UPDATE | Bölöni, la ASA Târgu Mureș! Antrenorul a vorbit pentru ProSport. Revine și Daniel Stanciu. Ce schimbări aduc aceste mutări în fotbalul românesc

  • Publicat:
  • Actualizat:
UPDATE | Bölöni, la ASA Târgu Mureș! Antrenorul a vorbit pentru ProSport. Revine și Daniel Stanciu. Ce schimbări aduc aceste mutări în fotbalul românesc

UPDATE Bölöni: „Am un mare respect pentru Târgu Mureș. Lăsați echipa în pace!”

Telefonul ProSport l-a găsit pe Laszlo Bölöni, despre care Claudiu Maior, viceprimarul orașului Târgu Mureș, a anunțat că va deveni președinte de onoare la ASA din vară, foarte supărat. Antrenorul de 62 de ani, acum pe banca formației Al Khor, din Qatar, crede că prezentarea subiectului acum, înaintea etapelor decisive pentru stabilirea campioanei din Liga 1, va destabiliza echipa din Târgu Mureș. Fostul selecționer a arătat cu degetul spre ProSport, care, prin informațiile publicate, ar căuta – în opinia sa – senzaționalul și ar amplifica niște probleme care dezavantajează ASA.

Bölöni a confirmat, în schimb, discuțiile cu Claudiu Maior despre care a scris ProSport.

ProSport: Bună ziua, domnule Bölöni, v-am sunat să ne lămuriți în privința venirii dumneavoastră la ASA Târgu Mureș. Viceprimarul Claudiu Maior spune că a discutat cu dumneavoastră și că veniți, din vară, președinte de onoare…
Laszlo Bölöni:
Bună ziua. Am avut discuții, acestea au existat tot timpul, Târgu Mureș este orașul la care țin foarte mult… Lăsați Târgu Mureș în pace! Lăsați echipa în pace! Scriind ceea ce scrieți, nu faceți decât să destabilizați ASA acum, când este aproape de o realizare extraordinară!

Informațiile sunt publice, declarația despre venirea dumneavoastră a fost făcută de Claudiu Maior într-o emisiune, în direct, la Look TV…
Da, și trebuie să umflați subiectul, să scrieți despre Stanciu, despre Răducan!

„Să nu mai fie nicio știre despre ASA!”

Stanciu și Răducan au dat, la rândul lor, declarații oficiale, iar cel care a anunțat venirea lui Stanciu a fost, de asemenea, viceprimarul Maior.
Da, pentru că ați scris voi! Nu trebuia să scrieți despre ASA, trebuie să-i lăsați în pace, acum au nevoie de liniște! Ați scris despre Ciobotariu, că nu i s-a propus prelungirea contractului…

Este ceea ce mi-a spus chiar antrenorul.
Destabilizați echipa. Un mare ziarist, nea Cristi Țopescu, spunea că dacă vrei să faci performanță, trebuie să ai liniște. Eu, dacă aș fi în locul celor de la Târgu Mureș, n-aș vorbi cu nimeni din presă. N-aș da nicio declarație până la sfârșit. Să nu mai fie nicio știre despre ASA!

Să nu mai scrie nimeni din presă despre echipa care e liderul campionatului?
Da.

Vă dați seama că e o cerință imposibil de îndeplinit?
Asta e părerea și doleanța mea.

Aveți o părere greșită crezând că, dacă scriem de ASA și de venirea dumneavoastră acolo, urmărim să destabilizăm clubul.
Lăsați-mă să am eu o părere greșită. V-am răspuns pentru că vă respect, dar așa ar trebui, ca nimeni de la Târgu Mureș să nu mai vorbească acum cu presa. Vă rog să scrieți că am un mare respect pentru orașul Târgu Mureș, pentru oamenii de-acolo, că îi admir pentru tot ceea ce au făcut acolo și că sunt alături de ei.

Vom consemna.
Vă mulțumesc!


Laszlo Bölöni se întoarce în fotbalul românesc, deocamdată ca președinte de onoare la ASA Târgu Mureș! Senzaționala mutare, anunțată chiar de Claudiu Maior, viceprimarul orașului și responsabilul cu echipa de fotbal din partea autorităților locale, prefigurează schimbări majore în raportul de forțe din campionatul intern, dar ridică întrebări și asupra acestui final de sezon. Edilul a făcut anunțul la postul Look TV. „Am vorbit cu domnul Boloni și 90 la sută va fi președinte de onoare la noi. Așteptăm doar OK-ul din partea clubului unde antrenează”, a declarat Claudiu Maior la Look TV.

Legat în continuare prin contract cu Al Khor, o formație cu pretenții modeste din Qatar, Bölöni nu poate ocupa un loc pe banca tehnică. Tehnicianul în vârstă de 62 de ani, născut la Târgu Mureș și consacrat ca fotbalist la ASA, unde a jucat până la aproape 30 de ani, înainte de a se transfera la Steaua, este legat sentimental de urbea natală, unde revine adesea cu plăcere.

Bölöni – specialist în construirea de echipe și creionarea de strategii de organizare a cluburilor

Bölöni, care s-a școlit în Franța, la celebra Clairefontaine, are o vastă experiență în materie de management al cluburilor. De-a lungul timpului, la unele dintre grupările pe unde a trecut a fost mai mult decât simplu antrenor, gestionând activitatea la Nancy, Rennes, Sporting Lisabona, naționala României, PAOK Salonic și, acum, la Al Khor. În 2000, Bölöni a lucrat intens la un plan de reorganizare a întregului fotbal românesc și la o strategie de creștere a unei noi generații de fotbaliști. Planurile au fost abandonate brusc în momentul plecării sale, în 2001.

Bölöni revine în fotbalul românesc la 14 ani după acea plecare de la națională spre Sporting Lisabona. De-a lungul timpului, au mai existat câteva discuții cu antrenorul atât pentru revenirea sa la națională, cât și pe banca Rapidului (pe vremea când patron era Copos), însă toate au eșuat.

De-a lungul carierei, Bölöni a antrenat naționala României. Sporting Lisabona, Rennes, Monaco, Nancy, Al-Jazeera, Standard, Al Wahda, Lens, PAOK Salonic și Al Khor.

O altă mutare importantă la ASA este revenirea lui Daniel Stanciu, anunțată de asemenea de Claudiu Maior. Acesta plecase în iarnă la Dinamo. Viceprimarul spune că Stanciu va ocupa funcția de consilier în probleme de fotbal, pentru că președintele echipei va rămâne Narcis Răducan. „Nu schimbăm președintele. Daniel Stanciu va ocupa o funcție care să-i permită să stea pe bancă, din sezonul viitor„, a spus Maior Look TV.

Daniel Stanciu spune că vrea președinte

Toate aceste mutări prefigurează schimbări majore în raportul de forțe din fotbalul românesc. Dacă mutarea anunțată de Maior se concretizează și transplanturile reușesc, ASA are șanse mari să devină un mare pol de putere.

Dacă, la începutul sezonului, ASA Târgu Mureș avea ca obiectiv evitarea retrogradării, sezonul peste așteptări pe care mureșenii l-au avut a schimbat total optica președintelui Consiliului de Administrație al echipei, Claudiu Maior. Acesta va intra în campanie electorală în următorul an, iar echipa de fotbal va fi un important vehicul electoral pentru Maior. În aceste condiții, Maior își dorește cele mai bune performanțe și va încerca să aducă mai mulți oameni în conducerea echipei. Laszlo Bölöni, fosta glorie a lui ASA, din anii ”80, poate fi un mare plus de imagine pentru Maior.

Interesant este, însă, că la ASA s-ar putea petrece o schimbare importantă și la nivelul conducerii, dincolo de declarațiile oficiale. Fostul director general al echipei mureșene, Daniel Stanciu, cel care, în opinia lui Maior, a construit actuala echipă, este aproape de o revenire neașteptată, după ce în iarnă a părăsit ASA pentru Dinamo. „Discut cu ASA Târgu Mureș, e adevărat, dar e vorba despre noul sezon, nu pot să vin acum. Am și alte oferte, una dintre variante este ACS Poli Timișoara, dar încă nu m-am decis. Ce post aș putea să ocup? Ce am ocupat și înainte”, a declarat Stanciu, pentru ProSport. Această ultimă afirmație vine să arunce în aer aparenta armonie sugerată de declarațiile lui Maior. La doar o oră după declarația sa, Stanciu a intrat în direct la sport.ro și a confirmat că a ajuns la un acord cu conducerea clubului și va fi consilierul lui Maior în acest final de sezon. Pe postul de șef al clubului este acum Narcis Răducan, care nu are relații strălucite cu Daniel Stanciu.

Pleacă Narcis Răducan?

Ce s-ar întâmpla, în acest context, cu actuala conducere, care este „vinovată” de excelentul parcurs din retur? Narcis Răducan este președinte în acest moment și omul care a condus echipa în acest retur, în care ASA a șters un handicap de 13 puncte pe care Steaua îl avea în fața mureșenilor. „Domnul Maior poate să aducă pe cine dorește la echipa sa, dar sper să fie conștient că orice disensiune sau tensiune în lot poate să ne fie fatală. Eu am contract pînă la sfîrșitul sezonului și, așa cum am stabilit, dacă domnul Maior vrea performanță în continuare pe baze solide și nu doar un succes izolat, i-am prezentat un proiect de anvergură”, declara Răducan pentru Mediafax în urmă cu o săptămână.

Declarația trădează un oarecare pesimism în ceea ce privește viitorul actualului președinte la echipa care ar putea provoca cea mai mare surpriză din istoria fotbalului românesc. Decizia va fi luată la finalul sezonului, însă sunt semnale că, și în cazul în care ia titlul, Răducan ar putea pleca de la ASA. „Sigur că mi-aș dori să rămân, dar doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții”, spune actualul președinte al mureșenilor.

„Nu s-a schimbat nimic în organigramă, a venit și Daniel lângă noi, e consilierul lui Claudiu Maior. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt neschimbate, am un obiectiv pe care mi l-am îndeplinit și unul personal, acela de a câștiga titlul. Nu e nicio problemă rezultatul imediat, ajutăm echipa și ținem o armonie în cadrul lotului. Daniel e consilier până la finalul sezonului, apoi vom vedea ce va fi”, a spus miercuri Răducan la Sport.ro.

Toate aceste evenimente sunt cu două tăișuri. Pe de o parte, actualul antrenor, Liviu Ciobotariu, și președintele Narcis Răducan se simt dați la o parte. Ciobotariu n-a primit încă nicio ofertă concretă de prelungire a contractului, iar anunțul privindu-l pe Bölöni explică, în parte, această întârziere. Mulți dintre jucători devin liberi de contract în vară și nici lor nu li s-au făcut oferte de prelungire.

ASA este acum lider în campionat, are un punct avans față de Steaua și este favorită la câștigarea primului titlu din istoria orașului Târgu Mureș.

Buget posibil în sezonul viitor: în jurul a 10 milioane de euro

Aducerea lui Bölöni la ASA înseamnă câteva lucruri foarte importante. În primul rând, Loți, chiar dacă este un sentimental, nu neglijează niciodată partea financiară și nu e deloc un antrenor ieftin, mai ales pentru România. Dacă acesta s-ar implica la Târgu Mureș, nu o va face pentru o sumă mică. Aici se ajunge la partea financiară a proiectului. Câștigarea titlului ar însemna: a) o sumă de peste 3 milioane de euro din drepturile TV anul viitor; b) participarea în preliminariile Ligii Campionilor. Sunt indicii că la Târgu Mureș există ambiții asemănătoare celor de la CFR Cluj acum un deceniu. Un obiectiv realist ar fi măcar calificarea în grupele Europa League în sezonul viitor, ceea ce poate însemna măcar 3-4 milioane de euro în plus, pe lângă banii din drepturile TV și cei veniți de la bugetul autorităților locale (în total, în jur de 6 milioane de euro).
Folosită judicios de oameni care se pricep la jucători și la organizare, această sumă e suficientă pentru a transforma cu adevărat ASA într-o echipă de prim-plan în Liga 1.
 

Pe aceeași temă
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
O deputată fără certificat verde a făcut circ la Înmatriculări, stârnind furia celorlalţi. „Chemaţi, bă, mascaţii să o ia de aici” VIDEO
O deputată fără certificat verde a făcut circ la Înmatriculări, stârnind furia celorlalţi. „Chemaţi, bă, mascaţii să o ia de…
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai…
Încă un român ar putea ajune la Galata! Reacția impresarului: „Voi fi primul semnalizat”
Încă un român ar putea ajune la Galata! Reacția impresarului: „Voi fi primul semnalizat”
DACIA recheamă în service mii de mașini. Care este motivul incredibil?
DACIA recheamă în service mii de mașini. Care este motivul incredibil?
Anamaria Prodan a aflat SENTINŢA! Nimeni nu se aştepta aşa repede
Anamaria Prodan a aflat SENTINŢA! Nimeni nu se aştepta aşa repede
Doliu în România! A murit marele actor! Adio, maestre
Doliu în România! A murit marele actor! Adio, maestre
Cele mai sexy influencerițe de fitness pe Instagram. Sunt numai pachete de mușchi!
Cele mai sexy influencerițe de fitness pe Instagram. Sunt numai pachete de mușchi!
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Face senzație cu „cel mai mic bikini” printat 3D din lume. A avut curajul să meargă așa la piscină VIDEO
Face senzație cu „cel mai mic bikini” printat 3D din lume. A avut curajul să meargă așa la piscină VIDEO
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Noua iubită a lui Walter Zenga, o bombă! Este româncă şi face furori cu formele sale. FOTO de neratat
Noua iubită a lui Walter Zenga, o bombă! Este româncă şi face furori cu formele sale. FOTO de neratat
Medicamentul minune care pune capăt pandemiei! Milioane de oameni îl vor primi
Medicamentul minune care pune capăt pandemiei! Milioane de oameni îl vor primi
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep…
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Octavian Jurma: România a depășit recordul mondial de decese COVID la 1 milion de locuitori. Au crucificat poporul ăsta!
Octavian Jurma: România a depășit recordul mondial de decese COVID la 1 milion de locuitori. Au crucificat poporul ăsta!
Poluare alarmantă: Materialul care ne va distruge peste 9 ani, dacă nu acționăm acum
Poluare alarmantă: Materialul care ne va distruge peste 9 ani, dacă nu acționăm acum
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Becali, răzbunător şi diabolic: Culisele retragerii FCSB din Cupa României
Becali, răzbunător şi diabolic: Culisele retragerii FCSB din Cupa României
Este oficial: Angajaţii care ar putea fi concediaţi fără certificatul verde
Este oficial: Angajaţii care ar putea fi concediaţi fără certificatul verde
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
A murit actorul Papil Panduru, soțul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu. Vedeta avea 87 de ani
A murit actorul Papil Panduru, soțul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu. Vedeta avea 87 de ani
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un model german
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un model german
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent