Violeta Moraru amenință ProSport cu tribunalul pentru că „publică informații eronate”. Citiți raportul zguduitor despre situația de la Rapid. 27 mai, ziua decisivă pentru cererile de faliment

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 11:20 S-a încheiat ședința programată în această dimineață la Tribunalul București, iar judecătorul a decis ca cererile de faliment depuse de creditori să fie soluținonate pe 27 mai. În cazul în care cererile vor fi respinse, următorul termen de fond pentru dosarul de insolvență a fost programat pentru 30 septembrie anul curent.


„Deci, eu nu mai vreau să vorbesc cu dumneavoastră, v-am trimis adresă oficială. Eu, ce am avut, v-am trimis tot și văd că dumneavoastră continuați cu… Eu v-am prezentat informații și acte, da? Mai mult, nimic nu pot să vă spun la ce este. V-am trimis mail.” Cu aceste cuvinte, Violeta Moraru, patroana clubului Rapid, ne-a expediat către poșta electronică unde aștepta un mesaj aproape la fel de scurt, în care eram înștiințați că vom fi dați în judecată. Motivul: publicăm afirmațiile „eronate și false” ale fostului administrator special Radu Birlică.

Iată mesajul pe care ni l-a adresat patroana Rapidului via email:

„Buna ziua,
luand in calcul ca Prosport publica in continuare articole cu informatii eronate si false ale fostului adm special Radu Birliuca (n.r. – Birlică), care prejudiaza grav imaginea comaniei AZUGA WATERS, desi am prezentat acte contabile si juridice care prezinta situatia reala, vom fi nevoiti sa facem actiune in instanta pentru despagubiri.

Vreau sa va informez ca la cererea comitetului creditorilor activitatea dn Birlica de la Rapid este momentan analizata de o companie de audit care va  face un raport care la momentul finalizarii va deveni public.

Cu stima,

 Violeta MORARU”


Violeta Moraru, patroana Azuga Waters și soția acționarului majoritar de la Rapid, e furioasă că ProSport continuă să publice „informații false și eronate”. FOTO: Mediafax

 

Acestea fiind spuse, ProSport va continua să vă informeze despre evoluția evenimentelor de la Rapid și despre lupta pentru putere care se dă acolo, indiferent de ceea ce îi place sau nu patroanei.

În această dimineață, la Tribunalul București, e programat un nou termen în procesul deschis de numeroșii creditori ai Rapidului care cer falimentul clubului. Violeta Moraru a apreciat duminică, pentru ProSport, că procesul se va amâna din nou, deoarece creditor majoritar este Azuga Waters, firma patronilor. În cealaltă tabără sunt numeroși oameni care acuză Rapid că nu i-a plătit. Foștii antrenori Viorel Moldovan și Sandu Tăbârcă, jucătorii Virgil Drăghia, Cristian Săpunaru, Daniel Niculae și Octavian Abrudan, dar și ANAF (care are deja de recuperat peste 10,3 milioane de lei) se numără printre reclamanți.

Situația clubului este agravată de faptul că la dosar există deja dovezi scrise că neregulile au fost sesizate în mod repetat și din timp. ProSport a obținut raportul fostului administrator judiciar, Consorțiul VF Insolvență SPRL – CII Cornea Dana Letiția, întocmit pentru termenul din 22 ianuarie 2016 al procesului. Raportul în ansamblu este surprinzător prin numărul foarte mare de nereguli reclamate de fostul administrator judiciar, care a și decis atunci să renunțe la gestionarea cazului.

Iată doar câteva dintre neregulile grave pe care fostul administrator le semnala:
> salariile pe lunile august și septembrie 2015 s-au plătit, în parte, în numerar, fără avizul administratorului judiciar și fără ca fostul administrator special Dragoș Frățilă să prezinte spre avizare borderoul cu lista angajaților. Practic, fostul administrator judiciar semnala că plata salariaților s-a făcut discreționar, pe criterii neclare și fără să se poată face o evidență a acestor plăți;

> încă din luna august a anului trecut, administratorul judiciar a solicitat creditorului Azuga Waters (n.r. – firma lui Valerii Moraru), care își asumase angajamente de plată garantate cu bilete la ordin, să achite datoriile la bugetul de stat rezultate din neplata impozitelor pe venituri. „Deși și-a asumat obligațiile de plată ale creanțelor bugetare curente, Azuga Waters nu a efectuat nicio singură plată către buget, nici măcar reținerile la sursă”, scrie în Raport. În luna aprilie, fostul administrator special Radu Birlică a introdus două bilete la ordin în valoare de 600.000 de lei pentru a plăti impozitele pe salarii, dar Azuga Waters le-a refuzat.

