Doi dintre eroii meciului Steaua – Ajax rememorează calificarea incredibilă a roș-albaștrilor, la 10 ani distanță: „A fost senzațional, minunat, magic! / Cea mai bună echipă românească în Europa de după 1990” | EXCLUSIV

Doi dintre eroii meciului Steaua - Ajax rememorează calificarea incredibilă a roș-albaștrilor, la 10 ani distanță: „A fost senzațional, minunat, magic! / Cea mai bună echipă românească în Europa de după 1990” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Pe data de 21 februarie 2013, Steaua București reușea una dintre cele mai frumoase și importante victorii ale unei echipe din România pe plan european, când o trimitea acasă pe Ajax Amsterdam în faza șaisprezecimilor de finală Europa League, după un succes cu 2-0 pe Arena Națională (4-2, după loviturile de departajare). Astăzi, la 10 ani distanță de la acel moment, ProSport a discutat cu doi dintre eroii acelei partide, Raul Rusescu și Alexandru Chipciu, care au rememorat sentimentele trăite în acea seară magică pentru fotbalul românesc.

Steaua – Ajax 2-0, prin ochii lui Raul Rusescu și Alexandru Chipciu

După o înfrângere suferită în meciul tur de pe Amsterdam Arena, acum numită Johan Cruyff Arena, cu scorul de 0-2, în urma golurilor semnate de Toby Alderweireld și Ricardo van Rhijn, Steaua era obligată să înscrie minim două goluri pe Arena Națională în poarta lui Ajax pentru a împinge jocul în prelungiri, iar, în același timp, Ciprian Tătărușanu să mențină poarta intactă.

Împotriva tuturor așteptărilor, trupa pregătită de Laurențiu Reghecampf a reușit o seară de-a dreptul miraculoasă la București, pe un stadion plin până la refuz. Iasmin Latovlevici a deschis scorul în minutul 38, după o diagonală excepțională a lui Vlad Chiricheș, care l-a lăsat singur cu portarul Kenneth Vermeer.

Pe parcursul celui de-al doilea mitan, același Vlad Chiricheș reducea la tăcere formația batavă, reușind să egaleze scorul la general cu o execuție de generic: un voleu imparabil de la mare distanță, care a intrat în poarta „lăncierilor” cu ajutorul barei transversale.

Raul Rusescu, în duel cu Christian Eriksen

Raul Rusescu, unul dintre eroii meciului din seara respectivă, titular, integralist, și executant al primei lovituri de departajare a Stelei, a vorbit pentru ProSport despre momentele trăite pe Arena Națională pe 21 februarie 2013, și a dezvăluit că el și colegii săi au fost convinși că au capacitatea necesară de a elimina o echipă a lui Ajax condusă de pe bancă de Frank de Boer, fostul jucător de la FC Barcelona.

A fost senzațional, minunat, magic, ce vrei tu! Pentru noi a fost ceva frumos, cred că la momentul ăla nu ne-am bucurat cu adevărat de performanța pe care am reușit-o. Este o performanță importantă, am eliminat Ajax, nu? Ne-am bucurat de moment. Am avut foarte mare încredere. Nu vreau să sune a laudă.

Am simțit că putem să-i eliminăm, chiar dacă pierduserăm cu 2-0. Eram la un nivel foarte bun, aveam un moral foarte bun, o echipă foarte bună. Chiar am simțit că putem să-i eliminăm și asta s-a văzut și pe teren. Am făcut o partidă retur foarte bună”, a spus Raul Rusescu, în exclusivitate pentru ProSport.

  • 47 de meciuri, 26 de goluri și 11 pase decisive reușea Raul Rusescu pentru Steaua în sezonul 2012-2013, în toate competițiile

  • La finalul acelui sezon, cota sa de piață a „explodat”: 4.6 milioane de euro este suma la care era evaluat vârful în iunie 2013, conform site-ului de specialitate Transfermarkt.com

Alexandru Chipciu: „Reghe ne-a spus să stăm liniștiți, că o să ne calificăm!”

Alexandru Chipciu, la rândul său titular și integralist în partida de la București împotriva lui Ajax, a dezvăluit pentru ProSport că Laurențiu Reghecampf a fost cel care i-a făcut pe jucători să creadă în posibilitatea acestei calificări.

După meciul tur, de la Amsterdam, pierdut de Steaua cu 0-2, tehnicianul a venit în fața fotbaliștilor și le-a transmis să stea liniștiți, pentru că vor reuși să întoarcă rezultatul la returul de pe Arena Națională.

Alexandru Chipciu, în duel cu Isaac Cuenca

„A fost o nebunie pentru toată lumea, pentru jucători, antrenori, MM, patron, suporteri. Și pentru noi, că am și crezut în treaba asta. Reghe, după meciul din tur, după care erau suspendați și Pintilii și Bourceanu, ne-a și spus să stăm liniștiți că o să ne calificăm.

A fost frumos, clar, o seară istorică și pentru Steaua, FCSB, sau cum o fi fost atunci, și pentru România, și pentru noi, pentru toată lumea. Apoi am petrecut cu familiile, soțiile, chiar a fost una dintre cele mai frumoase seri și fotbalistice și personale ale noastre”, a spus Alexandru Chipciu, în exclusivitate pentru ProSport.

  • 42 de meciuri, 8 goluri și 10 pase decisive a reușit Alexandru Chipciu în tricoul Stelei, în sezonul 2012-2013

„Cea mai bună echipă românească în Europa după 1990!”

Nivelul la care au reușit să se ridice el și coechipierii săi în acel sezon competițional i-a făcut pe toți să simtă că ar putea învinge orice echipă la nivel european, își amintește Chipciu.

Inclusiv partida de pe Amsterdam Arena, de unde Steaua a plecat învinsă, le-a lăsat fotbaliștilor senzația că puteau obține un rezultat mare, prin prisma jocului ofensiv și a ocaziilor pe care reușeau să și le creeze.

Creierul meu nu mai reproduce exact ce simțeam atunci, e ceva ce cred că simțeam atunci. Dar ideea e că aveam încredere, ca și echipă, și înainte și după ce am jucat cu Ajax, aveam impresia că putem să batem orice echipă din Europa, mai ales la noi acasă. 

Și la meciul tur, noi acolo n-am jucat rău! Am avut ocazii, în primele minute țin minte că am avut și un penalty care nu a fost dat, au fost mai multe ocazii. Noi vorbeam între noi la modul că, «Bă, am luat bătaie, dar am avut mai multe ocazii». Dar atunci eram și copii toți, aveam nebunia aia, entuziasmul”, a mai spus Alexandru Chipciu, pentru ProSport.

Chipciu a făcut o dezvăluire senzațională, tocmai la aniversarea de 10 ani a meciului: Mihai Stoica și Laurențiu Reghecampf le-au recunoscut în cele din urmă jucătorilor că nu au crezut, de fapt, în obținerea acelei calificări, dar au făcut tot posibilul pentru ca fotbaliștii să aibă încredere maximă în propriile forțe.

21.02.2013, Arena Națională. Raul Rusescu, Stefan Nikolic, Florin Gardoș, Cornel Râpă, Lucian Filip și Alex Chipciu, de la stânga la dreapta, sărbătoresc momentul victoriei la loviturile de departajare

Mijlocașul este convins că echipa Stelei din acel sezon a fost cea mai bună formație românească la nivel european după anul 1990.

„Și Reghe îți dădea nebunia aia, știa cum să ți-o amplifice, știa cum să vorbească cu fiecare. Și MM ne-a zis atunci că ne calificăm, dar după mult timp i-am întrebat pe amândoi dacă ei chiar credeau, pe el și Reghe, și au zis «Bă, noi nu credeam, dar v-am zis vouă așa». 

Aveam și echipă bună, și foame, au confirmat și rezultatele de după, și cu Chelsea, și campionatele câștigate, tot. Eu de când sunt copil și mă uit la fotbal, echipa aia mi s-a părut cea mai bună echipă românească în Europa de după 1990. Nu mă gândeam vreodată că o să sărbătorim asta”, a încheiat Alexandru Chipciu, pentru ProSport. 

Raul Rusescu: „Reghe a fost piesa principală!”

Raul Rusescu a subliniat aportul pe care antrenorul Laurențiu Reghecampf l-a avut în realizările echipei din acel sezon.

Atacantul susține că „Reghe” poate fi considerat „piesa principală” în ascensiunea pe care roș-albaștrii au cunoscut-o în stagiunea 2012-2013.

„Reghe a fost piesa principală în tot proiectul ăsta. A avut un merit foarte mare în ceea ce s-a întâmplat, și el, și noi, jucătorii. Dar nu am apreciat-o la adevărata ei valoare atunci”, a adăugat Raul Rusescu, pentru ProSport.

Pasiunea pentru fotbal, dobândită încă de la o vârstă fragedă, nu i-a putut purta pașii spre o carieră în sportul pe care l-a îndrăgit dintotdeauna, însă l-a făcut să aleagă jurnalismul sportiv. Absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din București, Christian Luță ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…