„Cazul Sorescu”, prin ochii antrenorului sub comanda căruia a avut cele mai bune cifre într-o stagiune: unde dă cel mai bun randament și care este problema majoră a bănățeanului. „Își pierde din concentrare, repere!” | EXCLUSIV

„Cazul Sorescu”, prin ochii antrenorului sub comanda căruia a avut cele mai bune cifre într-o stagiune: unde dă cel mai bun randament și care este problema majoră a bănățeanului. „Își pierde din concentrare, repere!” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Deian Sorescu (25 de ani) a marcat în ultima etapă a FCSB-ului, de la Craiova, iar, la câteva zile de după meciul de pe „Ion Oblemenco”, patronul Gigi Becali a propus schimbarea poziției acestuia din teren. Practic, de câteva sezoane, acest aspect este intens discutat cu privire la bănățean. În urma documentărilor, ProSport a concluzionat, pe baza cifrelor, că cel mai bun randament l-a dat ca mijlocaș/extremă dreapta, în toată cariera. Sezonul care iese cel mai mult în evidență este 2017-2018, în Liga 2, la Politehnica Timișoara, când, folosit preponderent pe această poziție, a marcat 14 goluri și a oferit 11 pase decisive. În acest context, ProSport l-a contactat pe Bogdan Andone (48 de ani), cel care l-a pregătit, pentru cea mai mare parte a acelui sezon, pe Deian Sorescu. Tehnicianul celor de la Apollon Limassol, din Cipru, a vorbit despre situația jucătorului de la FCSB.

„Dacă ar juca pe o singură poziție, randamentul lui ar fi în creștere”

Deian Sorescu este unul din subiectele „fierbinți” de la FCSB din ultimele luni. Bănățeanul venit sub formă de împrumut de la Rakow are opțiunea să rămână în Berceni în cazul în care vicecampioana achită suma cerută de polonezi.

Totuși, spre deosebire de perioada Dinamo, unde fotbalistul era vioara întâi într-o formație măcinată de probleme de tot felul, randamentul acestuia la FCSB e departe de cel din „Groapă”.

În „Ștefan cel Mare”, în cele trei sezoane și jumătate petrecute în alb-roșu, Deian Sorescu a fost un jucător decisiv, care a explodat cu adevărat în stagiunea 2019-2020.

  • 29 de goluri și 26 de assist-uri a reușit Sorescu, în alb-roșu, în 134 de partide din Cupa României și Superligă.

Totuși, cel mai bun sezon al bănățeanului, într-o singură stagiune, a fost la Politehnica Timișoara, în 2017-2018, în Liga 2, cu Bogdan Andone pe banca tehnică. În 23 de partide, a bifat 7 goluri și 8 assist-uri sub comanda acestuia. Sezonul l-a încheiat fără Bogdan Andone ca antrenor, dar cu un total de 25 de goluri create (14 reușite și 11 pase decisive).

Ulterior, la Rakow și FCSB, cifrele au fost departe de ceea ce obișnuise fotbalistul. Practic, în 42 de meciuri în campionatul polonez, Cupa Poloniei, preliminariile Conference League și Superligă cu FCSB, Sorescu a înregistrat doar 5 goluri și 3 assisturi.

Care să fie, însă, explicația? La Rakow a evoluat preponderent ca bandă dreapta, dar la FCSB a fost retras fundaș. În trecut, mai ales în „Ștefan cel Mare”, el a făcut deseori tranziția între a juca fundaș lateral sau mijlocaș/extremă, iar cifrele au fost mereu foarte bune.

În etapa recent scursă din Superligă, la Craiova, Sorescu a marcat primul gol la FCSB. La câteva zile după meci, Gigi Becali a propus ca acesta să fie folosit mai sus: „Lui Sorescu cred că îi schimbă postul. Sorescu e văzut mai mult ca aripă stânga sau dreapta.”

Unde dă, astfel, Deian Sorescu cel mai bun randament?

Eu l-am folosit extremă dreapta și, rareori, în stânga. Acolo a dat cel mai bun randament. Acum depinde și de sistemul pe care îl folosește echipa la care este legitimat. Eu jucam 4-3-3 și se plia foarte bine pe stilul lui, era preponderent îndreptat spre atac. Făcea bine și faza defensivă și, mai apoi, pe tranziție pozitivă, era foarte util. El a făcut meciuri foarte bune și ca fundaș dreapta. Are capacitate de efort și poate veni foarte bine din linia a doua. Am avut și am o relație foarte bună cu el.”, a subliniat Bogdan Andone pentru ProSport.

În cazul de față, polivalența, cel puțin de când s-a despărțit de Dinamo, a fost o sabie cu două tăișuri.

Nu pot spune că e un dezavantaj faptul că este folosit pe mai multe posturi. În același timp, cred că dacă ar juca doar pe o singură poziție, să zicem extremă dreapta și, la nevoie, extremă stânga, randamentul lui ar fi în creștere. Ar fi focusat doar pe anumite lucruri, anumite cerințe care sunt la fel și pe stânga, și pe dreapta, dacă joacă extremă. În schimb, dacă ești folosit fundaș lateral, fiind coborat din mijlocaș/extremă, atunci fișa postului presupune și alte lucruri de făcut, ofensiv și defensiv. Îți poți pierde puțin din concentrare. Sunt și alte repere, evident.”

Continuă, spunând că „un lucru e clar: nu poți avea constanță dacă o etapă joci fundaș dreapta, după extremă stângă, cobori în apărare și iar joci la mijloc sau în atac. Pierzi repere, nu mai ai aceeași încredere. Tot timpul trebuie să te adaptezi”.

  • 7 goluri și 8 assist-uri a oferit Deian Sorescu, în 23 de partide sub comanda lui Bogdan Andone. Doar cu Dusan Uhrin jr., pe care l-a avut antrenor în două ocazii, bănățeanul a înregistrat cifre mai bune: 10 goluri și 9 pase decisive, dar în 33 de partide.

„Nu e un pas înapoi faptul că a venit la FCSB. E puternic din punct de vedere mental”

Bogdan Andone, fost antrenor la FCSB în 2019, crede că venirea la vicecampioana Superligii este o alegere bună pentru Sorescu.

Am vorbit cu el când a venit la FCSB. L-am urmărit în acest sezon și i-am zis că trebuie să fie foarte concentrat, să-și vadă de treaba lui. A făcut o treabă bună la echipă. Nu cred că a fost un pas înapoi. Sunt condiții bune, iar echipa se bate la titlu. Suma care se vehiculează pentru revenirea acestuia nu este mare. Merită banii aceștia cu vârf și îndesat. E un jucător antrenabil, care poate progresa, care poate juca, fără probleme, încă zece ani, dacă are constanță în evoluții.”

Totuși, încă de la început, jucătorul a intrat în colimatorul patronului Becali.

El era altceva. Când avea mingea la picior, urca. Acum văd că o dă în spate. Băi, nu ai venit aici să dai mingea în spate. Dacă ai emoții, stati, tată, că intră Crețu.”, declara Gigi Becali în februarie.

Bogdan Andone este de părere că Sorescu „este un jucător puternic din punct de vedere mental. Cât am lucrat împreună, era ok. Provine dintr-o familie sănătoasă, ca să mă exprim așa. Reacțiile de după jocuri, la victorie sau înfrângere, erau normale. La antrenamente, când pierdea mingea sau când intensitatea antrenamentului era mai mare, iar colegii se plângeau, el trăgea mai tare. E un atu al lui”.

Ușă închisă în Cipru. „Nicio echipă de aici nu prea dă bani pe jucători”

Cei doi, Andone și Sorescu, au lucrat împreună la Politehnica Timișoara. În prezent, tehnicianul nu ar zice „Nu” unei veniri a fotbalistului în Cipru. Totuși, suma cerută de Rakow, aproximativ 850.000 de euro, este mult prea mare.

E un jucător pe care mi-ar plăcea să-l antrenez din nou. Totuși, în afară de Aris Limassol, nicio echipă din Cipru nu prea dă bani pe jucători. Preferă fotbaliștii liberi. La salariu nu se pune problemă, ci la suma de transfer. Uite, îți dau un exemplu, Aris Limassol l-a luat pe Kokorin, din Rusia, pe bani. Patronul este foarte bogat. În rest, aduc fotbaliști pe care nu plătesc bani.”

Conform Transfermarkt, în toată cariera sa, Deian Sorescu a bifat 225 de partide în toate competițiile: de la Liga 2 până la preliminariile Conference League. Cifrele sunt următoarele: 48 de goluri și 41 de pase decisive.

Ca fundaș dreapta, a bifat 11 goluri și 8 assist-uri, iar ca mijlocaș dreapta/extremă dreapta are 17 goluri și 30 de pase decisive. Restul au venit din alte poziții (bandă stânga, de exemplu).

Nu au fost luate în considerare cele 10 meciuri de la echipa națională, unde are un singur assist. Chiar și sub tricolor, Sorescu s-a impărțit pe teren. Primele partide le-a jucat, chiar de la debut, fundaș dreapta.

Ulterior, în partidele în care a fost folosit pentru preliminariilor Cupei Mondiale din Qatar, a jucat în banda stângă, ca mijlocaș lateral/extremă. Mai apoi, în Liga Națiunilor, cele patru meciuri le-a disputat în partea ofensivă, dar pe părți diferite: două meciuri pe dreapta, două pe stângă. Într-un final, în primul meci din preliminariile EURO 2024, Sorescu a jucat fundaș stânga cu Andorra. Practic, în 10 partide, a acoperit patru posturi diferite.

Jurnalist sportiv din noiembrie 2021, fotbalul este omniprezent în viața lui Silvian Bădulescu, reporter special al ProSport, încă din copilărie. Una din ultimele generații care a bătut mingea pe maidan, cu visul de a deveni fotbalist în perioada junioratului și experiență la nivelul ligilor ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: Aşa cum îţi doreai mereu!
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: Aşa cum îţi doreai…
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…