Votează cei mai buni stoperi FCSB all-time! Tu decizi echipa ideală a roș-albaștrilor pentru istorie, după 22 de ani cu Gigi Becali!

Votează cei mai buni stoperi FCSB all-time! Tu decizi echipa ideală a roș-albaștrilor pentru istorie, după 22 de ani cu Gigi Becali!
  • Publicat:
  • Actualizat:

În provocarea ProSport pentru suporterii celei mai iubite echipe din România, am aflat deja cei mai apreciați portari (AICI) și fundași laterali (AICI) din echipa ideală a roș-albaștrilor! După 22 de ani în care Gigi Becali a tot făcut primul 11, e rândul tău să alegi cei mai buni 22 de fotbaliști! Astăzi votezi cei mai buni stoperi FCSB all-time!

Firește, sunt jucători a căror încadrare pe post e relativă. Spre exemplu, Momcilovic care e la bază fundaș stânga, dar a jucat și fundaș central la FCSB. Sau Brandan, fundaș stânga, dar și mijlocaș central. De fiecare dată, în demersul nostru, a primat postul pe care jucătorul s-a consacrat în memoria publicului.

Timp de aproximativ două zile vei putea alege din cele 7 propuneri pe care ți le facem pentru fiecare post.

  • Pentru fundașii centrali, de la publicarea acestui material și până sâmbătă, 9 martie, ora 05:00 dimineața, votezi opțiunile tale în cele două sondaje din acest articol!

Poți vota un singur fotbalist per post, iar jucătorul cu cele mai multe voturi la final intră în echipa de vis. Locul doi în viziunea publicului ca număr de voturi devine rezervă în lotul suprem! Jucători precum Valeriu Răchită nu se regăsesc în cele 7 propuneri, ci doar în lista completă de la finalul materialului pentru că doar ultimul an din experiența lui roș-albastră acoperă istoricul FCSB. Detaliile complete ale campaniei pot fi descoperite AICI.

Pentru fundașii centrali, am grupat cele 7 propuneri pentru fiecare din cele două posturi încercând să „separăm”, pe cât se poate, unde a fost cazul, cuplurile de stoperi care au activat în aceeași perioadă de timp la echipă. Astfel încât votul să permită suporterilor opțiuni legate temporal, dintr-o anumită perioadă a echipei, preferată poate de aceștia.

Cum arată echipa ideală FCSB all-time până acum

REZERVE: Vasili Hamutovski, George Ogăraru, Iasmin Latovlevici.

Cei mai buni stoperi FCSB all-time! Primele 7 propuneri de fundaș central, Vivi Răchită deschide lista

Deși doar partea a doua a sezonului 2002/2003 și sezonul 2003/04 din cariera lui Valeriu Răchită intră în ancheta noastră, impactul fundașului central nu putea fi ignorat. Anterior, Răchită jucase 1989-1990 și 1996-1998 la roș-albaștri, conturându-se ca un lider experimentat până în 2003.

Cu el pe teren, în perioada anchetei noastre, echipa a fost neînvinsă în 25 din 27 de meciuri ale campionatului 2003/04! Cu 15 meciuri fără gol primit în defensiva cu Răchită! În 2003, cu el titular, echipa a eliminat din Cupa UEFA pe Southampton (1-1 și 1-0 acasă), pierzând greu cu Liverpool (1-1 și 0-1 pe Anfield)!

Dorin Goian, turnul de pază marcator

Unul din cei mai apreciați și valoroși apărători roș-albaștri și ai echipei naționale din anii 2000, Dorin Goian a cucerit două titluri de campion și o Supercupă cu echipa în perioada 2005-2009. A marcat 15 goluri în 153 de partide, fiind mai mereu un pericol în careul advers prin statura sa impresionantă.

De numele lui se leagă trei campanii de grupe Champions League, dueluri aici cu Arsenal, Bayern Munchen, Sevilla, Lyon sau Real Madrid, inclusiv meciul de poveste 4-1 cu Dinamo Kiev în deplasare. A fost stoper titular în primăvara europeană a Cupei UEFA 2007, dar mai ales în tot parcursul UEFAntastic din 2006. Mai mult, până în semifinale, a marcat în victoriile cu Valerenga, Halmstads, Lens, Heerenveen, ba chiar și în 2-4 cu Middlesbrough!

Definiția luptătorului total, Novak Martinovic

Sârbul Novak Martinovic a jucat 52 de meciuri la echipă, din august 2010 până în ianuarie 2013, dar în ciuda perioadei relativ scurte, a cucerit definitiv inimile suporterilor roș-albaștri din acea generație cel puțin. Simbol al devotamentului pe teren și al sacrificiului, a cucerit o Cupă a României și a înscris și 8 goluri, fiind utilizat deseori și pe post de fundaș dreapta.

Martinovic a jucat în trei campanii de grupe Europa League, reușind la capătul celei din 2012, când a fost titular în majoritatea partidelor, să se califice cu echipa în primăvara europeană.

Florin Gardoș, talentul în 122 de meciuri și povești europene

După 122 de meciuri la echipă în perioada 2010-2014, Florin Gardoș se transfera în Premier League, la Southampton, pentru 6,8 milioane euro! Fundaș de mare talent, și-a trecut în palmares cu roș-albaștrii două titluri de campion, o Cupă și o Supercupă a României.

A fost titular și integralist în grupele Champions League 2013, în duelurile cu Chelsea, Basel și Schalke, dar și în trei campanii de grupe EL, dintre care două încheiate cu primăvară europeană. Cea din 2013, memorabilă, cu Gardoș pe teren inclusiv la eliminarea marelui Ajax Amsterdam la București, 2-0 și succes la penalty-uri după 0-2 în tur!

Stoperul unei perioade de glorie, Fernando Varela

Internațional din Capul Verde, Fernando Varela a cucerit 5 trofee la echipă (două titluri de campion, o Cupă a României și două Cupa Ligii) în perioada 2013-2016, cu un total de 118 meciuri în roș-albastru, în care a reușit și 12 goluri. A fost chiar și căpitanul formației, în sezonul 2015/2016.

Folosit chiar și fundaș dreapta în anumite perioade, Fernando Varela a evoluat în cupele europene acoperind cu evoluțiile lui grupele Champions League 2013 și cele Europa League 2014, fiind titular și integralist în 5 din 6 meciuri pentru ultima campanie.

Paul Papp, polivalent și om de event

Deși a jucat în roș-albastru doar un sezon și jumătate, în intervalul 2014-2016, Paul Papp a contribuit printr-un total de 63 de meciuri la cucerirea eventului din 2015, având în palmares și două Cupe ale Ligii. Deseori folosit și în flancul drept, a fost pe teren în toate meciurile din grupele Europa League 2014.

Ca un detaliu interesant, în 26 din cele 33 de meciuri de campionat când Papp a fost titular, roș-albaștrii nu au pierdu. Iar în 15 partide nici măcar nu au primit gol cu el în linia defensivă!

Gabrel Tamaș, protagonist la ultimul titlu FCSB

Un titlu de campion, o Cupă a României și două trofee Cupa Ligii are Gabriel Tamaș în vitrină după cele 72 de meciuri la FCSB, acoperind jumătate de sezon în 2015 și un sezon și jumătate în perioada 2016-2017. Când a venit prima oară, pentru finalul de ediție 2015, echipa nu a primit gol în 5 din 8 meciuri cu Tamaș titular, cucerind titlul de campioană națională.

Fostul internațional a evoluat cu succes și în cupele europene, pasă de gol în 2-0 cu Sparta Praga după 1-1 în tur și eliminarea cehilor din drumul Champions League, dar și în toate cele 6 partide din grupele Europa League 2016.

Două mențiuni 

Pe lângă cele 7 opțiuni ProSport propuse pentru vot, la fundași centrali mai evidențiem două „mențiuni”. Criteriile sunt subiective și tocmai subiectivismul demersului nostru și al votului suporterilor fundamentează demersul pentru echipa ideală din ultimii 22 de ani!

Ionuț Rada. 52 de meciuri în roș-albastru în anii 2007-2009, titular și integralist în grupele Champions League 2007 și în grupele Europa League 2009.

Iulian Cristea. Deși a câștigat doar o Cupă a României, a jucat 133 de meciuri pentru FCSB (2019-2023), ajungând astfel și la echipa națională.

Votează cei mai buni stoperi FCSB all-time aici:

Care fundaș central roș-albastru din 2003 până azi e titular în echipa ideală?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...

Cei mai buni stoperi FCSB all-time! Trecem spre al doilea fundaș central. Va fi Sorin Ghionea?

Două titluri de campion și o Supercupă a României stau în dreptul lui Sorin Ghionea, stoper legitimat la roș-albaștri în perioada 2002-2010, dar a cărui evoluție o evaluăm doar din 2004 (sezonul 2003/04 a fost împrumutat la Oțelul Galați). Iar asta înseamnă 181 de meciuri dintre care, atenție, 55 în cupele europene! A fost titular în campania primăverii europene cu eliminarea Valenciei din Cupa UEFA (2005), dar mai ales în fabulosul parcurs UEFAntastic încheiat în semifinale, anul următor!

11 meciuri în grupele Champions League, de la 4-1 în deplasare cu Dinamo Kiev, la duelurile cu Real Madrid, Bayern Munchen și Fiorentina. Trei primăveri europene. Meciuri fără gol primit în competițiile continentale cu Standard Liege, Betis Sevilla, Valencia, Villarreal, Lens, Sampdoria, Hertha Berlin, Galatasaray…

Eugen Baciu, mereu acolo la nevoie

Deși totdeauna s-a luptat aprig pentru un post de titular, Eugen Baciu a rămas în tricoul roș-albastru din 2004 până în 2010, cumulând un număr impresionant de meciuri: 114, dintre care 22 în cupele europene! În această perioadă și-a adăugat în palmares două titluri de campion și o Supercupă a României.

Baciu a fost titular și integralist în grupele Ligii Campionilor, la 0-1 cu Arsenal, în fața lui Fabregas, Van Persie și Adebayor, la cele 4 victorii FCSB din 2009 care au dus echipa spre grupele Europa League, dar și la 2-1 cu Standard Liege din 2006 când, cu golurile lui Vali Badea, roș-albaștrii se calificau în grupele Champions League. Ca soluție de rezervă, Baciu a făcut parte și din grupul campaniei europene cu eliminarea Valenciei din primăvara europeană (2005), dar și din lotul UEFAntastic (2006).

Geraldo Alves, antidot la Raul și Huntelaar

Între 2010 și 2012 a jucat lusitanul Geraldo Alves la echipă, cucerind o Cupă a României și evoluând în 73 de partide ale roș-albaștrilor. Cu el în defensivă, FCSB a eliminat Grashoppers în 2010 pentru calificare în grupele Europa League, unde Geraldo a fost om de bază inclusiv la 3-1 cu Utrecht și 1-1 cu Liverpool, când s-a duelat cu Joe Cole și Ryan Babel. În 2011, tot în EL, a mers cu echipa în primăvara europeană, după evoluții bune în 0-0 cu Schalke (echipă cu Raul Gonzales și Huntelaar!) sau 4-2 cu Maccabi Haifa.

Ca un element important, în campionatul intern 2011/12, cu portughezul pe teren, echipa a fost fără înfrângere în 22 din 27 de meciuri!

Internaționalul lansat de academie, Alin Toșca

Fost junior crescut în roș-albastru în perioada 2007-2009, Alin Toșca a apucat să debuteze și să evolueze pentru echipă abia în intervalul 2014-2017!  Atât fundaș central, cât și lateral stânga, fostul internațional are în palmares un titlu de campion, o Cupă a României și o Supercupă cu FCSB.

A fost căpitan la 1-1 cu Villarreal (grupele EL 2016), integralist la eliminarea Spartei Praga (tur-retur) din drumul Champions League 2016, apărând per total în 96 de meciuri din toate competițiile pentru echipa care l-a lansat în fotbalul mare.

Un fundaș de super clasă, Vlad Chiricheș

Anterior revenirii la FCSB anul trecut, Vlad Chiricheș a evoluat din ianuarie 2012 până în august 2013 la roș-albaștrii, transferându-se apoi la Tottenham, în Premier League. Apărătorul are până azi 68 de meciuri în roș-albastru, două titluri de campion și o Supercupă a României. A marcat 4 goluri, dintre care două în primăvara europeană Europa League 2013: în remontada fantastică din fața lui Ajax Amsterdam, pentru eliminarea olandezilor, și la 1-3 cu Chelsea, în turul următor, gol împotriva lui Cech, Cole, Mata, Hazard și Fernando Torres.

Un indicator uluitor: până anul trecut, Chiricheș adunase doar 4 înfrângeri într-un total 43 de meciuri de campionat pentru echipă, un parcurs care spune multe despre aportul său defensiv la performanța echipei!

Lukasz Szukala, triplu campion, de top defensiv!

Două sezoane și jumătate a fost Lukasz Szukala în roș-albastru, pe intervalul 2012-2015, polonezul consacrându-se ca un fundaș valoros și apreciat. A cucerit tot ce se putea pe plan intern: trei titluri de campion, o Cupă și o Supercupă a României, plus Cupa Ligii! În 101 partide pentru FCSB a înscris 11 goluri, apărând deseori la finalizare și utilizându-și statura. Două goluri dragi tribunelor: la 3-1 cu Dinamo în 2012 și la 3-0 cu aceiași rivali în 2014.

Szukala a fost titular în campania europeană EL 2012/13, ajungând în primăvară unde a fost exemplar în 1-0 cu Chelsea (Lampard, Oscar, Hazard…). În toamna lui 2013, prin eliminare Legiei Varșovia, ajunge în grupele Champions League, fiind apoi titular și integralist în toate cele 6 meciuri din această fază a competiției.

Sârbul care a ridicat apărarea, Bogdan Planic

Trei sezoane a petrecut sârbul Bogdan Planic la echipă, între 2017 și 2020, adunând 92 de meciuri în roș-albastru și câștigând Cupa României. A fost inclusiv purtător al banderolei de căpitan o perioadă.

Cu el pe teren, FCSB a învins în grupele Europa League din 2017 pe Viktoria Plzen (3-0) acasă și, în deplasare, FC Lugano (2-1) și Hapoel Beersheva (2-1) pentru ca, în primăvara europeană, în primă manșă, să bată cu 1-0 Lazio Roma la care atunci evoluau Milinkovic-Savic, Lucas Leiva, Nani, Caicedo, Immobile…

Ceilalți fundași centrali în roș-albastru din 2003 până azi

Octavian Abrudan, Alexandru Aldea, Mihai Bălașa, Rachid Bouhenna, Doru Bratu, Ștefan Cană, Cătălin Carp, Bozhidar Chorbadziyski, Luca Ciobanu, Tiberiu Curt, Joyskim Dawa, George Galamaz, Valerică Găman, Denis Haruț, Alexandru Iacob, Valentin Iliev, Artur Jorge, Ionuț Larie, Srgian Luchin, Andrei Marc, Andrei Miron, Bogdan Mitrea, Dorel Mutică, Siyabonga Ngezana, Ducu Ninu, Bogdan Panait, Stelios Parpas, Joonas Tamm, Alexandru Tudose, Paulo Vinicius, Stipe Vucur, Zhivko Zhelev

Votează cei mai buni stoperi FCSB all-time aici:

Care fundaș central roș-albastru din 2003 până azi merită în echipa ideală?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba…
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după operațiile estetice pe care acum…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…