UPDATE | Bölöni, la ASA Târgu Mureș! Antrenorul a vorbit pentru ProSport. Revine și Daniel Stanciu. Ce schimbări aduc aceste mutări în fotbalul românesc

  • Publicat:
  • Actualizat:
UPDATE | Bölöni, la ASA Târgu Mureș! Antrenorul a vorbit pentru ProSport. Revine și Daniel Stanciu. Ce schimbări aduc aceste mutări în fotbalul românesc

UPDATE Bölöni: „Am un mare respect pentru Târgu Mureș. Lăsați echipa în pace!”

Telefonul ProSport l-a găsit pe Laszlo Bölöni, despre care Claudiu Maior, viceprimarul orașului Târgu Mureș, a anunțat că va deveni președinte de onoare la ASA din vară, foarte supărat. Antrenorul de 62 de ani, acum pe banca formației Al Khor, din Qatar, crede că prezentarea subiectului acum, înaintea etapelor decisive pentru stabilirea campioanei din Liga 1, va destabiliza echipa din Târgu Mureș. Fostul selecționer a arătat cu degetul spre ProSport, care, prin informațiile publicate, ar căuta – în opinia sa – senzaționalul și ar amplifica niște probleme care dezavantajează ASA.

Bölöni a confirmat, în schimb, discuțiile cu Claudiu Maior despre care a scris ProSport.

ProSport: Bună ziua, domnule Bölöni, v-am sunat să ne lămuriți în privința venirii dumneavoastră la ASA Târgu Mureș. Viceprimarul Claudiu Maior spune că a discutat cu dumneavoastră și că veniți, din vară, președinte de onoare…
Laszlo Bölöni:
Bună ziua. Am avut discuții, acestea au existat tot timpul, Târgu Mureș este orașul la care țin foarte mult… Lăsați Târgu Mureș în pace! Lăsați echipa în pace! Scriind ceea ce scrieți, nu faceți decât să destabilizați ASA acum, când este aproape de o realizare extraordinară!

Informațiile sunt publice, declarația despre venirea dumneavoastră a fost făcută de Claudiu Maior într-o emisiune, în direct, la Look TV…
Da, și trebuie să umflați subiectul, să scrieți despre Stanciu, despre Răducan!

„Să nu mai fie nicio știre despre ASA!”

Stanciu și Răducan au dat, la rândul lor, declarații oficiale, iar cel care a anunțat venirea lui Stanciu a fost, de asemenea, viceprimarul Maior.
Da, pentru că ați scris voi! Nu trebuia să scrieți despre ASA, trebuie să-i lăsați în pace, acum au nevoie de liniște! Ați scris despre Ciobotariu, că nu i s-a propus prelungirea contractului…

Este ceea ce mi-a spus chiar antrenorul.
Destabilizați echipa. Un mare ziarist, nea Cristi Țopescu, spunea că dacă vrei să faci performanță, trebuie să ai liniște. Eu, dacă aș fi în locul celor de la Târgu Mureș, n-aș vorbi cu nimeni din presă. N-aș da nicio declarație până la sfârșit. Să nu mai fie nicio știre despre ASA!

Să nu mai scrie nimeni din presă despre echipa care e liderul campionatului?
Da.

Vă dați seama că e o cerință imposibil de îndeplinit?
Asta e părerea și doleanța mea.

Aveți o părere greșită crezând că, dacă scriem de ASA și de venirea dumneavoastră acolo, urmărim să destabilizăm clubul.
Lăsați-mă să am eu o părere greșită. V-am răspuns pentru că vă respect, dar așa ar trebui, ca nimeni de la Târgu Mureș să nu mai vorbească acum cu presa. Vă rog să scrieți că am un mare respect pentru orașul Târgu Mureș, pentru oamenii de-acolo, că îi admir pentru tot ceea ce au făcut acolo și că sunt alături de ei.

Vom consemna.
Vă mulțumesc!


Laszlo Bölöni se întoarce în fotbalul românesc, deocamdată ca președinte de onoare la ASA Târgu Mureș! Senzaționala mutare, anunțată chiar de Claudiu Maior, viceprimarul orașului și responsabilul cu echipa de fotbal din partea autorităților locale, prefigurează schimbări majore în raportul de forțe din campionatul intern, dar ridică întrebări și asupra acestui final de sezon. Edilul a făcut anunțul la postul Look TV. „Am vorbit cu domnul Boloni și 90 la sută va fi președinte de onoare la noi. Așteptăm doar OK-ul din partea clubului unde antrenează”, a declarat Claudiu Maior la Look TV.

Legat în continuare prin contract cu Al Khor, o formație cu pretenții modeste din Qatar, Bölöni nu poate ocupa un loc pe banca tehnică. Tehnicianul în vârstă de 62 de ani, născut la Târgu Mureș și consacrat ca fotbalist la ASA, unde a jucat până la aproape 30 de ani, înainte de a se transfera la Steaua, este legat sentimental de urbea natală, unde revine adesea cu plăcere.

Bölöni – specialist în construirea de echipe și creionarea de strategii de organizare a cluburilor

Bölöni, care s-a școlit în Franța, la celebra Clairefontaine, are o vastă experiență în materie de management al cluburilor. De-a lungul timpului, la unele dintre grupările pe unde a trecut a fost mai mult decât simplu antrenor, gestionând activitatea la Nancy, Rennes, Sporting Lisabona, naționala României, PAOK Salonic și, acum, la Al Khor. În 2000, Bölöni a lucrat intens la un plan de reorganizare a întregului fotbal românesc și la o strategie de creștere a unei noi generații de fotbaliști. Planurile au fost abandonate brusc în momentul plecării sale, în 2001.

Bölöni revine în fotbalul românesc la 14 ani după acea plecare de la națională spre Sporting Lisabona. De-a lungul timpului, au mai existat câteva discuții cu antrenorul atât pentru revenirea sa la națională, cât și pe banca Rapidului (pe vremea când patron era Copos), însă toate au eșuat.

De-a lungul carierei, Bölöni a antrenat naționala României. Sporting Lisabona, Rennes, Monaco, Nancy, Al-Jazeera, Standard, Al Wahda, Lens, PAOK Salonic și Al Khor.

O altă mutare importantă la ASA este revenirea lui Daniel Stanciu, anunțată de asemenea de Claudiu Maior. Acesta plecase în iarnă la Dinamo. Viceprimarul spune că Stanciu va ocupa funcția de consilier în probleme de fotbal, pentru că președintele echipei va rămâne Narcis Răducan. „Nu schimbăm președintele. Daniel Stanciu va ocupa o funcție care să-i permită să stea pe bancă, din sezonul viitor„, a spus Maior Look TV.

Daniel Stanciu spune că vrea președinte

Toate aceste mutări prefigurează schimbări majore în raportul de forțe din fotbalul românesc. Dacă mutarea anunțată de Maior se concretizează și transplanturile reușesc, ASA are șanse mari să devină un mare pol de putere.

Dacă, la începutul sezonului, ASA Târgu Mureș avea ca obiectiv evitarea retrogradării, sezonul peste așteptări pe care mureșenii l-au avut a schimbat total optica președintelui Consiliului de Administrație al echipei, Claudiu Maior. Acesta va intra în campanie electorală în următorul an, iar echipa de fotbal va fi un important vehicul electoral pentru Maior. În aceste condiții, Maior își dorește cele mai bune performanțe și va încerca să aducă mai mulți oameni în conducerea echipei. Laszlo Bölöni, fosta glorie a lui ASA, din anii ”80, poate fi un mare plus de imagine pentru Maior.

Interesant este, însă, că la ASA s-ar putea petrece o schimbare importantă și la nivelul conducerii, dincolo de declarațiile oficiale. Fostul director general al echipei mureșene, Daniel Stanciu, cel care, în opinia lui Maior, a construit actuala echipă, este aproape de o revenire neașteptată, după ce în iarnă a părăsit ASA pentru Dinamo. „Discut cu ASA Târgu Mureș, e adevărat, dar e vorba despre noul sezon, nu pot să vin acum. Am și alte oferte, una dintre variante este ACS Poli Timișoara, dar încă nu m-am decis. Ce post aș putea să ocup? Ce am ocupat și înainte”, a declarat Stanciu, pentru ProSport. Această ultimă afirmație vine să arunce în aer aparenta armonie sugerată de declarațiile lui Maior. La doar o oră după declarația sa, Stanciu a intrat în direct la sport.ro și a confirmat că a ajuns la un acord cu conducerea clubului și va fi consilierul lui Maior în acest final de sezon. Pe postul de șef al clubului este acum Narcis Răducan, care nu are relații strălucite cu Daniel Stanciu.

Pleacă Narcis Răducan?

Ce s-ar întâmpla, în acest context, cu actuala conducere, care este „vinovată” de excelentul parcurs din retur? Narcis Răducan este președinte în acest moment și omul care a condus echipa în acest retur, în care ASA a șters un handicap de 13 puncte pe care Steaua îl avea în fața mureșenilor. „Domnul Maior poate să aducă pe cine dorește la echipa sa, dar sper să fie conștient că orice disensiune sau tensiune în lot poate să ne fie fatală. Eu am contract pînă la sfîrșitul sezonului și, așa cum am stabilit, dacă domnul Maior vrea performanță în continuare pe baze solide și nu doar un succes izolat, i-am prezentat un proiect de anvergură”, declara Răducan pentru Mediafax în urmă cu o săptămână.

Declarația trădează un oarecare pesimism în ceea ce privește viitorul actualului președinte la echipa care ar putea provoca cea mai mare surpriză din istoria fotbalului românesc. Decizia va fi luată la finalul sezonului, însă sunt semnale că, și în cazul în care ia titlul, Răducan ar putea pleca de la ASA. „Sigur că mi-aș dori să rămân, dar doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții”, spune actualul președinte al mureșenilor.

„Nu s-a schimbat nimic în organigramă, a venit și Daniel lângă noi, e consilierul lui Claudiu Maior. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt neschimbate, am un obiectiv pe care mi l-am îndeplinit și unul personal, acela de a câștiga titlul. Nu e nicio problemă rezultatul imediat, ajutăm echipa și ținem o armonie în cadrul lotului. Daniel e consilier până la finalul sezonului, apoi vom vedea ce va fi”, a spus miercuri Răducan la Sport.ro.

Toate aceste evenimente sunt cu două tăișuri. Pe de o parte, actualul antrenor, Liviu Ciobotariu, și președintele Narcis Răducan se simt dați la o parte. Ciobotariu n-a primit încă nicio ofertă concretă de prelungire a contractului, iar anunțul privindu-l pe Bölöni explică, în parte, această întârziere. Mulți dintre jucători devin liberi de contract în vară și nici lor nu li s-au făcut oferte de prelungire.

ASA este acum lider în campionat, are un punct avans față de Steaua și este favorită la câștigarea primului titlu din istoria orașului Târgu Mureș.

Buget posibil în sezonul viitor: în jurul a 10 milioane de euro

Aducerea lui Bölöni la ASA înseamnă câteva lucruri foarte importante. În primul rând, Loți, chiar dacă este un sentimental, nu neglijează niciodată partea financiară și nu e deloc un antrenor ieftin, mai ales pentru România. Dacă acesta s-ar implica la Târgu Mureș, nu o va face pentru o sumă mică. Aici se ajunge la partea financiară a proiectului. Câștigarea titlului ar însemna: a) o sumă de peste 3 milioane de euro din drepturile TV anul viitor; b) participarea în preliminariile Ligii Campionilor. Sunt indicii că la Târgu Mureș există ambiții asemănătoare celor de la CFR Cluj acum un deceniu. Un obiectiv realist ar fi măcar calificarea în grupele Europa League în sezonul viitor, ceea ce poate însemna măcar 3-4 milioane de euro în plus, pe lângă banii din drepturile TV și cei veniți de la bugetul autorităților locale (în total, în jur de 6 milioane de euro).
Folosită judicios de oameni care se pricep la jucători și la organizare, această sumă e suficientă pentru a transforma cu adevărat ASA într-o echipă de prim-plan în Liga 1.
 

Adrian Costeiu / Redactor
Matei Udrea / Redactor
Pe aceeași temă
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
Micul paradis turistic din zona unde s-a prăbuşit avionul pilotat de Adrian Iovan. Peisaje spectaculoase la cota 1600 FOTO
Micul paradis turistic din zona unde s-a prăbuşit avionul pilotat de Adrian Iovan. Peisaje spectaculoase la cota 1600 FOTO
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
După Mbappe și Haaland, încă un star a fost refuzat de Barca! Putea fi adus cu 18 milioane, iar acum se cer 80 pentru el
După Mbappe și Haaland, încă un star a fost refuzat de Barca! Putea fi adus cu 18 milioane, iar acum…
Prodanca i-a dat NUCLEARA lui Reghe! Block total înainte de divorţ
Prodanca i-a dat NUCLEARA lui Reghe! Block total înainte de divorţ
Unde a fost Adela înainte să se împuște în cap: 'Simțea durerea asta în tot corpul'
Unde a fost Adela înainte să se împuște în cap: 'Simțea durerea asta în tot corpul'
Alimente care cresc glicemia. Ferește-te de ele dacă ai diabet!
Alimente care cresc glicemia. Ferește-te de ele dacă ai diabet!
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Activitate „paranormală”, înregistrată de senzorii de pe o mașină Tesla (VIDEO)
Activitate „paranormală”, înregistrată de senzorii de pe o mașină Tesla (VIDEO)
'Ce porți, mă?" Teo, umilită de Florin Călinescu la o petrecere
'Ce porți, mă?" Teo, umilită de Florin Călinescu la o petrecere
România a dat lovitura în Europa! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
România a dat lovitura în Europa! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele mai sexy femei
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele mai sexy femei
Cât câștigă în fiecare lună un șofer de la STB:
Cât câștigă în fiecare lună un șofer de la STB: "Dacă ăsta este un salariu foarte mare, atunci aşa o…
Greșeala de 2 milioane de dolari făcută de „Așii Amanetului”
Greșeala de 2 milioane de dolari făcută de „Așii Amanetului”
Angela Merkel a primit o ofertă de job din New York. Secretarul general al ONU o doreşte în echipa sa
Angela Merkel a primit o ofertă de job din New York. Secretarul general al ONU o doreşte în echipa sa
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
Cum beneficiază unii români de tot confortul, fără facturi şi fără să fie racordaţi la utilităţile publice. „Se poate trăi minunat
aşa”
Cum beneficiază unii români de tot confortul, fără facturi şi fără să fie racordaţi la utilităţile publice. „Se poate trăi…
Războiul bate la graniţa României. Anunţ fulger făcut aseara: Rusia va INVADA. SUA şi Franţa trimit trupe în România
Războiul bate la graniţa României. Anunţ fulger făcut aseara: Rusia va INVADA. SUA şi Franţa trimit trupe în România
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Principalul suspect al dublei crime din Iași, mărturie șocantă: ''Nu mă întorc acolo, e un câine rău!”
Principalul suspect al dublei crime din Iași, mărturie șocantă: ''Nu mă întorc acolo, e un câine rău!”
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Acest VOLKSWAGEN este INTERZIS în Europa și nimeni nu înțelege de ce
Acest VOLKSWAGEN este INTERZIS în Europa și nimeni nu înțelege de ce
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la 66 de ani!
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la 66 de ani!