ul românesc! Faimoasa prezentatoare TV, prinsă iubindu-se cu amantul în pădure
Imagini-bombă în showbiz-ul românesc! Faimoasa prezentatoare TV, prinsă iubindu-se cu amantul în pădure
Istoria octogenarei bogate din Tg. Mureş pe care un proxenet a lăsat-o fără şapte apartamente
Istoria octogenarei bogate din Tg. Mureş pe care un proxenet a lăsat-o fără şapte apartamente
Cum arată apartamentul în care Nicușor Dan stă cu chirie! Galerie foto
Cum arată apartamentul în care Nicușor Dan stă cu chirie! Galerie foto
Proiectul ȘOCANT la care chinezii au lucrat în mare SECRET în ultimele luni a ieșit la iveală. „Este HALUCINANT”
Proiectul ȘOCANT la care chinezii au lucrat în mare SECRET în ultimele luni a ieșit la iveală. „Este HALUCINANT”
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZI
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini ...
Adevărul despre Toni Iuruc! Răsturnare de situație! Mai face nuntă cu Simona Halep? Filmarea care spune tot VIDEO
Adevărul despre Toni Iuruc! Răsturnare de situație! Mai face nuntă cu Simona Halep? Filmarea care spune tot VIDEO
Cu el se iubește Iuliana Luciu? Ruby a dat-o de gol după ce s-a dus la el acasă: ”Să-ți trăiască bărbatul”
Cu el se iubește Iuliana Luciu? Ruby a dat-o de gol după ce s-a dus la el acasă: ”Să-ți trăiască bărbatul”
Interviu spectaculos cu Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei, care nu are cetăţenie română
Interviu spectaculos cu Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei, care nu are cetăţenie română
Un bărbat a fost beat timp de șase ani fără să bea strop de alcool. „Nimeni nu îl credea că nu bea”
Un bărbat a fost beat timp de șase ani fără să bea strop de alcool. „Nimeni nu îl credea că nu bea”
Noul Opel Astra revoluționează segmentul cu o nouă transmisie. Echilibru optim între rafinament și agilitate
Noul Opel Astra revoluționează segmentul cu o nouă transmisie. Echilibru optim între rafinament și agilitate
Profeţia şocantă făcută de Vladimir Putin despre viitor, în plină criză COVID: „Va conduce lumea!”
Profeţia şocantă făcută de Vladimir Putin despre viitor, în plină criză COVID: „Va conduce lumea!”
Al doilea val al pandemiei în România? Numărul mare de îmbolnăviri de astăzi ar putea fi semnul. Opinia medicului Virgil Musta
Al doilea val al pandemiei în România? Numărul mare de îmbolnăviri de astăzi ar putea fi semnul. Opinia medicului Virgil ...
Prognoza ANM 1 octombrie 2020. VINE PRĂPĂDUL. Zonele afectate
Prognoza ANM 1 octombrie 2020. VINE PRĂPĂDUL. Zonele afectate
INTERZIS minorilor!  Top 30 cele mai dotate ”căprițe”. Roxana Vancea şi Andreea Bănică au luat minţile bărbaţilor!
INTERZIS minorilor! Top 30 cele mai dotate ”căprițe”. Roxana Vancea şi Andreea Bănică au luat minţile bărbaţilor!
Andreea Antonescu a dat de pamant cu George Burcea. Ce a putut sa spuna despre divortul de Andreea Balan! A scos la iveala detalii INCENDIARE
Andreea Antonescu a dat de pamant cu George Burcea. Ce a putut sa spuna despre divortul de Andreea Balan! A scos la iveala ...
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZI
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare ...
Andra, criticată dur de fani. Cum a putut să o machieze pe Eva
Andra, criticată dur de fani. Cum a putut să o machieze pe Eva
De ce avem nevoie pentru a ne întoarce în siguranţă la birou?
De ce avem nevoie pentru a ne întoarce în siguranţă la birou?
Imagini COMPROMIȚĂOARE filmate chiar în trafic, în TAXI. Ce făceau doi tineri pe bancheta din spate - VIDEO
Imagini COMPROMIȚĂOARE filmate chiar în trafic, în TAXI. Ce făceau doi tineri pe bancheta din spate - VIDEO
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat