Curtea de Apel București s-a pronunțat în procesul deschis de Vasile Șiman, după ce judecătorul sindic i-a respins contestația cererii de creanță curentă în valoare de un milion de euro în cazul clauzelor din contractul de transfer al fotbalistul Ionuț Șerban de la Sportul Studențesc la Dinamo. Judecătorii au respins apelul omului de afaceri.
Veste importantă pentru Dinamo în vederea ieșirii societății care administrează clubul din insolvență. Curtea de Apel a fost sesizată de Vasile Șiman după ce judecătorul sindic i-a respins acestuia contestația legată de cererea de creanță curentă în valoare de un milion de euro pe care omul de afaceri a formulat-o către administratorul judiciar al SC Dinamo 1948 SA.
RTZ nu a fost de acord cu solicitarea milionarului și, astfel, în dosarul de insolvență s-a născut un nou litigiu.
Contextul este deja cunoscut de suporterii dinamoviști. În 2013, fotbalistul Ionuț Șerban a fost transferat de Dinamo de la Sportul Studențesc. În acordul de transfer, „câinii” au acceptat o clauză păguboasă care stipula ca echipa din Regie să primească un milion de euro în cazul în care fotbalistul este lăsat liber de contract. Acest lucru s-a întâmplat după 8 ani, în 2021, la scurt timp după ce roș-albii au intrat, pentru a doua oară în istorie, în insolvență.
În 2024, Vasile Șiman s-a adresat administratorului judiciar al SC Dinamo 1948 SA cu o solicitare de creanță curentă de un milion de euro, valoarea clauzei din acordul de transfer. RTZ a refuzat, iar Șiman a contestat decizia în fața judecătorului sindic. A pierdut, însă nu a renunțat, astfel că s-a adresat cu apel.
Pe 2 aprilie, părțile s-au judecat în fața judecătorilor de la Curtea de Apel. Atunci, Șiman a formulat o cerere de recuzare a completului pe care și-a retras-o, prin avocatul său, câteva zile mai târziu. Lovitură de teatru însă. Deși a spus că este vorba de un act de „bunăvoință, spre împăcare”, totul a fost o strategie.
Marți, cu o zi înainte de pronunțare, omul de afaceri a făcut recurs la propria cerere, o nouă mișcare pentru a trage din timp!
Chiar și așa, miercuri judecătorii au prezentat soluția și au respins apelul omului de afaceri.
Respinge apelul formulat de apelantul Siman Vasile ca nefondat. Admite excepţia lipsei de interes a apelului formulat de apelanta RTZ & Partners SPRL. Respinge apelul formulat de apelanta RTZ & Partners SPRL ca lipsit de interes. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 16.04.2025.
Vasile Șiman mai are o contestație pe rol, care urmează să fie judecată, la Tribunalul București, în data de 5 mai. Fostul patron al Sportului Studențesc s-a adresat judecătorului sindic după ce o altă cerere de creanță, de data asta pentru dobândă, TVA și inflație la suma de un milion de euro, în valoare de încă un milion de euro, a fost respinsă de RTZ.
Indiferent de soluția de astăzi a Curții de Apel, părțile vor fi prezente pe 5 mai în fața judecătorului sindic care trebuie să se pronunțe în acest nou dosar! Însă după soluția Curții de Apel, decizia judecătorului sindic este clară, mai rămâne doar pronunțare.
Aici intervine o informație foarte importantă. ProSport a aflat că, de mai mult timp, acționarii lui Dinamo din Red&White, societatea care deține pachetul majoritar de acțiuni al „câinilor”, doresc ca după ce Curtea de Apel se va pronunța în cazul sesizării lui Șiman să pregătească actele si plățile pentru formularea cererii către judecătorul sindic în vederea începerii procedurii ieșirii societății din insolvență. Aceasta poate fi formulată doar de RTZ, administratorul judiciar supraveghetor al SC Dinamo.
Astfel, SC Dinamo trebuie să achite integral plățile prinse în trimestrele rămase din reorganizarea judiciară către creditorii din Planul de reorganizare modificat. Este vorba de aproximativ două milioane de lei către „Creditorii beneficiari ai unei cauze de preferință”, în speță Direcția Generală a Finanțelor Publice București. (Vezi foto jos cu trimestrele rămase de plată. În acest moment ne aflăm în trimestrul 14.
În discuție mai intră eventualele creanțe curente pe care SC Dinamo le are de plătit și, bineînțeles, onorariul de succes al administratorului judiciar – RTZ-, în valoare de 250.000 euro.
O altă condiție este obligatoriu ca debitoare să nu mai aibă niciun litigiu pe rol!
În ultima sa ieșire publică, în cadrul lansării parteneriatului dintre Dinamo și Puma, Andrei Nicolescu a avut o declarație care lasă loc de interpretări în legătură cu termenul până la care „câinii” ar trebui să iasă din insolvență pentru a putea primi dreptul sportiv de a evolua în cupele europene în sezonul 2026-2027. 31 mai a fost data vehiculată în presă, dar și în fața instanței, atunci când practicianul Claudiu Balog, reprezentantul administratorului judiciar, s-a adresat judecătorului sindic pentru a acorda un termen mai apropiat pentru continuarea procedurii, în contextul unei decizii în diferendul de la Curtea de Apel cu Vasile Șiman și al urgentării pașilor pentru închiderea procedurii și obținerea dreptului de participare în cupele europene în sezonul 2026-2027.
În presă au apărut niște termene care nu sunt reale referitoare la posibilitate clubului de obținere a licenței, dar astea sunt chestiuni care nouă nu ne creează niciun fel de presiune și trebuie să ne ghidăm pentru ceea ce știm că trebuie să facem. Pe 16 aprilie este un pas foarte important pe care, dacă-l trecem cu bine, putem să mergem mai departe”, Andrei Nicolescu, administrator special SC Dinamo 1948 SA.
ProSport a aflat că roș-albii sunt mult mai liniștiți în legătură cu data de 31 mai, după ce au aflat că ar putea câștiga chiar mai bine de o lună, până în iulie, pragul până la care pot face dovada că SC Dinamo 1948 a fost reintegrată în circuitul economic pentru a putea evolua în cupele europene în sezonul 2026-2027.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER