Lista directorilor sportivi din fotbalul românesc! Surprize mari, Claudiu Keșeru și Viorel Moldovan înscriși la cursurile FRF! Rapid joacă la două capete, Dinamo confirmă ProSport și merge momentan pe mâna unui intern! EXCLUSIV

Lista directorilor sportivi din fotbalul românesc! Surprize mari, Claudiu Keșeru și Viorel Moldovan înscriși la cursurile FRF! Rapid joacă la două capete, Dinamo confirmă ProSport și merge momentan pe mâna unui intern! EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

În urma ședinței de Comitet Executiv FRF din 30 ianuarie 2024, o nouă condiție a apărut pentru cluburile care doresc obținerea licenței de Superliga. Funcția de director sportiv a devenit obligatorie în organigrama cluburilor, iar aceasta trebuie să fie ocupată de profesioniști școliți și nu în mod decorativ. Pentru asta, în perioada 1-23 februarie, FRF a organizat înscrierea la cursurile Academiei Naționale de Fotbal. Iar ProSport îți prezintă acum lista directorilor sportivi din fotbalul românesc!

Realizat de FRF în parteneriat cu compania belgiană Double Pass, cursul va începe pe 19 martie și se va încheia pe 28 noiembrie 2024, structurat în 9 module, fizic și online. Iar temele vor acoperi zonele de management, viziune fotbalistică, leadership, rolul și responsabilitățile directorului sportiv.

Răzvan Burleanu detalia după anunțarea proiectului că obiectivele unui director sportiv sunt să supravegheze activitatea sportivă, astfel încât preşedintele să aibă o privire de ansamblu şi să nu mai activeze efectiv în acea zonă, iar directorul sportiv să aibă o politică în privinţa transferurilor, în privinţa recrutării staff-urilor”.

Lista directorilor sportivi din fotbalul românesc! ProSport, confirmat pentru Dinamo

Toate cluburile din Superliga s-au înscris cu câte un reprezentant la acest curs, condiție obligatorie, în vreme ce lista directorilor sportivi din fotbalul românesc din sezonul 2025/2026 e completată cu patru locuri dinspre Liga 2 și cinci locuri dedicate special foștilor internaționali români.

Pentru Liga 2, criteriile de departajare la înscriere au ținut de dreptul de promovare și/sau locul în clasament la data finalizării înscrierilor, în vreme ce pentru foștii internaționali, numărul de selecții a contat.

Încă din 4 martie, ProSport a dezvăluit AICI că Dinamo va merge pe mâna actualului șef al departamentului de scouting, Cosmin Mihalescu (35 ani). În paralel cu negocierile pe care șefii alb-roșilor le-au purtat și le-au lăsat încă deschise cu alte variante înscrise la cursurile FRF, între care pista Gabriel Tamaș a ținut capul de afiș. Detalii despre profilul lui Mihalescu, absolvent de management sportiv în Danemarca și cu stagii de pregătire la cluburi precum West Ham și Watford, au fost oferite în exclusivitate de ProSport într-un material publicat încă din luna decembrie, disponibil AICI.

Ionuț Luțu pentru FCSB, dorința lui Mihai Stoica legată de Vlad Chiricheș se amână

Deși la finalul anului trecut Mihai Stoica propunea public numele lui Vlad Chiricheș pentru o potențială ocupare a funcției de director sportiv FCSB, în paralel cu activitatea de jucător, cel puțin acum, pe lista oficială FRF, realitatea e alta. Oficialul roș-albaștrilor declara:

Am pe cineva în minte, să fie director sportiv și să și joace în același timp. Sper să joace cât mai mult timp de acum înainte, dar când se decide să nu mai fie jucător, l-aș dori lângă mine. E vorba de Vlad Chiricheș. E singurul jucător alături de care am lucrat și nu mi-e rușine să zic că am de învățat. El a colaborat, printre alții, cu Ancelotti, Sarri și De Zerbi. Dacă nici de la el nu avem de învăța… Ar fi cureaua de transmisie către fotbalul mare. L-aș vedea director sportiv dacă va vrea să îmbrățișeze cariera”

Cert este, însă, că Vlad Chiricheș nu apare pe lista cursanților FRF pentru director sportiv, nici în dreptul FCSB, acolo unde îl regăsim pe Ionuț Luțu, dar nici la categoria foștilor internaționali!

Rapidul merge pe două piste

Rapidul lui Dan Șucu s-a mișcat interesant și l-a înscris la categoria cluburilor din Superliga, în dreptul său, pe Sorin Boiangiu, cel care ocupa și până acum funcția de director sportiv al giuleștenilor. Cu toate acestea, unul dintre cei 5 foști internaționali pe locurile speciale este… Daniel Niculae! Actualul președinte al Rapidului în organigramă.

Iată cum arată lista directorilor sportivi din fotbalul românesc înscriși din partea cluburilor din Superliga, dincolo de Ionuț Luțu (FCSB), Cosmin Mihalescu (Dinamo) și Sorin Boiangiu (Rapid):

  • Marius Bilașco (CFR Cluj)
  • Silviu Bogdan (Universitatea Craiova)
  • Cristian Sîrghi (Oțelul Galați)
  • Florin Costea (FCU Craiova)
  • Decebal Grădinariu (UTA Arad)
  • Attila Hadnagy (Sepsi Sf. Gheorghe)
  • Zoltan Iașko (Farul Constanța)
  • Gabriel Giurgiu (U Cluj)
  • Florin Cernat (FC Voluntari)
  • Paul Pintilie (Petrolul Ploiești)
  • Radu Neguț (FC Hermannstadt)
  • Daniel Șchiopu (FC Botoșani)
  • Mugurel Cornățeanu (Poli Iași)

Claudiu Keșeru, Viorel Moldovan, Cosmin Moți și Gabi Tamaș!

După cum spuneam, unul din cele cinci locuri destinate foștilor internaționali e ocupat de Daniel Niculae, actualul președinte al Rapidului. Pe celelalte patru regăsim alți foști jucători de calibru ai naționalei, dintre care doar unul are angajament într-o funcție de management în momentul de față. E vorba de Cosmin Moți, oficialul bulgarilor de la Ludogoreț Razgrad!

Se anunță „bătălie” mare pentru cluburile din Superliga în lunile următoare, așadar, pentru cei trei foști internaționali care nu sunt astăzi angajați și care vor deveni absolvenți ai cursurilor de director sportiv. Pentru că îi avem pe Gabriel Tamaș, curtat intens deja de Dinamo și alte cluburi de prim eșalon, dar și pe Claudiu Keșeru, recent retras din cariera de fotbalist, și Viorel Moldovan (foto jos), ultimul și cu o importantă experiență ca antrenor până azi!

  • Cursanții pentru director sportiv din partea cluburilor de Liga 2: Marian Nohai (Unirea Slobozia), Szilard Czeke (FK Miercurea Ciuc), Alexandru Băcanu (Gloria Buzău), Daniel Mahu Moisii (Ceahlăul Piatra Neamț)

Rolul unui director sportiv

Începând cu procesul de licențiere pentru sezonul 2025 – 2026, solicitantul de licenţă, participant la Campionatul Național Liga 1 la momentul solicitării licenței de Liga 1 / UEFA, trebuie să aibă un Director Sportiv calificat, confirmat ca Director Sportiv de către FRF prin absolvirea cursului de Director Sportiv sau a unui curs echivalent, care să se ocupe de următoarele probleme ale solicitantului de licență (îndeplinirea acestui articol va fi verificată începând cu luna martie 2025, pentru licențierea aferentă sezonului competițional 2025 – 2026):

  • supravegherea întregii activități fotbalistice a clubului
  • identificarea țintelor pentru transferuri, în funcție de strategia clubului
  • tranzacționarea, recrutarea și planificarea lotului
  • recrutarea, gestionarea și dezvoltarea personalului de antrenori
  • tranziția tinerilor din academie către prima echipă

Prin excepție, echipele promovate în Liga 1 în sezonul competițional 2024 – 2025 vor putea face dovada că s-au înscris la un astfel de curs în primul an de participare la Campionatul Național Liga 1.

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…