> cheltuielile făcute în numele clubului de Azuga Waters în noiembrie-decembrie 2015, reprezentând împrumuturi de 99.005 lei și plăți de 164.294,5 lei, nu au fost semnate de administratorul special, ceea ce înseamnă că nu au fost asumate de Rapid. Lipsa semnăturii din partea conducătorului clubului indică faptul că acesta n-a fost de acord cu respectivele cheltuieli;

> administratorul judiciar a adus la cunoștința acționarilor „în mod continuu” faptul că nu se plătesc taxele la stat, deși Rapidul e în insolvență. Consecința a fost că „societatea înregistrează și datorii bugetare care s-au născut după data notificării întrucât în mod continuu a refuzat achitarea acestora”;

> același fost administrator judiciar, adus în pragul exasperării, face următoarea observație în Raport: „În mod repetat și constant am solicitat plata la scadență a creanțelor bugetare cu prioritate, dar nici actualul administrator special, nici fostul administrator judiciar, nici fostul administrator special, nici acționarii și nici creditorul finanțator nu au înțeles să-și îndeplinească aceste obligații fără de care societatea debitoare (n.r. – Rapid) nu poate să continue în mod legal planul de reorganizare”.


Viorel Moldovan, antrenorul care a promovat cu Rapid în 2014, a mărturisit pentru ProSport că nu cere falimentul
clubului pentru datoria de circa 60.000 de euro, ci din cauza modului „pervers” în care a fost tratat

 

> Raportul menționează: „creditorul Azuga Waters, care a propus modificarea planului de reorganizare, nu a prevăzut plata creanțelor curente bugetare care se nasc de la momentul propunerii modificării planului, astfel încât administratorul judiciar apreciază că, în condițiile în care aceste creanțe bugetare curente nu sunt achitate la scadență, societatea se află în imposibilitate legală de a continua reorganizarea”. 

> Azuga Waters a evitat plata jucătorilor și a antrenorilor, în sezonul 2015-2016, pe calea legală prevăzută de lege, și anume contul unic de lichidare a societății debitoare, și fără a solicita avizarea plăților de administratorul judiciar (n.r. – reprezentantul statului la societățile în insolvență).

> chiar planul de reorganizare este total neadecvat, reclamă fostul administrator judiciar, deoarece a fost întocmit în ideea că echipa promovează și rămâne în Liga 1. Promovarea s-a realizat, într-adevăr, în 2014, dar după un an echipa a retrogradat, încasările prăbușindu-se prin dispariția banilor din drepturile TV. „Evoluția negativă a elementelor avute în vedere la întocmirea planului de reorganizare, în contextul nefavorabil generat de retrogradarea în Liga II și a acutizării lipsei resurselor de finanțare pentru susținerea activității fotbalistice, impunea în mod obligatoriu actualizarea planului de reorganizare, cu scopul esențial de a crește veniturile și, implicit, șansele de redresare ale debitorului. Rezultatele financiare obținute de societate după confirmarea planului determină o retușare a planului de reorganizare, astfel încât noile sume prevăzute a fi distribuite trimestrial să fie susținute de activitatea realizată”, scrie fostul administrator judiciar.

> Niciunul din avertismentele fostului administrator judiciar nu a fost luat în seamă de patronii clubului Rapid, reclamă autorii raportului: „Propunerea de modificare a planului de reorganizare a societății FC Rapid SA a fost aprobată de Adunarea Generală a acționarilor din data de 14 iulie 2015. Modificările aprobate se rezumă la prelungirea perioade de reorganizare cu încă 1 an, modificarea organigramei, reeșalonarea datoriilor curente, angajarea unui lot de maxim 25 jucători noi, mandatarea unui terț pentru a negocia vânzarea drepturilor TV și externalizarea serviciului de vânzare bilete și spațiu publicitar”. Între timp, drepturile TV s-au vândut de către FRF la pachet cu ale celorlalte formații din Liga 2.

Citiți alăturat, în facsimil, un raport care aduce, mai degrabă, cu o combinație de rechizitoriu și strigăt de neputință.

Pe aceeași temă
TOP 20 - Vedete din România care au rămas cu sânii pe afară
TOP 20 - Vedete din România care au rămas cu sânii pe afară
Luptătorul rus care şi-a injectat ulei de motor în braţe, iar acum regretă decizia. „Nu m-am gândit la consecinţe“
Luptătorul rus care şi-a injectat ulei de motor în braţe, iar acum regretă decizia. „Nu m-am gândit la consecinţe“
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de la Cernobîl
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de la Cernobîl
„Pot sa schimb oricand numele FCSB in Steaua!” Becali, anunt de ultima ora in razboiul cu Armata
„Pot sa schimb oricand numele FCSB in Steaua!” Becali, anunt de ultima ora in razboiul cu Armata
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
E un om distrus. A crezut că scapă, dar vestea asta l-a pus la pământ. Câți ani de închisoare a primit Marian Vanghelie
E un om distrus. A crezut că scapă, dar vestea asta l-a pus la pământ. Câți ani de închisoare a primit Marian Vanghelie
ŞOC în sportul românesc. Campionul a fost găsit mort în parc. SMURD a ajuns după o oră
ŞOC în sportul românesc. Campionul a fost găsit mort în parc. SMURD a ajuns după o oră
Ultimele imagini filmate de cei trei tineri care au murit în Maserati. Şoferul nu avea permis
Ultimele imagini filmate de cei trei tineri care au murit în Maserati. Şoferul nu avea permis
Liviu Dragnea a câștigat procesul!  Fostului lider PSD i-au fost încălcate drepturile
Liviu Dragnea a câștigat procesul! Fostului lider PSD i-au fost încălcate drepturile
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL din dragoste
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL din dragoste
Obiectul, pe care îl folosești zilnic, care are de opt ori mai multe bacterii decât colacul de WC. Iată cu ce îl poți curăța
Obiectul, pe care îl folosești zilnic, care are de opt ori mai multe bacterii decât colacul de WC. Iată cu ce îl poți curăța
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat pe gât o sticlă de șampanie și
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat pe gât o sticlă de șampanie și
Sexy-vedetă din România, mari probleme cu sânii! Este de neimaginat ce i s-a întâmplat cântăreţei
Sexy-vedetă din România, mari probleme cu sânii! Este de neimaginat ce i s-a întâmplat cântăreţei
Germanii lansează o undă de șoc în întreaga lume: Anunț major pentru cei care s-au vaccinat cu Pfizer
Germanii lansează o undă de șoc în întreaga lume: Anunț major pentru cei care s-au vaccinat cu Pfizer
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi câştiga un salariu mai mare
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi câştiga un salariu mai mare
Românii își pun tămâie în cariile dentare. Medic: Sunt foarte inventivi pentru a scăpa de durere
Românii își pun tămâie în cariile dentare. Medic: Sunt foarte inventivi pentru a scăpa de durere
Este cel mai misterios Volvo din toate timpurile. De ce mirosea a pește și chipsuri?
Este cel mai misterios Volvo din toate timpurile. De ce mirosea a pește și chipsuri?
Mitul bunului Bill Gates, distrus? Apar noi informații tulburătoare despre cofondatorul Microsoft
Mitul bunului Bill Gates, distrus? Apar noi informații tulburătoare despre cofondatorul Microsoft
Microsoft a investigat o „relaţia intimă” a lui Bill Gates cu o angajată, înainte de plecarea acestuia din consiliul de administraţie
Microsoft a investigat o „relaţia intimă” a lui Bill Gates cu o angajată, înainte de plecarea acestuia din consiliul de administraţie
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Un pieton a fost aruncat în aer de maşina unei şoferiţe de 22 de ani din Galaţi. Imagini cu impactul violent VIDEO
Un pieton a fost aruncat în aer de maşina unei şoferiţe de 22 de ani din Galaţi. Imagini cu impactul violent VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Poartă uniformă de poliție și a primit mii de like-uri. Unii zic că arată mai bine decât polițista de la Rutieră
Poartă uniformă de poliție și a primit mii de like-uri. Unii zic că arată mai bine decât polițista de la Rutieră
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe jar bărbații
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe jar bărbații
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani