VIDEO | AVANCRONICA PRIMEI ETAPE DIN LIGA 1, 2017-2018. Italianul Mangia debutează în fotbalul românesc în CS U Craiova – CSM Poli Iași

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Vineri, 14 iulie, un nou sezon al Ligii I va lua startul. 2017-2018 aduce schimbări majore atât pe băncile tehnice, cât și în lotul echipelor. Nicolae Dică, Dan Petrescu, Devis Mangia sunt antrenorii nou intrați în lupta pentru supremație în campionatul românesc. Partida care va deschide show-ul fotbalistic va fi cea dintre CS Universitatea Craiova și CSM Poli Iași. Meciul se va juca pe stadionul din Severin, vineri, 8 iulie, ora 21:00.

Gazdele debutează cu o noutate chiar pe bancă. În această vară, antrenorul care a ajutat-o pe Craiova să ocupe un loc de Europa League, Gheorghe Mulțescu, a fost înlocuit cu Devis Mangia, fostul selecționer al naționalei U21 a Italiei. În 2013, Mangia a ajuns până în finala Campionatului European cu tinerii italieni, însă au pierdut meciul în fața selecționatei Spaniei. Pe banca oltenilor, antrenorul din Peninsulă a pierdut toate cele patru meciuri amicale din această vară. O altă mutare notabilă a Craiovei este aducerea atacantului Mihai Roman. Fostul antrenorul Sorin Cîrțu a spus că echipa alb-albastră are mare nevoie de el. A fost transferat de la NEC Nijmegen pe 125.000 de euro.

De cealaltă parte, Poli Iași este cu totul altă echipă față de sezonul trecut, încheiat pe primul loc în play-out. Totul s-a schimbat. De la conducere până la antrenor și jucători. Președintele moldovenilor din ultimii cinci ani Florin Prunea a fost dat afară. Alături de el, au plecat 14 jucători, iar noul staff a adus 11 fotbaliști în lotul ieșenilor.

Sâmbătă se vor disputa două partide. De la 18:30, pe stadionul de la Chiajna, Concordia va juca împotriva celor de la ACS Poli Timișoara. În sezonul trecut, cele două echipe s-au întâlnit de 5 ori. O dată în sferturile de finală ale Cupei Ligii, când formația lui Ionuț Popa a câștigat cu 2-1, în timp ce în Liga I, și-au împărțit punctele: două remize și câte o victorie în dreptul fiecărei echipe. În clasamentul din play-out, bănățenii au fost la un pas de retrogradare. Au fost la egalitate de puncte cu Pandurii Târgu Jiu, formație care va evolua anul acesta în Liga a II-a, iar Concordia Chiajna a ocupat o poziție deasupra bănățenilor.

Dinamo deschide sezonul pe stadionul unei foste rivale

Ziua de sâmbătă se încheie cu partida dintre debutanta în Liga I, Juventus București, și Dinamo. Meciul se va juca de la ora 21:00, pe Ilie Oană din Ploiești, stadion pe care va mai evolua în acest an și FC Voluntari. Cel mai notabil nume care va îmbraca tricoul alb-roșu este pariul lui Mutu, portughezul Diogo Salomao, comparat în trecut cu Cristiano Ronaldo. Mijlocașul de 28 de ani a venit liber de contract, după despărțirea de Mallorca. În 7 ani ca fotbalist profesionist, Diogo a jucat 123 de meciuri în toate competițiile și a marcat doar de 10 ori. Adică un gol la 12 partide!

Adversara lui Dinamo, Juventus București, a încheiat sezonul 2016-2017 în Liga secundă pe primul loc, însă s-a despărțit de cel mai bun marcator. După ce a înscris 30 de goluri anul trecut, Bogdan Chipirliu a semnat cu Astra.

Duminică, Astra primește acasă pe cea de-a doua debutantă în Liga I, Sepsi Sfântu Gheorghe. De la ora 18:30, Edi Iordănescu debutează pe banca giurgiuvenilor. A mai antrenat formații precum ASA Târgu Mureș, Pandurii Târgu Jiu, ȚSKA Sofia, iar la Steaua a fost interimar și la FC Vaslui antrenor secund. Lotul pus la dispoziția lui Iordănescu a suferit transformări în această vară. 16 fotbaliști au plecat de la Giurgiu, printre care amintim nume precum Săpunaru și Silviu Lung Junior, care au semnat cu formația din Turcia Kayserispor, echipă la care s-a dus fostul lor antrenor, Marius Șumudică. Constantin Budescu, Junior Moraes și Teixeira au semnat cu FCSB, iar Geraldo Alves și Daniel Niculae au plecat liberi de contract. Pe tabloul venirilor, cel mai important nume este atacantul Le Tallec, fost jucător la Liverpool. Francezul în vârstă de 32 de ani a ajuns la Giurgiu liber de contract, iar ultima echipă la care a evoluat este Atromitos.

