Tragedia unui fost mijlocaș din Liga 1: fotbalist dispărut fără urmă din 2011, familia refuză să accepte că e decedat! Fratele său a jucat în națională, iar fiul e stabilit în Italia: ”Tata încă trăiește undeva” | EXCLUSIV

Tragedia unui fost mijlocaș din Liga 1: fotbalist dispărut fără urmă din 2011, familia refuză să accepte că e decedat! Fratele său a jucat în națională, iar fiul e stabilit în Italia: ”Tata încă trăiește undeva” | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

La îngemănarea dintre anii ‘70-’80, Bacăul oferea pe prima scenă o echipă în care frații Solomon se numărau printre jucătorii emblematici ai Ligii 1. Ionel, născut în 1955, și Costel, 1959, au rămas un reper pentru clubul moldav, iar cel mai mic dintre ei și-a construit un CV mai bogat: trei sezoane la Victoria București, două la Ceahlăul, un final de carieră în Israel, meciuri în cupele europene, plus o selecție la naționala mare. Libero, a refuzat incredibil în 1984 un transfer la Steaua, unde, în 1986, își putea trece în palmares Cupa Campionilor!

”Un mix între Sănmărtean și Țicleanu”

În schimb, mijlocașul Ionel Solomon a avut un parcurs mai discret. A evoluat în L1 la FCM Bacău și la Petrolul Ploiești, n-a atins notorietatea lui Costel, dar a strâns 228 partide și 12 goluri în divizia de elită, adică cifrele unui jucător care n-a trecut ca gâsca prin apă prin fotbalul românesc. ”Era un mix între Sănmărtean și Țicleanu, polivalent, cu travaliu, viteză, mai puțin însă cu partea tehnică”, îl descrie fostul său coleg de echipă Gheorghe Andrieș.

Ionel Solomon, primul din dreapta (arhiva personală Costel Solomon)

”Am urmărit un meci împreună, apoi a dispărut fără urmă”

Astăzi, ar trebui să aibă 67 de ani, dar nimeni nu știe dacă mai e în viață sau a murit. Iată cum recompune dispariția, cu vocea tremurândă, fratele său, Costel Solomon:

Prin toamna lui 2011, a venit la mine acasă, la Bacău, am văzut împreună la televizor un meci din cupele europene, apoi a plecat spre Onești, unde locuia. Obișnuia să meargă cu ocazia, că sunt numai vreo 50 de kilometri distanță. De atunci nu mai știm nimic despre el. Pur și simplu, a dispărut fără urmă”

Și continuă: ”Am făcut toate demersurile necesare, a fost dat în consemn la frontieră, i s-a distribuit poza la unitățile de Poliție din țară. Am luat în calcul toate versiunile posibile și imposibile, dar nu am mai avut absolut niciun semn, de nicăieri. A apărut la un moment dat un Ionel Solomon la Constanța, dar era vorba doar despre o potrivire de nume”.

”Dacă ajunge la cimitir la mama lui și-și vede acolo crucea?”

Fiul cel mare al lui Ionel, Laurențiu, e stabilit din 2005 în Italia și, deși nu mai are nicio veste de la tatăl său de circa 12 ani, refuză să accepte că părintele său a trecut în neființă: ”Sper și acum că e viu. Au fost cazuri în care oameni dați dispăruți au apărut brusc după zeci de ani. Am sentimentul că trăiește undeva. Nici măcar n-am luat în calcul să demarăm procedurile pentru declararea judecătorească a morții. Cum să facem așa ceva? Doamne ferește, că zic și eu acum un scenariu macabru!, reapare la un moment dat, se duce la cimitir la mama lui și-și vede acolo propria cruce! Încă nădăjduim că se va întoarce”.

Familia recunoaște că Ionel Solomon era prieten cu alcoolul. Iar acest viciu ar fi putut favoriza dispariția lui subită. ”Asta e realitatea. Avea perioade când se apuca să bea trei-patru zile și o ținea tot așa. Apoi își revenea. Dar niciodată nu s-a întâmplat să-i pierdem urma o perioadă și apoi să revină. Am fost în permanență în contact. Vorbeam aproape zilnic”, se confesează Costel Solomon.

Ionel Solomon, al doilea din stânga, rândul de sus, lângă antrenor (arhiva personală Costel Solomon)

”Îi plăcea să mai bea un pahar”

Nici fiul nu ascunde problemele lui Ionel: ”Îi plăcea să mai consume un pahar. Din cauza asta a și divorțat de mama, dar au rămas în relații civilizate, de prietenie, doar că nu mai stăteau împreună. De exemplu, în ultima perioadă, tata mai dormea peste noapte într-o cameră la stadionul din Onești, unde lucra. Iar mama îi trimitea acolo mâncare, o oală de ciorbă”.

  • 83.754 români au dispărut în perioada ianuarie 1990 – februarie 2020 provit unui raport al Poliției Române, dintre care 2.418 persoane nu au fost găsite până în 2020

Mircea Bostan a fost președinte la CSM Borzești și l-a cunoscut bine pe Ionel Solomon: ”Era un băiat foarte blând, dar care, din păcate, avea acest viciu al băuturii. În ultimii ani era angajat ca îngrijitor pentru gazonul stadionului din Onești, unde echipa orașului a și jucat în Liga 1, pe vremea lui Nicolae Puiu. Am auzit și eu că a dispărut. Mare păcat!”.

Și-a pierdut la FNI banii pe un apartament

În timp, Ionel Solomon s-a confruntat și cu o altă problemă serioasă de viață. Lămuririle vin de la fratele său: ”Avea un apartament la Filipeștii de Pădure, lângă Ploiești, unde a evoluat la Petrolul la sfârșitul anilor ‘80. A vândut acea casă, a băgat toți banii la FNI și i-a pierdut”. Băcăuanul a devenit și el atunci victima uneia dintre cele mai mari înșelătorii postrevoluționare, Fondul Național de Investiții, schema piramidală prăbușită abrupt după ce șefii escrocheriei promiseseră milioanelor de români o îmbogățire iluzorie peste noapte.

Dinspre Ploiești, Gheorghe Niculescu, fostul portar al Petrolului și prieten cu Solomon în curtea ”lupilor”, e și el șocat de povestea lui Ionel, căruia i-a și botezat al doilea fiu, stabilit în prezent în Anglia. ”Nu-mi vine să cred! Chiar nu mai știam nimic de el. Eram buni amici. L-am cunoscut ca pe un băiat foarte dedicat fotbalului, muncitor, generos. Și foarte serios la antrenamente și la meciuri”.

Ionel Solomon în programul oficial de meci al Petrolului Ploiești

”Poate s-o fi retras la vreo mănăstire, să nu mai audă de lume”

Pentru Costel, din vremea când erau colegi de echipă a rămas o amintire simpatică: ”Eram prin clasa a șaptea și am mers într-un turneu în Polonia cu echipa Liceului Sportiv. Profesorul Anghelache m-a băgat și pe mine la echipa mare. A venit o centrare din stânga, nu știu cum am ajuns la minge pe la marginea careului, voiam să dau cu capul, dar am auzit din spate un strigăt: Titeleee!!! Așa-mi zicea Ionel acasă. Mi-am dat seama că e în spatele meu, am deviat balonul, iar el a prins o torpilă direct în vinclu. A fost un gol care mi-a rămas pe suflet!”.

Aproape 12 ani de când Ionel Solomon s-a evaporat ca o dâră de fum! Ca și cum n-ar fi existat! În urma lui au rămas amintirile și speranțele, după cum evidențiază fiul, Laurențiu:

Ne-am despărțit ultima dată în fața unui bloc din Onești, când eu am plecat din nou în Italia, la Salerno, unde muncesc într-o tipografie. După câteva zile ne-am dat seama că tata a dispărut. Avea un suflet uriaș. În ultimii ani a avut grijă și de un fost fotbalist de la Onești, care era orb, iar tata îl ajuta”

Și conchide: „Știu eu dacă nu s-o fi retras pe la vreo mănăstire, să nu mai știe nimeni nimic de el, să nu mai audă de lume? Într-adevăr, sună a magie, dar noi încă așteptăm să apară în pragul ușii”.

Ionel Solomon, al patrulea de la dreapta la stânga (arhiva personală Costel Solomon)

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: Aşa cum îţi doreai mereu!
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: Aşa cum îţi doreai…
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de români
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de români
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…