Leo Grozavu pune la zid VAR-ul românesc: „A fost creat să avantajeze echipele mari”. Cum argumentează startul ratat al lui Poli Iași și de ce a renunțat la golgheterul Hlistei | INTERVIU

Leo Grozavu pune la zid VAR-ul românesc: „A fost creat să avantajeze echipele mari”. Cum argumentează startul ratat al lui Poli Iași și de ce a renunțat la golgheterul Hlistei | INTERVIU
  • Publicat:

Revenirea lui Poli Iași pe prima scenă după doi ani de exil în liga secundă nu s-a produs sub cele mai bune auspicii pentru ieșeni. Echipa pregătită de Leo Grozavu ocupă ultimul loc după șapte etape, având și un meci mai puțin, cu doar trei puncte obținute, și acestea chiar pe terenul campioanei Farul.

În ciuda locului din clasament, Iașiul nu a jucat rău în multe din meciurile pierdute, iar acest lucru îi dă încredere antrenorului Leo Grozavu. Tehnicianul este de părere că jocul bun va produce și rezultate în viitor.

Leo Grozavu, antrenorul lui Poli Iași, e sigur: „VAR-ul românesc ajută echipele mari”

În cadrul emisiunii Repriza a 3-a, la Radio HIT Iași, antrenorul Politehnicii a vorbit despre debutul ratat al sezonului, perspective, dar și despre una dintre deciziile taxate de către suporterii Iașiului, aceea de a renunța la golgheterul Cătălin Hlistei.

De asemenea, Grozavu a vorbit și despre VAR-ul românesc, pe care îl consideră un atu al echipelor mari.

Leo, în ciuda programului dificil și a faptului că nu ai avut jucătorii doriți în timp util, te așteptai ca după șase etape să fii pe ultimul loc cu Poli Iași?

E clar că nu mă așteptam ca echipa să fie pe ultimul loc, dar nu asta cred că e cel mai important. M-am așteptat ca echipa să facă puncte chiar și în condițiile în care jucam cu primele echipe. Poate că eu greșesc, poate că sunt subiectiv, dar la niciunul dintre jocuri nu am arătat că suntem o echipă de ultimul loc. Asta este o remarcă a mea personală și dacă eu greșesc îmi cer scuze. Cred că am avut partide în care meritam cel puțin un punct, să nu spun 3.

Dar am făcut o grămadă de greșeli individuale, care în fotbal sunt penalizate. Și atunci când joci cu echipe mai experimentate, mai valoroase, nu ai voie să faci asemenea greșeli. Din păcate, orice greșeală de-a noastră a fost taxată. Nu în ultimul rând, e clar că a fost un concurs de evenimente. Au fost foarte multe lucruri care au ținut și de șansă. Să nu uităm că dacă nu ar fi fost acele concerte la Iași, noi am fi avut un alt program. Acele concerte ne-au dat peste cap, ca și program. Așa cum am spus, am avut neșansă. Dar dacă am jucat cu FCSB, Craiova, CFR, puteam să facem mai mult. Pentru că pe teren nu am arătat ca o echipă foarte slabă, iar adversarii noștri ca niște balauri cu șapte capete. Dar asta a fost, meciurile sunt istorie.

Și aș vrea să mai fac o remarcă, să audă toată România.

Ce anume?

Se bate mare monedă pe acest VAR. Acest VAR – și îmi asum ce spun, cel puțin de la noi din România, este creat să avantajeze echipele mari. În niciun caz nu o să vedeți o decizie VAR schimbată împotriva unei echipe mari. Și am exemple concrete din primele etape, cu faze interpretate diferit.

În prima etapă, primul gol primit la Cluj vine dintr-un henț. Pe care domnul Adrian Cojocaru nu-l vede. Cu FCSB, domnul Cojocaru, fiind la VAR, ne anulează un gol pentru un presupus henț. E adevărat, la ce am văzut la televizor, mi se pare și mie henț în primă fază. Dintr-un unghi pare indubitabil, când este luată altă imagine nu mai sunt atât de convins că a fost henț.

Alt exemplu?

Cu Hermannstadt, la 1-2, Robert Ion este eliminat pentru un presupus fault brutal. Își calcă un adversar, fără intensitate, și este eliminat. La meciul cu FCSB, Olaru, pentru un fault mai accentuat, nu similar cu al lui Ion, nu mai pățește același lucru. Am mai văzut faze ca ale lui Robert Ion și la noi în campionat, și în străinătate. Și nu se mai dă cartonaș roșu. La el s-a dat eliminare. Aceleași faze au fost judecate diferit. Depinde și de cine este în camera VAR. Nu mai vorbesc de offside-uri. Stîm câte 12 minute să ni se pună o linie. Am vorbit și eu cu un specialist în televiziune, care mi s-a spus că în momentul în care acele camere nu sunt calibrate cum trebuie, poți să ai o sută de camere. Respectiva fază niciodată nu o s-o vezi în realitatea ei. Astea sunt lucrurile.

Leo Grozavu reactioneaza in meciul de fotbal dintre FCSB si Politehnica Iasi, din cadrul Superligii Superbet, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 20 august 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

„Nu e confortabil să fii pe ultimul loc”

Ce simți când vezi echipa pe ultimul loc?

Nu mă uit la clasament. Nu acum e important clasamentul. Dacă eram pe primul loc să nu credeți că gata, mă gândeam la campionat! E clar că nici confortabil nu e să fii pe ultimul loc. Și discuțiile pe care le am eu cu jucătorii sunt în sensul acesta. Cred că nimănui nu-i convine să fie pe ultimul loc, dar degeaba ne lamentăm sau căutăm scuze. Trebuie să muncim mai bine, toate lumea să fie responsabilă acolo, pe pătrățica lui, să încercăm să îmbunătățim lucrurile.

Sigur, nu mă așteptam să fim pe ultimul loc, să am doar 3 puncte, dar a fost un concurs de împrejurări nefericite care au condus la această avalanșă și de greșeli, și de rezultate. Și nu caut scuze, asta e realitatea. Nu am căutat scuze nici echipei, nici mie, în niciun caz. Cred că echipa are potențial mult mai mare decât în cele 6 jocuri pe care le-am disputat.

Când crezi că va începe echipa să câștige meciuri?

Nu-mi cereți să prevăd viitorul. Nu pot să fac asta. Eu ce pot să spun este că muncim la antrenamente pentru a deveni din ce în ce mai buni. Vrem să schimbăm o mentalitate la Iași, asta e foarte important. Publicul ieșean să știți că apreciază. Chiar dacă am pierdut meciuri a fost alături de noi, ne-a încurajat, chiar și la final de jocuri. Cu Craiova am auzit strigând Iașiul, Iașiul! La 1-4. Sunt oameni alături de noi și chiar țin la această echipă. E adevărat că suntem cu toții frustrați. Noi, în primul rând, pentru că știm cât muncim, știm cât efort depunem pentru a deveni mai buni. Nu ne iese de fiecare dată.

Anul trecut eram mult mai inspirați, dar era și alt nivel. Dar de data asta se pare că norocul nu a fost de partea noastră și noi la rândul nostru nu am știut să ne forțăm norocul, în sensul că facem greșeli foarte mari. Și pentru că vorbim de neșansă, a venit inclusiv această amânare. Aveam o șansă în plus să câștigăm partida cu Sepsi. Noi nu am jucat etapa asta, echipele din fața noastră fac puncte și cu cât fac ele mai multe puncte, cu atât starea noastră mentală e mai proastă.

Jucătorii noi nu sunt pregătiți fizic

Au venit totuși niște jucători cu nume la Poli Iași. Când crezi că vor ajunge la nivelul pe care ți-l dorești?

Da, sunt nume. Dar numele nu va juca niciodată pe teren. Cu toții așteptăm ca echipa să arate mai bine cu ei, pentru că de asta i-am adus. Am adus niște jucători care au arătat ceva în trecut și ei au venit pentru a ridica nivelul echipei. Dar lumea trebuie să înțeleagă că acești jucători au nevoie de timp, de adaptare, de pregătire, să fie umili. Ei trebuie să înțeleagă că ceea ce au însemnat în trecut nu a fost făcut doar pur și simplu, pentru că erau ei frumoși și tineri.

Au trecut anii, trebuie să înțeleagă că au de muncit mai mult. Ai venit în alt mediu, în alt grup. Trebuie să se adapteze la ceea ce există în momentul de față la Iași. Dacă au acceptat să vină aici, trebuie să facă eforturi pentru a se adapta, pentru a se integra, omogeniza, să fie utili și să ajute echipa să crească.

Știi cum au venit și știi cum sunt ei acum…

La cum au venit (n.r. din punct de vedere fizic), sunt sceptic. De fiecare dată am spus, nu-mi place să critic ce fac alții. Îmi place să vorbesc despre munca mea. Și eu cred că facem o muncă bună aici, pentru că orice jucător va pleca de la Iași în vreun moment va putea să joace la o altă echipă din prima ligă. Vreau să mă rezum doar pentru prima ligă, indiferent că este vorba de echipa de pe primul loc, locul 3 sau 12. Din păcate, lucrurile nu stau la fel și cu reversul. În sensul că atunci când vin la noi jucători, au mari probleme de adaptabilitate, de pregătire. Și asta fără a critica pe cineva, fără a face procese de intenție. Noi ne dorim altceva aici. Nu știu dacă suntem buni sau mai puțin buni, dar ne dorim ca jucătorii respectivi să intre înr-un ritm al nostru. Din păcate, în momentul de față nu prea e posibil. Nu știu când vor fi la nivelul dorit de mine. De ei depinde. Ei trebuie să se pună cât mai rapid pe picioare.

Dacă îmi părea rău că am rămas la Iași, aș ridica mâna și în momentul de față”

Îți pare rău că ai rămas la Iași? Spuneai pe finalul sezonului trecut că nu vei rămâne dacă lucrurile nu vor fi în regulă financiar sau legat de lotul de jucători.

În niciun caz. Dacă îmi părea rău aș ridica mâna și în momentul de față. Dacă aș fi vrut să renunț, aș fi renunțat în vară. Am simțit că lucrurile nu vor fi așa cum îmi doresc. Dar nu vreau să fac reproșuri nimănui, pentru că nu a depins doar de club. Pentru a rămâne în continuare și pentru a se ajunge la ceea ce îmi doream eu la echipă, era nevoie să se întâmple mult mai multe lucruri. Și dacă nu s-au întâmplat, nu a fost neapărat pentru că eu sau conducerea nu ne-am dorit lucrurile astea. Am mai spus, în România avem un mare handicap.

La ce te referi?

Noi suntem țara care avem mari pretenții, dar nedublate de ceva consistent în spate. Începem foarte devreme campionatul, ne grăbim foarte tare, jucăm și vara și iarna, și la 45 de grade, și la -15 grade. Pentru că la noi fotbalul nu-l fac Liga, fotbașliștii, ci televiziunile, din păcate pentru noi. Lumea nu mai pune preț pe spectacol, ci pe rating cu orice preț. Și din acest motiv se joacă și vara, și iarna, neîntrerupt.

Când era un campionat normal, cu 18 echipe, echipele aveau și vacanțe, aveau și timpul necesar să se refacă după un sezon solicitant. Aveau randament și la echipa națională, și în cupele europene. Nu mai eram cotropiți de atâția jucători străini. Efectiv în momentul de față este un exod de jucători din afară. Dar singurul lucru pentru care sunt ei aici este că sunt mai ieftini decât românii. Dar în niciun caz nu sunt mai valoroși!

Motivul pentru care a renunțat la Cătălin Hlistei

Leo, foarte mulți suporteri se întreabă de ce ai renunțat la un jucător precum Cătălin Hlistei, unul dintre golgheterii din sezonul trecut.

Cătălin Hlistei este un jucător care la Liga 2 a fost determinant. Eu personal vreau să-i mulțumesc pentru modul cum s-a comportat la Liga 2, pentru modul cum s-a comportat în vestiar în primul rând, pentru că era un jucător de vestiar extraordinar. Lucru care nu s-a schimbat nici acum. Dar eu am alte pretenții la Liga 1. Eu nu m-am luat neapărat după trecutul lui la Liga 1, pentru că și cu alte echipe a promovat, a fost un jucător determinant, dar nu a reușit în prima ligă. Eu personal îi mulțumesc lui Cătălin Hlistei și vreau să cred că nu am nici cel mai mic resentiment din partea lui. În particular, i-am spus că este un jucător care a însemnat foarte mult pentru vestiar, un băiat extraordinar.

Am avut o relație foarte bună cu el. Dar fotalul nu se face cu sentiment. Nu puteam să țin un jucător care nu cred că putea să ne ajute în momentul de față. Cu toate că rezultatele nu ne ajută acum. Cătălin este un jucător de execuție, ori pentru a avea execuție trebuie să fii mult mai mult în fața porții. Sigur, poate nici el nu a avut posibilitatea, nici noi nu i-am acordat suficiente șanse, dar așteptările mele au fost altele. Nu vreau să fac un reproș cuiva. Cătălin Hlistei pentru mine va rămâne același, oriunde mă voi întâlni cu el, de la mine are o mână întinsă, dar asta a fost. Trebuie să înțelegem că acesta este fenomentul fotbalistic. Se întâmplă. Sunt atâția jucători care nu sunt ce trebuie la o echipă, pleacă la alte formații și își găsesc o nouă motivație. Nu cred că cineva ar trebui să aibă resentimente. Nici noi față de el, nici el față de noi. Cred că ne-am comportat normal. Se întâmplă lucrurile astea peste tot în lume.

Leo Grozavu se bucura alaturi de Catalin Hlistei dupa meciul de fotbal dintre Dinamo Bucuresti si Politehnica Iasi, contand pentru Play-off-ul Ligii a-2-a, desfasurat pe Stadionul National Arcul de Triumf din Bucuresti, marti 25 aprilie 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

„Nu avem timp de lamentări. Trebuie să muncim”

Ce simți când vezi că Oțelul și Dinamo, echipe pe care Iașiul le-a învins clar în Liga 2, obțin puncte, în timp ce Poli e pe ultimul loc?

Ăsta e senzaționalul fotbalului! Rezultatul nu este dinainte știut. E frustrant! Din această frustrare trebuie să înțelegem cu toții că trebuie să muncim mai mult, să devenim mai buni, să nu ne lamentăm. Pentru că nu e timp de lamentări. Nu sunt sigur, dar am încredere că echipa va crește. Am convingerea că băieții înțeleg că suntem într-un moment dificil, nu nu din care nu mai putem ieși. Eu îmi doresc mai mult, am spus că obiectivele Iașiului trebuie să fie altele și mă voi bate pentru asta.

Ce le transmiți celor care spun că Iașiul nu va mai ieși din subsol?

Pentru mine asta e o motivație. V-am spus, de fiecare dată stau în locul unde sunt motivat. Nu-mi doream să mă bat pentru obiectivul acesta, din păcate asta e. Și s-ar putea la un moment dat să fiu motivat chiar și de lucrul acesta. Mi-aș dori să mă bat la play-off, la campionat, la cupele europene, dar atunci când găsești motivație, indiferent care ar fi, te ține în priză, te ține ancorat în realitate și chiar și acest lucru pe mine mă motivează foarte tare, mă ambiționează să demonstrăm. Până la urmă, niciodată nu am fost noi o echipă care să ne depășim condiția. Primul an va fi foarte dificil, vom încerca să ne consolidăm poziția în prima ligă și sunt absolut convins că anul viitor lucrurile vor fi diferite.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba…
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de astăzi, 27 aprilie
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de astăzi, 27 aprilie
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele