Veste excelentă pentru giuleșteni. Academia anunță că a plătit toți banii pentru brandul FC Rapid. Ce urmează

Redactor:
Andrei Pal
Redactor:
Daniel Anghel
Veste excelentă pentru giuleșteni. Academia anunță că a plătit toți banii pentru brandul FC Rapid. Ce urmează
  • Publicat:
  • Actualizat:

SC FC R SA, club susținut de PSD prin intermediul primarului de la Sectorul 1, Daniel Tudorache, a anunțat joi că a plătit toată suma licitată pentru brandul FC Rapid, devenind posesorul de drept al mărcilor.

„DE ASTĂ‚ZI, SUNTEM OFICIAL FOTBAL CLUB RAPID BUCUREȘTI
Vestea mult așteptată de către toți rapidiștii a fost primită astăzi de la lichidatorul judiciar Mihai Florea.
>, ne-a confirmat acesta.
Rapid a plătit restul de 90% din prețul de achiziție al mărcii, astfel încât, începând de astăzi clubul nostru a obținut certificatele de marcă, deținute de SC Fotbal Club Rapid SA:
🇱🇻 Fotbal Club Rapid București 
🇱🇻 Giuleștina
🇱🇻 Uniunea Fotbal Club Rapid București
Pe lângă acestea, s-au achiziționat și 23 de cupe și trofee, aflate în inventarul SC Fotbal Club Rapid SA”, scrie pe pagina oficială de Facebook a Academiei Rapid.

SC FC R SA, care a substituit în urmă cu câteva săptămâni Academia Rapid, nu poate deveni, deocamdată, FC Rapid, chiar dacă a intrat în posesia mărcii. În registrele FRF, această schimbare se poate face doar la anul, în intervalul 1-30 iunie. La Registrul Comerțului, numele FC Rapid aparține societății falimentare a lui Valerii Moraru. Atât timp cât aceasta este încă în faliment, iar denumirea n-a fost radiată, altă societate din România nu poate lua un nume identic.

Acesta pare a fi, în continuare, și drumul de urmat: trebuie să se aștepte radierea SC FC Rapid de la Registrul Comerțului, apoi trebuie operată o nouă schimbare de nume a SC FC R SA, pentru a deveni oficial SC FC Rapid SA.

Cert este că, după ce a plătit luna trecută, în momentul licitației, 10% din suma de 406.000 euro plus TVA, conducerea SC FC R SA anunță acum că a plătit și restul sumei.

„A fost achitată suma integrală de achiziție a mărcii Fotbal Club Rapid București”, este citat lichidatorul judiciar al SC FC Rapid SA, Mihai Florea, de pagina oficială a giuleștenilor.

Florea s-a coordonat, săptămânile trecute, cu conducătorii SC FC R SA, într-o încercare de a grăbi evenimentele. Lichidatorul Rapidului a depus la Registrul Comerțului o hârtie prin care cerea ca FC Rapid să-și schimbe numele în Locomotiva Giuleștina. În același timp, SC FC R SA a depus cerere să primească numele Rapid.

Tentativa a eșuat, fiind blocată în instanță de doi dintre suporterii-acționari ai FC Rapid, care au reclamat că Florea a trădat interesele clubului pe care era pus să-l reprezinte, transformându-se într-un apărător al persoanelor din spatele SC FC R SA.


Noul proprietar al mărcilor FC Rapid nu deține însă și palmaresul. Mihai Florea NU a scos la licitație palmaresul adevăratului Rapid pentru că, așa cum a declarat pentru ProSport încă din primăvara trecută, nu deține documente care să ateste că ar fi proprietarul istoriei clubului.
Situația este incertă în privința aceasta. Vali Ionescu Caciureac, președintele CS Rapid, a afirmat pentru ProSport, tot anul trecut, că gruparea sa deține palmaresul echipei de fotbal pentru perioada 1923-1994, deoarece atunci când Copos a luat secția de fotbal, nu s-a încheiat niciun protocol care să prevadă și cedarea palmaresului.

Horia Manoliu, președintele AFC Rapid, spune că asociația sa ar deține palmaresul dintre 1994 și 2006, anul în care George Copos a înființat SC FC Rapid SA.
Lucrurile sunt, așadar, foarte încurcate în această privință a moștenirii istorice, Rapid fiind, într-o anumită măsură, în postura Stelei. Deși CSA Steaua a câștigat în instanță marca Steaua (2014) și numele Steaua (2016), societatea comercială a lui Gigi Becali, SC FC FCSB SA, continuă să pretindă că deține palmaresul din 1947 până în zilele noastre. Așa că a fost nevoie de un nou proces, aflat acum în plină derulare, prin care CSA Steaua încearcă să obțină, pe cale judecătorească, dreptul exclusiv de a folosi palmaresul din perioada 1947-2004 (anul în care Becali a înființat SC FC Steaua București SA).

Juriștii consultați de ProSport au avut, în această privință, păreri împărțite. Unii spun că brandul cuprinde și palmaresul, ca o moștenire imaterială. Alții afirmă că, dimpotrivă, palmaresul este al celui care-l face, dând exemple concrete. Dacă Nadia Comăneci câștigă aurul olimpic, apoi își vinde medalia (cazul concret al Rapidului, care a vândut la licitație niște cupe), asta nu înseamnă că persoana care cumpără trofeul devine, automat, campioană olimpică.

Cine este adevăratul proprietar ai „noului Rapid”

Revenind SC FC R SA, în ultimele zile au avut loc mai multe evenimente surprinzătoare. Pe 16 iulie, pe contul de Facebook al Academiei a apărut un comunicat bizar, în care președintele-jucător Daniel Niculae era „înțepat” discret, menționându-se că a avut puteri depline în sezonul trecut și că a primit o ofertă de contract „demn cel puțin de liga a II-a, dacă nu chiar de prima ligă”, dar și buget de transferuri pentru noul sezon. Comunicatul a venit în momentul în care Daniel Niculae postase pe contul său, mai întâi, o siluetă care primește un cuțit în spate, apoi un mesaj prin care anunța că se desparte de Academia Rapid. Textul-răspuns de pe contul de Facebook al Academiei se încheie cu un ultimatum subtil dat lui Niculae, căruia i se transmite că are la dispoziție o lună să se răzgândească.

În același comunicat apare, însă, următoarea frază: „A fost constituită o societate pe acțiuni și a fost câștigată licitația pentru achiziționarea brandului F.C. Rapid. Societatea are acționari puternici. Preferăm să menținem deocamdată discreția asupra identității lor, dintr-un motiv foarte simplu: încă de la începutul activității Academiei Rapid, conducătorii și sponsorii au fost supuși unor atacuri mediatice nedrepte și de o intensitate fără precedent. Până la normalizarea situației, nu dorim să expunem mediatic oameni de afaceri serioși, care doresc să pună umărul la renașterea rapidistă. Îi asigurăm pe suporterii noștri că există resursele financiare pentru finalizarea achiziționării brandului F.C. Rapid, pentru asigurarea unui buget pentru promovarea în Liga 2, pe termen scurt, si pentru o prezență puternică în Liga 1, pe termen mediu”

Noutatea este că, pentru prima oară, clubul guvernat din umbră de Daniel Tudorache, primarul PSD al Sectorului 1, recunoaște că acționarii din acte nu sunt aceiași cu cei reali. Potrivit documentelor de la Registrul Comerțului, acționarii SC FC R SA sunt, în proporții egale, fostul jucător Ovidiu Burcă, suporterul Adrian Olariu și Asociația Redivivus 2017.

În urmă cu două luni, atunci când SC FC R SA a fost înființată pe ascuns, ProSport a publicat informația că acest nou club care se dorește moștenitorul Rapidului figurează la Registrul Comerțului ca fiind societate comercială pe acțiuni cu acțiuni LA PURTĂ‚TOR. Publicația noastră a apelat la specialiști, atunci, care au explicat că astfel de SA-uri cu acțiuni la purtător sunt înființate atunci când se dorește ca adevărații proprietari să rămână necunoscuți marelui public.

Schema a fost folosită, printre altele, și la firma TelDrum, despre care presa de investigații (mai întâi) și procurorii, ulterior, au descoperit că era deținută prin acțiuni la purtător. Principalul suspect că se afla în spatele proprietarilor din acte este liderul PSD, Liviu Dragnea, cel care a declarat anul trecut că va avea grijă ca „noul Rapid” „să crească”. În primăvară, chiar fostul căpitan rapidist Nicolae Stanciu, acum manager la Academia Rapid, a afirmat la Realitatea TV, în direct, că Liviu Dragnea este patronul real al clubului.

Imediat după ce ProSport a publicat informația, Ovidiu Burcă a anunțat că este, de fapt, vorba de o eroare comisă de funcționarii de la Registrul Comerțului și că lucrurile vor fi remediate în scurt timp. Acest lucru s-a și petrecut, SC FC R SA a devenit o Societate pe Acțiuni normală.
Numai că scuza de atunci, că a fost o eroare a funcționarilor, este pusă acum sub semnul întrebării chiar de comunicatul oficial care recunoaște că adevărații proprietari sunt alții decât cei din acte.

Miercuri, însuși primarul Daniel Tudorache a făcut câteva declarații preluate de contul visiniu.ro, pe Facebook

„DAN TUDORACHE : >

Dan Tudorache :
O sumă-record, un buget fără precedent pentru nivelul celui de-al 3-lea eșalon. Cu mult peste cel pe care îl avusese Petrolul în sezonul precedent, 700.000 de euro!>>.
În vârstă de 34 de ani, Victor Angelescu este director pe Europa al companiei cehe APS Holding, specializată în investiții, recuperare de credite neperformante, imobiliare”.
 
ProSport a aflat de implicarea lui Angelescu, prin intermediul lui Daniel Niculae, încă de acum câteva săptămâni. Sursele ProSport spun că acesta a fost și motivul supărării lui Daniel Niculae, care a văzut că se tergiversează tranzacția prin care Angelescu preia o parte din acțiuni.
 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup