U Cluj este surpriza sezonului în fotbalul românesc. Nu doar că s-a calificat pentru prima dată în play-off, dar echipa lui Sabău este formația care a stat cel mai mult pe primul loc, în acest sezon.
Și asta în condițiile în care Universitatea Cluj nu a avut un patron, cum se obișnuiește în fotbalul românesc, în cei nouă ani de când și-a dat restart și a pornit din Liga 4.
Radu Constantea a fost președintele lui U Cluj în toată această perioadă și explică cum a ajuns clubul din Ardeal la acest nivel.
Cum s-a creat un „buget istoric” și cum poate depăși „limita maximală” care s-a atins în acest moment, pentru a trece la următorul nivel.
ProSport: U Cluj, în play-off. Simțiți că ați făcut istorie?
Radu Constantea: Este un moment extrem de important pentru club. Istorie poate este puțin cam mult. Dar este o perioadă excepțională pentru club, și sportiv, dar și prin prisma situației financiare. „U” Cluj are cel mai mare buget pe care l-a avut în istorie. Suntem pe locul 6-7, ca buget, în campionat. Practic, ne-am îndeplinit obiectivul, dacă ne uităm la celelalte bugete ale echipelor.
Ce buget are U Cluj în acest sezon?
8 milioane de euro, iar ca o particularitate a clubului nostru, o mare parte din structura bugetului merge spre prima echipă. Avem cheltuieli și la academie, dar o mare parte din buget merge spre prima echipă. Asta și pentru că avem cheltuieli mai reduse cu personalul administrativ.
Ce înseamnă pentru Radu Constantea, personal, această performanță? Ați pornit din Liga a 4-a.
Practic, noi și anul trecut am fost foarte aproape de play-off. Eram la limită. Anul acesta este clar că am crescut nivelul jocului, am avut o evoluție foarte bună. Am pornit din Liga a 4-a și în acești 9 ani nu am ars etapele. Am avut și perioade dificile, dar am rămas consecvenți în ceea ce ne-am propus. Știam capacitatea acestui brand de a atrage venituri din sponsorizări și ticketing, chiar și fără a avea o susținere de la un investitor privat.
Cum a ajuns U Cluj o echipă de play-off. Ce a fost determinant sau decisiv?
Cred că e un proces de investiții constante. Asta ne-a permis să formăm structura lotului, pe care am reușit să o creștem în fiecare an, neavând sume mari de bani pentru a achiziționa jucători. Sigur, lotul echilibrat valoric și numeric și ceea ce înseamnă Ioan Ovidiu Sabău și continuitatea staff-ului tehnic.
Ce urmează pentru U Cluj? Care este următorul obiectiv?
Obiectivul nostru și al tuturor celor care am început acest proiect este să consolidăm echipa în primele 6 și să oferim posibilitatea suporterilor Universității Cluj să asiste la meciuri din play-off. Aici se va vedea forța acestui brand. Pentru că vor veni meciuri cu adversari puternici și vremea va fi mult mai bună. Realist vorbind, dacă vrem să mergem pe același drum, să avem o stabilitate financiară și fără să riscăm să periclităm bugetul pentru anii viitori, vom fi dependenți de aceste venituri din ticketing. De la sponsori am ajuns la un nivel aproape maximal.
Calificarea în cupele europene ar fi o performanță istorică.
Cu siguranță. Ținând cont de istoria acestui club. Dacă ne uităm, am fost destul de aproape de cupele europene, în ultimii ani. Am pierdut Cupa României, la penalty-uri, iar anul trecut, în play-off-ul pentru cupele europene, am fost din nou la un penalty de a câștiga. Este un proces, care până la urmă a dat rezultate. Dar trebuie să fim conștienți că, neavând un investitor în spate, trebuie să continuăm pe acest drum, de a fi echilibrați.
Și o calificare în cupele europene ar putea periclita bugetul pentru sezonul viitor?
Nu, dimpotrivă. Chiar ar ajuta. Dar e greu să stabilim un obiectiv. Încercăm o clasare cât mai bună. Suntem și realiști că sunt echipe cu bugete mai mari, dar avem șansa noastră.
Realist vorbind, cât de sus poate ajunge U Cluj?
Bugetul a ajuns spre limita maximală, neavând un investitor care să vină cu o majorare de capital, care să ne permită să setăm obiective mai curajoase. Este clar că există o diferență între noi și primele 3-4 echipe la nivel de buget, dar asta nu înseamnă că nu poți să atingi obiective mai curajoase. Dacă până în vară vom reuși să avem un grup de finanțatori în spate, poți schimba acest obiectiv, dar, realist vorbind, cred că pentru sezonul viitor tot accederea în play-off va fi obiectivul. Cel mai important din acest proiect este stabilitatea financiară.
Există discuții cu potențiali investitori?
Discuții avansate nu sunt, în acest moment. Nu avem pe cineva astăzi în Cluj, care să își dorească să aibă o echipă de fotbal. Asta este situația, din perspectiva oamenilor cu potențial financiar din Cluj. Ei nu își doresc, în acest moment, expunerea care vine automat, cu o asemenea investiție. Dar ar putea exista un mixt, de mai mulți investitori, în viitor.
Acesta este un obiectiv pentru viitor?
Mi-aș dori să convingem pe cineva să ducă clubul la următorul nivel. Ca „U” Cluj să se bată, de la egal la egal, la titlu. Un nivel pe care, astăzi, structura noastră nu și-o poate permite. Suntem conștienți că am dus echipa mai aproape de acest deziderat. Clubul este cel mai „sănătos”, din toată istoria lui, cred, sportiv și financiar. Avem o situație financiară solidă și oricine ar dori să investească, trebuie să investească doar în viitor, nu și în trecut, achitând datorii din spate.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER