Best of Dinamo 25 de ani, echipa aleasă de 65.000 de fani! Minunea din poartă, cel mai votat jucător și cuplul de atacanți care „cântă”, în continuare, în memoria suporterilor cu sufletul colorat în „alb și roșu, roșu-alb”. EXCLUSIV

Best of Dinamo 25 de ani, echipa aleasă de 65.000 de fani! Minunea din poartă, cel mai votat jucător și cuplul de atacanți care „cântă”, în continuare, în memoria suporterilor cu sufletul colorat în „alb și roșu, roșu-alb”. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Din 16 aprilie, ProSport a lansat campania Best of Dinamo 25 de ani, prin care suporterii au putut alege cei mai buni jucători dinamoviști din ultimul sfert de secol, sub forma unui „prim 11” plus rezerve. Fotbaliști care au jucat măcar un minut la Dinamo, începând cu sezonul 1999/2000, inclusiv, și până astăzi. În această provocare, aproape 65.000 de fani și-au manifestat opțiunile și au putut urmări părerile foștilor jucători emblematici dinamoviști ce s-au alăturat inițiativei noastre.

A fost vorba de un amalgam de emoție, au existat și păreri care au răsturnat așteptările, demersul nostru fiind un carusel în care alegerile au cimentat, prin vot, o perioadă în care Dinamo a trecut prin toate stările unui club. Mari reușite, amărăciunea unor ratări incredibile ale destinului și coborârea spre cumpăna unei retrogradări care a mișcat istoria.

65.000 de suporteri au ales. 25 de ani, 11 titulari, 11 rezerve, un demers unic în care au votat și gloriile

Sunt 25 de ani cu fotbaliști de anvergură, titluri, Cupe, event, victorii mari în cupele europene, deziluziile traducerii aroganței „lăsați-ne să ne pregătim de Champions League”, care s-a transformat în anii purgatoriului existenței acestui nume de referință, Dinamo București.

Peste toate, părerea voastră, a celor care ați trăit, ați știut, ați citit, ați ascultat, ați sărbătorit și ați plâns, „în alb și roșu, roșu alb”. Cei 25 de ani.

De aici pornim, de la eșantionul gândului tuturor participanților în anchetă, de la soiul elitist al fanului dinamovist sau părerea chibiților care nu țin, neapărat cu echipa din „Ștefan cel Mare”, de la alintul performanței și amărăciunea dezamăgirii. Dintre fericiri și decepții. Din dospitul părerilor de tot felul.

Collins Fai, singurul străin care a prins lotul!

Așa străpungem o cifră impresionantă: în total, 64.903 de voturi. Unice. Fiecare dintre suporteri a putut oferi un singur vot per post dintre nominalizările prezentate de ProSport la fiecare poziție din teren.

Am ales un sistem cu care am crezut că putem să acoperim cel mai bine această perioadă, ultimii 25 de ani, este vorba de un clasic 4-4-2, cu un mijlocaș defensiv și unul ofensiv, 11 rezerve fiind reprezentate în lotul de „aur” al acestei perioade.

Aici sunt și rezervele alese în Best Of Dinamo 25 de ani: Bogdan Lobonț, Collins Fai, Dorin Semeghin, Gheorghe Mihali, Liviu Ciobatariu, Cătălin Hîldan, Florin Cernat, Gabriel Torje, Vlad Munteanu, Marius Niculae, Adi Mihalcea.  

Ca o primă concluzie avem o echipă eminamente românească, însă pe banca de rezerve se găsește un străin, camerunezul Collins Fai, jucător descoperit la un trial în „Ștefan cel Mare”, un eveniment straniu pentru anvergura unui astfel de club, însă Fai și-a demonstrat valoarea prin participarea la Campionatul Mondial din Qatar și câștigarea Cupei Africii.

Florentin Petre, liderul absolut, Matache- Minunea de la Liberec, eroul de neuitat!  

Din plasa voturilor ies în evidență doi fotbaliști care și-au câștigat poziția detașat.

Unul este, campion la acest detaliu, Florentin Petre. „Piticul” alintat de tribună sau „Caisă”, așa cum a fost știut în ecoul vestiarului din „Groapă”

„Peter”  s-a impus cu un procent clar, 76,8% din votul dinamoviștilor exprimat pentru extrema dreaptă.

Rezultate finale vot extremă dreapta – Best of Dinamo 25 de ani

  • 76,8% – Florentin Petre
  • 11,6% – Gabriel Torje
  • Alte voturi: 3,38% – Deian Sorescu, 3,3% – Ze Kalanga, 2,1% – Dorin Rotariu, 1,6% – Lamine Ghezali, 1,3% – Sergiu Hanca 

Al doilea, marea surpriză și, poate, fără să supărăm pe cineva, singura, Florin Matache. Cât o fi contat „Minunea de la Liberec” sau faptul că Bogdan Lobonț, cel care a condus mult timp în acest scrutin, a fost instalat, în timpul votului, antrenor la Rapid? Nu știm! Dar aici am avut parte de o adevărată lovitură. Și de recordul de voturi. 27.154! Record absolut chiar în primul episod Best of Dinamo 25 de ani.

Rezultate finale vot portar – Best of Dinamo 25 de ani

  • 64,3% – Florin Matache
  • 29,9% – Bogdan Lobonț

Alte voturi: 1,6% – Ștefan Preda, 1,4% – Cristian Munteanu, 1,2% – Cristian Bălgrădean, 0,9% – Vladimir Gaev, 0,6% – Kristijan Naumovski

Fundașii de bandă s-au impus clar. Stoican pe dreapta, Pulhac pe stânga

Cu puțin peste 50% din preferințele dinamoviștilor, Flavius Stoican s-a impus în voturile pentru fundașul dreapta, aici unde, trebuie să repetăm pentru că este important în povestea noastră, Collins Fai a devenit singurul străin din lotul ultimilor 25 de ani!

Pentru banda stângă, Cristi Pulhac a câștigat detașat, aproape 65% din preferința „câinilor”, rezervă fiind Dorin Semeghin, la mare distanță, 14,5%.

Stoperi grei, Ștefan Radu și Gabi Tamaș se impun în fața lui Gică Mihali și Liviu Ciobotariu

Prima preferință a voastră în acest demers care a ajuns la centrul apărării este destul de clară. Radu Ștefan, produs 100% al academiei din „Ștefan cel Mare”, a câștigat cu 27,6%, lângă el fiind titularizat Gabi Tamaș, cu 23%. Rezerve sunt doi fotbaliști dintr-o generație de glorie, cea a finalului anilor 90 și începutul anilor 2000, Gică Mihali (14,1%) și Liviu Ciobotariu, ultimul care, chiar dacă a jucat foarte puțin în perimetrul ales de noi, a rămas în retina amintirilor dinamoviste, cu 12% în acest calup al alegerilor.

Ionuț Lupescu, fotbalistul care a reinventat „Dinamo 2000”, l-a depășit pe Cătălin Hîldan, în timp de Cătălin Munteanu a fost preferat pentru mijlocașul ofensiv

Pentru mijlocașii centrali, așa cum am precizat, am ales un sistem cu un jucător având aptitudini defensive și un altul ofensiv. Ionuț Lupescu a învins în prima nominalizare, cu aproape 52% din voturi. „Kaiserul” l-a depășit pe Cătălin Hîldan (35,9%), în timp ce Cătălin Munteanu, jucător de mare talent care a avut darul servirii ireproșabile pentru colegii lui, așa cum Cornel Dinu a precizat în cadrul campaniei, s-a impus într-o luptă interesantă

Rezerva lui „Cap de Zmeu”, oarecum surprinzător în raport cu plaja demersului ProSport, a devenit Florin Cernat, poziționat destul de aproape, 27,9%. Gălățeanul a jucat destul de puțin în această perioadă, însă se pare că impresia lăsată a celui poreclit „Diamantul” este mai puternică decât clepsidra.

Și suntem datori, după ce am transmis performanța lui Florentin Petre, cu votul extremei stânga.

Aici Ianis Zicu, fotbalistul cu tehnică de excepție, a fost favoritul dinamoviștilor. Aproape 40% dintre fani l-au ales pe machedon, rezerva sa fiind Vlad Munteanu.

Rezultate finale extremă stânga – Best of Dinamo 25 de ani

  • 39,3% – Ianis Zicu
  • 26,7% – Vlad Munteanu
  • 23,7% – Adrian Cristea
  • 6,6% – Marius Alexe
  • 2,7% – Gabriel Boștină
  • 0,8% – Valentin Lazăr
  • 0,3% – Alexandru Curtean

N&D. O amintire de neuitat

Și finalul! Best of Dinamo 25 de ani și-a ales atacanții. Ce vot! Ce alegere! Ce listă grea! „N&D” s-a impus din acest colier al generațiilor. Primul a ieșit Claudiu Niculescu, cel care a colectat 33.8% dintre voturi, apoi „fratele” din avanposturi, Ionel Danciulescu, și-a câștigat locul în „primul 11”, cu 31,8%. Totul în fața unor jucători precum Marius Niculae și Adi Mihalcea, cei care s-au mulțumit cu poziția rezervelor.

Dinamo, de la „clubul mileniului trei”, la echipa care a retrogradat pentru prima oară în istorie

A fost o provocare pentru suporteri și, în același timp, o reverență pentru jucătorii unui club care, în istoria lui, a punctat salbe de glorie pentru fotbalul românesc, iar în ultimii 25 de ani a scris, apăsat și important, pagini de neuitat. Titluri, Cupe, meciuri de fanion, calificări de gală pentru fanii lui. Aici amintim umilința servită englezilor de la Everton (5-1), succesul cu ȚSKA Moscova (câștigătoarea Cupei UEFA la acea dată), serile de neuitat cu Bayer Leverkusen și Besiktas, eliminarea lui Sahtior Donetk, minunea cu Liberec. În același timp, „clubul mileniului treiȚ, așa cum scrie pe o pancartă plouată de ani și suflată de vânturi, uitată în Parcul Sportiv Dinamo, a asimilat și amărăciuni care au lăsat urme peste amintiri. Meciul cu Lazio este, în acest sens, o cicatrice demnă, iar retrogradarea din trecutul apropiat – o pată de neuitat.

Dinamo București în ultimii 25 de ani

Din ediția 1999/2000 inclusiv până azi, bilanțul intern al „câinilor roșii” ar putea fi rezumat astfel, la nivel de cifre:

  • 4 titluri de campioană națională (2000, 2002, 2004, 2007)
  • 6 trofee Cupa României (2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2012)
  • 2 trofee Supercupa României (2005, 2012)
  • trofeul Cupa Ligii (2017)

Sezonul 2022/2023 a fost singurul din istoria clubului petrecut în eșalonul secund, dar a coincis cu revenirea pe prima scenă.

La nivel de competiții europene, intervalul de timp acoperit de campania noastră înseamnă pentru Dinamo:

  • 4 participări în preliminariile Champions League (sezoanele 2000/2001, 2002/2003, 2004/2005, 2007/2008)
  • 13 sezoane de participări în preliminariile Cupei UEFA / Europa League, cu 3 sezoane în grupele competiției (2005/2006, 2006/2007, 2009/2010)
  • calificare în primăvara europeană din sezonul 2006/2007 al Cupei UEFA
Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul episod Survivor All Stars
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul episod Survivor All Stars
”Veste bună pentru Horațiu Moldovan”. Anunțul venit din Spania
”Veste bună pentru Horațiu Moldovan”. Anunțul venit din Spania
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care le respectă cu sfințenie
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care le respectă cu sfințenie
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca Irinel Columbeanu: Şi unui câine îi dai o pâine!
Strigătul disperat al fiicei milionarului român care a ajuns falit, la fel ca Irinel Columbeanu: Şi unui câine îi dai…
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după divorț
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după divorț
Mașinile care au primit interzis pe șosele. Se aplică din 20 Mai, ora 00:00
Mașinile care au primit interzis pe șosele. Se aplică din 20 Mai, ora 00:00
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi…
Toleranţă zero pentru dezinformare: A fost lansat primul mecanism oficial de raportare a conţinutului deepfake din România
Toleranţă zero pentru dezinformare: A fost lansat primul mecanism oficial de raportare a conţinutului deepfake din România
E nevoie de omologare dacă schimbi motorul cu unul de la dezmembrări?
E nevoie de omologare dacă schimbi motorul cu unul de la dezmembrări?
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
×