„Aș prefera să mor pe mâna mea decât să urmez orbește ordinele lui Becali”. Bulgarul Valentin Iliev povestește de ce nu a mai ajuns în martie pe banca lui FCSB și-i avertizează pe români înaintea meciului cu ȚSKA 1948: ”Atenție mare la fazele fixe! Sunt ca un penalty!” | EXCLUSIV

„Aș prefera să mor pe mâna mea decât să urmez orbește ordinele lui Becali”. Bulgarul Valentin Iliev povestește de ce nu a mai ajuns în martie pe banca lui FCSB și-i avertizează pe români înaintea meciului cu ȚSKA 1948: ”Atenție mare la fazele fixe! Sunt ca un penalty!” | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

În urmă cu patru luni, când Gigi Becali căuta cu disperare un antrenor cu licență PRO, numele lui Valentin Iliev a intrat la un moment dat în pole-position. Fostul stoper bulgar al lui FCSB din perioada 2011-2012 îi plăcea patronului din Pipera și datorită aplecării sale către religie. Evenimentele au alunecat însă spre alegerea cipriotului Elias Charalambous, iar Iliev, aflat acum pe banca divizionarei secunde Spartak Varna, face o trecere în revistă a acelor zile și analizează ”dubla” lui FCSB cu ȚSKA 1948, echipă a fanilor sofioți pe care a pregătit-o în două mandate și a urcat-o din L4 până în L2 (2016-2018). ”Aș prefera să mor pe mâna mea decât să urmez orbește ordinele lui Becali”, punctează fostul internațional de la sud de Dunăre. El povestește de ce nu a mai ajuns în martie la FCSB și-i avertizează pe români înaintea turului cu ȚSKA 1948: ”Atenție mare la fazele fixe! Sunt ca un penalty!”.

”E partida anului pentru ȚSKA 1948”

Valentin, cum crezi că va fi acest ȚSKA 1948 – FCSB?

Un meci interesant, pentru că bulgarii au derulat și un mercato bun, iar ambițiile lor sunt imense. Foarte ambițioși! Pentru ei, urmează partida anului cu FCSB, fiind prima lor apariție în cupele europene. Vor da 200 la sută, fiindcă patronul, jucătorii, staff-ul văd în această ”dublă” prilejul să-și arate nivelul și să-și legitimeze aspirațiile.

Rusev (tricou alb) este unul dintre principalele pericole pentru FCSB în meciul de la Sofia

De unde va veni pericolul pentru români?

Au jucători foarte buni de națională și câțiva stranieri serioși. Mă refer la Naumov, Rusev, Kirilov, mai e și Chochev, care va lipsi acum, fiind accidentat. De asemenea, e brazilianul Heliton, un stoper înalt și masiv, care acoperă inteligent zona defensivă.

  • 13 jucători străini se află în lotul lui ȚSKA 1948, 7 fiind recrutați chiar în pauza de vară, la parametru zero, liberi de contract

”Va fi o întâlnire mai puțin deschisă”

La ce anume ar trebui să fie atenți cei de la FCSB, punctual?

La fazele fixe, care sunt ca un penalty pentru ȚSKA 1948. Sunt extrem de eficienți la aceste momente, indiferent că e vorba de o lovitură liberă, de un corner, de un aut din apropierea careului advers. Oricum, mă aștept la un meci mai puțin deschis, ambele vor aștepta probabil greșeala rivalului.

Vor fi puțini suporteri în tribune, așa că nu vom vedea o atmosferă grea pentru FCSB, nu?

Fanii joacă un rol important în cupele europene, dar nu va fi, într-adevăr, o mare presiune la Sofia. Cu toate astea, echipa se bazează mult pe acest joc tur, fiindcă sunt conștienți că la București îi așteaptă o experiență dificilă, chiar dacă partida se va disputa acolo fără suporteri.

FCSB are jucători care pot face oricând diferența la Sofia. Mă gândesc la Coman sau la Olaru, în primul rând. Ambii sunt fotbaliști senzaționali în anumite momente”, Valentin Iliev pentru Prosport

Iliev a fost unul dintre ei mai buni stranieri recrutați de FCSB în ultimii ani

Mai ții legătura cu cineva de la FCSB?

Cu Meme, cu Mache, cu o parte dintre foștii colegi, precum Latovlevici sau Martinovici. Am petrecut un an și jumătate minunat la București, iar asta nu se uită niciodată.

”Am vrut să vin cu doi secunzi bulgari, nu s-a acceptat solicitarea”

Apăruse recent oferta de a veni antrenor la FCSB, dar patronul l-a preferat finalmente pe Charalambous. Nu v-ați înțeles la partea financiară?

N-a fost nimic legat de bani. Pentru mine, ar fi fost o mare șansă să lucrez la FCSB. Am pus însă o singură condiție, să pot aduce încă doi secunzi bulgari cu mine, oameni cu care am mai colaborat și în care am încredere totală. Nu s-a acceptat, așa că au căzut discuțiile.

Pintilii a rămas în staff-ul lui Charalambous, așa cum ar fi dorit să procedeze și Iliev dacă bătea palma cu Becali © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Asta însemna că nu voiai să-i ai în staff pe Pintilii sau Neubert, de exemplu?

Nici vorbă! N-am spus niciodată că vreau să vin cu X, dar să plece Y. Am un mare respect pentru Pintilii și Neubert, îi cunosc foarte bine, n-aș fi avut absolut nicio problemă să fie în staff. Ambii au realizat lucruri deosebite la FCSB.

Voi avea mereu doar cuvinte frumoase la adresa FCSB, pentru că mi-a plăcut experiența de acolo. Iar cea mai intensă amintire e acel 3-2 cu Dinamo, când am marcat două goluri”, Valentin Iliev pentru Prosport

”Gigi e om bun, înțelege dacă-i aduci argumente”

Cum te-ai fi descurcat însă în fața ordinelor abrupte ale lui Becali legate de echipă?

Gigi e un suflet bun. El are un discurs atunci când se află în fața camerelor TV și altul dacă porți cu el o discuție normală, de la om la om. Pentru mine nu era o problemă să lucrăm împreună. Poți vorbi orice cu Gigi, deschis. Înțelege dacă aduci argumente, pe care, sigur, trebuie să le transformi apoi în rezultate.

Transferul pe care Gigi Becali l-a facut la FCSB are ecou in Italia! Ce scrie presa din Peninsula despre lovitura data de romani
Iliev e convins că ar putea să găsească o cale de comunicare decentă cu Gigi Becali

Te trezeai însă în timpul unui meci cu indicația clară că trebuie să faci o anumită schimbare. Reacția ta?

N-aș accepta niciodată o asemenea situație. Sigur, e patron, decide tot la club, vede bine sau rău din tribună ori la televizor, dar antrenorul e cel care pregătește echipa zi de zi. Știe ce s-a întâmplat la pregătirile din timpul săptămânii, cum s-a comportat fiecare, ce potențial are în momentul respectiv. El e singurul care ia decizia finală, iar eu, așa cum mă cunosc, n-aș fi de acord cu o asemenea intervenție. Prefer să mor pe mâna mea, cum se spune. Dacă greșesc, cel puțin să știu că a fost vorba de judecata mea, de hotărârile mele personale.

Acum, la Varna, discut cu patronul, își spune părerea, mi-o expun și eu, vorbim cum ar fi mai bine să procedăm, dar niciodată nu mi-a impus anumite chestiuni. Nici nu e felul meu de a munci, cu decizii impuse de la birou”, Valentin Iliev pentru Prosport

Adică ți-ai asuma riscurile de a fi debarcat imediat dacă nu ai respecta cererile anormale ale patronului?

N-am o problemă cu asumarea riscurilor. Face parte din meseria de antrenor. Oricum, nu poți rămâne pe viață la un club. Mai devreme sau mai târziu, vine un moment când trebuie să pleci. Dar vreau să știu că mi-am făcut treaba așa cum e firesc să fie.

”Nu mi-e rușine să dau o mână de ajutor la mănăstire”

E de notorietate că Becali s-a gândit atunci la tine și datorită preocupărilor tale religioase. Mergeai des la biserică, îi sprijineai pe preoți la buna rânduială. Povestește-ne, te rog, despre această latură a țârcovnicului Iliev?

Duhovnicul meu s-a aflat multă vreme la Sofia, apoi s-a mutat la o mănăstire undeva în vestul Bulgariei. Obișnuiesc să merg acolo de câte ori am ocazia. Credința e un lucru foarte important pentru mine și trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru ceea ce face pentru noi.

Iliev este foarte apropiat de biserică și ajută la treburile mănăstirești atunci când are timp

Cânți în corul bisericii?

N-am acest talent, dar ajut la tot ce este nevoie la slujbe, la liturghie. Îl sprijin pe părinte cu ce e necesar în timpul procesiunii, înainte, după. Nu mi-e rușine să muncesc, să dau o mână de ajutor. Făeam asta și în perioada când eram jucător la FCSB, atunci când aveam timp.

  • 23 de selecții în naționala Bulgariei a adunat Valentin Iliev în perioada 2005-2013: nu a marcat niciun gol pentru reprezentativă

Presupun că a antrena la FCSB rămâne unul dintre visurile tale, nu?

Mi-aș dori să antrenez cândva la FCSB, bineînțeles! Cine n-ar vrea? Să fim serioși! Probabil va veni și momentul meu, iar atunci vom vedea dacă putem avea împreună rezultate.

”Sepsi trebuie să reziste la presiunea din startul meciului”

ȚSKA – Sepsi va urma după ȚSKA 1948 – FCSB. Un meci mai complicat pentru români, de acord?

Nu mi se pare că ȚSKA este o formație net superioară lui Sepsi, care nu are, e adevărat, o experiență europeană solidă, dar e o echipă capabilă să se mobilizeze în fața unui adversar precum la Sofia. Va fi o atmosferă aprinsă în tribune, iar ȚSKA va încerca probabil să înceapă meciul cu entuziasm, să marcheze repede. Dacă Sepsi va rezista presiunii din startul jocului, lucrurile se vor echilibra.

Va fi o problemă mare căldura de la Sofia, dar asta afectează ambele formații. Contează cine va ști să-și dozeze efortul mai bine, cine a fost mai atent la recuperare după meciul anterior”, Valentin Iliev pentru Prosport

Crezi că ȚSKA va căuta să rezolve calificarea de la Sofia?

E clar că ȚSKA stă mai bine pe hârtie, dar pe teren pot apărea situații neprevăzute. Sepsi trebuie să se aștepte la un meci foarte greu, la o partidă de luptă, din care va putea scoate însă lucruri favorabile dacă va juca inteligent.

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…