În ceea ce privește formația pregătită de tehnicianul Valentin Suciu, Sepsi, a promovat în prima ligă după ce a încheiat sezonul trecut pe locul al doilea. La echipa de la Sfântu Gheorghe a ajuns în această vară și tânărul dinamovist Patrick Petre.

FCSB vs. echipa momentului

Al doilea meci al zilei va avea loc de la ora 21:00, pe Național Arena. FCSB va  debuta în noul sezon contra câștigătoarei Cupei și Supercupei României, FC Voluntari. Cu un nou antrenor, Nicolae Dică, dar și cu un lot întărit, roș-albaștrii vor revanșa și țintesc titlul. Budescu, Andrei Vlad, Teixeira, Ionuț Larie, Junior Morais, Robert Grecu și Toma Niga sunt noii jucători. Nicolae Dică nu e străin de banca tehnică a roș-albaștrilor. În perioada 2014-2015 a fost secundul tehnicienilor Costel Gâlcă și  a lui Mirel Rădoi. Cu Dică antrenor principal, FCSB a bifat o remiză, o înfrângere și o victorie în amicalele jucate în cantonamentul din Olanda.

FC Voluntari va fi la al doilea meci oficial. A debutat cu dreptul în noul sezon. La Botoșani, a câștigat Supercupa României în fața campioanei Viitorul.

Luni, 17 iulie, de la ora 18:30, la Ovidiu, campioana României, Viitorul, o va întâlni pe formația pregătită de Cristi Pustai, Gaz Metan Mediaș. Primul meci oficial în acest sezon al echipei lui Hagi nu a fost cu noroc. Viitorul a pierdut primul trofeu pus în joc, în finala Supercupei României, în fața celor de la Voluntari. Lotul constănțenilor s-a mărit în ani. Doi foști rapidiști de 32 de ani au semnat cu Viitorul. Marius Constantin și Ovidiu Herea vor să pună umărul la calificarea în grupele Ligii Campionilor. De la Gaz Metan a ajuns la formația Regelui și brazilianul Eric de Oliveira. Tot de la Gaz Metan au mai plecat 9 jucători și a venit o echipă întreagă. Până acum 11 fotbaliști au semnat cu Mediașul.

Partida care trage cortina peste prima etapă a Ligii I este cea dintre FC Botoșani și CFR Cluj. Luni, de la ora 21:00, pe pământ sfânt, în Moldova, Dan Petrescu va reveni în Liga I, de data aceasta ca antrenor al ardelenilor. Bursucul a semnat un contract pe doi și a precizat că este sigur că va fi susținut din toate punctele de vedere. Zis și făcut. Potrivit transferurilor din această vară, CFR Cluj pare a fi principala contracandidată a FCSB-ului la titlul de campioană a României. Deși a plecat un număr mare de jucători din Gruia, pozițiile rămase descoperite au fost completate. Până acum 15 fotbaliști au venit la Cluj. Mijlocașul central Emmanuel Culio de 33 de ani a revenit la echipă după 6 ani, de la Apollon Limassol a fost adus sub formă de împrumut tânărul fundaș Cristian Manea. Doi foști petroliști au venit și ei sub comanda lui Dan Petrescu, Ovidiu Hoban și Jeremy Bokila. În cariera sa de antrenor, Petrescu a mai pregătit, printre altele, Sportul Studențesc, Rapid, Wisla Cracovia, Unirea Urziceni, Kuban Krasnodar, Dinamo Moscova sau Al Nasr Dubai. În 2009 a câștigat titlul Ligii I pe banca Unirii Urziceni.

Cât despre FC Botoșani, echipa moldoveană are un nou antrenor, pe Costel Enache, după ce s-a despărțit de Leo Grozavu. O pierdere imensă a Botoșaniului este, însă, plecarea mijlocașului Gabriel Vașvari la ACS Poli Timișoara, poate cel mai important jucător din ultimii ani. Vașvari a adunat 194 de meciuri, 37 de goluri și 11 pase decisive, în cei șapte ani în care a jucat la Botoșani. La capitolul veniri, notăm împrumutul atacantului Daniel Popa de la Dinamo sau transferul argentinianului Esteban Ciacchieri, care a impresionat în meciurile amicale audiența.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen