Am avut o etapă specială în Superliga, cu multe meciuri disputate prin viscol sau după ninsori abundente, la temperaturi scăzute, astfel încât victoria a ținut deseori de sacrificiu și adaptare la context, dincolo de valoare.
Jumătate din partide s-au încheiat cu succese ale oaspeților, iar la capătul rundei avem pe Farul Constanța lider la capitolul nominalizări în primul 11 ideal, cu trei jucători plus antrenorul etapei!
Alexandru Buzbuchi (Farul Constanța): Cinci intervenții salvatoare, dintre care trei la execuții din interiorul careului într-o deplasare tare grea, 2-0 la Dinamo. Calm, echilibrat, cu poziționări excelente, într-un meci în care gazdele au dominat per total fără a reuși să înscrie, asta și prin contribuția lui directă la stabilitatea defensivei dobrogene.
Ibrahima Conte (UTA Arad): Imperial în defensiva arădeană la 1-0 în deplasare cu Petrolul Ploiești, liderul meciului la acțiuni reușite în apărare (24), dar și la ieșiri inspirate din blocul defensiv (19). Într-un meci în care UTA, mai ales în repriza secundă, s-a retras aproape total, Conte a dirijat echipa conservând avantajul: în plus, 11 din 13 dueluri directe câștigate!
Bogdan Țîru (Farul Constanța): Marcatorul golului de 1-0 în victoria 2-0 de pe terenul lui Dinamo, a fost liderul meciului atât la acțiuni defensive reușite (24), cât și la ieșiri inspirate din apărare (19), gestionând cu experiență și calitate presiunea „câinilor” în toate momentele partidei spre un succes vital al Farului pentru revenirea în formă.
Victor Dican (Farul Constanța): Utilizat stoper de Gică Hagi în 2-0 la Dinamo București, a făcut un cuplu perfect cu Țîru, încheind provocarea cu 100% procentaj dueluri aeriene câștigate, nu mai puțin de 6 șuturi blocate, 21 de acțiuni reușite în apărare și 11 ieșiri inspirate din blocul defensiv. Cu viziune și echilibru, a contribuit direct la succesul mare al dobrogenilor.
Ianis Stoica (FC Hermannstadt): Introdus la pauză, la 0-0 în deplasare cu Sepsi, a reușit un hat-trick punctând pentru 1-0, 2-0 și 3-1, evident omul meciului pentru un succes important obținut în fața unei echipe puternice. Decisiv pentru sibieni, a avut inclusiv un procentaj uluitor de 100% pase corecte, cu același procentaj impresionant de eficiență: trei reușite din trei șuturi expediate spre poartă!
Tiago Goncalves (FC Hermannstadt): Esențial în sistemul lui Măldărășanu, a construit ambele faze de la primele două goluri în 3-2 pe terenul lui Sepsi, servindu-l cu pase de gol pe Ianis Stoica. Liderul partidei, per total, la pase decisive în construcția ofensivă (5) și cel mai jucat fotbalist din echipa lui (66 de baloane), detaliu care spune multe despre rolul său în ecosistemul echipei câștigătoare runda asta.
Dan Nistor (Universitatea Cluj): Încă o dată artizanul unui succes pentru ardeleni, cu pasă de gol la 1-0 și iarăși pasă de gol la 3-2, aproape de finalul partidei, în 3-2 cu Unirea Slobozia. Nu mai puțin de 9 pase decisive în construcția atacurilor (liderul meciului), cel mai jucat fotbalist al lui Sabău (103 baloane!), a echilibrat și dirijat cu eficiență toate eforturile echipei spre încă o victorie în Superliga.
Alin Roman (Politehnica Iași): Deși condusă, în inferioritate numerică și pe un teren acoperit de zăpadă sub un viscol aprig, echipa coordonată ofensiv din teren de el a smuls remiza cu favorita CFR Cluj, 1-1, printr-o reușită venită dintr-un corner executat excelent de mijlocașul determinant al moldovenilor.
Florin Tănase (FCSB): Introdus la pauză, la 0-0, pe un teren cu zăpadă la Gloria Buzău, s-a adaptat perfect cu calitățile lui condițiilor de joc și a fost cheia succesului pentru campioană. A scos penalty și l-a executat pentru 1-0, a mobilizat coechipierii ca un lider veritabil și a pierdut un singur duel direct pe toată durata reprizei secunde, furnizând cele mai multe pase decisive în construcția ofensivă din meci, 4.
Alisson Safira (Universitatea Craiova): Deși nu a marcat, a decis victoria oltenilor, 2-1 acasă cu Oțelul Galați. Două pase de gol, pentru 1-0 și 2-1, din două faze interpretate cu fler și tratate cu calitate tehnică deosebită, deblocând astfel o partidă deloc strălucită a echipei lui Mirel Rădoi și transformându-se în declanșatorul victoriei.
Vladislav Blănuță (Universitatea Cluj): Pasă de gol la 1-2 cu Unirea Slobozia și apoi marcator al golului victoriei, cu o execuție specială de atacant veritabil, în minutul 84. A reconfirmat atât calitățile, cât și forma din acest sezon, dovedindu-se încă o dată providențial pentru statutul Universității Cluj în actuala ediție de campionat.
Avem 8 jucători români și doar 3 fotbaliști străini în primul 11 ideal al acestei runde, un amestec interesant de experiență și tinerețe, cu Dan Nistor detașându-se deja în ierarhia nominalizărilor de la startul sezonului și până azi:
Buzbuchi (Farul) – I. Conte (UTA), Dican (Farul), Țîru (Farul) – I. Stoica (Hermannstadt), Nistor („U” Cluj), A. Roman (Poli Iași), Fl. Tănase (FCSB), T. Goncalves (Hermannstadt) – Safira (Craiova), Blănuță („U” Cluj)
8 nominalizări – Nistor („U” Cluj)
6 nominalizări – L. Munteanu (CFR Cluj), Bîrligea (FCSB), Mitriță (Univ. Craiova)
5 nominalizări – Pospelov (Slobozia), Blănuță („U” Cluj)
4 nominalizări – Olaru (FCSB), Cisotti (Oțelul), Petrila (Rapid), Baiaram, Maldonado (Univ. Craiova), Poulolo (UTA)
3 nominalizări – Anestis (Botoșani), Nkololo, S. Rocha (CFR Cluj), Gnahore, Politic (Dinamo), Alibec, Sîrbu (Farul), V. Crețu, Fl. Tănase (FCSB), Balaure, I. Stoica (Hermannstadt), I. Popescu (Oțelul), Zima (Petrolul), Dobre (Rapid), Ciobotariu, Fl. Ștefan (Sepsi), Boboc, Chipciu, I. Cristea, Thiam („U” Cluj), Bancu (Univ. Craiova)
2 nominalizări – Mitrov (Botoșani), Budescu, Matos (Buzău), Korenica (CFR Cluj), Abdallah, Boateng, Opruț, Roșca, Sivis (Dinamo), Buzbuchi, Dican, Ganea, Țîru (Farul), Musi, M. Popescu, O. Popescu, Radunovic, Ștefănescu (FCSB), Găman (Hermannstadt), Stevanovic (Oțelul), A. Roman, G. Soares, Samayoa (Poli Iași), Grozav, M. Rădulescu (Petrolul), Borza, Christensen, Ignat, Pașcanu, R. Pop (Rapid), An. Dumitrescu, Ninaj (Sepsi), Bic, Masoero („U” Cluj), Omondi (UTA), L. Popescu, Safira (Univ. Craiova)
1 nominalizare – Chică-Roșă, Friday, E. Lopez, Ongenda, Sadiku (Botoșani), Ișfan, Sălceanu, D. Tavares, Turda (Buzău), Deac, Fică, Graovac, Hindrich, M. Ilie, Păun, Postolachi, Tachtsidis (CFR Cluj), Cîrjan, Licsandru, Mărginean, Milanov, Olsen, Selmani (Dinamo), Cercel, Cojocaru, Vînă (Farul), Chiricheș, Miculescu, Ngezana, Șut, Târnovanu (FCSB), Antwi, Căbuz, Căpușă, T. Goncalves (Hermannstadt), J. Cisse, Juric, Maciel, Al. Pop (Oțelul), Dumitriu, Huja, Hanca, T. Keita, Roche (Petrolul), Bordeianu, S. Camara, J. Fernandez, Gheorghiță, Stefanovici (Poli Iași), Aioani, Braun (Rapid), M. Coman, Debeljuh, El Sawy, Gyenge, Neskovic, Oberlin, Simic (Sepsi), Afalna, Antoche, Dorobanțu, Ibrian, Medina, Purece, Rusu, Vlăsceanu (Slobozia), Ov. Popescu, Silaghi („U” Cluj), Cicâldău, Mora, Oshima, Koljic, Zajkov (Univ. Craiova), I. Conte, Costache, Fabry, Iliev, Mabea, Râpă (UTA)
După trei lună fără succes în deplasare în Superliga, Farul Constanța a câștigat fără gol primit pe „Arcul de Triumf”, adică acolo unde Dinamo nu cunoscuse înfrângerea din decembrie 2013! E concluzia-rezumat a unei runde în care Gică Hagi a reușit să-și mobilizeze perfect elevii și să ofere un model de eficiență și disciplină pentru un 2-0 pe care poate că nu mulți îl preconizau.
Dinamo nu mai pierduse de 13 etape, dar Farul a știut să deschidă adversarul, apoi să se apere organizat și să demonstreze, cu un Dican utilizat de „Rege” pe post de stoper, că încă mai are din blazonul campioanei din 2023. E meritul lui Hagi de a revitaliza, atunci când te aștepți mai puțin, talentele spre performanță.
5 nominalizări – Ioan Ovidiu Sabău („U” Cluj)
4 nominalizări – Adrian Mihalcea (Unirea Slobozia)
3 nominalizări – Elias Charalambous (FCSB), Zeljko Kopic (Dinamo București)
2 nominalizări – Marius Șumudică (Rapid București), Gheorghe Hagi (Farul Constanța)
1 nominalizare – Marius Măldărășanu (Hermannstadt), Dan Petrescu (CFR Cluj), Mirel Rădoi (Universitatea Craiova)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER