INTERVIU | Alexandru Meszar, despre cedarea clubului UTA: „Șansele ca tranzacția cu grupul NextGen să se încheie în acest sezon sunt tot mai mici”

Redactor:
Călin Mnerie
INTERVIU | Alexandru Meszar, despre cedarea clubului UTA: „Șansele ca tranzacția cu grupul NextGen să se încheie în acest sezon sunt tot mai mici”
  • Publicat:

E una dintre cele mai calde zile pentru istoria post-revoluționară a clubului UTA. Suporterii ies în stradă împotriva conducerii clubului, Alexandru Meszar fiind principala lor țintă pentru mitingul ce începe deseară (ora 18:30), în Piața Avram Iancu și va continua cu un marș până la arena „Francisc Neuman”, acolo unde vor susține echipa contra celor de la Petrolul Ploiești (ora 21:30).

Zilele trecute, conducătorul de facto al „Bătrânei Doamne” a dat un interviu pentru site-ul clubului arădean, ieri, ProSport i-a lansat acestuia provocarea să lămurească unele aspecte, iar în această dimineață am primit răspunsurile la întrebări. Fiind vorba despre un interviu prin e-mail și nu unul față în față, ProSport nu a avut posibilitatea să pună, eventual, întrebări suplimentare pentru a lămuri și mai mult câteva dintre subiectele zilei sau capetele de acuzare ce i se aduc lui Meszar.

Alexandru Meszar: „Relația cu o parte a suporterilor s-a schimbat total cu mult înainte de 15 iunie”

Domnule Meszar, înainte de a intra în diferitele subiecte ale interviului, am dori să vă întrebăm dacă și cât de mult regretați maniera în care ați gestionat relația cu suporterii de la 15 iunie încoace? Începând cu acel anunț în care ați refuzat asocierea cu cei patru investitori și ceea ce a urmat apoi? Ați face altfel lucrurile dacă ați putea întoarce timpul înapoi?
Relația cu o parte a suporterilor s-a schimbat total cu mult înainte de 15 iunie. Dialogul pe care l-am avut ani buni de zile cu ei a dispărut brusc. Nu s-a pus problema ca eu să îi conving de adevărul meu. Ei aveau adevărul lor dorind doar un singur lucru: să impună încheierea tranzacției cu grupul NextGen. Și s-au folosit, precum se vede de altfel și în aceste zile, de orice metode: prin acuzatii, presiuni, intimidări. Iar toate acestea fără să aibă toate informațiile și fără să purtăm un dialog. În ceea ce mă privește, eu am luat decizia pe care am considerat-o ca fiind cea mai bună în acel moment pentru club, am fost conștient că voi avea de suferit în urma deciziei, dar clubul e mai important decât persoana mea. Nu aș face altfel nici acum, chiar și după această avalanșă de reavoință care se manifestă de atunci împotriva mea.

De multe ori în enunțurile dumneavoastră ați folosit sintagma de ”utiști adevărați” pentru cei care nu vă contestă. Mai precis, care ar fi diferența, în opinia dumneavoastră, dintre utiști mai mult sau mai puțin adevărați?
Toată lumea demonstrează ca este utist cu adevărat dacă susține echipa necondiționat și la bine și la rău, la stadion sau de acasă, sau cel puțin o respectă. Așa suntem toți, inclusiv voi, media sau galeria. În schimb, sunt alți oameni care cred ca vor avea de câștigat, ca și imagine, dacă se folosesc de această situație creată.

Să intrăm puțin pe cifre ca să spunem așa. Ne puteți spune care este suma totală a datoriilor pe care UTA o înregistrează în acest moment?
Nu am  cum am să vă dau o cifră exactă deoarece este una variabilă de la o săptămână la alta, dar sigur este în jurul a două milioane de euro.

„Biletul însuși are rolul de document fiscal”

Legat de banii de abonamente, dar mai ales de bilete, contestatarii dumneavoastră susțin că nu ați dat bonuri fiscale și că v-ați însușit, astfel, o parte dintre câștiguri. Iar aici se referă la vânzările directe la stadion, nu la cele prin firma de ticketing…
Aș vrea sa lămurim odat acest aspect. Biletele și abonamentele, indiferent dacă dacă se vând la stadion sau online, se vând tot printr-o firmă de ticketing. Tranzactiile se operează direct în platforma operatorului, la fel cum, de exemplu, hotelurile folosesc platforme de profil sau agențiile de turism. Biletele find fiscalizate nu se eliberează bon fiscal la vânzarea lor, biletul însuși având rol de document fiscal. La fel se întâmplă și la biletele de la concerte sau alte evenimente, de exemplu la teatru sau la Filarmonică.

UTA încasează aproximativ 1 milion de euro de la Primărie, 1,5 milioane de euro din drepturile tv și 500.000 de euro din abonamente. Vă rugăm să ne spuneți care sunt celelalte surse de venit (cu o sumă estimată pentru fiecare dintre ele) prin care vă propuneți să completați bugetul până la suma de 6.000.000 de euro pe care ați anunțat-o public ca fiind bugetul necesar echipei în acest sezon? Acoperă sponsorii sau vânzarea biletelor această sumă sau cum vedeți gestionarea acestei probleme?
Înainte de a vă răspunde fac o precizare: sezonul trecut UTA, inclusiv Academia, a avut un buget de aproximativ 5 milioane de euro. Nu dorim să depășim acest nivel nici în acest sezon. Ne propunem, ca și până acum, să completam bugetul cu venituri din sponsorizări, acțiuni de marketing și eventuale cedări/vânzări de jucători. Această strategie a reprezentat fundația proiectului încă de la începutul acestuia și rezultatele au demonstrat că această cale este una de bun augur.

120 de mii de lei – încasări din fan-shop, 83 de mii de lei – contribuția agentului economic din vânzarea de produse alimentare și băuturi

Ați declarat într-un interviu că UTA a beneficiat de pe urma vânzărilor din fan shop. Care este suma care a intrat în conturile clubului provenind din aceste vânzări in sezonul trecut ? Sau mai bine spus cât din suma pe care firma care administrează fanshop-ul a transmis-o către Inter Sport au ajuns mai apoi la UTA? În fine, care ar fi suma de care a beneficiat clubul, în urma comercializării produselor oficiale  cu marca UTA în sezonul trecut ?
Înțeleg că există persoane care vor să cunoască foarte detaliat toate aspectele financiare din club, neavând nicio pregătire financiară pentru a înțelege cifrele. Ce pot să vă spun este că UTA a încasat în sezonul trecut 120.000 lei din fan-shop.

Tot dumneavoastră ați declarat recent că firma care comercializeaza produse alimentare și băuturi la stadion, ofertă o cotă parte din vânzări clubului UTA ca sponsorizare. La ce sumă s-a ridicat această sponsorizare în sezonul trecut și dacă ea apare undeva în contabilitatea clubului?
Și pentru acest subiect interesul nu pare justificat mai ales că aceste cifre nu au de-a face cu activitatea noastră principală și e rodul atacurilor la care suntem supuși în ultima perioada. Pentru a demonstra ca suntem transparenți și că dorim sa aplanam orice conflict voi răspunde și acestui subiect: 83000 lei a fost contribuția agentului economic la bugetul clubului UTA în sezonul trecut. Aceste informații se puteau obține și de la cei care se ocupă, de exemplu, de această operațiune economică. Menționez și faptul că nu există plăți sau încasări fără evidențe contabile.

„O eventuală schimbare de management va fi hotărâtă de actuala conducere, nu de alți factori cum ar fi presiuni mediatice sau presiunea străzii”

Tot zilele trecute ați declarat că managementul privat oricând poate suferi modificări, în funcție de interesele de moment. Puteți lămuri acest aspect, care ar fi interesele care decid schimbarea managementului la clubul UTA și dacă acestea ar putea fi dictate de cineva din afara clubului?
M-am referit la faptul ca în interesele clubului pot apărea modificări date de disponibilitatea financiară a unei persoane, a unui grup sau societate, lucruri ce pot schimba managementul clubului, în sensul de a se alatura proiectului, modificând forma actuală. Dacă se va ajunge la momentul în care cineva (persoană sau societate, poate chiar grup de inițiativă) va veni cu o propunere concretă, managmentul actual va analiza propunerea și dacă aceasta demonstrează ca este benefică și poate aduce un plus față de ce se întâmplă în acest moment va impune condițiile în care se va face acest lucru. Vreau sa fiu ferm legat de acest subiect. Publicul trebuie să înteleagă faptul că o eventuală schimbare de management va fi hotărâtă de actuala conducere, nu de alți factori cum ar fi presiuni mediatice sau presiunea străzii.

Investitorii susțin că firma despre care ați vorbit că va face un audit la UTA nu va putea oferi o imagine reală a situației din club din moment ce o parte dintre evidențele fiscale le aveți pe „caiet” și nu înregistrate sub formă de acte. E adevărat acest lucru?
Cred că este o exprimare. Nici nu are rost să insistăm asupra acestui aspect. Ceea ce vreau să asigur publicul este ca toate evidențele contabile sunt ținute de o companie de profil care se ocupă de mai multe multinaționale din țară. Este doar un exemplu de insinuare, fără nicio bază.

Recent ați declarat că negocierile cu cei patru oameni de afaceri interesați să preia clubul s-au împotmolit fiindcă aceștia nu au semnat acel acord de confidențialitate. Dânșii susțin că, la rândul lor, v-au solicitat acest lucru și – practic – se stă după răspunsul sau mai precis semnătura dumneavoastră și a celorlalți membri din Comitetul Director al UTA-ei.
Mă bucur ca ați menționat acest lucru. Partea noastră a semnat acest acord de confidențialitate acum două săptămâni.

„Rămân deschis dialogului cu SCU, însă, din păcate, nu am mai fost abordat în ultima perioadă de către aceștia în mod constructiv”

Tot investitorii au susținut recent că le-ați solicitat să excludă Suporter Club UTA din structura viitoare a clubului și de asemenea, să le cereți acestora să cedeze clubului drepturile asupra siglei, culorilor și palmaresului UTA. Este adevărat?
Nici vorbă, nu s-a întâmplat niciodată acest lucru! În ultimii 9 ani și până în prezent de când suntem parteneri cu Suporteri Club UTA nu am solicitat vreodată ca acest lucru să fie schimbat. Și mi-aș dori să rămânem în aceeași formulă. Chiar menționez că rămân deschis dialogului cu SCU, însă, din păcate, nu am mai fost abordat în ultima perioadă de către aceștia în mod constructiv.

În discuțiile purtate cu antrenorii și, eventual, jucătorii v-au cerut aceștia lămuriri suplimentare despre conflictul cu suporterii? Sunt ei îngrijorați, credeți că în subconștient le poate influența prestația sportivă?
Îmi doresc sincer ca acest conflict și toată perioada să nu influențeze evoluțiile lor. Nu au cerut explicații în mod special deoarece sunt profesionisti și-și respectă statutul de fotbalist. Ceea ce pot să vă spun este că ei nu înțeleg de ce există un astfel de conflict. Mai ales acum, când au toate condițiile organizatorice și financiare asigurate.

„Șansele să se încheie această tranzacție cu grupul NextGen, în acest sezon, sunt tot mai mici”

S-a ajuns în acest moment, în care suporterii organizează un miting împotriva dumneavoastră, a domnului Falcă, în Piața Avram Iancu și pe străzile Aradului. Ați afirmat că cei care vă contestă sunt manipulați? Ne puteți spune cu subiect și predicat de cine și dacă aveți dovezi sau măcar indicii și vi le asumați?
Știm că suporterii vin la stadion în primul rând ca să incurajeze echipa. Prin aruncarea unor neadevăruri pe rețele sociale sau în mass-media s-a creat acest moment delicat. E normal să ne punem și noi întrebări, la fel ca orice suporter neutru, care sunt interesele din spatele acestor presiuni.

Ca să concluzionăm, astăzi sunteți dispus să mai vindeți sau să cedați clubul celor patru investitori (n.a. vorbim doar despre ei căci, din câte știm, azi nu mai aveți pe masă o altă ofertă) și dacă da care sunt pe scurt condițiile în care ați face-o?
Cum bine stiți, nu facem public orice intenție sau discuție până nu suntem siguri că este ceva solid. Este vorba de confidentialitatea partenerilor la care noi ținem foarte mult. Nu am făcut public dacă avem sau nu o altă oferta în acest moment. Ceea ce va pot declara este că, într-adevăr, după această evoluție a situației, care este în continuă escaladare, șansele să se încheie această tranzacție cu grupul NextGen, în acest sezon, sunt tot mai mici.

„Cedarea clubului nu depinde de Gheorghe Falcă”

Depindeți sau nu de acordul lui Gheorghe Falcă pentru a ceda clubul sau de orice alți factori externi?
Aș vrea să ofer un răspuns cât se poate de clar legat de acest subiect: nu depind. Domnul Gheorghe Falcă a fost un factor important la pornirea acestui proiect. Eu am fost rugat să demarez proiectul, având în vedere experiența mea pe plan sportiv. Pentru mine a fost o chemare și un proiect care m-a motivat si încă mă mai motivează. Domnul Falcă nu s-a implicat în partea sportivă și managerială a clubului, ci și-a văzut mai departe de politică. Situația nu s-a schimbat de atunci. Mafia Falcă-Meszar nu există decât în imaginația celor care nu văd realitatea.

 

 

Călin Mnerie / Redactor
Jurnalist sportiv din anul 1998, și-a început cariera la Ziarul Adevărul din Arad, al șaptelea cotidian din țară ca tiraj la acea vreme. Absolvent al Liceului ”Moise Nicoară” un an mai devreme, a terminat și Facultatea de Istorie și Jurnalism din cadrul Universității de Vest ”Vasile ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup